Trudnjače jedne ne vadite nam mast ovdje..![]()
Čehinje strpite se malo i to će proći pa će beta biti za u okvir!![]()
Trudnjače jedne ne vadite nam mast ovdje..![]()
Čehinje strpite se malo i to će proći pa će beta biti za u okvir!![]()
to vas samo mi pripremamo za skore trudnocemummy_s prvotno napisa
![]()
Evo i da ja malo zavibram ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ za sve čekalice bete da uspiju dočekat 14.dan!!! :D
I još za sve njih ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ i njihove VEEEEELIKEEEE bete!!!!![]()
I sad za sve nas koje čekamo ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ da smo što prije u Pragu pa da i mi konačno doživimo čekanje bete!!!![]()
![]()
Malo O.T.- kako sam našla dobar topic na "zdravlje odraslih"!!!!
Šta dobar,razvaljuje!!!![]()
E pa sad vi skužite koji je?!![]()
P.S. sigurno ga ne možete promašit i sigurno će vas zanimat (javite dojmove)!!
je dobar,a ja ga tek jučer otkrila!
Sad čitam ko luda da sve pročitam pa da konačno počnem i pisat nešt.
A dok počnem pisat onda vam neću smjet na oči!![]()
![]()
Fakat je dobar, al nisam stigla dalje od pete stranice... izboriti se za mjesto pred ekranom s mojim ljubljenim nije lagan posao!A kad naš pdf počne tamo iznositi svoje dojmove, ajme
![]()
Baš se radujem!
Više nije problem niti u RTG-u. Sada se HSG može napraviti ultrazvučno, što je, kako mi je dr. A objasnio, "bezopasno", odnosno nemjerljivo RTG-u. Kvaka je jedino što se HSG radi 7. dc pa je taj podatak mene odvratio od te pretrage. Što znači HSG i postupak (stimulacija) ne stanu u isti mjesec.mummy_s prvotno napisa
Belinda7, što ćemo mi s lijekovima za stimulaciju? Jesu li tebi već nešto rekli o tome?
V&V meni je dr. prvo rekao da lijekove sama maoram kupiti (to hoće reći da ti oni daju protokol a ti onda sama u ljekarnu..) ali ja i dalje tupim d au zakonu piše drugačije i da oni nisu dobro informirani t eda mi ipak imamo pravo na teret HZZO-a, ali strpite se do ponedjeljka. Onda zovem pravnicu u Zg pa će mi valjda ona objasniti.
Ajde ako ti nij elijeno pogledaj malo na "naš aprava od HZZO" p ami reci jesam li ja luda ili što?
sad se više ne radi o novcu nego o tome da se netko pravi lud i od nas pravi budale, a u ostalom zašto mi nebi sve te novce stavili bebačima na račun ili na koncu darivali npr. za još neki inkubator i sl. Ljuti me što se političke face liječe vani na teret HZZO-a a nama prst u oko!
Nisi luda nego si po meni 100% u pravu - I'm with you girls and boys! Uh, što bi bilo dobro da to uspiješ izboriti i da stvoriš presedan, vibram od srca ~~~~~mummy_s prvotno napisa
!
Bome, nema Belinde danas, dobro je ona "zabrijala" na onaj "drugi" topic!![]()
I ja se slažem! Ako je protokol propisan od MPO liječnika, ima se pravo na lijekove (tri puta do 38 godine). Sama usluga (liječnik, asistenti, biolog, reagensi, igle, gaza, sredstva za umirenje /ako ih dobijete/, boravak na odjelu za vrijeme postupka i korištenje opreme bolnice, dakle sva logistika) pravo je iz zdravstvenog osiguranja i nije ograničeno u broju!
Jel se stvarno MORA taj postupak fizički odraditi u toj i toj ustanovi???
Ako se ja dobrovoljno odričem troška postupka (znači logistike), po kojoj mi to osnovi mogu/smiju oduzeti pravo na lijekove?
Nisam je još ulovila tamo, tek sam na jedanaestoj stranici.....ivana0906 prvotno napisa
![]()
tema je zakon 8) al sam uspila samo prvu stranicu procitat
valjda cu sutra uvatit vrimena![]()
taman stivo za ubit vrime do bete![]()
regina78 prvotno napisa
Ni ja nisam stigla, sutra!
Upravo sam se prejela, i normalno da me boli drob ali se ja filmam da je to sigurno jer sam trudna pa mi već teško pada na želudac!![]()
nemoj mi nista govori, meni drob ko balun, takodjer od sihurne trudnoce![]()
Trudnjače moje najdraže,kako se vi brinete za moje sexualno zdravlje!!![]()
Sigurno se bojite da se ne preeduciram (koja riječ)?!!
Ja to štivo dovršila jučer u pola 2 noći,al MM već zaspao pa mu nisam mogla dočarat znanje.![]()
Ja se danas malo izvela s prijateljicom pa me zato nema. Otišle cure na kavu,pa u Cinestar na "P.S.Volim te",pa onda na večericu i pred sat vremena se vratile.
Baš smo se lijepo provele :D !
Hhm...a šta se tiče "one" teme,bila mi skroz zanimljiva i zabavna do 10. stranice,sad su mi već malo počeli filozofirat previše. Al možda se ja javim pa ih malo odvratim od ozbiljnih spika!!![]()
Cure ouzbiljite se!
Ajmo sad sve Čehinje na "Naša pravo od HZZO-a" str. 3 i ako mi nisu pobrisali post, jer je malo povelik, tamo sam vam nalijepila komadiće Zakona na koji se možemo pozvati!
Good news je da iako birokracijski vjerovatno to nije moguće izvesti nabrzaka (tako da mi za ovog života stignemo u Pronatal), samo podnošenje zahtjeva za osiguranjem u inozemstvu i rješavanje takvog zahtjeva u našu korist, znači da bi dobili novce ne samo za postupak nego i putne troškove (naravno najjeftinija varijanta..nemojte sad misliti da možete unajmiti privatni avion!!).
U slučaju pozitivnog rješenja prije postupka HZZO je dužan sve organizirati (iako bi ja radije refundaciju, da ovi u Pragu ne dignu nos, jer svi znamo koliko je HZZO ažuran), pa tako i lijekove. Uglavnom čuvajte SVE račune, a ja ću se nastojati raspitati koje još papire treba prikupiti..i naravno nastojat ću biti diskretna da me još ne potjera dragi dr.V. i odbije mi raditi stimulaciju...moja mama uvijek kaže "plati pa se rugaj!"
kako god bilo nije loše znati da je Zakon na našoj strani...ipak!
Cure moje drage Pražanke, ja se iskreno nadam da ćete uspjeti nešto isposlovati kako bi vam makar dio troškova nadoknadio HZZO.
Ako čovjek ne proba ne može niti uspjeti, ali bilo bi zgodno vidjeti sa pravnicima sa Rode da se prouči malo taj dio zakona jer kada je lova u pitanju, onda se uvijek tumači na način da ne moraju platiti (HZZO).
Moje osobno iskustvo je bilo katastrofa jer sam jednu od stimulacija za koju sam sama platila ljekove prvo išla pitati da li za taj ljek imam pravo povrata i njihova pravnica mi rekla da imam da bi nakon zahtjeva dobila odbijenicu. Uf bila sam totalnojer objašnjenje da taj ljek nije na listi HZZO mi je OK ali mene je izbacilo iz takta da sam u startu dobila krivu informaciju.
Naravno da sam napisala žalbu i popljuvala ih generalno da su totalno neprofesionalni u odnosu sa pacijentima.
Vama sretno od![]()
ivana0906 prvotno napisa
![]()
Nisi!
Ja malo prije poslala post i sad vidim da ga nema. :/
Nemam pojma šta se desilo?!
Sad da skratim,ja mislim kupit lijekove zasad,a po onom šta je mummy_s nalijepila vidi se da imamo apsolutno pravo na sve pošto smo prisiljeni ić van na liječenje.
Al da se izbori za tako nešto trebat će vremena,a tko će čekat do tada,pošto je naš HZZO jako "brz"!
Kako ste vi trbušaste,kako vam drob (uvijek odvalim na tu vašu riječ)??
Svima!!
P.S. ja mislila nema vas cijeli dan jer ste sad vi zabrijale na onu temu!!![]()
v&v, belinda7!
Ja sam ti sva u čudu od kad sam na listi čekaćica bete, sama sebe filmam i provjeravam osjećam li što, a u biti ni sama ne znam. Osjetim povremeno kratku bol na predjelu jajnika, ili se prejedem pa osjetim težinu... ( a da ti budem najiskrenija nemam neki filing, nažalost)Izgorit ću još tjedan dana...
Kako ste vi?
Di se AB7 skriva? ( sigurno je nervoza krpa) :/
I ja sam cijelo vrijeme tu (10tak puta dnevno) ali se ne javljam svaki put, jer nemam sta pametno za reci.
Ali cijelo vrijeme~~~~~~~~~~~ i mislim za sve trbusaste i za one koje se spremaju da postanu trbusaste.
Svima![]()
Ne moraš ništa pametno reći, nismo izbirljivi!mia prvotno napisa
![]()
Mia kako si ti?
Ivana mnoge cure su kazale da su na početku trudnoće osjećale probadanje u jajnicima!!! :D
Možda je to taj pravi simptom!!!! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~![]()
Kod mene sve po starom,u utorak idemo kod Lučija na dogovor i onda čekanje menge i početak stimulacije.
A trenutno gledam malog Babea i raspekmezujem se![/i]
Ženske izludit ćete same sebe s analizama. Još je prerano za simptome..bit će, bit će, samo još malo strpljenja!
Belinda važno je da skupiš papire i pokreneš zahtjev prije odlaska u Prag, jer ako ti to odobre dobit ćeš povrat novca svejedno, ali ako to ne napraviš prije onda ti ne refundiraju ništa.
Na koncu ja sam ziheraš pa možda nije loše misliti na neki budući odlazak (po bracu ili seku naravno..ne na popravni) već sada jer ažurnost naše birokracije nam je dobro poznata.
Evo da vam se i ja javim. Vidim da razgovarate oko povrata HZZO-a za postupak u Pragu. Svojevremeno (prije cca 2 godine) smo bili na IVF-u u Pragu i ja sam prijavila trošak HZZO-u i tražila povrat novca za lijekove uz obrazloženje da je u Hrvatskoj nemoguće napraviti oplodnju sa donorom. Vrlo glatko su me odbili. Nadam se da ćete imati više sreće nego mi.
drage moje, neda mi se pisati jer sam nervozna i u iščekivanju bete, ali vas svaki dan čitam i navijam i za vas i za sebe da nam se konačno svima ispune snovi :D
ja inače već par dana osječam probadanje u jajnicima ali je prva tri puta to bio loš znak, tako da sam malo nervozna i nikako da iščekam betu![]()
nego, nešto drugio bih vas pitala obzirom da ste sveznalice, a znam i da vas ima medicinske i pravne struke, pa ako mi netko može pomoći odgovorom bila bih zahvalna.
U nastavku prenosim tekst koji sam stavila i na forumu pod rubrikom "pravni savjeti":
Molim za pomoć ukoliko mi netko može dati valjani odgovor.
Dakle, MM-u je 1997.g. dijagnosticiran Hodgkinov limfom u dobi od 23 godine, te je tijekom 1997. i 1998. bio na kemoterapijama i uspiješno se izliječio.
Međutim, ono što nas muči je to da mu nitko od liječnika prije započinjanja kemoterapija nije predložio ni savjetovao zamrzavanje sperme iako su za to tada postojale mogućnosti i uvjeti u Hrvatskoj.
Jedan poznanik MM-a je započeo s kemoterapijama nekoliko mjeseci prije MM, te su mu liječnici u drugoj bolnici savjetovali zamrzavanje sperme, što se pokazalo opravdanim, jer je ostao sterilan poslije kemoterapija, ali zahvaljujući pohranjenoj spermi danas ima troje vlastite djece.
Prije nekih godinu dana nakon naših dugotrajnih pokušaja da dobijemo dijete shvatili smo da nešto nije u redu, te je nakon izvršenih pretraga MM-u dijagnosticirana azoospermija, uz napomenu liječnika da je najvjreojatnije nastala kao posljedica kemoterapija.
Nakon što smo se pomirili sa sudbinom odlučili smo se na inseminaciju spermom donora, te smo već bili na četiri bezuspješna pokušaja.
Na žalost, sve to nas puno košta i emocionalno i financijski, a svi su izgledi da ćemo morati na umjetnu oplodnju cijena koje se kreće u tisućama eura, što nam je puno obzirom na dosadašnje troškove (preko 30.000 kn).
Molim vas stoga ukoliko netko zna da mi da odgovor da li su liječnici (naročito obzirom na tadašnju dob MM) bili dužni upozoriti moga supruga na moguće posljedice kemoterapija, te ga savjetovati da zamrzne spermu u slučaju kasnije neplodosti.
Ako jesu da li postoji osnova da se tuži bolnicu i traži naknadu barem za dosadašnje i buduće troškove oplodnje doniranom spermom u inozemstvu.
Josipa kad trebaš raditi betu?
Evo ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~ da bude ogromna!![]()
U četvrtak, hvala na lijepim željama, i ja od srca svima ostalima želim isto![]()
Mislim da je to najljepše što nam se može desiti :D
Pozdrav svim curama!!![]()
Josipa,ja nisam pravnica,daleko od toga,ali mislim da su doktori bili obavezni kazat TM o posljedicama kemoterapije i o mogućnosti zamrzavanja sperme.
Ovakav postupak od njihove strane je skroz neprofesionalan i nehuman. Znači oni su skroz svjesno (a da ne kažem namjerno,jer tako ispada kad nije nesvjesno) uskratili potomstvo TM.
Znali su kao doktori (bar bi morali znat) za moguće posljedice,ali se nisu pobrinuli za njih na vrijeme.
Najbolje bi vam bilo da se obratite odvjetniku,naravno uz obećanje diskrecije,i da se on raspita o vašim mogućnostima za tužbu.
Kako i sama kažeš,bar da vam nadoknade nemale troškove koji su nastali zbog njihove nepažnje!!
Sretno vam bilo Josipa i ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ za veliku betu!!!![]()
![]()
Josipa nadam se da će ova beta biti pozitivna.
Što se tiče pravne osnove za tužbu, sigurno je imate(nisam pravnik - to je moje laičko mišljenje) jer je to zbilja veliki propust ne upozoriti pacijenta da zamrzne sjeme ako ide na kemoterapije.
Sretno.
Ivana ja sam OK. Cekam da prodje 3. mjesec da se mogu poceti pripremati za odlazak u Prag....
~~~~ da tvoji simptomi znace trudnocu!!
Zanima kako ce belinda rijesiti situaciju s HZZO-om, premda priznajem da se osobno bojim ulaska u sluzbenu evidenciju HZZO-a i eventualnog objavljivanja u medijima koje je dijete zaceto pomocu donacije i objavljivanja slika.... Znam, znam da ce mnogi reci da imam glupe strahove, ali eto tak je kak je.
josipa34 od srca ti zelim pozitivnu, veliku betu ovaj put!
Josipa, još samo malo dana![]()
Nadam se velikom, dapače novom praškom proljeću!
Drage moje, evo i mene.
Belinda7, i ja sam sutra na VV na pregledu, iza 12h. Možda se sretnemo?!
I mene muče "simptomi" i to oni da ću M dobiti prije vremena. Toliko me frču jajnici da to nije normalno. Nadam se da ću se sutra sve uspjeti dogovoriti s doktorom i da ću krenuti u potragu za lijekovima.
Mummy_s, jesi li već pisala Pronatalu? Ja sam ostala uskraćena za dva odgovora na mail. Ne znam što im je?! Iako sam razgovarala s Danicom, bilo bi mi draže da sve imam crno na bijelo. Ovako se stalno nekako vrtim u krug. :/
Evo me curke žurim da gledam Ratkajeve EVO KAKO STOJE STVari ups pišem velikim slovomprimjeti se moja nervoza
sad sam se vratila od G i dobila uputnicu za betu i sutra je idem vadit znači kad budem sutra vadila bit će mi 12 dan od inseminacije dali koja ima iskustva dali može 12-sti dan pokazati jesam trudna ili ne :/ Ajd čujemo se poslije serije.
Mia ja baš zbog tog razloga koji si ti navela razmišljam dal da uopće nešt poduzimam preko HZZO-a ili ne.
Rađe ćemo platit nego da preko 100 ljudi idu naši papiri na kojima piše razlog našeg odlaska u Prag-donor! :/
V&V jel si baš naručena u određeno vrijeme ili možeš doć kad želiš?
Mi ćemo ić oko 3 jer dr.L u utorak radi do 6 pa je onda manja gužva.
Znači obadvije idemo na pregled i po popis lijekova,draga pa to je početak našeg početka!! :D
AB7 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ za betu i mislim da se svakako mora već vidjet 12. dan!!!![]()
Sad sam već nervozna jer taman neću bit doma dok nam objaviš betu,kazat ću Lučiju da požuri jer ja moram požurit na objavljivanje bete!!!![]()
belinda, v&v ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ za uto i sta prije M
mummy_s, mia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ da sljedeci put bude bingo
AB7 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ za sutra :D
josipa34, ivana ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ za bete do neba
ja sta se tice simptoma mogu se pohvalit "velikim" sikama koje su me jutros iznenadiletako sam ponosno danas (jos mi prvi dan nakon ET) dosla na posao u dekoltiranoj maici, napokon da i ja imam sta pokazat
cak su iste i velicine![]()
Regina :D za tvoje najljepše simptome!!!!!!![]()
Rečeno mi da dođem iza podneva. Htjela sam ja kasnije, ali mi dr. reče da oko 3 ima veliku gužvu pa sam odustala.belinda7 prvotno napisa
Osim toga, odredila sam si da sutra od jutra krenem u akciju pa obavim kontrolne briseve, spolne i internistički. Imat ću cijeli dan što raditi - visiti po ambulantama![]()
Samo da mi M dođe u očekivano vrijeme, oko 25.o.m., inače ne znam kako ću klisnuti s posla.
Ako se slučajno sretnemo gore,molim te priđite nam.
MM je na štakama pa nas je lakše skužit!
Il da zataknemo crveni karanfil za prepoznavanje?![]()
Curke, vi s Češkim iskustvom... kojom ste rutom stigli do Praga/Pronatala?
Molim detaljan opis kako se mi skori putnici ne bismo izgubili![]()
Daj utipkaj www.viamichelin.com i dobit ćeš kartu Europe.
Moraš utipkat polazište i destinaciju i lijepo ti izbaci rutu,potrošnju goriva,cestarinu i sve ostalo.
Neka dobra karta!
Nama je najbolje ić kroz Beč i imamo nekih 8 sati vožnje.
Ajd javi ako si uspjela!
Hvala! Ideja o dodatnom trošku zbog kupnje GPS-a nekako mi se nije sviđala, a ovo je odlična stvar!belinda7 prvotno napisa
Je super je!!
Ali vele cure koje su već bile tamo da bi najbolje bilo posudit navigaciju,mislim da je lakše doć do Praga nego nać kliniku u njemu.