-
-
A što jede malena? Ide li u vrtić? Jede li puno grickalica ili slatkiša?
-
nisi nista specificirala oko toga kakve su vam prehrambene navike...
opcenito, kod kuce kod nas je ogranicen pristup ne-hrani, grickalice nikad ne trosimo, ali nakon vecere znaju dobiti desert u stilu malo sladoleda ili malo cokolade, ali to nije redovito, i to bude u malim kolicinama.
za zedj imamo vodu ili mlijeko, nikada sokove ili razne cajeve, to sve sadrzi puno secera.
ne upraznjavamo nikakve proizvode 'za djecu', u smislu saljivih pahuljica za dorucak ili 'mlijecnih' zasladjenih proizvoda koji nisu ni vidjeli mlijeka, vocnih jogurta i sl
s mogucim rizikom da zvuci grubo, ogranicavam uzimanje repeta, npr kad vec uzimaju porociju vecere treci ili cetvrti puta, znam reci npr da pricekaju malo da im se hrana malo probavi.
-
Evo kako je kod nas: većinom važi pravilo da u kući ne bi trebalo biti nikakvih rezervi grickalica ili slatkog, osim meda, domaće marmelade i možda crne čokolade. Kažem većinom, jer se to pravilo ponekad i krši. Ne želimo biti prerigorozni, pa kad idemo van odemo na sok ili sladoled, i kad smo u gostima jedemo što nam se da.
Osim toga, gledamo da hrana kod kuće bude uravnotežena, ručak se po mogućnosti sastoji od ribe i povrća, meso po mogućnosti iz poznatog izvora, a pašte i riže u vrlo malim količinama. Međuobroci su većinom voće, domaći sir, običan jogurt, orasi, integralni kruh, skuta, domaća marmelada (ok, kad je pojedemo kupimo i kupovnu).
Svi obroci trebali bi biti uravnoteženi, dakle lako probavljivi ugljikohidrati (voće i povrće), proteini (riba, sir, meso) i masti (maslinovo ulje, bademi, orasi).
To su više preventivna pravila što se tiče djeteta, zapravo su nama odraslima potrebnija.
-
Trebala bi navesti recimo okvirni meni tokom dana i što tvoja curka voli, pa onda kad se vidi možda ti netko nešto pametno predloži.
-
napiši si na papir što mala sve pojede u danu
-
Imaš u Zg Udrugu za prevenciju prekomjerne tjelesne težine i gospođu Sonju Njunjić koja ti može savjetovati nutricioniste za djecu. Nema tu puno mudrosti već jako puno malih, sitnih stvari koje ljudi zaborave ili ih zanemare, a kilaža se i kod djece gomila i, što je puno gore, navike neprestanog grickanjai čežnje za hranom se formiraju i "cementiraju". Znam to jer je i moja mlađa tomu sklona, ali nismo to zanemarili.
Ovo sve ranije što su cure napisale vrijedi -zapisivanje obroka i drugih navika, ukidanje grickalica i slatkiša, nuđenje voća i povrća umjesto toga (ali ne kilo banana
), ubaciti dijete u sportske aktivnosti (jer, u pravilu, to baš i ne vole, normalno, kilaža te usporava), nema papanja sendviča u 10 nevečer i ispunjavanja sličnih želja, nije to okrutnost nego postupci za dobro djeteta.
Za djecu ne postoje dijete niti ih smije biti, radi se samo o svjesnoj promjeni loših navika.
-
-
I moja je bila bucka, također je voljela papati... no mi smo sve riješili sportom upisali smo je na dosta aktivnosti, a i svaki slobodan trenutak provodimo vani... puno šećemo, rolamo,vozimo bicikl...tako se i mama riješila pokoje kile viška
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma