Stranica 1 od 13 12311 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 607

Tema: Sanatorij pronatal - dr. Mardešić, molim vas informacije

smješka

Početno Sanatorij pronatal - dr. Mardešić, molim vas informacije

Puno pozdrava svima, prvi put sam na forumu i molim vas za pomoć.
    Prije par dana čula sam za dr. Mardešića pa bi voljela prikupit što više informacija. Proćitala sam stari topic od 18. 03. Natalia30 i imam sličan problem. Ako je moguće voljela bih stupit u kontakt s Natalia30 ili s nekim tko je bio kod doktora.
    Molim vas za što više informacija osobito o tome koji je prvi korak, kako stupit u kontakt s doktorom, kava su iskustva....

Gost 1 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Sanatorium Pronatal
    Na Dlouhé mezi 4 / 12
    Praha 4 – Hodkovičky
    147 00
    tel.:261 711 606
    fax:261 711 585

e-mail:
    pronatal@mbox.vol.cz

www.pronatal.cz

U ovoj klinici moguće je liječenje uz donaciju jajne/sjemene stanice i embrija.

Kao što je poznato, donacija jajne stanice u RH nije dozvoljena, odnosno nije regulirana zakonom, a postupak mpo uz donaciju sjemene stanice nije moguće obaviti zbog nedostatka slobodnih doza

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Bila sam u Pronatalu kod dr. Mardešića u 7. i 9. mjesecu pa ako te što zanima šaljem na PP

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Bok cure evo i mene malo da vas gnjavim,pošto se spremamo prvi put u postupak u kliniku pronatal u Prag imam još puno pitanja.znam da je chris bila tamo pa me zanima gdje je obavljala sve pripreme prije postupka i šta sve.briseve sam napravila hormone isto sve ok.mi bi odma na ivf.pa me zanima kakav je postupak sa stimulacijom i šta ako tamo stignem prekasno,ipak je to dalek put???

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Protokol su mi odredili u Pragu, a sve ostale pripreme (kupnja lijekova, pikanje, folikulometrija) radila sam u Zagrebu. Poslije svake folikulometrije sam se morala javiti dr. Mardešiću. Ne moraš se bojati da nećeš stići jer ti na vrijeme kažu (imaš cca 2-3 dana da dođeš do tamo).
    Što se ostalih nalaza tiče, nisu ništa tražili, ali sam ja napravila hormone, briseve i papu.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Hvala ti chris.Meni bi sve to trebo odredit dr.L. a Mardeš. mi ništa ne određuje osim što mi je reko da je bolje odma na ivf.Sad me samo strah da me L.neče htjet pripremit zbog gužve na VV.a u Pragu su mi rekli da mogu u 4 ili 5mj.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Probaj se javiti dr. Šimuniću ili Tomiću na IVF, oni su meni radili folikulometriju za Prag (naravno privatno)

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo danas ja odmah zvala dr.Tomića,naravno nisam mu rekla da idem prvo probat na VV.objasnila sam mu stvar da imam več dogovoren termin za Prag i dal mogu na pripreme kod njega ako se za to odlučim,naravno mogu.Briga manje!

smješka

Početno

Draga Mirela

I ja idem u Prag u 4 ili početak 5 mj. Pripremu cu radit u Splitu u Dr. Poljaka. Napravila sam briseve i papu , sve je ok. Sada cekam hormone pa cu sve to poslat Mardešicu i on ce mi dati prijedlog za protokol. Da li si vec bila kod Tomića? Javi sta ti je rekao i kakav je protokol. I ja sam nova u ovom. Bit ce to prvi pokušaj pa imam puno nepoznanica.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Draga Smješka i meni je prvi put i neznam šta me sve čeka.Meni bi protokol trebo odredit dr na VV.ali se bojim da neče moči zato što je velika gužva,zato sam zvala dr.Tomića u privatnu polikliniku da se osiguram ako me na VV.odbiju.Kod dr Tomića možeš doći odma na red,naravno to plačaš.Ja sam isto obavila briseve,papu i hormone.Sad mi nije jasno zašto je meni dr Mardešić reko da mi sve odredi moj dr u Zg.i da mu onda javim na kojoj sam terapiji ako ti znaš nešto više molim te pošalj mi pp.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Smješka gdje si nestala,poslala sam ti pp?!

mia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam malo zbunjena.
    Chris kaze da jave 2-3 dana prije kada trebas doci u Prag. Jeste li vi isle na IVF ili neki drugi oblik potpomognute ili ste isle zbog donacije jajne stanice?
    Ja trebam ici zbog donacije ali mi se cini premalo da mi jave 2-3 dana ranije. MM i ja bi mogli bi imati problema zbog odlaska s posla.
    Znate li koliko se dugo ostaje u Pragu ako se ide zbog donacije?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Draga Mia,meni ti je isto to bilo čudno ali je stvarno tako.Ja idem zbog donacije sjemena,pripremu ču radit u ZG i doktor če odredit kad trebamo krenut za Prag,uglavnom imaš dosta vremena da stigneš do tamo.Što se tiče posla mi koristimo bolovanje jer godišnjeg više nemamo.Kad vi idete?

mia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Planirali smo ici u 6 mjesecu no nismo jos krenuli s nikakvim pretragama niti pripremama pa ne znam hocemo li ici u 6 ili u jesen.
    Tesko nam je donijeti konacnu odluku.
    Nisam razmisljala o bolovanju jer smo u situaciji da moramo non stop biti "on-line" pa ne znam za sto da otvorimo bolovanje, a o svemu ne zelimo pricati na poslu. Morat cemo ipak donijeti sve te odluke.

Kada vi idete?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mi bi išli u 5mj.Nama je isto bolovanje veliki problem ali nema druge mogučnosti,isto na poslu nitko nezna za naš problem,čak nitko ni iz obitelji tako da te razumijem.

Katth

Početno

Bok, cure!
    Čitam ove postove od prošle godine pa me zanima, da li je ikoja od vas, cure, bila na donaciji jajne stanice u Pragu? Vidim da ste se dosta raspitivale o tome, a i ja pomalo o tome razmišljam.
    Hvala,

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mi smo se isto raspitivali za Prag i najvjerojatnije ćemo tamo i otići zbog inseminacije ili ivf i donacije sjemena. interesira nas ako nam se na pm može javiti netko od onih koji su već bili u Pragu kod dr. Mardešića, da nam prenese svoja iskustva i udijeli kakav dobar savjet.

†mummy_s avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

MM i ja nismo bili ali nije isključeno da ćemo ipak otići. Kontaktirali ih jesmo pa ako vam to nešto znači mogu vam reći kako stvari idu. Inače jedino što sam iščeprkala a da je npr zanimljiva info je hotel u ulici do Pronatala koji ima manju cijenu od onog u samoj klinici (kada je akcija a to znači uvijek osim u udarnim terminima-blagdani). Zgodna je i autobusna veza s metroom odnosno gradom pa nećete morati previše brinuti o plajčkanju taxista (bila na ekskurziji u Pragu i ti taxisti su stvarno zločesti). Uz to postoji i vlak (jednosmjerna karta je nekih 700-tinjak kn) iz Zagreba za Prag sa samo jednim presijedanjem u Beču (ide u normalnu uru pa se stignete organizirati).
    Moj dojam o Pragu je da su skroz profesionalni i dosta hladnokrvni ali pristupačni. S dr.Mardešićem nisam razgovarala ali kad su u pitanju donori onda mi se čini da i nemamo previše izbora pa mi je da vam budem iskrena bilo svejedno (još uvijek mi je svejedno jer se možda još ovo proljeće nađemo u Pragu)...želim samo da sve to što brže prođe i naš bebić bude u mom naručju.

Katth

Početno

Bok, curice! A dajte mi recite, kakav je postupak za donaciju jajne stanice? Da li dobijete informaciju o donatorima i kakvu? Ja mislim da ću se isto odlučiti na donaciju jajne stanice, pa da znam. Hvala, drage!

mia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sad ce vam jedna veteranka 8) iz Praga objasniti kako je to u Pragu.

Podatke o klinici mozete vidjeti na www.pronatal.cz

Moja su iskustva vezana za postupak donacije js. U tom slucaju prije odlaska u Prag trebate oboje: izvaditi krvnu grupu, izvaditi testove na HIV, samo zena: briseve na spolne bolesti.

Nakon toga saljete mail (sve je na njihovom webu) ili zovete i trazite Mirnu Turcinovic. Ona je zaduzena za ovo govorno podrucje.
    Kazete joj u mailu (jer se ona javlja i na mailove) ili telefonski sto vas muci i da se zelite dogovoriti za konzultacije. Ne znam koliko se sada ceka na konzultacije. Mi smo na prve cekali cca 2-3 mj. Konzultacije kostaju 100 Eura koji se odbijaju od cijene postupak koja je 3500 Eura.

Na konzultacijama razgovarate s prof. Mardesicem. Vrlo je ljubazan, strucan, pristupacan. On uzima vasu osobnu anamnezu kao i anamnezu vaseg muza (ispituje o bolestima koje ste imali/koje imate, podaci o visini, tezini, boji kose, ociju). Svi ti podaci su vazni zbog izbora donatorke.

Osobno o donatorki nisam nikada nista doznala. Od zena koje sam sretala u Pragu sam doznala da ti kazu kada je donatorka starija (konkretno radilo se o donatorki od 27 godina, zar je to starost? ). Mene niti ne zanima tko je donatorka. Vazno mi je samo da je zdrava i da nema nasljednih bolesti i da je dobrovoljno napravila donaciju. Navodno su najcesece donatorke studentice i zene koje i same idu u postupak pa u zamjenu za donaciju dobivaju besplatne postupke.

Smjestaj je moguc kod njih u hotelu. Cijena je isto na njihovom webu.

Pripremu za postupak radis kod svog ginekologa. U pripremi koristis Utrogestane 2 dana prije odlaska u Prag i od prvog dana krvarenja uzimas Estrofeme u dozi koju ti jave iz Praga. Nakon 15 dana (ili kako ti jave) ides na mjerenje debljine endometrija koji treba biti barem 8 mm kako bi mogla ici u postupak. Ako nije 8 mm pojacavas doze ljekova.

Sam postupak ET traje 15 tak minuta. Vazno je da imas pun mjehur. Daju ti vodu da pijes ako ti mjehur nije prazan. Moras voditi racuna da ti ne bude niti prepun jer nakon postupka moras izdrzati lezati jos sat vremena.
    Pod kontrolom ultrazvuka vracaju se js. Uobicajeno je da se vrate 2, a ako zelis da vrate vise moras potpisati neku izjavu da si upoznat s mogucnoscu viseplodnih trudnoca. Nakon postupka lezis 1 sat, a nakon toga odlazis do lijecnika koji ti preporuci da taj dan lezis. Slijedeci dan mozes ici kuci.
    20 dana nakon transfera vadis krv i vidis je li postupak uspio ili nije.

Ja sam do sada bila 2x, nazalost neuspjesno.
    Ali treci put ce biti treca sreca i nadam se barem 2
    Inace kazu da imaju 40% uspjeha.

Nadam se da sam sve napisala. Ako vas jos nesto zanima, vicite!

Ne znam jesam li ja jedina koja je bila (ne vjerujem jer svaki put kad sam bila tamo vidjela sam punno auta iz RH, Slovenije, BH), ali mi se cini da se svi suzdrzavaju od pisanja o tome. Zasto?

Ibili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Mia,
    super za informacije, sigurno će pomoći curama sa sličnim problemom.
    Neka ti bude treća sreća!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mia, hvala puno na informacijama.

sanja30 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Mia, zelim ti trecu srecu

mia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da se malo nadopunim

Nakon transfera sve do vadjena bete uzima se Estrofem i Utrogestani u dozi koju preporuci lijecnik.
    Vazno je mirovati prvih par dana (cca 5) i ne raditi teze poslove.
    Poslije sve normalno.

Iz vlastitog iskustva (a i liječnik tako kaze) nema smisla koristiti testove na trudnocu iz urina. Mogu dati lazne rezultate zbog velike kolicine hormona koja se uzima tokom postupka.

Ako trudnoca uspije nastavi se sa uzimanjem hormona prva 3 mjeseca. Nakon tog vremena tijelo samo preuzima sve funkcije i hormoni vise nisu potrebni.

Ako je test negativan odmah nakon testa se prestaje s uzimanjem hormona. Nakon par dana (kod mene se radi o cca 3 dana) dolazi do krvarenja. To krvarenje je obilno i bolno, a sve zbog doze hormona koja se uzima jer se maternica mora oljustiti.

Toliko za sada

Katth

Početno

Mia, draga, sada je i meni sve jasnije. Puno ti hvala! Ali reci samo, koji je razlog tvom neuspjehu do sada? Imaš li kakvih indicija? Pusa i nadam se i želim ti da uspiješ!

mia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne znam koji je razlog neuspjehu. Do sada mi to nitko nije rekao (niti ginekolog, niti endokrinolog).

Ja bi rekla ovako - prema podacima 40% ovakvih postupaka uspjeva, a ja ocigledno ulazim u onih 60% kod kojih postupak do sada nije uspio.
    Kazem do sada, jer se nadam da ce slijedeci biti uspjesan

Nadam se da ce sto manji broj Roda s ovog foruma morati u Prag i da cete uspijeti u svojoj zemlji. Drzim fige za uspjeh!

Doznala sam da je u zadnje vrijeme dr. Mardesic prebukiran pa da je pacijente pocela primati dr. Lazarovska.
    Ako netko ima iskustva s doktoricom, molim vas da javi.

Hvala vam za podrsku.

Katth

Početno

Mia, draga, a kako ste odlučili koju tj. čiju jajnu stanicu češ uzeti? Saznaš li išta o toj osobi? Ja sam jako blizu toga da odem isto tamo...

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mia, nakon što se na konzultacije čeka 2-3 mj. koliko se još čeka na ulazak u postupak. I koliki razmaci moraju biti između? Je li to kao kod IVF-a 6 mjeseci? Naime, nas zanima donacija muških spolnih stanica pa ne znam ide li se tu na IVF ili se prvo pokušava sa inseminacijom. (kod mene sve OK). Znam da to nije tvoj slučaj ali hvala ako mi možeš bilo što odgovoriti.

fjora avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj Anett prvotno napisa
    I koliki razmaci moraju biti između? Je li to kao kod IVF-a 6 mjeseci?
    Razmaci se rade ako je žena bila stimulirana što u Minom slučaju nije jer dobiva doniranu jednu ili više(?) JS koja se također obrađuje IVF-om.
    Kod tebe je drugi slučaj jer je riječ o muškom faktoru,pa ćeš vjerojatno biti stimulirana, ako se ne odlučiš za prirodni ciklus.

mia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Razmak izmedju postupaka , kada se radi o donaciji js mora biti najmanje 3 mjeseca. Da, ja nisam bila stimulirana za klasican IVF, ali sam isto tako hormonski bila pripremana, odnosno maternica je bila u pripremi za prihvat js.

Ne znam kakva je procedura kada se radi o donaciji sjemena.

Ja za pronalazak donatorice cekam 9 - 12 mjeseci. Prije se cekalo 4-6 mjeseci.

U pravilu se radi povrat 2 js. Ako zelis da vrate vise od dvije potpisujes izjavu da si svjestan mogucnosti/rizika viseplodnih trudnoca.

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

chris

Pronatal, Prag

Za sve koji se spremaju u Prag, AB7 me molila da prenesem informaciju da Mirna više ne radi u Pronatalu nego je sada za komunikaciju zadužena Danica Vignjević.
    Post čet kol 16, 2007 6:57 am

-----------------------------------------------------------------------------
    talia7

Super chris, hvala za informaciju Imaš li možda neki direktan telefon za gospođu Danicu Vignjević.
    Post čet kol 16, 2007 12:30 pm
    ---------------------------------------------------------------------------------
    chris

Nemam ništa. To je sve što sam čula, a ja već dugo nisam sa njima kontaktirala. Pretpostavljam da sve piše na njihovim stranicama.
    Post pet kol 17, 2007 8:25 am
    ------------------------------------------------------------------------
    Klavdina

Imam ja; +420261711606

U Pragu sam 22/23/24.08. (2. postupak)
    Dali ima još ko planove u tom terminu?

Pozdrav,
    Klavdija
    Post pet kol 17, 2007 9:16 am
    -----------------------------------------------------------------------------------
    talia7

Ne još uvijek Sad Mi ćemo najvjerojatnije tamo negdje u ranu jesen, ali bilo bi super ako možeš malo napisati o svom iskustvu s Pronatalom, malo je forumašica s iskustvom iz Praga.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

drage moje, bas mi je drago da ste otvorile ovaj topic jer sam bas razmisljala da otvorim tu temu. kako sam i ja u fazi ozbiljnog razmisljanja o odlasku u prag radi donacije js, imam puno pitanja i nepoznanica. poslala sam im prije 2-3 tjedna mail sa pitanjima no nisu mi jos odgovorili, a s nestrpljenjem ocekujem odgovore na postavljena pitanja, pa ako neko od vas zna, molim da mi pomognete. mia, ti si se jedina javila da si bila u pragu i iza sebe imas 2 IVF-a neuspijela i od srca ti zelim da treci bude bingo. zanima me cekanje jer vrijeme me najvise ubija. da li se js ceka samo prvi put cca 9 mjeseci pa se iduci postupci mogu raditi s manje cekanja? ukoliko je donatorica jedna, koja ima vise js predpostavljam da se ostale smrzvaju i koriste za iduce postupke, da li ispravno mislim? da li suprug mora biti na konzultacijama s obzirom da kod njega nikad neznam kako ce biti s vremenom radi posla? stimulacija i folikulometrija se obavlja kod nas? kolko se onda dolazi prije postupka i koliko ostaje poslije?
    hvala vam cure, svima na ovom predivnom forumu zelim da sto prije dodju do svojih bebica, al vama zelim da dodjete jos prije

mia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Draga sekica nadam se da su ti se u medjuvremenu javili iz Praga.

Pokusaj ih nazvati. Sada je kontakt osoba Danica Vigljevic (ne vise Mirna Turcinovic).

Sto se tice tvojih pitanja pokusat cu ukratko odgovoriti.

Ne znam koliko se sada tocno ceka na donaciju kao sto ne znam morate li oboje doci na konzultacije ili ne. To ce ti u Sanatorijumu tocno reci.

Visak js se smrzava i koristi se za slijedece postupke.

Ne razumijem ovaj dio oko stimulacije i folikulometrije. Ako ides na donaciju js pretpostavka je da nemas svojih js pa niti nema potrebe za folikulometrijom. Doma te stimuliraju i mjere debljinu endometrija koji da bi isla u postupak mora biti minimalno 8 mm. U Prag ides jedan dan prije vracanja embrija i taj dan ostajes mirovati. Vec slijedeci dan ides doma. I tu ti je bitno da se dogovoris s doktorima jer postoji mogucnost da dodjes sa muzes par dana ranije, ovisno o stimuliranosti donatorke pa da onda tvoj muz da sjeme da se napravi oplodnja. Tako da neki parovi dolaze po npr. 4-5 dana prije embrio transfera.

Ne znam koliko sam ti pomogla, ali svakako predlazem ako ti nisu odgovorili na mail, nazovi u Sanatorium dogovori konzulatacije i sve ce ti biti jasnije. Sretno

†mummy_s avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

U duhu naše nevolje i moguće potrebe za donorom sjemena, ja se intenzivno bavim mišlju da doniram JS. Čini mi se da su JS ipak bitno ograničen resor pa bi stvarno željela nekome olakšati put do bebača.
    Ne znam samo kako hodaju procedure a obzirom da još nisam donijela konačnu odluku radije bih se ovako informirala za početak nego odmah kontaktirala klinike.
    Eto ako netko nešto zna molila bih da mi pošalje pm!

talia7 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

O tome i ja razmišljam intenzivno, jer u Mariboru sam bila s curom koja je uspjela jedva jednu stanicu imati nakon stimulacije, a onda još nije bila dobra za oplodnju , a ja sam imala 12 odličnih.
    Onda se od tih mojih 12 odličnih samo jedna nastavila dijeliti
    Eto, kako je to u životu, ali posložit će se nama svima na ovaj ili onaj način sigurna sam

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

hvala ti mia na odgovorima. jos mi nitko nije odgovorio na mail pa mislim da cu iduci tjedan nazvati i dogovoriti se za konzultacije.

talia7 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Nisam sve čitala od početka topica, pa ne znam na koji si im mail pisala, ali ovo je adresa na koju sam im ja pisala i odgovorili su mi isti dan ili odmah sutradan.

sanatorium.pronatal@seznam.cz

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mummy's, . Cure, ali u Pronatalu zamrzavaju baš jajne stanice, ne embrije, tj. jajne stanice se mogu čuvati, ne moraju se odmah oploditi? Koliko sam skužila, zamrzavanje jajnih stanica se tek na par mjesta nudi jer nisu još razvili tehniku za to skroz. Inače, to ide tako da se te donirane jajne stanice moraju odmah iskoristiti, tj. žena-donor i par-primatelj tj. žena primatelj su u sinhroniziranom ciklusu, ženi-donoru UZV-om prate rast folikula, a ženi-primatelju razvoj endometrija. Nakon punkcije j. stanice se odmah oplode spermom muža žene-primatelja.

†mummy_s avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

I meni se čini da to nekako tako ide. To onda znači da bih vjerojatno trebala biti u nekom njihovom registru pa me onda oni zovu za akciju.
    Nije to baš lako uskladiti..tim prije moram još više suosjećati sa onima kojima je donacija JS jedina nada..kad pomislim da se ICSI radi 1 na 1 a u doniram ejakulatu milijuni spermića, onda JS stvarno zlata vrijede!

Gost 1 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Jajne stanice se u sklopu redovne ivf procedure ne zamrzavaju-niti za vlastitu prokreaciju, niti za potrebe donacije.

Eksperimentira se u Japanu i SAD, uglavnom se zamrzavaju stanice ženama za koje je izvjesno da iz zdravstvenih razloga u fertilnom razdoblju neće dalje moći proizvesti vlastite stanice.
    Za sada, na žalost, niti 1% tako pripremljenih stanica nije preživio odmrzavanje.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Hvala na inofu, Gost 1, i mislila sam da je tako nekako.

†mummy_s avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Da, donatorica JS je zapravo "na klupi" i kad postoji potreba za donacijom kreće u akciju. Budući otac daje ejakulat pa se zamrzavaju oplođene stanice a naknadno priprema majka primatelj, jer u suprotnom bi bilo jako teško sinhronizirati aspiraciju JS i endometrij buduće majke!
    A ja ću to učiniti! Odluka je tu!

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Prosle godine je jedan Japanac na ART konferenciji tvrdio da je novom tehnikom postigao 94% odmrzavanja smrznutih jajnih stanica (njegovom novom metodom), od cega je 24% postalo embriji i 10% zive bebe. Evo link ovdje na BBC clanak o tome. Jest jos uvijek eksperimentalno, ali mozda dostiznije nego sto je bilo prije.

Sto se tice donacija js, ovdje dosta klinika radi "shared cycles", sto znaci da se jajne stanice donorice (koja je isto pacijentica i radi IVF) dijele na pola s primateljicom, koja placa za oba IVF ciklusa (svoj i donorice). Dosta zena npr. s muskim faktorom (jer ako zena ima problema npr s kvalitetom js onda ju nitko ne zeli za donoricu) si na taj nacin priusti IVF koji bi inace bio preskup ($10,000 ili vise u USA). Cini mi se (ali nisam nimalo sigurna) da sam negdje procitala da je to moguce i u Pragu.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

mummy_s, !

Sanja79 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mene samo lomi to sto bih htjela znati gdje ide moj genetski materijal...
    Takodjer bih voljela da znam identitet donatora mada mi to nije presudno.
    Mada znam da je nemoguce to znati zbog zastite privatnosti pacijenata itd.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Vrlo zanimljivu perspektivu daje knjiga koju sam posudila od jedne drage Rode "Expecting Miracles" od dr. Zouvesa. Ono što sam mislila da bi meni bilo teško, nakon čitanja te knjige mislim da bih se lakše odlučila, pogotovo ako bih živjela u Americi (tipa doniranje embrija - neke od klinika i to nude, i, ako obje strane žele, omogućavaju kontakt). Klinika koja se spominje u knjizi ima i Board of Ethics koji razmatra razne slučajeve. Posebno me dirnulo iskustvo jedne mlade donatorice, koja sama ima 3 djece (mislim da je tamo bio uvjet za donaciju da donatorica ima svoju djecu), a koja je bila posvojena i s obzirom da je bila upoznata s pričom svoje mame (ne biološke, nego mame koja ju je posvojila), odlučila je par puta donirati svoje j. stanice. Baš smo MM i ja bili načeli tu temu (naravno, ipak samo hipotetski jer nismo ni jedan ni drugi niti potencijalni donori) , nakon ovoga što smo mi prošli mislim da bi nam puno toga bilo prihvatljivo, za što smo u početku mislili da mi to ne možemo. Perspektive se s godinama koji put i mijenjaju.

†mummy_s avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Meni je osobno bilo malo strašnjikavo pomisliti da bi negdje hodalo , mislilo , govorilo i stvaralo život pola mene a ja to ne bih znala. Zato nisam baš previše razmišljala o toj mogućnosti. Ipak sada kad će možda naša roditeljska budućnost ovisiti o nečijem plemenitom djelu doniranja spermića perspektiva mi se posve promijenila. Ne znam hoći li zadovoljiti uvjete za donaciju ali ću svakako probati. Ma dat ću i krv i organe..život je prekratak a i tako nisam ostavila neki otisak na čovječanstvu.

Nemojte se iznenaditi ako pobjegnem u Greenpeace!
    neki dan dokumentarac o nestanku leda, danas o uzgajanju lisica kojih i tako nema više u divljini, za izradu bundi..pa stvarno ništa dobrog ne ostavljamo iza sebe!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mummy_s, you're my kind of girl ! Je, perspektiva se mijenja, mogu i za sebe reći.

Gost 1 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

O zamrzavanju jajnih stanica razgovarala sam s dr. Lučingerom, povodom ideje ministra Ljubičića (koju ne bih komentirala) da se prema nekom predstojećem prijedlogu mpo zakona (koji nadam se neće ugledati svjetlo dana), umjesto zamrzavanja embrija postavi mogućnost zamrzavanja jajnih stanica.

Tada sam saznala da je riječ o metodi koja se za sada u praksi pokazala potpuno bezuspješnom i uopće se ne primjenjuje.

Metoda na koju je Pino dala link sigurno ima budućnost, no problem je što će proći dosta vremena dok se ova tehnologija ne razvije dovoljno i ne postigne neku ekonomski isplativu cijenu, kako bi moglo doći do primjene u praksi.
    U svakom slučaju revoluvionarno, i to ne samo za IVF postupke u slučaju neplodnosti, nego i u slučaju kad žena želi pohraniti svoje zdrave i mlade stanice "za kasnije"...no to je već druga tema...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Stranica 1 od 13 12311 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •