Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: Da li ga dojim dovoljno?

Karin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno Da li ga dojim dovoljno?

Marko se rodio sa 4180g i 53cm. Iz bolnice je izašao sa 4000g.
    1.mj: 4650g i 56cm
    2.mj: 4900g i 60cm - iako je dobio samo 250g pedijatrica je rekla da je u prosjeku dobio 450g i da je to OK
    3.mj: 5200g i 62cm
    Dakle u 3 mjeseca moj mališa je dobio samo (?) 1500g i od velikog bebača postao žgoljavac. Inače dobro napreduje, jako je živahan i vrlo rano je počeo reagirati na sve oko sebe. Mali kolerik, u svakom slučaju
    Pedijatrica mi kaže da je to još uvijek OK (400g/mj prosječno) iako obično bebe prvih par mjeseci dobe više. S obzirom da je on jako aktivan i dosta dugačak, vjerojatno je to razlog malog prirasta. Ipak nas je poslala na vađenje krvi i urina. I nije ga cijepila jer nije dosegao 5.5kg nego za 2tj moramo doći ponovno na vaganje.
    Ja ga od rođenja isključivo dojim. Od početka pa do danas jede prosječno 7 puta u 24 h (6-8 puta). Po noći jede 1-2 puta, prijepodne i popodne po 3 puta, spava oko 11h nekih 2-2.5h, a ostali spavanci su po malo na rukama ili u nosilici u šetnji. Već je uhvatio neki ritam, pa obično jede u slično vrijeme, ako ga ništa ne izbaci iz takta.
    Ne čini mi se da je gladan. Nakon podoja je dobre volje, onda se igramo, pričamo, nosimo. Nije ni plačljiv ni letargičan.
    Ja sam bila uvjerena da ga dobro dojim i da to super funkcionira, ali sad mi sve češće i češće svi nešto pametuju i govore da ga premalo hranim. Već sam totalno sluđena. Meni se čini glupo davati mu da sisa ako ne traži, a pogotovo ga buditi po noći (Zadnja dnevna klopa je oko 7, onda se kupa i ide u krpe. Ako traži dam mu još malo papati, više za smirenje i uspavljivanja, ako ne stavim ga u kinderbet i on sam zaspi i nikada se ne budi prije 1, a nekad čak ni do 3).
    Bojim se da će mi nakraju predložiti dohranu s adaptiranim mlijekom (do sad to doktorica nije spominjala, samo mi je sestra nešto prigovarala da nije dosta dobio, da mu treba dohrana), što bih rado izbjegla. Htjela sam ga isključivo dojiti do 6mj a sad mi se čini da ću mu sa 4mj morati početi uvoditi i drugu klopu. Ili se varam? Pomagajte!

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prosjecno gledano, dobio je dovoljno. ali napisi malo koliko ima mokrih pelena, koliko ima pokakanih, opisi kako vam izgledaju podoji, osjecas li letdown, koliko traju podoji i sl.

cesto se dogodi da kad bebe otkriju svijet malo zanemare siku. onda se odjednom trgnu pa krenu sikiti ko luudi da nadoknade.

Karin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Svaki put kad ga presvlačim ima mokru pelenu (a to je uvijek nakon dojenja, osim po noći) dakle oko 7. Baš mi se čini da puno piški. Često mu i pelena promoći (na spoju pretpostavljam). Ujutro ga nakon podoja presvučem i nakon sat vremena igranja je opet sav mokar, pa sve ponovo.
    Do nedavno je kakao svaki dan, a zadnjih 2 tjedna kaka svaka 3-4 dana. Pedijatrica mu je s 2 mjeseca prepisla kapi željeza, koje su mu poremetile probavu. Davala sam mu ih samo par dana i prestala kad sam vidjela da mu smeta.
    Kod dojenja gotovo svaki put osjećam letdown. Nekad ga osjećam i između podoja.
    Podoji traju 20tak minuta, po noći kraće, po danu nekad i po pola sata. No najefektivnije sisa na početku, kasnije malo posustane, pa malo sisa, malo se odmara. Onda ga malo poškakljam da opet počne. Rijetko kad sam ispusti sisu. Nekad prestane u potpunosti sisati, ali mu bradavica ostane u ustima. Nekad baš čvrsto drži i svako toliko povuče-više mi se čini kao da se umiruje, a ne da jede. Onda mu moram staviti prst u usta, ako g ahoću "otkopčati". Ako više nije gladan, ne buni se. Ako ga prerano pokušam maknuti (npr. zvoni mi na vratima, pa moram ići otvoriti) onda se buni i plače.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

karin, kako mu mjenjas dojke, svaki podoj druga ili ne?

mlijeko koje prvo 'izadje' iz dojke i zove se prvo mlijeko i ono je vise kao juhica, nije pravi obrok, tek kad dijete posise to prvo mlijeko, dodje do zadnjeg mlijeka, koje je masnije i kaloricnije i koji predstavlja puni pravi obrok...
    zaro je potrebmo davati istu dojku, ako je drugi podoj unutar dva-tri sata jer beba cesto u prvom podoju ne dodje do zadnjeg mlijeka, pogovto ako kratko sise, i zato ranije i ogladni i trazi opet sisati....

da li bebi dajes ista drugo osim dojke, sokice, vodu?
    ima li dudicu?

Karin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Svaki put mu dajem drugu dojku (ako prođe 2 sata). Mislila sam da je to dovoljno. Ako slučajno prođe manje, dam mu istu (no obično prođe bar 2-2.5h). Znači ako prođe 2.5h da mu dam istu? Budem tako probala.
    Inače isključivo ga dojim. Nikad mu ništa drugo nisam dala.
    Dudicu koristi, ali ne puno - uglavnom kad se vozi u autu i vani kad ga nosim u nosilici. Nekad navečer zaspi s dudom, ali ju brzo ispljune. A nekad se uspava na sisi.

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Kod nas je isto Josip ima sedam mjeseci,a u prvih šest je dobio samo tri kila.U prosjeku 500g po mjesecu.Sa šest mjeseci je imao 6500g. Pedijatrica je rekla da je to ok,ali ja sam se i dalje živcirala.Od lijepo rođene bebe postao je mali žgoljavac.S vremena na vrijeme mi se učini da se malo ubuci,a onda opet izraste tako da ništa od sarmica.Ma već sam navikla i iskulirala se tako da se više toliko ne zabrinjavam,mada bi volila da ima po kila više.Inače je zdrava,živahna beba i plače samo kad mu se spava ili kad je pokakan.
    Isključivo je dojen prvih šest mjeseci,a sad mu dajem dva do tri kruta obroka.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Karin,

neke bebe jednostavno dobivaju manje na težini, tako da prirast ne mora biti isključivi i jedini pokazatelj napretka.

No, napisala si da ste radili nalaz krvne slike, te da je bebač dobio recept za dodatno željezo.

Na tvom mjestu bih se posavjetovala s pedijatrom u vezi s eventualno povećanjem broja podoja (ako je beba anemična).

Dodatno, nikako ne bih na svoju pruku prestala davati željezo, kao što si ti napisala, jer si "vidjela da mu smeta" (vjerojatno su stolice postale tvrdje i ne tako učestale), osobito ako mu je prepisano na osnovu nalaza krvne slike.

Karin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Željezo mu je dala s 2mj preventivno (navodno tako svima daje). Sad nas je na 3. pregledu poslala vaditi krv i urin, još nismo bili, idemo u ponedjeljak.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Karin,

sorry - krivo sam skužila da ste već radili nalaz KS.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Karin prvotno napisa
    Svaki put mu dajem drugu dojku (ako prođe 2 sata). Mislila sam da je to dovoljno. Ako slučajno prođe manje, dam mu istu (no obično prođe bar 2-2.5h). Znači ako prođe 2.5h da mu dam istu? Budem tako probala.
    Inače isključivo ga dojim. Nikad mu ništa drugo nisam dala.
    Dudicu koristi, ali ne puno - uglavnom kad se vozi u autu i vani kad ga nosim u nosilici. Nekad navečer zaspi s dudom, ali ju brzo ispljune. A nekad se uspava na sisi.
    Karin, sve radis odlicno. Ne moras nuzno mijenjati rutinu, ali ako zelis mozes probati unutar 3 sata davati istu dojku. Ravnaj se po bebici, vjerojatno on spada u one koji malo sporije dobivaju. To zapravo uopce nije tako rijetko, samo sto kod nas cesto zavrsi davanjem adaptiranog mlijeka, iako najcesce nije potrebno.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tjedni minimum dobivanja na tezini je 117 g , iako cak neki pedijatri vani smatraju dok god dijete dobiva i nije u minusu, da je dobro, ....

imas srece sto se tice tvoje pedijatrice da ti nije vec preprucila nadohranu, nasi pedijatri uglavnom prerano preporucuju nadohranu....

beba, nakon sto se rodi treba imato 8-12 obroka dnevno, pokusaj povecati broj podoja, pogledaj da li je polozaj bebinih usta na dojci dobar

sto se tice broja mokrih i pokakanih pelena, sve je ok

sto se tice zeljeza, zao mi je sto ti je preporuceno zeljezno 'napamet', bez krvne slike, jer dojena djeca rijetko imaju anemiju (cesce je imaju djeca koja su na adaptiranom mlijeku)

evo, pogledaj ovaj tekst na rodinom portalu
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=111&Show=571

Karin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Hvala Zrinka na informacijama. Već sam pogledala taj članak o anemiji i malo sam se o tome informirala na forumu, pa sam i sama zaključila da je to željezo nepotrebno.

Marta, budem probala sa davanjem iste dojke unutar 3 sata, pa ću vidjeti kako to ide.

Nadam se da će sve ispati dobro. Hvala svima na odgovorima.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •