Pokazuje rezultate 1 do 7 od 7

Tema: kako predstaviti pregled kod logopeda

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno kako predstaviti pregled kod logopeda

Vodim ovih dana svoju skoro 5-godišnjakinju na pregled kod logopeda jer već dvije godine nema pomaka u razvoju izgovora glasova R i L. Trebam joj opisati i objasniti kamo idemo.
    Ona je jedna bistra i osjetljiva dušica i nije joj drago znati da nešto pogrešno radi, pogotovo ako toga nije svjesna. Trebam ideju kako da joj (istinito) objasnim što će raditi kod logopeda a da joj bude prihvatljivo i da je ne uvrijedi.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

A gdje je problem?

Pa petogodišnjakinja već jako dobro zna da govori drugačije od ostalih. Možda je čak iskusila i ruganje druge djece.... Ako nije, taj trenutak sigurno nije daleko, ako ne prije - onda u školi... Djeca znaju biti nevjerojatno okrutna.

Reci djetetu u 2 rečenice kako ide logopedu - to je čovjek/žena koji djeci pomaže da nauče pravilno govoriti. I gotovo. Nije problem u djetetu - problem je u tvojoj brizi. Ostavi brige doma i mirno otiđite na testiranje, pa ćete vidjeti i čuti što će vam reći.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Mogla bih joj reći da idemo kod tete/barbe koji će joj pomoći da bolje izgovara R i L. Bojim se (možda bez osnove) da će se u tom trenutku ona zatvoriti i odlučiti da neće surađivati s logopedom ili da će se sramiti svog izgovora. To želim spriječiti.
    Inače, ide u mješovitu vrtićku skupinu i mnoga djeca ne izgovaraju glasove ispravno. Nema traume.
    Posljednje uređivanje od mendula : 01.06.2010. at 09:00

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mi o svemu i pretjerano pričamo tako da nismo imali nikakve dileme oko logopeda: kao prvo rekli smo da je to logoped, a kao drugo rekli smo joj da ne govori dobro R i da će joj logoped pomoći da se to popravi.

Lea je ranije rođena i oduvijek ide na silne preglede, pa nekako to trebamo i objasniti, tj. ona valjda i misli da je to tako i da to svi idu.

Ali nisam baš sigurna koliko je naš pristup dobar jer je Leina suradnja sa logopedom bila katastrofalna.

Možda bi bilo bolje da smo joj rekli da je to dobra vila koja uči djecu pjesmice za Djeda Mraza, a koje nekim čudom idu: ATLA ETLA OTLA UTLA.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mi smo to prošli nedavno. Ona je već osjetila ruganje i bila je svijesna da govori krivo. Ja sam joj na to također često ukazivala i naravno ona se na to ljutila.
    Logopedica je imala drugačiji pristup, rekla joj je da nije krivo, no da ako želi ona će joj pomoći uljepšati način na koji govori. Odlično je reagirala i u 5 tretmana riješili krivi izgovor.
    Zato nemoj se previše zabrinjavati. Reci joj kamo idete, a ostalo će joj objasniti logoped, oni vjerujem već znaju kako pridobiti dijete da surađuje.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ne možemo uvijek sve znati ni pretpostaviti...Kad je dijete dugo u terapiji, ovako kao što Mima kaže, savlada čovjek sve cake...

Moj stariji je išao na logopedsku terapiju od 2004 do 2009 (i dalje hodamo na kontrole). Imao dvije logopedice (Suvag, lokalna ambulanta Ivanićgradska) i obje su odlične.

Dijagnostika je isto bila super kod dvije osobe (Suvag, Ljudevita Posavskog) ali ne baš sjajna kod treće. Možda je bio samo loš dan, ne znam..... Nije ni bitno. Ponekad se dijete i terapeut "ne nađu" (isto je s odgajateljima i učiteljima - ponekad to jednostavno ne klapa) i ako to potraje dulje od 4-6 tjedana, treba mijenjati terapeuta. Mjesec dana je po mojoj procjeni neki rok koji je prosječnom djetetu potreban za privikavanje. Unaprijed možemo dijete DONEKLE pripremiti, a logopedi znaju svoj posao i uglavnom je ta suradnja uspješna. Ima stvari koje idu teško.... Ponekad i unazad (mog sina je teta N. vratila na vježbe s ogledalom kad nije htio raditi kako treba) ali na kraju sve to dobro ispadne.

Bez brige, znaju logopedi svoj posao.

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja sam svojoj 5-godišnjakinji rekla da idemo kod učiteljice koja djecu uči kako da izgovaraju slova. Tako smo je i zvali, učiteljica H. Imali smo super logopedicu koja je znala kako da priđe djetetu, tako da sam ja imala samo zadatak da kažem zašto idemo tamo, a za ostalo se pobrinula učiteljica H. Samo me je jednom pitala zašto sve izgleda kao da smo došli kod doktora

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •