Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 51 to 91 of 91

Thread: crrrrrrna pecnica - sto cu s njom?

  1. #51

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    Ja je jos nisam ocistila. Danas kada sam poslije pecenja rucka otvorila pecnicu, kad se ne ugusih A cistila sam je prije 2-3 mjeseca.
    Da probam obicnim deterdzentom?

  2. #52
    Brunda's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,882

    Default

    Quote Originally Posted by mamma san
    Brunda, znam samo da Coca Cola pomaže kod proljeva. Stisne stolicu. Nemoj samo da ti stisne WC školjku...
    Ma odi vrit
    Nego, daj ti odi vračat malo!

  3. #53

    Default

    Quote Originally Posted by renata
    virgo, super objasnjenje

    ja sam svoju ocistila koliko se dalo bez agresivnih sredstava, nisam jos probala sodu bikarbonu.
    ali - meni se cini da to sto je ostalo uopce nije mast. nego ugljen.
    nema toga puno, vise uopce ne smrdi kad pece, samo ima mjestimicno crne zapecene mrlje, tanke i jako tvrde. jel se i to moze ocistiti s natrijevom luzinom ili da odustanem?
    Odustani
    Mislim da je prljava pećnica ponos svake domacice.
    Luzinom zagađuješ prirodu, proizvodiš nemili smrad te odgađaš prljanje pećnice do neki drugi put. Bolje se igrati sa djeom

  4. #54
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    oprostite što pitam...
    od čega su vam prljave pećnice?
    mislim, moja je još ko nova...
    Ako pečem neko meso (što je jako rijetko), gore stavim foliju.
    Dosta toga pečem u vatrostalnoj (s poklopcem).
    Kolači ne špricaju...

    jednom mi je iscurila supita (Darija, aj` k`vragu), ali to sam odmah obrisala - još se nije bilo ni ohladilo...

  5. #55
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    ne poklapam skoro nista kad pecem, volim finu hrskavu koricu na svemu.

    ali, ocistim (relativno) redovno, pa se onda rerna ne pusi...

  6. #56
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by wewa
    ne poklapam skoro nista kad pecem, volim finu hrskavu koricu na svemu.
    pa to pustiš zadnjih 7-8 minuta na jačoj "vatri".
    a onda više ni ne prska.

  7. #57
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    jest, al to je onda korak vise u kuhanju.
    ovako, kad ubacim klopu rernu svecano objavim MM: nije vise do mene!

  8. #58
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    najvise mi prska kokica kad je stavimo da se okrece na grillu

  9. #59
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    to nikad nisam probala :totalna nedomaćica:
    čak ne znam ni gdje je onaj đavo na koji se kokica nabija...

    (to mi je, nekako, najbolje i najukusnije iz pečenjare. uspomene iz djetinjstva, kada sam sa stricem-poljoprivrednikom i bratićima, u kombiju putovala po Bosni i Hrvatskoj i prodavala mahune, jabuke, paradajz, papriku, lubenice... a na svakoj tržnici, gdje god se ona nalazila... prodavali su se grill - pilići. ma nema tih godina koje će izbrisati okus te kokice, friškog kruha i paradajza koji se grizao, a ne rezao)...

  10. #60
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    oprostite što pitam...
    od čega su vam prljave pećnice?
    mislim, moja je još ko nova...
    Ako pečem neko meso (što je jako rijetko), gore stavim foliju.
    Dosta toga pečem u vatrostalnoj (s poklopcem).
    Kolači ne špricaju...

    jednom mi je iscurila supita (Darija, aj` k`vragu), ali to sam odmah obrisala - još se nije bilo ni ohladilo...

    hahahahahahahahahahahah
    umirem od smjeha
    padam sa stolice
    ivannaaaaaaa jelll čitaaašššššššš?

  11. #61
    Mirta30's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Zagreb, Centar
    Posts
    1,966

    Default

    mislim da mi pećnica već slabije grije koliko ima ugljena na grijačima
    ima li još koji prokušani savjet za čišćenje grijača?
    (danas sam oprala vrata a sutra, prekosutra .. unutrašnjost)

  12. #62
    Barbara1's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Glina
    Posts
    243

    Default

    Ja sam nedavno pekla meso u rerni i naravno sve se zašpricalo pa zapušilo koma,skoro pa se u kuhinji nije vidio prst pred nosom od dima.
    I ništa,navečer u 22,30 moj Tomo spava a ja ribam rernu.Našpricala sam sa Mr.Musculo sprejem,rešetke oribala Arfom i zaključila da će to biti dovoljno i da ukidam pečenje ičega.
    No dolaze mi roditelji i nešto moram za ručak a najjednostavnije je nešto gurnuti u rernu.
    Ali ovaj put sam kupila VREĆICE ZA PEČENJE i strpala začinjeno meso u to i cure moje to je bilo za prste polizat.Meso se topilo u ustima,kožica fina hrskava,bez podljevanja,bez dodatnih masnoća,fino pečeno u svom soku.
    I što je najvažnije BEZ RIBANJA RERNE!!!!!!!!!!!!!!!!JUPI :D

  13. #63

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    591

    Default

    Quote Originally Posted by brigita2
    Moja prijateljica je svoju pećnicu iznutra obložila alufolijom. Natrgala je velike komade i poslagala na dni i stranice. Nakon nekog vremena baci foliju i stavi drugu. Čisti samo vrata pećnice.

    Ja svoju povremeno izribam cif kremom.
    to i ja radim. funkcionira ok. ovaj recept sa sodom ću probati 8)

  14. #64
    kloklo's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb/Jarun
    Posts
    2,990

    Default

    Barbara, bogteušumuokrenuo, pa govori di si to našla, ne mreš sam tak bacit spasonosno rješenje bez da veliš di si ga kupila

  15. #65
    Mirta30's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Zagreb, Centar
    Posts
    1,966

    Default

    kaj postoje vrećice za pečenje?!!!

  16. #66
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    ne znam jel se već negdje spomenulo:

    (za početak, ja svoju pećnicu imam 3 godine i nikad je do sad nisam čistila, izgledala je užasno, a vrata su bila odvratno ljigavo zapečena i zmazana)

    kupila sam u DM-u neki njihov sprej pjenu, našpricala, ostavila preko noći, i ujutro sve samo lagano pobrisala mokrom krpicom - pećnica se blista.

    istu sam stvar napravila i s mikrovalnom (koja isto nikad prije nije bila čišćena) - sve se je otišlo nakon jednog brisanja krpicom.

    jedino kaj piše da se onda 8 sati ne smije ništa peći u pećnici/ mikrovalnoj pa pretpostavljam da je jaka kemikalija u pitanju :?

  17. #67
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    sad sam cijeli topik pročitala, ne znam, ta moja pjena ne smrdi, niti smrdi pećnica nakon nje, a i bila mi je na rukama (nisam koristila rukavice) i ništa mi se nije desilo :?
    idem baš pogledat sastav

  18. #68
    andrea's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    zgb
    Posts
    2,374

    Default

    lutonjice, kak se zove ta pjena ?!

  19. #69
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    pa kaže:

    Denk Mit Backofen-Reiniger
    5-15% alifatski ugljikovodik (propan/butan)
    manje od 5% neionski tenzidi
    sapun
    2-aminoetanol
    sredstvo za rastvaranje
    stabilizator pjene

    Eko Test - Gut

    pa mi recite jel tu nešto lužnato? kakve su to kemikalije?

  20. #70
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

  21. #71
    Mirta30's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Zagreb, Centar
    Posts
    1,966

    Default

    ja bi trebala dvije pjene i špahtlu

  22. #72
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    mirta, vjeruj mi, ne bi.
    zaboravljaš kakva sam ja "domaćica"

  23. #73

    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,198

    Default

    Vidjela sam netko je napisao Permetal, provjereno dobar, zagriješ pećnicu na 50 i sve ide dolje, ali smrdiiiii!

  24. #74

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    591

    Default

    Quote Originally Posted by kloklo
    Barbara, bogteušumuokrenuo, pa govori di si to našla, ne mreš sam tak bacit spasonosno rješenje bez da veliš di si ga kupila
    ima ti ih svugdje. u getrou npr., a po malim dućanima. samo tražiš vrećice za pečenje. super stvar.

  25. #75
    kloklo's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb/Jarun
    Posts
    2,990

    Default

    Quote Originally Posted by puros
    Quote Originally Posted by kloklo
    Barbara, bogteušumuokrenuo, pa govori di si to našla, ne mreš sam tak bacit spasonosno rješenje bez da veliš di si ga kupila
    ima ti ih svugdje. u getrou npr., a po malim dućanima. samo tražiš vrećice za pečenje. super stvar.
    Faaaaaaaaaala

  26. #76
    Osoblje foruma mikka's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    7,247

    Default

    dizem temu iz pepela

    pekla prekjucer piceka, spricalo je ko da nema sutra. bio je pokriven folijom ali je ulje sa pleha strcalo, to jos nisam vidla. ne kuzim u cemu je stvar, pekla sam nedavno kod mame i nije nis spricalo.

    uglavnom, iz pecnice suklja crni dim i cijeli nam stan smrdi po tome, tesko se provjetrava. ja sam sinoc ribala ali ocito se zapeklo na nekim tesko dohvatljivim mjestima. dajete savjete, trebam peci kruh a nemrem zivjet u ovom dimu, help

  27. #77
    nahla's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    split
    Posts
    903

    Default

    permetal profesional. rukavice na rukeobavezno , naprskaj, ostavi 10 minuta i dobro operi. provjeri da ti nije nekakv komad se zalijepio na grijač.
    naravno permetal NE prskati po grijačima
    Last edited by nahla; 28.03.2013 at 21:54.

  28. #78
    uporna's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    3,848

    Default

    Od domaćih sredstava, jer sve ove kemije mi smrde i ne želim to udisati a pogotovo nešto iza njih od hrane peći, predlažem sodu+čarli (bilo što za suđe)+ hrapava strana spužvice+malo fizikalije - meni skinulo 90% svih naslaga (inače pećnicu stvarno rijetko perem a šparet je samo kod mene 16 godina).

  29. #79
    Lucas's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    village...long village
    Posts
    1,638

    Default

    Quote Originally Posted by mikka View Post
    dizem temu iz pepela

    pekla prekjucer piceka, spricalo je ko da nema sutra. bio je pokriven folijom ali je ulje sa pleha strcalo, to jos nisam vidla. ne kuzim u cemu je stvar, pekla sam nedavno kod mame i nije nis spricalo.

    uglavnom, iz pecnice suklja crni dim i cijeli nam stan smrdi po tome, tesko se provjetrava. ja sam sinoc ribala ali ocito se zapeklo na nekim tesko dohvatljivim mjestima. dajete savjete, trebam peci kruh a nemrem zivjet u ovom dimu, help

    meni se to dogodi kad pečem lazanje
    ak imam vremena/volje odmah nakon pečenja pošpricam rol s onim sredstvom od octa i naranči (bilo na nekom topicu-odlična stvar za odmaščivanje)
    ili ako ostavim da se sasuši onda permetal.....

  30. #80
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Ja natočim vodu u pleh (protvan), ubacim unutra 2 žlice sode bikarbone i sok od pol limuna (ili ocat, ali limun ima ljepši miris) i zakipim to na nekih 180-200oC na nekih 15 minuta u pećnici. To je obično dovoljno da dobro zapari pećnicu i otopi naslage koje se onda mogu lijepo obrisati spužvom.

    Ako pećnica dugo nije održavana, trebat će ovo ponoviti nekoliko puta ili posegnuti za nekim jačim sredstvom. Permetal mi je bio dobar, iako danas s tim češće čistim roštilj.
    Last edited by Peterlin; 29.03.2013 at 22:17.

  31. #81
    Osoblje foruma mikka's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    7,247

    Default

    probat cu tako. bila sam stavila vodu u vatrostalnu posudu na 250 i nije ni zakuhala . naravno za to vrijeme se masnoca jos vise spekla i stan mi je opet bio pun dima .

  32. #82

    Join Date
    Nov 2012
    Posts
    393

    Default

    očisti je s kaladontom, namaži, pusti da odstoji, i obriši mokrom krpom, skida sve masnoće s pećnice kaladont

  33. #83
    Optimisticna's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Posts
    1,832

    Default

    Quote Originally Posted by Lutonjica View Post



    ZAKON!!!!!!!! Našpricam s tim i tave i lonce i sve skida, čak i pločice onako na rijetko oko špareta.

  34. #84
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,242

    Default

    Quote Originally Posted by Ivon View Post
    očisti je s kaladontom, namaži, pusti da odstoji, i obriši mokrom krpom, skida sve masnoće s pećnice kaladont
    baš ime kaladont ili bilo koja pasta?

  35. #85
    kinder's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    2,338

    Default

    Quote Originally Posted by Optimisticna View Post
    ZAKON!!!!!!!! Našpricam s tim i tave i lonce i sve skida, čak i pločice onako na rijetko oko špareta.
    Istina, povremeno naspricam stare tepsije, budu ponovno kao nove.

  36. #86

    Join Date
    Nov 2012
    Posts
    393

    Default

    bilo koja pasta za zube, može i ona najlošije kvalitete, samo ne ona dječija.

  37. #87

    Join Date
    May 2006
    Location
    Split
    Posts
    3,209

    Default

    ja imam novu, al isprskanu pećnicu i bolna leđa, tražim se među ovim svim prijedlozima

  38. #88

    Default

    Gdje ima za kupiti Mr.Muscolo za pećnice?U kojem dućanu?
    Hvala unaprijed na odgovoru

  39. #89
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,242

  40. #90
    Argente's Avatar
    Join Date
    Oct 2011
    Posts
    4,696

    Default

    Ja otkad sam otkrila Permetal nemam namjeru uopće ičem drugom dati šansu.

  41. #91
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by Argente View Post
    Ja otkad sam otkrila Permetal nemam namjeru uopće ičem drugom dati šansu.
    Slažem se, ali tek nakon vodenog čišćenja. U pleh za kolače natočim prst vode ili malo više, uvalim žlicu sode bikarbone i isto toliko octa, zakipim na malo iznad100 oC (recimo 150, jer 200 je previše - bude jako vruća). Tako ostavim nekih 10-15 minuta da se sve lijepo otopi, a onda otvorim, malo prohladim, izvučem pleh i žicu, a pećnicu samo obrišem spužvastom krpom. Ako nije jako zapuštena, većina toga ode. Ponekad treba malo intenzivnije očistiti staklo, ali ide to običnom žuto-zelenom spužvom za suđe.

    Permetalom obično dodatno čistim rešetku (ubacim u sudoper nakon vodenog čišćenja i ono što ne ode, čistim na taj način Permetalom ili narančastim W5 sprejem iz Lidla). Sve ode.

Page 2 of 2 FirstFirst 12

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •