-
Izmjene Obiteljskog zakona?
MM i ja samo se odlučili na posvojenje i krajem prošle godine podnijeli zahtjev za ocjenjivanje podobnosti, te smo dobili suglasnost prije mjesec dana (malo se otegnulo jer smo baš preuređivali stan, a oni su čekali da završimo).
Sve je proteklo jako dobro, sa ljudima iz našeg centra imamo samo dobra iskustva.
Poslali smo zahtjeve na 80-ak centara, iz većine njih smo dobili dopise da trenutno nemaju djece podobne za posvojenje, te da su nas uvrstili na listu potencijalnih posvojitelja.
Neovisno o tome, MM i ja nazivamo centre i raspitujemo se. Danas je također MM zvao, i u jednom centru su mu rekli da posvojenja neće biti do rujna ove godine, kada bi se trebao izglasati novi Obiteljski zakon koji će ići na ruku potencijalnim posvojiteljima, jer će smanjiti procedure oko oduzimanja roditeljske skrbi pa će na taj način više djece iz domova moći ići na posvojenje. Barem smo mi tako shvatili to što je ona rekla.
Ja moram priznati da u zadnje vrijeme nisam čula da bi se Obiteljski zakon mijenjao, a i s obzirom na situaciju u državi, stvarno bi bila izuzetno pozitivno iznenađena ako bi se tako nešto i pokrenulo, da ide u našu, i u korist svih potencijalnih posvojitelja.
Mene zanima da li ste vi nešto čuli o tome i da li je istina ovo što nam je teta iz centra rekla?
Unaprijed zahvaljujem, svaka informacije je dobro došla.
-
Mislim da bi svaka izmjena Obiteljskog zakona prvenstveno trebala biti motivirana interesom tj. dobrobiti djece, zbog koje se posvojenja i realiziraju, a ne na ruku posvojiteljima... vjerojatno se ta gospođa u centru nezgrapno izrazila.
Ni za kakve promjene zakona nisam čula (što ne znači da nisu moguće, a i itekako poželjne), ali bih ti savjetovala da nastaviš s angažmanom, bez obzira na to što je u jednom centru rečeno. Djeca za koju su postupci u tijeku ili su dovršeni i koja čekaju svoje roditelje će, bez obzira na eventualne izmjene zakona, ići na posvojenje...
Sretno, i što kraće čekanje...
-
Sto se tice izmjena, ja sam čula da se planira izmjena u smislu da djeca do tri godine starosti nakon ozmještanja iz biološke obitelji odmah idu u drugu obitelj, udomitelja ili posvojitelja jer je djeci do 3 godine boravak u domu velika traauma (kao da i vecoj nije
), ali to tek treba u proceduru.
Inace mislim da je vec stupio neki zakon ili naputak da djeca smiju boraviti u domu do maksimalno 3 godine, i to je previse, ali je barem neki napredak jer do sada nikakva ograničenja nisu postojala pa su djeca cesto i do punoljetnosti bila po domovima.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma