Page 1 of 5 123 ... LastLast
Results 1 to 50 of 236

Thread: Prefina pita od borovnica

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1. #1
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default Prefina pita od borovnica

    Dakle, radio MM (on je, inače, majstor u kuhinji). Turbo jednostavno i preukusno!

    23 dkg brašna (pola oštrog, pola glatkog)
    10 dkg maslaca
    2 dkg smeđeg šećera (demerara)
    1 jaje
    1/2 žlice vode

    Nadjev:
    1/2 kg borovnica (pakiranje smrznutih od 450 g je sasvim ok, a naravno, može i svježe)
    10 dkg šećera - demerara
    2 jaja
    2 dcl slatkog vrhnja
    2 žlice glatkog brašna

    Od gore navedenih sastojaka zamijesiti prhko tijesto: izmrviti brašno s maslacem, dodati šećer, jaje i vodu i zamijesiti u kuglu. Staviti u frižider na 1 sat.
    Razvaljati u okrugli pleh za pitu, obložiti kalup da višak tijesta ne prelazi preko rubova (treba ga razvaljati par centimetara više od promjera kalupa). Vratiti u frižider.
    Nadjev: izmiksati šećer, jaja, slatko vrhnje i brašno (MM je izmiksao štapnim mikserom) i preiti preko borovnica koje smo stavili po tijestu u kalupu.

    Peći 40-tak minuta na 200 stupnjeva (može i kraće, ovisno o pećnici).

    Dodaci tipa vanilin šećer i ostale mirodije nemojte stavljati. Pita je sama po sebi predobra, vjerujte mi.
    Inače, recept je iz jedne francuske kuharice.

    MM željno iščekuje vaše reakcije. Navalite, cure!
    Last edited by n.grace; 23.05.2010 at 12:34.

  2. #2
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    sličnu pitu, ali od višanja sam pred 5-6 godina otkrila u cosmu
    razlika je u šećeru za tijesto - ide štaub šećer i daleko je bolje od kristala (pa bio on bijeli ili obojani)
    tijesto se ne treba odmarati u hladnjaku - može se domah peći (ok i omjere radim malo drugačije)
    i u kremu ne stavljam brašno - bez njega je daleko pjenastija i sočnija
    i sve pečem na 160° da se ne presuši

  3. #3
    litala's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,852

    Default

    Quote Originally Posted by magriz View Post
    sličnu pitu, ali od višanja sam pred 5-6 godina otkrila u cosmu
    razlika je u šećeru za tijesto - ide štaub šećer i daleko je bolje od kristala (pa bio on bijeli ili obojani)
    tijesto se ne treba odmarati u hladnjaku - može se domah peći (ok i omjere radim malo drugačije)
    i u kremu ne stavljam brašno - bez njega je daleko pjenastija i sočnija
    i sve pečem na 160° da se ne presuši
    ovo uopce gotovo da ni nema veze s naslovnim receptom. sve je drugacije (nadjev, tijesto, izrada)...

    pa vec kad ispada da imas bolju verziju, mogla si bar napisat i konkretan recept.

  4. #4
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Pita od kupina je isto jako ukusna...
    Samo bih htjela napomenuti da se (naravno) slobodno može povećati količina šećera u nadjevu, ukoliko volite slađe kolače. Nama je ovako super, drugim članovima obitelji je bilo premalo šećera (smrznute borovnice su bile malo kisele).
    Prije nego što pitu stavite peći, možete još i po nadjevu posuti malo smeđeg šećera.
    Iduća na redu je pita od malina i šumskog voća, kako je Kora preporučila.

  5. #5
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by litala View Post
    ovo uopce gotovo da ni nema veze s naslovnim receptom. sve je drugacije (nadjev, tijesto, izrada)...

    pa vec kad ispada da imas bolju verziju, mogla si bar napisat i konkretan recept.
    zato sam i rekla SLIČNU

    tijesto je prhko - 1 jaje, 125g maslaca, 250 g brašna, 100g štaub šećera, prstohvat soli
    razvaljati u kalup (po receptu treba odležati koji sat u frižideru, ali ja to preskačem)
    peći ~15min na 160 (dobro je prekriti papirom)
    na polupečeno tijesto pobacati voće - meni je najfinije raznovrsno šumsko, sitno (borovnice, brusnice, ribizli...)
    zaliti kremom od 2 jaja, 50g šećera (vrsta po volji) i 3dl gustog slatkog vrhnja
    peći ~30min na 160 (da se krema stisne)

  6. #6
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Nama se upravo peče pita od kupina na isti način za nedjeljni ručak, vidjet ćemo kakva će biti... Inače, kažu da je dobra od borovnica, kupina i malina, da su jagode malo prevodene.
    Nama je pita mrak, brašno nam ništa ne smeta, ni smeđi šećer, topi se u ustima...
    Last edited by n.grace; 23.05.2010 at 12:58. Reason: tipfeler

  7. #7
    MoMo's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,346

    Default

    ja pravim ovu sa visnjama i superrrrrr je...moram probati sa borovnicama n.grace hvala u posljednje vrijeme ako nesto pecem pecem po tvojim receptima

  8. #8
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    MoMo,

  9. #9

    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    9,948

    Default

    ja se bilježim ovdje da mi ostane tema i da ovako senilna zapamtim nick n.grace kao nove kulinarske zvijezde ovog pdf-a !

  10. #10
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Hvala, maria!

  11. #11
    tinaka's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Iza...
    Posts
    906

    Default

    U tijesto ide samo 2 dkg šećera?

  12. #12
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Da, samo 2 dkg, sasvim je dovoljno!

  13. #13

    Join Date
    May 2005
    Posts
    288

    Default

    Meni je mrak ovaj kolač. Imam tu knjigu u kojoj je originalan recept. Doduše ja još nisam radila s borovnicama, nego s malinama (smrznutim) i šumskim voćem (isto smrznutim) i savršena je. Sve sastojke stavljam kako piše u receptu. Za svaku preporuku.

  14. #14
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Mmm, ovo je baš po mom guštu, čini mi se. Pretpostavljam (nadam se, ha-ha) da se tijesto može samo utapkati u kalup?

  15. #15
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    može
    ja sam ga prije valjala, sad mi se ne da pa ga dobro izgnječim, stavim u kalup i oblikujem

  16. #16
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    moze sigurno, to ti je takvo tijesto.

  17. #17
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Hvala, dame. I ja tako radim s prhkim tijestima, ali nemam baš isti ovakav recept, pa sam ipak htjela provjerit.

  18. #18
    a72's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    1,519

    Default

    n.grace ,dragome samo poruci "sjedi, 5 ! " sinoc sam je pravila, ma prefina je i bas nista komplikovano. Jedino ne znam jesam li ju trebala peci krace jer je dobila tamno smedju boju, kao cokolada, kakve boje u stvari treba biti? Mislim ,nije zagorila ,itd, bila je fino pecena (naglasak je na bila, jer smo je vec spucali ) samo ne znam je li mozda trebala ostati svjetlija. Hvala za recept!

  19. #19
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    a72, hvala ti na komplimentima, muž sav cvate, ma baš je sladak...
    Dužina pečenja ti uvelike ovisi o pećnici i da li preferirate malo jače pečeno ili slabije; idući put skrati vrijeme pečenja, isprobavaj kako vam se najviše sviđa (glavno je samo da ne bude sirovo, da korica od prhkog tijesta uhvati lijepu boju).
    Isprobajte i s malinama, kupinama, miješanim šumskim voćem...

  20. #20

    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Iza kapaka
    Posts
    5,351

    Default

    Jučer nakon posla kupila sastojke - sve osim borovnica. Htjela sam šumsko voće, ali nisu imali pa sam uzela kupine.
    Mojoj pećnici je trebalo 50 minuta da kora uhvati svijetlosmeđu boju... Ali nakon toga - ubili smo se u kolaču.
    Za prste polizati.


    (Zaboravila sam brašno staviti u nadjev pa je bilo jako mekano dok se nije ohladilo. Nakon toga smo navalili k'o Turci - dobro da su klinci spavali - ostale su samo mrvice.)

  21. #21
    Freja's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Sydney / Zagreb
    Posts
    2,042

    Default

    Isprobala i ja. S domaćim, smrznutim borovnicama. Jako fino. Posebno mi je drago što je malac tamanio kolač kao da će danas smak svijeta, a inače borovnicama neće niti blizu

    Hvala za recept!

  22. #22
    ivano2's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    1,165

    Default

    nemam okrugli pleh za pitu - koja veličina običnog može za tu količinu tijesta? ili bolje rečeno koliko debelo razvaljate tijesto? ili može u onom kalupu za tortu? (sjetila sam se imam dva: veći i manji)

  23. #23
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Amalthea, Freja, tako mi je drago da vam se sviđa, uživajte...

    ivano2, možeš koristiti pleh za tortu promjera oko 25 centimetara ili manji obični. Tijesto je dosta tanko, oko pola centimetra. Ne brini, kako god bude, bit će super!

  24. #24

    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    2,557

    Default

    Radim danas Isto nemam pleh za pitu pa cu koristiti kalup za tortu, nadam se da ce biti dobro!! I jel problem ako nemam smedji secer?

  25. #25
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Naravno da nije, slobodno stavi bijeli šećer, a ako ti se pita svidi, idući put isprobaj i sa smeđim. Sretno!

  26. #26

    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    2,557

    Default

    Hvala

  27. #27
    ivano2's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    1,165

    Default

    jedva čekam da dođem doma......cijeli dan mislim samo na tu pitu...

  28. #28
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Super, javi kako je ispalo!

  29. #29

    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Iza kapaka
    Posts
    5,351

    Default

    ajme, ajme, ajme... za 15 minuta bit će pečena nova, sa šumskim voćem.

    Ova će biti poklon za rođendan prijateljici

  30. #30
    enchi's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    renesansna zvijezda
    Posts
    1,433

    Default

    Dakle, "prefina pita" je stvarno prefina!

    Ja sam stavila, prema djetetovoj želji, maline, i smazali smo ju u trenu!

    U nedjelju je opet radim (za jedno druženje), ali ovaj puta sa šumskim voćem!

    Amalthea - jesi stavila smrznuto? Samo isipala po piti ili si ga nekako pripremala prije?
    Last edited by enchi; 28.05.2010 at 09:03. Reason: dodala pitanje amalthei

  31. #31
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Cure, sjajne ste!
    Iskreno me veseli vaše oduševljenje pitom!

  32. #32

    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Iza kapaka
    Posts
    5,351

    Default

    Quote Originally Posted by enchi View Post

    Amalthea - jesi stavila smrznuto? Samo isipala po piti ili si ga nekako pripremala prije?
    Nisam odmrzavala ništa naročito, kupila sam u dućanu, koliko mi je trebalo da dođem doma i razvaljam tijesto iz frižidera... recimo pola sata na sobnoj temperaturi.

    Na prvu pitu sam stavljala kupine i njih sam drito iz smrznute vrećice. Mljac.

  33. #33
    ivano2's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    1,165

    Default

    Finoooooo.....radila sa mješavinom šumskog od leda...jel netko probao sa nekim drugim voćem? (ne-bobičastim - tipa narezane jabuke i sl..)

  34. #34

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    1,388

    Default

    OK, nagovorile ste me .

    I ja ću probati ovaj kolač (zvuči jedonstavno).

  35. #35

    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Iza kapaka
    Posts
    5,351

    Default

    Quote Originally Posted by ivano2 View Post
    Finoooooo.....radila sa mješavinom šumskog od leda...jel netko probao sa nekim drugim voćem? (ne-bobičastim - tipa narezane jabuke i sl..)
    Sasvim sigurno će funkcionirati i s ploškama narezanih jabuka.

  36. #36

    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    2,557

    Default

    Upravo mi se pece s borovnicama!! I imam jedno hitno pitanje-izvana je posmedjila, ali iznutra je jos tekuce-jel to OK ili kako bi trebalo biti??

  37. #37
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by annie84 View Post
    Upravo mi se pece s borovnicama!! I imam jedno hitno pitanje-izvana je posmedjila, ali iznutra je jos tekuce-jel to OK ili kako bi trebalo biti??
    unutra bi se trebalo stisnuti
    prekrij ju papirom da ne posmeđi još više

    ja ne pečem na prejako - stavim na 160 i gore ostane svjetlokaramel boje, a unutra se stisne (kad ubodeš nožem, ne lovi se, ostane čist)

  38. #38

    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    2,557

    Default

    Meni nije uspjela..i to bas danas kad je pecem za poklon. Ne razumijem zasto-sve sam napravila po receptu, ali pecem je vec sat i pol i iznutra je jako tekuce! I da je pecem jos sat-isto bi bilo tekuce. I posmedjila je. No divno...

  39. #39
    Balarosa's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    2,210

    Default

    Quote Originally Posted by annie84 View Post
    Meni nije uspjela..i to bas danas kad je pecem za poklon. Ne razumijem zasto-sve sam napravila po receptu, ali pecem je vec sat i pol i iznutra je jako tekuce! I da je pecem jos sat-isto bi bilo tekuce. I posmedjila je. No divno...
    Pa ne bi nikako trebala biti tekuća ako si stavila jaja, ona se jednostavno moraju stisnuti. Meni se jedino čini da dosta produži pečenje ako se stavi smrznuto, neotopljeno voće. Ja sam isto radila s Ledovim šumskim voćem i bilo nam je super, ali drugi put ću dodati vaniliju i cimet, baš mi nekako to traži. Vrhnje se ne tuče, nadjev bude prvo tekući dok jaja ne koaguliraju.

  40. #40
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    annie, baš mi je žao što ti nije uspjela...
    Vrhnje se ne istuče u šlag, već se sve zajedno izmiksa. Nama je, kad je bila pečena, iznutra bila malo "lelujava", ali nikako tekuća. Kad se ohladi, još se dodatno učvrsti.
    Stvarno mi nije jasno što se dogodilo, budući da u nadjev idu i jaja i brašno, ne razumijem kako se nije stisnulo i zašto je ostalo tekuće...

  41. #41
    sasa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    zg
    Posts
    4,609

    Default

    jučer navečer ispečena, danas je više nema. prefina. koristila šumsko voće-ledo. hvala za recept.

  42. #42
    tinaka's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Iza...
    Posts
    906

    Default

    Jel potrebno u nadjevu slatko vrhnje posebno izmiksati u šlag pa dodati ili se svi sastojici miksaju odjedanput?

  43. #43

    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    2,557

    Default

    Quote Originally Posted by tinaka View Post
    Jel potrebno u nadjevu slatko vrhnje posebno izmiksati u šlag pa dodati ili se svi sastojici miksaju odjedanput?
    Ovo i mene zanima. Ja sam sve odjednom jer ne pise nista posebno u receptu. Nije mi jasno kako je svima ispala-a meni ne? Ili meni jednostavno nije fina? Sto god da je, zavrsila je u smecu

  44. #44
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by annie84 View Post
    Ovo i mene zanima. Ja sam sve odjednom jer ne pise nista posebno u receptu. Nije mi jasno kako je svima ispala-a meni ne? Ili meni jednostavno nije fina? Sto god da je, zavrsila je u smecu

    ne treba u šlag istući vrhnje
    sve se zajedno miksa (jaja, šećer, vrhnje)
    i ja nikad ne stavljam brašno i uvijek mi se stisne

    a samu s ribizlima radim mališi budući dijete voli kiselo :D
    to je jedini kolač koji jede

  45. #45

    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Iza kapaka
    Posts
    5,351

    Default

    Quote Originally Posted by annie84 View Post
    Meni nije uspjela..i to bas danas kad je pecem za poklon. Ne razumijem zasto-sve sam napravila po receptu, ali pecem je vec sat i pol i iznutra je jako tekuce! I da je pecem jos sat-isto bi bilo tekuce. I posmedjila je. No divno...
    Meni se ovo "tekuće" dogodilo prvi put kad sam zaboravila staviti brašno u preljev, ali nema veze, izvadila sam ju onako tekuću. Kad se ohladila, stisla se svejedno i bila preodlična.
    S brašnom nije tekuće.

    Quote Originally Posted by sasa View Post
    jučer navečer ispečena, danas je više nema. prefina. koristila šumsko voće-ledo. hvala za recept.
    Ja sam danas ispekla dvije sa šumskim voćem
    Jednu jutros za rođendan prijateljici, popodne za nas.
    Dodala sam preko cijele pite još malo tijesta u obliku rešetke.
    Moram reći da mi je ovo šumsko voće bilo prekiselo (sljedeći put ću staviti više šećera u toj kombinaciji), ali svejedno je opet krasna.

    Quote Originally Posted by tinaka View Post
    Jel potrebno u nadjevu slatko vrhnje posebno izmiksati u šlag pa dodati ili se svi sastojici miksaju odjedanput?
    Ja sve miksam skupa, nisam ni skužila da bi se mogao napraviti šlag... hm...
    Koristiš li baš slatko vrhnje ili ono nešto Hola biljno? Ja sam stavila Bayernland slatko vrhnje.
    Last edited by Amalthea; 28.05.2010 at 21:18.

  46. #46

    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Iza kapaka
    Posts
    5,351

  47. #47
    ani4's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,633

    Default

    Quote Originally Posted by Amalthea View Post
    E, ovo je bila zadnja kap!! I ako sam se premisljala, sada vise sigurno ne. Jedino sto moram cekati do sutra, danas vise ne stignem u ducan...

  48. #48
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Amalthea, prelijepo, svaka čast!

  49. #49

    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    2,557

    Default

    ps-amaltheina izgleda mljac!

  50. #50

    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    2,557

    Default

    Ne znam ni ja..pekla sam je sat i pol... i nisam nista od sastojaka zaboravila...malo se stisla kad se ohladila, ali i dalje je bila pretekuca i nije bila ukusna..zasto, ne znam...

Page 1 of 5 123 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •