samo da dodam da su nam na pripremnom tečaju rekli da je epiduralna loša jer ona neko vrijeme drži, a onda vas pusti baš za vrijeme izgona kad su najjači i najbolniji trudovi. NIJE TOČNO. cjevčica kroz koju se daje epiduralna je cijelo vrijeme "spojena" i može se dodati nova količina ako se vidi da popušta (meni su oba puta dodali još jednu dozu).

za tiskanje nije bilo problema jer trudovi, iako nisu bolni, osjete se i točno znaš kada trebaš tiskati. upravo zato jer bolova nema možeš se skoncentrirati na kontrolirano tiskanje prema uputama babice.

i vjerovali ili ne, zaista sam rodila sa smješkom! pogotovo prvi porod koji je trajao od 10 navečer do drugi dan 7 navečer, a epiduralnu sam imala samo zadnjih par sati - bolovi su nestali kao da ih nikad nije bilo (a bila sam pod turbo jakim dripom) i od svega skupa "tiskaj, tiskaj!" ja sam se u jednom trenu počela smijati.

kaj se tiče PRIRODNO - to je vrlo rastezljiv pojam. kaj sam ja rodila na nos da bi to bilo neprirodno?! i zar nisam morala uložiti itekako puno truda da svoju bebu istiskam van?! u Africi je prirodno da odeš u polje i čučneš. zašto odbacivati napredak? naravno, u sve to treba ući svjestan rizika i odvagnuti. (žene koje nisu rodile s epiduralnom, iz nekog razloga nisu sklone pričati o njezinim pozitivnim stranama, a mislim da je dobro da čuješ obadve strane da možeš odlučiti)

u krajnjoj liniji, ima laganih i težih poroda, nekad epiduralna nije uopće potrebna. ja sama priznajem da sam kod drugog poroda epiduralnu uzela iz komocije (i pozitivnih iskustava s prethodnog poroda). ali prvi puta su mi doktori SAMI nudili epiduralnu koju sam dva puta odbila, a onda više nisam imala snage i prihvatila sam ju. nisam ispala Isus Krist, ali sam rodila sa smješkom, apgar 10 10. :D

ni drip nije prirodan, pa ako već ide drip - nek ide s epiduralnom (to je bio moj stav). neki dan sam čula da je jedna poznanica dobila strašnu reakciju na onaj gel koji nekom stave da pojača trudove - bila je alergična na nešto u njemu, a da uopće nije znala. znači i to je opasno.

još jednom puno sreće na porodu, kakav god izabrala - velika je prednost što imaš mogućnost educiranog izbora. 8)