Results 1 to 27 of 27

Thread: Tiramisu

  1. #1
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default Tiramisu

    Ima tko dobar recept?

  2. #2
    XENA's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Rijeka
    Posts
    1,026

    Default

    Imam ja ! Ide ti ovako ;
    Izmutiti 4 žumanjka
    4 žlice šečera
    2 vanilin šečera

    Posebno izmutiti Mileram Vindija
    500g svježeg sira Vindija , pa dodati gornjoj smjesi
    zatim sve skupa umiješati u pola litre istučenoga slatkog vrhnja

    Trebaju ti jedne velike piškote koje se umaču u kavu u koju je dodano malo ruma.
    I slaže se dobro poznatim redom (piškote,fil....) ,gore posuti ribanom čokoladom ili kakaom

    U SLAST!!

  3. #3
    Administratorica puntica's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,634

    Default

    imam ja odličan, ali u glavi, ne znam točne omjere

    ako si za eksperimentiranje ja ti rado napišem odokativno pa probaj.

    to je jedini kolač koji radim a da ga svi hvale i svi vole i uvijek traže još, a ne znam recept

  4. #4
    Administratorica puntica's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,634

    Default

    xena,
    slatko vrhnje, mileram i svježi sir

    to je najvjerojatnije fino, ali nikad čula da sve to ide u tiramisu

  5. #5
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Prije nekog vremena sam napisala recept za tiramisu bez jaja, stvarno se brzo napravi, ukusan je, tko god je probao, oduševio se... Isprobaj - naravno, ako želiš.

  6. #6
    dunja&vita:-)))'s Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    zg
    Posts
    1,891

    Default

    Evo imaš ovdje recept za meni najdraži tiramisu
    http://forum.roda.hr/threads/49220-%...161&viewfull=1

  7. #7
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by Anemona View Post
    Ima tko dobar recept?
    hoćeš recept za tiramisu ili fini kolač koji mu sliči?

  8. #8
    tina55's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,341

    Default

    Quote Originally Posted by n.grace View Post
    Prije nekog vremena sam napisala recept za tiramisu bez jaja, stvarno se brzo napravi, ukusan je, tko god je probao, oduševio se... Isprobaj - naravno, ako želiš.
    ja sa radila po tvom receptu i ispao mi je super, moram ponovit
    koliko se sjećam, ne ide mascarpone, pa je to super verzija ukoliko doma imaš običan svježi sir i neki sirni namaz

  9. #9
    Berlin's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    uz more
    Posts
    784

    Default

    Quote Originally Posted by n.grace View Post
    Prije nekog vremena sam napisala recept za tiramisu bez jaja, stvarno se brzo napravi, ukusan je, tko god je probao, oduševio se... Isprobaj - naravno, ako želiš.
    N.grace može recept?

  10. #10
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    http://forum.roda.hr/threads/54438-B...amisu-bez-jaja

    Točno, tina, ide običan svježi sir. Stavila sam šlag pjenu, a može i tučeno slatko vrhnje, kako god želite.

  11. #11
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Berlin, mislim da će ti se svidjeti - mene je privuklo što je bez jaja, a stvarno je mljac!

  12. #12
    Administratorica puntica's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,634

    Default

    moj je sličan ko dunja&vitin tj. jamie oliverov, bez uvrede ikome, ali tiramisu nije tiramisu ako se ne radi sa mascarponeom. nikakav svježi sir ne dolazi u obzir, jer tiramisu ne smije imati okus po siru
    to može biti neki sličan kolač, ali ne i tiramisu :tiramisuovski gestapo:

    sastojci:
    4 jaja
    3-4 žlice šećera (smeđeg, jer je okus više karamelasti, i meni finiji)
    mascarpone (može zbregov jer je skroz ok, veće pakiranje, mislim da je 500g)
    amaretto (ako nemate onda nešto drugo aromatično tipa rum, konjak...)
    kakao u prahu
    kuhana kava, gorka, jaka, hladna (ne turska jer je prekisela)
    vanilija
    piškote (po mogućnosti stranjske jer nemaju onu neku koru od šećera ko ovi naši-meni preslatko)

    izrada (10-15min)
    izmutite jaja sa šećerom i vanilijom (ja koristim štapiće ali može i van šeč) da bude pjenasto (možete posebno bjelanjak i žumanjak, ja radim sve zajedno). unutra stavite amareto ili štoveć. ubacite mascarpone. promiješate. krema je gotova.
    piškote umočite u hladnu kavu i slažite u kalup. na to kremu, pa opet piškote, pa opet kremu i to je to.
    stavite u frižider da se malo stisne. stavite na vrh dosta kakaa. servirajte.
    i to je to, dobar tek

    ako netko ima brži (ili jednako brz) kolač slobodno nek napiše recept

  13. #13
    Administratorica puntica's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,634

    Default

    imam i proljetno ljetne varijante

    sve isto ali umjesto kave i amaretta neko voće

    neki dan sam radila s jagodama, obožavam s višnjama, a M. najviše voli sa šumskim voćem (piškote umačete u sok/sirup a voće izmiešate u kremu, samo pazote da ne bude prevodenasto)


    najbrža varijanta je ona bez piškota. samo krema i voće, u čaši. prava ljetna poslastica bolja od sladoleda

  14. #14
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Quote Originally Posted by magriz View Post
    hoćeš recept za tiramisu ili fini kolač koji mu sliči?
    Mislila sam na pravi tiramisu, ali može i za fine slične kolače.

  15. #15
    a72's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    1,519

    Default

    Evo ga , klasika da ne moze dalje:

    TIRAMISU

    5 bjelanaca umutiti sa malo soli,mrvicu
    5 zumanaca sa 6 kasika secera, mutiti da "pobijeli"
    500gr mascarponea (ja koristim zanetti) dodati u zumanca, malo mutiti i onda kasikom umjesati bjelanca. Krema je gotova. Piskote umakati u gorku kafu, ja pomijesam tursku i nes, svidja mi se aroma, i u kafu rum. (ko ne podnosi alkohol, moze se rum prokuhati sa vodom za kafu, alkohol ispari a ostane aroma). Piskote se umacu, slazu i redom krema, odozgo kakao posuti cjediljkom za caj obilato. Sve gotovo izgleda ovako
    Ponekad krema ispadne rijetka i onda sve naguram u pleh, i stegne se preko noci, ili jednostavno ga serviram u casama.

  16. #16
    a72's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    1,519

    Default

    nesto slicno ovome ...

  17. #17
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by Anemona View Post
    Mislila sam na pravi tiramisu, ali može i za fine slične kolače.
    a72 je napisala klasični recept

    a kolač sličan tiramisu, u koji ne idu sirova jaja (više volim po ljeti)
    na pari tući 2 jaja s četvrt šalice jake crne kave i pola šalice šećera. kad se zgusne makniti s vatre i ohladiti
    u ohlađeno dodati mascarpone dobro izmiješati
    četvrt šalice šećer dodati u šalicu jake crne kave, dodati konjak/rum, toćati piškote i slagati ih u zdjelu, preko njih kremu, pa piškote, pa kremu...na vrh šlag i posipati čokoladom

  18. #18
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    puntice, naravno da može ići mascarpone. Probala sam tiramisua i tiramisua, i domaćih, i u slastičarnicama... i ono što me jako odbija od svih su sirova jaja, izbjegavam bilo kakve recepte sa sirovim jajima. Zato mi je recept koji sam gore stavila idealan - uopće ne idu jaja, može i ne mora mascarpone, gotovo u tren oka. Ne mora se zvati tiramisu, ali može se zvati - nešto nalik bez jaja.

  19. #19
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by n.grace View Post
    puntice, naravno da može ići mascarpone.
    ne, ako je tiramisu mora ići mascarpone
    sve ostalo su slični kolači

    isto tako ne može sacherica biti sa pekmezom od šljiva, zar ne?

  20. #20
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Quote Originally Posted by magriz View Post
    ne, ako je tiramisu mora ići mascarpone
    sve ostalo su slični kolači

    isto tako ne može sacherica biti sa pekmezom od šljiva, zar ne?
    Ok, onda "tiramisu".
    Okusom je jako, jako sličan originalu, meni osobno i bolji, laganiji.
    Sacherica ne može biti s pekmezom od šljiva, ali zato biskvit može biti bez jaja - okus mi je fenomenalan, nebrojeno puta bolji od one u koju ide osam jaja. Ali nemam apsolutno ništa protiv da je nazovem "sacherica", "lažna sacherica" ili slično.

  21. #21
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    po istoj logici - ako je kolač sa svježim sirom tiramsisu, onda je i torta s pekmezom od šljiva sacherica
    ali budući se slažemo da sacherica ne može biti od šljiva, mada je možda ukusno, i kolač od piškota i svježeg sira je vjerojatno vrlo ukusan, ali nije tiramisu

  22. #22
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Dajte najte :D Tiramisu je ono kaj je napisala puntica. Ako se bojite sirovih jaja, jaja i šećer mućkajte na pari. I stvarno se omjera ne trebate držati ko partijskog zadatka. Moji omjeri: 8 žumanjaka, 20-30 dag šećera u prahu, 1.5-2 kg mascarponea (ovisi o debljini novčanika), 80ak piškota, 1.5 l jake kave i 0.5 dl ruma, kakao za posipanje. Močim jednu stranu piškota i tu namočenu stranu onda okrenem prema gore. Ova količina je za onu najveću protvu. Kod mene je to "kolač" za potkupiti svekra

  23. #23
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Quote Originally Posted by magriz View Post
    po istoj logici - ako je kolač sa svježim sirom tiramsisu, onda je i torta s pekmezom od šljiva sacherica
    ali budući se slažemo da sacherica ne može biti od šljiva, mada je možda ukusno, i kolač od piškota i svježeg sira je vjerojatno vrlo ukusan, ali nije tiramisu
    Ne razumijem; složila sam se s tobom da onaj moj recept nije tiramisu. Nazovimo ga kako hoćemo, svejedno mi je. Kolače dijelim na fine i manje fine, jednostavnije/složenije po načinu pripreme, a kako ću ih zvati, jesu li originalni ili nisu, s originalnim sastojcima ili ne, mi je potpuno nevažno.
    Last edited by n.grace; 02.06.2010 at 23:06. Reason: tipfeler

  24. #24
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    ma slažem se ja s tobom

    nego, reci mi jesi li probala zamrzavati ga?
    ono, da ga imam uvijek pri ruci

  25. #25
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Nisam ga nikad zamrzavala, stvarno je brzo gotovo, najveći dio posla je skuhati kavu i napraviti šlag, pa nisam ni razmišljala o tome. Možda se javi netko tko ima iskustva sa zamrzavanjem tiramisua i sličnih kolača.

  26. #26
    XENA's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Rijeka
    Posts
    1,026

    Default

    Quote Originally Posted by puntica View Post
    xena,
    slatko vrhnje, mileram i svježi sir

    to je najvjerojatnije fino, ali nikad čula da sve to ide u tiramisu
    Da, ide i suuuper je

  27. #27
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,853

    Default

    Gdje se u gradu može pojesti kvalitetni tiramisu?

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •