Citiraj pino prvotno napisa Vidi poruku
Podsjetimo se - transfer jednog zametka je u Hrvatskoj nemoguć jer se ne smiju zamrzavati zametci. A to bi bilo dobro za bebu kao što ova studija dokazuje.
Znam da se ne smije postati, ali ne znam gdje da se nadovežem s informacijom koja mi se čini da ide nastavno na ovo istraživanje. U Sloveniji su mi rekli da je budućnost IVF-a SET (transfer jednog embrija) odnosno SET odmrznutog embrija. Razlozi zašto će, po Slovencima, struka ići u smjeru više zamrzavanja embrija, a ne manje zamrzavanja embrija su:

- strateški cilj smanjivanja blizanačkih trudnoća u MPO-u na oko 5%, a ne oko 20% što je sada slučaj (razlozi: zdravlje beba, veći su rizici iznašanja blizanačke trudnoće i teže (skuplje po zdravstvo) je saniranje kasnijih možebitnih posljedica za rođenu djecu, od blažih (sustav fizijatrijskog ili logopedskog ili takvo nekog praćenja), do težih));
- uočeno je da je kod nekih žena jako teško postići optimalnu usklađenost starosti embrija s fazom razvoja endometrija u stimuliranom (svježem) ciklusu. Kod nekih žena je to varijanca oko 2 dana i zato je kod njih čak i veći postotak uspjeha sa zamrznutim embrijima, jer sa svježima ne dolazi do trudnoće - neće se moći implantirati, premda su odlične kvalitete.

Ako sam out of place - molim moderatore da me izbrišu, ali ne mogu se uključiti na način pino, nemam takvog linka, imam samo riječi stručnjaka onako kako sam ih ja razumjela.