Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: vježbe za hipertoniju

Nora Fora avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno vježbe za hipertoniju

Moja cura ima 6 mj. i na moju inicijativu pedijatar nas je poslao kod fizijatra koji je utvrdio - blaži distoni sindrom i hipertonija, naglašenija na lijevoj strani.
    Pregled je obavio dr. Žučko, a na pokazne vježbe 1x mjesečno smo upućeni u Klaićevu kod fizioterapeutice Gordane.
    Vježbe nam je pokazala, ali u tih sat vremena ja sam uspjela zapamtiti svega par vježbi, a naš pedijatar anm je rekao da ih obavezno SVE radimo!
    Moram priznati da sam ja cijelu priču s vježbanjem shvatila neozbiljno jer ju je i dr. Žučko i fizioterapeutica nahvalili i rekli da ona radi stvari koje se očekuju tek za 2 mjeseca, ali da upravo u tome i je problem, jer je puno toga počela raditi pa šteka kvaliteta tih radnji.
    Dakle, ovo su vježbe koje mi radimo, ako netko zna još koju molim da napiše, jer na netu nisam uspjela pronaći vježbe po Bobathu:
    1. opuštanje ramena-20x joj guram ramena prema podlozi i prema dolje (jer nisam skužila na pokaznim vježbama koje od toga dvoej moramo raditi)
    2. maženje-30x jednom njenom rukicom mazim njen trbuščić i 30x drugom; isti postupak radim s maženjem njenih nogica
    3. tašin tašin tanana- 5x otpjevam pjesmicu dok plješćem njenim tabanima
    4. vožnja bicikla- 30x pedaliranja
    5. istezanje-desnom rukom uhvatim je od ispod za zdjelicu, a lijevu ruku joj položim na prsa i desnom rukom je istežem 20x
    6. rotacije-30x u lijevu i desnu stranu i to na način da u onu stranu u koju idem tu nogu savijem u koljenu(ona je na leđima) i gurnem u kuku prema gore dok onu preko koje se rotira držim na podlozi(krevetu jer ako smo na puzzlima jako lupne glavicom pri rotaciji) i lagano zakrenem u stranu u koju je rotiram.
    7. čitanje knjigice- skupim joj tabane jedan prema drugom i spojim ih s vanjske strane tako da joj se mali prsti i cijela ta strana dodiruju i nogice joj na taj način čine knjigicu.

Sorry na podužem postu i molim ako itko zna još koju vježbu da napiše (možda je glupo pitanje) i da mi kaže jel ovo dovoljno. Mi to radimo nekad 2x dnevno, nekad jednom, nekad je manji broj ponavljanja, ovisno kakve je volje...

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Nije moguće pismeno opisati vježbu, moraš je sama vidjeti i što je najvažnije sama isprobati kod fizioterapeuta. Ja sam svaki put išla s bilježnicom i olovkom i ako je trebalo zaustavljala vježbu da je stignem zapisati/skicirati. Meni je pomoglo uzimanje privatnog FT koji je imao više vremena i bolje objašnjavao vježbe, ne treba ti puno "sati", samo da uhvatiš grif.

Nora Fora avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Hvala na odgovoru, vidjela sam ja to sve, ali nisam zapamtila, a čula sam da ne daju snimati pa nisam ni pitala, a mislila sam da nemam vremena zapisivati jer sam bila sama i morala sam sudjelovati. Mislila sam samo da me netko podsjeti na neku vježbu koju sam ja eventuaalno zaboravila, nisam ni mislila raditi nešto novo po napisanoj uputi. Ali mislim da ću poslušati tvoj savjet i uzeti privatnog FT jer su me uplašili da je moram stopirati u njenim radnjama za koje još nije spremna, a vidim da svaki dan radi nešto drugo za što ne znam jel smije ili ne (npr. sjedne an svoje nogice i onda jednu nogu ispravi i izvuče prema naprijed - napominjem ima 6 mjeseci!)

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

mi smo sve do nedavno vježbali kod tete Goge i bila je super u pokazivanju, strpljenju i vježbanju!
    kad je Buba počela hodati nije više bilo potrebe za vježbama, samo pregledii javljanje teti Gogi.
    Pregledi su bili kod dr Žutelije ali kako je ona na porodiljnom sad idemo kod Žućka!

mi smo krenuli jako rano - sa 3mjeseca, i to na 3 puta mjesečno vježbanje! bili smo jako prestrašeni pa smo uzeli još i privatno vježbe 2xmjesečno!
    tako da su se naši dani pretvorili u vježbanje ali ja sam bila doma i jedina briga mi je bila dijete - pa nije da sam imala nekog drugog posla!
    vježbale smo stalno, a nakon dobre vježbe Buba je dobro i spavala - ma bilo je skroz zabavno!

nemoj brinuti ako nisi sve zapamtila - ovo što imaš ti je dovoljno do sljedećeg termina kod tete Goge - samo vježbaj kad je beba dobre volje, vježbaj kad god stignete - to će ti postati svakodnevna igra i zabava i beba će super reagirati!
    Sretno!

Nora Fora avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Hvala ti, Bobica na odgovoru. Teta Goga je i nama super, idemo kod nje uskoro pa ću ovaj put sve ipak zapisati i zamoliti ju da i ja isprobam vježbice na licu mjesta, pa nek me ispravi ako nešto krivo radim. Cijelo vrijeme me grize savjet jer moja cura i ne voli baš puno vježbati pa kad joj je dosta (a napravile smo samo 2 od ovih 7 vježbi) počne se izvijati i vikati, pa ja onda prestanem i onda imam osjećaj kao da nisam ništa napravila...

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

samo polako i strpljivo - drugi puta kad kreneš vježbati onda počni sa trećom vježbicom - pa napravi 3.i 4 . u tom 'bloku' onda nakon pauze 5i6 i tako do kraja dana prođeš sve!

sjećam se što mi je rekao terapeut kad je moja Buba plakala - gospođo, nemojte se uzrujavati, nju to ne boli! to su nježne vježbice. bebu boli samo njen mali ego! jer se njoj to sad baš i ne radi!'
    zanimljivo zar ne?
    iako su jako mali klinci su prilično prefrigani - točno znaju što žele i kako to dobiti. njihova je komunikacija plač
    - ako je gladna plače - mi je nahranimo! aha! beba skuži kad plače stiže hrana!
    ako joj se ne da vježbati - plače - i sad bi mi trebali prestati - i nek prestanemo - beba skuži - kad plačem, prestaju vježbice!
    zato, ne daj se Nora Fora i izdrži, to je za bebino dobro!

ne mora to biti vježbanje u terminu - neke stvari možeš raditi prije presvlačenja, pa nekada kad ima čistu pelenicu a još ti je na leđima
    možeš taši tanana - prije spavanja - uz neku drugu pjesmicu, ili tišim i nježnijim glasom!
    pa kad se probudi možete vježbati!
    rotacije obavezno radiš kod premotavanja, oblačenja, podizanja bebe - i eto ti 30 rotacija dnevno! - hihihi

uskoro ćeš znati sve vježbice, vježbati ćeš po cijeli dan a da ni ne osjetiš! ni ti ni bebica

mici85 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

pozz svima.
    imam bebicu od 2 mj. i danas na redovnom pregledu nam je pedijatrica rekla da joj se cini da beba ima malo naglasen hipertonus ali da se jos kod bebe od 2 mj to tolerira i narucila nas za 3 tj.kod nje na pregled. no mene sad to kopka... dal se vjezbicama to rijesava?
    jel imate kojeg privatnog specijalista za bebu za preporucit da ga tamo vodimo da ga malo temeljitije pregleda? pretpostavljam da se ortopedi time bave...
    thnx unaprijed

Datum pristupanja
    May 2010

Početno

ne ortopedi vec fizijatri....dobar ti je dr. Zucko koji osim na Goljaku radi privatno u poliklinici Helena....a preporuciti ce ti vjezbe iz babyhandlinga koje mozes vidjeti na netu....mislim da se nis ne trebas bojati jer ti je bebica premala za bilokakvu dijagnozu....a kaj se tice vjezbica ...a cuj mi vjezbamo vec 2 mj....mom malcu sa takvom dijagnozom je hipertonus nestao .,..eh sad da li je to radi vjezbanja , ne znam....mi vjezbamo 4 puta na tjedan jer su moje bebe nedonoscad....pedijatar kaze da su za + 5 a kod fizijatra idemo na kontrolu krajem 12 mj.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •