moja cura isto ima kongenitalni madež, na ahilovoj tetivi, bio je oko centimetra kad se rodila, rastao je isto proporcionalno, nije puno narastao, danas ima 3,5 g.

mi ga od njenih 6 mj. (ili nešto kasnije, nisam sigurna) pratimo na šalati (na naše inzistiranje, pedijatrica je isto rekla da je to niš), i do sada smo prošli 4 različite doktorice. prve dvije godine smo išli svaka 3 mjeseca, od tada svakih 6, od nedavno ćemo jednom godišnje.
prvi put nas je gledala stažistica, rekla je da bi ga ona odmah skinula, ali zbog pune anestezije možda da ipak pričekamo petu godinu. još nas je kasnije nazvala doma i pitala možemo li doći sutra da ju pogleda docentica. ne trebam ni reći kako smo se isprepadali.

ta druga doktorica nam je rekla da ona ne bi dirala još, ali da ga i mi doma slikamo svakih par mjeseci iz predostožnosti, a ako uočimo bilo kakvu promjenu, da dođemo odmah, taj tren, bez uputnice. iako, možda do promjene niti ne dođe, pa ga možda ne bi ni dirala. neko vrijeme nam je na pregledima bila ona, žena je ostala trudna, dolazimo kod treće. ta doktorica je nešto starija, njen komentar je pratite, možda ćemo skidati, možda ne.
nekidan smo na redovnoj kontroli završili kod četvrte. ona je madež samo pogledala, rekla da se nije promjenio, samo je očekivano mrvu narastao, nije ga slikala. njen komentar je da se što trebalo desiti već bi se desilo. navodno ta vrsta madeža (koju ima moje dijete, ne znam kakav je vaš) je problematična u početku, kasnije se ponaša kao i bilo koji drugi madež.
prva doktorica koja nas je gledala je rekla kako je mogućnost pojave raka visoka, preko 12% i da bi ona to obavezno odstranila. zadnja nam je rekla kako je mogućnost pojave raka niska, od 0.5 do 5%. da se ona ne bi zabrinjavala, ništa više nego za bilo koji drugi madež. uz komentar kako su druge kolegice koje su nas gledale sve redom bile mlađe i sa manje iskustva, tako da ona razumije da se stažistica koja nas je prva pregledala prepala bilo čega smeđeg, ali ona madeže gleda preko 15 godina i ne može garantirati da se baš ništa ne može iz toga izroditi, ali da je mogućnost malena.

druga stvar, prve dvije doktorice su savjetovale madež na suncu prekriti flasterom, druge dvije su to proglasile budalaštinom, samo dobro namazati sredstvom za sunčanje. uz preporuku neke mineralne bioderme, reklama je bila spremna na stolu. prošle godine je the sredstvo bio LRP.

nadam se da sam pomogla, bila sam i preopširna, ali ja bih na tvom mjestu u svakom slučaju otišla do dermatologa. iako, dobro se raspitaj kod koga ideš. jer kao što vidiš, umjesto sa dva, možeš završiti i sa četiri mišljenja.