svaka kemija ima neke nus pojave... i dobro je duboko promisliti o prednostima i manama upotrebe i dripa i epiduralne...

ima ovdje jako puno mama koje su rodile djecu preko 4kg. (moja prva bila je 4.030g, druga 4.670g) i to vaginalno. za sam porod, ko sto je samaritanka vec napomenula, bitniji je promjer glavice nego tezina... ipak je najteze istisnuti glavicu... no, i za to se priroda pobrinula fleksibilnim spojevima kosti lubanje bebice tako da se glava prilagodjava porodjajnom kanalu dok kroz njega prolazi... kao sto se i porodjajni kanal prilagodjava bebici, tj. siri se da joj omoguci prolaz.

bespredmetno je raspravljati o boli kod poroda (pogotovo kad ga se usporedjuje s posjetom zubaru i vadjenjem zuba na zivo - u stvari pojma nema o porodu). porod je najprirodnija stvar koju kao majka mozes uciniti. to ne znaci da ti ne smijes planirati inducirani porod ni da ne smijes uzeti epiduralnu. bitno je da to bude educirana odluka. a po meni - samo strah od bolova (boli vadjenje zuba, to stoji, ali trud je napor, rad, trud da se dijete rodi, ne bol radi boli....) nije nikako dovoljan razlog za izbjegavanje prirodnog poroda.