Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: Vrlo zanimljiv tekst o imunoloskim poremecajima i implantaciji

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno Vrlo zanimljiv tekst o imunoloskim poremecajima i implantaciji

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

jeste li radile nk stanice? ja sam imala uputnicu, ali bila sam prehladjena (receno mi je da ih mogu raditi samo kad sam skroz zdrava) i nisam ih vadila. nakon toga sam krenula u ivf-ove i zaboravila na nk.... ali nakon mojih biokemijskih i ovog teksta pitam se da li da ponovo trazim uputnicu....

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

evo sad vidim da skoro isti tekst ima i na rodama, pa brisite temu

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Baš sam razmišljala ovih dana kako je tema Imunološke pretrage, ili tako nekako se zvala, pala u zaborav, a bila je vrlo aktualna neko vrijeme (i sama sam iščitala masu toga, obišla imunologe i mislila, evo sad rješenja za mene). Imala sam dijagnozu antifosfolipidni sindrom, oko koje se nisu svi složili, neki su mislili da je to, hm, "pomodno"; neko se vrijeme sumnjalo i na lupus pa je ispao lupus like syndrome, lupus izazvan lijekovima koji je prošao. U prvoj trudnoći bila sam samo na Dabrostonu, u drugoj na Dabrostonu i Andolu, u trećoj Dabroston+Andol+heparin, u četrvtoj i zadnjoj: sve to plus kortikosteroidi (decortin). Ništa nije pomoglo.
    U svakom slučaju, svima s habitualnim pobačajima i nizom neuspjelih IVF-ova bih preporučila heparin i dex ili decortin (do 12. tjedna), naravno u dogovoru s liječnikom, ni jedan ni drugi lijek ne prolaze posteljicu i nisu štetni za plod, a mogu pomoći u iznošenju trudnoće. Nakon svega pušem i na hladno.

cranky avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Mene zanima kako si dobila uputnicu, jer je meni ne žele dat kao nema potrebe (3 godine idiopatije )

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Nakon drugog, a zatim i trećeg spontanog su se sažalili (iako su i onda mislili primarac opće prakse i ginić da im samo trošim budžet bezveze, a čini se i da su bili u pravu). U Petrovoj su mi napravili prekoncepcijsku obradu, no kako je ona uključila tek vrlo mali broj pretraga, i, po meni, onih manje važnih, tražila sam dr. Duića (Merkur, a radi i privatno) i dr. Radončića preporuku za preostale (obojica se bave donekle imunologijom, Duić je doktorirao na imunološkim problemima kod nezatrudnjivanja i spontanih pobačaja). U principu su to pretrage koje bi trebalo obaviti nakon dva-tri pobačaja, a i mnoge cure u ZG kojima su ti doktori bili dostupni, i iza sebe imaju niz neuspjelih IVF-ova, su sve to obavile. Nekome su susretljiviji s uputnicama, nekome manje, no treba inzistirati.

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Sda vidim pitanje za NK stanice. Radila sam ih, ali mi je Duić rekao da NK iz periferne krvi nije isto što i NK iz sluznice maternice, i taj nalaz ne govori bogzna što. Bio mi je uredan.

glacova avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

vikki,pod dex misliš na dexamethason? Ja sam to dobila piti samo između punkcij i transfera i poslije mi je rečeno više ne.
    Nisam radila testove na NK,a u ZG nisam mogla pronaći nikoga tko radi ASA test,tj test na antispermatozoidna antitijela koja se spominju u članku.
    Taj ASA test su mi preporucili u medical flori ciju terapiju sada uzimam.

glacova avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Pročitah cijeli post o dexamethasonu gdje je dr R iznio svoje stavove i sada mi je sve puno jasnije.

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Možeš linkati tekst? Ja sam na dex, tj, njegovoj inačici decortinu stalno, ali zbog nekih drugih problema. ASA nisam radila, a mislim i da nema potrebe jer sam u slučaju trudnoće na terapiji koja pokriva sve živo pa valjda i to.

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

I ja sam htjela istražiti tu mogućnost tj. da kod nas postoje imunološki problemi ali nisam dobila uputnice za pretrage nažalost, nekako mislim da bi kod nas već došlo i do trudnoće i prirodnim putem u ovih 5 godina, jer njegov nalaz nije toliko loš (varira od normo do asthenoterato.) a meni oba jajovoda prohodna i imam ovulaciju a najviše sumnjam na taj problem zbog endometrioze. Znam da ima trudnoća i sa endom. i bez neke terapije ali ima ih i koje se muče sa IVF-om godinama pa ništa.

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Endometrioza se, prema jednoj teoriji (ima ih više, još nema suglasnosti oko uzroka i posljedica), smatra autoimunom bolešću, mislim da je problem implantacija, i veće poteškoće stvara blaga nego teška endometrioza. I meni je zbog endom. rečeno da više neću prirodno zatrudnit, no fulali su, tri trudnoće nakon laparoskopske operacije. Druga strana medalje, trudnoća je s endo moguća, ali su jajne stanice loše kvalitete (nekvalitetna ovulacija), rezultat je loš embrij i pobačaj (živi primjer). Naravno, sve su to pretpostavke i možemo samo nagađati.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Radila NK, ali na kraju zaključila da je Luči u pravu i da je to jedan promašeni pravac...

glacova avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Evo tu ima sve o dexu od dr R http://forum.roda.hr/threads/27492-Dexamethason/page2
    Ina33 zašto misliš da je test na NK promašeni pravac?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

To ja iz svoje laičke, pacijentske perspektive i toga što kažu Lučinger i Maribor, to bi bilo najkraće obrazloženje... i Meni su neke od tih CD nešto povišene bile... I onda ti na kraju kažu pijte folnu...

Može se probat pit male doze kortikosterioda, injektirat heparin, i that's that, ali to se može i bez studiranja NK stanica, ako je neko maratonac i ima iza sebe više od 6 transfera dobrih embrija, i to po standardnom zakonu, znači puni IVF protokol, oplodnja svih js itd...

U sadašnjim uvjetima je to više domena filozofije jer par neće uspjet u Hrvatskoj prvenstveno zato jer smije oplodit samo 3, a ne zato jer su NK ovakve ili onakve (ovi koji idu kod nas, mislim).

Onda, gledano sa strane terapije. Ja se ne bih podvrgavala tom nekom ivigu (lijek dobiven od transfuzije krvi), niti LIT terapijama... Pa mi je to case closed u smislu da mi odmah opada interes za to.

Tj. mene od svega toga manje zanimaju ti neki mehanizmi ono stanice ubijaju embrije i sl., a više jel' u RH i okolo moguća terapija bazirana na toj teoriji... I nije baš, osim jako skupe u Londonu, a sjećam se i slučaja američke forumašice dee-dee, ona je u Americi imala ogromne doze kortikosteroida, IVIG terapiju, udebljala se, ako se dobro sjećam svih detalja, u jednom pokušaju 10 kg... i opet imala spontani, kao i bez sve te terapije. Ne znam više što je bilo s njom, nadam se, naravno, da je njena priča doživjela hepiend.

Plus, to će vam svako zakolutat očima kad pokušate dobit uputnicu za rebro za nk stanice...

Ono - nepraktično je sve to skupa jer treba nać doktora koji će vas u tome suportirati, a nema ih baš puno.

Rađe porazgovarat s nekim dokom koji je prijemčim za imuno probleme što i kako, bez emotivnog uživljavanja u te natural killerice..

Sretno!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Odnosno, gore na linku piše više-manje sve. Više-manje je sve sažeto na tom linku, samo što je sad neka preporuka za kraće pijenje dexa u većim dozama. Najbolje otić do doktra i popričat i/ili pažljivo proučit gornji link.

A zašto mislim da je promašeno.. Ma, možda preteška riječ.. Ali, bio se pojavio taj neki, sad već pokojni, dr. Beer koji je cijelu tu teoriju smislio i nalazio na svoje poklonike. A vjerojatno je ono što je primarno zadovoljio bila potreba za nekim odgovorom zašto postoji idiopatija... A bojim se da mu je odgovor... promašio metu.. tj. ostavio dosta toga otvorenog i ne pomaže svima... odnosno nije THE odgovor za tajnu implantacije. Iako sam i ja bila među tima kojima je to svojedobno pasalo čuti, kao idiopatu.... Ali, nekako sam pogubila entuzijazam za to putem...

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku

Onda, gledano sa strane terapije. Ja se ne bih podvrgavala tom nekom ivigu (lijek dobiven od transfuzije krvi), niti LIT terapijama... Pa mi je to case closed u smislu da mi odmah opada interes za to.
    To su već napuštene terapije, na Merkuru su to neko vrijeme primjenjivali kod "teških" slučajeva (dugogodišnje habitualke), no odustali su; kako kažu dr.-i, heparin je sad taj "eliksir" koji se pokazao odličnim u prevenciji problema s koagulacijom, trombofilijom, autoimunosnim bolestima i iznošenju trudnoća, sam ili u kombinaciji s niskom dozom kortikosteroida.

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ima nekoliko stvari koje želim reći oko ovoga, jer sam u neku ruku započela "modu", iako je u Hrvatskoj i prije toga bilo terapija IVIG-om, npr. Timmy. Ja sam također ostala trudna s terapijom IVIG-a, koji je užasno skup, sad već napušten, i potpuno zamijenjen infuzijom intralipida (ali pošto sam se prestala interesirati za ovakve terapije nakon trudnoće pa ne zanm detalje) U polju reproduktivne medicine ovo nije jedina "moda" koja se pojavila, izazvala zanimanje i kasnije se pokazala kao razočaravajuća ili primjenjiva u malom broju slučajeva - tu spadaju i donekle i assisted hatching (koji možda ima smisla kod starijih žena po nekim studijama), i recimo citoplazmični transfer (koji nikad nije prešao niti prag eksperimentalne metode) ili uzimanje DHEA za poboljšanje broje i kvalitete j.s. kod starijih žena ili teorije koje kažu da implantaciji često smetaju infekcije u maternici koje se uopće ne vide u krvi pa su za to imali lavage maternice antibioticima... kad ne bi bilo takvih teorija, ne bi bilo ni pomaka, ali kao uvijek u znanosti, 9/10 takvih teorija će biti promašeno, pogotovo u jednoj ovako mladoj disciplini kao što je reproduktivna medicina. Recimo bilo je studija - poznata njemačka studija s akupunkturom koja je pokazala porast stope trudnoće nakon akupunkture nasuprot onima koji nisu imali akupunturu prije transfera pa je to uvelo modu akupunkture (protiv koje ja nemam ništa, išla sam i ja, kao, ne može škoditi) - ali studija koje su provedene na relativno malom broju pacijenata i nisu potvrđene od strane drugih centara... i tako redom. Zato mislim da iako bi pacijenti trebali biti informirani o postojanju takvih novih moda i terapija i teorija, svaku od njih treba uzimati s određenom dozom skepse jer ništa neće biti neki silver bullet za sve.

A što se tiče imunologije - postoji pitanje TKO bi uopće trebao ići na takve pretrage i terapije. To NIKAKO NISU početnici (osim ako već nemaju indikacija za autoimune bolesti). Kod njih ta terapija ni pretrage neće imati baš nikakvog uspjeha jer ako je to problem koji pogađa 1 od 100 pacijenata, kod onih 99 koji to probaju "za svaki slučaj" će biti promašena terapija i promašene pretrage i protraćeno vrijeme i novac. Obično se kaže da se detaljnije i dubinske pretrage rade kod ponovljenih neupjeha IVF-a. To također visi u zraku i ne znači ništa jer ako neko ode na recimo 10 prirodnjaka iz kojih dobi 5 zametaka, to je kao i jedna osoba koja ode u Maribor samo jednom i u samo jednom standardnom postupku dobije isto toliko zametaka. Ponovljeni neuspjeh IVF-a znači transfer recimo 10-tak zametaka dobre kvalitete koji nisu rezultirali trudnoćom, bez obzira na točan broj postupaka u kojima su se oni dobili. Kod takvih slučajeva, a njih zaista NIJE mnogo, ima smisla ispitat sve moguće avenije zašto dolazi do neuspjeha tj. svi mogući uzroci.

Drugo, pitanje je da li uopće ima smisla raditi pretrage za koje liječenje nije dostupno ili je preskupo (kao IVIG). Što imate od toga da znate? Za druge pretrage tipa trombofilije ima smisla jer postoji jeftina i efektivna terapija - heparin.

Treće, ipak mislim da ima smisla tražiti informacije i uzroke gdje god ih možete pronaći, jer liječnici često nemaju dovoljno ni vremena ni mogućnosti koliko imate vi da dubinski ispitate vlastitu situaciju. I iako se na forumu mogu naći natuknice ili informacije ili informirana mišljenja, pravo prosudu o nekoj metodi možete stvoriti samo ako se posvetite istraživanju originalne medicinske literature (a ponekad čak ni onda, zbog konfliktnih studija), ili u nedostatku pristupa literaturi ili nedostatku stručnosti, možete tražiti mišljenje više liječnika. U biti ja zagovaram ovu drugu opciju općenito za svako liječenje, ne samo neplodnosti. Mislim da je traženje drugog pa i trećeg mišljenja vrlo važno u medicini kad se radi o velikim odlukama za vaš život. To ne mora biti prva ili treća inseminacija niti prvi postupak IVF-a. Ali recimo nakon 2-3 neuspješna postupka, već se počinje otkrivati neki dublji problem - možda izostanak oplodnje, možda nezrele stanice, možda nekvalitetni zametci... a možda i sve perfektno a trudnoće nema (što je često najteže onda otkloniti jer nemate pojma što bi tu mogao bit uzrok). Eto to je trenutak kad MORATE potražiti drugo i treće mišljenje ako želite dalje.

glacova avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Hvala ina33 i pino.

[QUOTE=pino;1635644]
    Treće, ipak mislim da ima smisla tražiti informacije i uzroke gdje god ih možete pronaći, jer liječnici često nemaju dovoljno ni vremena ni mogućnosti koliko imate vi da dubinski ispitate vlastitu situaciju.

Zašto mi to ne da mira? Naime prošle godine sam ostala trudna prirodnim putem,ali otišlo je u petom tjednu. Nakon IVF ove godine u drugom mjesecu i dvije prekrasne js prema riječima biologice,opet ništa. Kao i u međuvremenu cijeli period.
    No muči me što svaki mjesec tjedan dana nakon ovulacije a prije m imam jutarnje valunge,kao lagana groznica.
    Po danu ništa niti ostale dane u mjesecu.
    Znam obzirom na moje godine reći ćete to su valunzi,ali zašto onda samo u tom periodu i samo rano ujutro? Ja sam si to protumačila da moje autoimune stanice prelaze u akciju i ne dozvoljavaju oplodnju.
    Samim time što je mm nalaz olio.
    S jedne strane to je dobro da ne dođe primanja ako je nešto krenulo krivo,ali obzirom da se on sada liječi i trebalo bi se popraviti stanje,pomislila sam da bi mogla ispitati i te NK i antispermatozoidna antitijela i.....a to da dr opće niti ginekolozi nemaju pojma što je to i dobiti uputnicu je muzička želja........

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •