Jednostavno pitanje, a ne znam odgovor. Dakle, zašto neke ljude komarci obožavaju pikati, a neke ne?
Jel ima veze s krvnim grupama?
Jednostavno pitanje, a ne znam odgovor. Dakle, zašto neke ljude komarci obožavaju pikati, a neke ne?
Jel ima veze s krvnim grupama?
jedina utjeha mi je da sam bar nekom privlacna
ali oduvijek me vole, a sto sam starija, reakcije su sve jace
sumnjam da je do krvne grupe, ta ne mirise
mene baš ne obožavaju, pogotovo ako su mm i moji klinci oko mene.
Najviše vole mog sina, i on ima baš jake reakcije na ubode, vole jako i moju kćer, a mm-a vole više od mene.
Ne znam jel ima veze krvna grupa, mm je A-, ja sam A+, a za klince ne znam krvnu grupu.
Nadju i mene bodu bez prestanka, MMa retko i kad ga pikne ne svrbi ga.
Nadja ima bas grozne reakcije, proslog leta je ujeo negde blizu oka i zatvorilo joj se celo oko. Po vise od mesec dana joj se vide ubodi, tvrdo je, crveno, otice i ona se strasno cese. I meni vrlo slicno.
Spavamo svi zajedno i kad se ujutru probudimo nas dve izbodene a MM nista.
Teorija o krvnim grupama pada u vodu jer MM i dete imaju istu krvnu grupu.
ja mislim da je u mirisu, miris ih odbija (autan i to), pa je logicno da ih i privlaci
Mi svi ista krvna grupa, a Nolu isto ovako ko Nadju, obožavaju komarci i isto ima strašne reakcije, preko vikenda je isto ubolo da joj se zatvorilo oko
Mene i Jana jedu ako baš moraju.
Ja mislim da je i do mirisa i do topline, a i to je valda povezano, Jan i ja se puno manje znojimo od nje, i općenito imamo manje intenzivan miris, kože, kose i tak. Pa ja pretpostavljam da je do tih stvari.
MM se znoji puno vise od mene, a njega komarci ne grizu ako sam ja u blizini. Meni su, moram priznati, ovi novi, tigrasti, besumni komarci bolji od zaostalih prethodnika jer me barem ne bude zujanjem dok me grizu.
citam sad da komarci ne vole tjelesne mirise
Ajde da dopunim. Ne miriši ništa manje/više od sestre koju ne grizu, a da je nama ljudima prepoznatljivo.
Dakle, nema nikakvih vidljivih, opipljivih, neopipljivih oznaka, razlika koje mi ljudi možemo primjetiti, a da ga to definira kao komarcima ugodnu destinaciju.
Eto, mene ustvari to zanima, da li postoji nešto što mi ljudi možemo vidjeti, osjetiti, a da komarcima predstavlja razliku?
Kako opisati komarcima poželjnu osobu?
(Možda sam ipak trebala staviti na Filozofski kutak, ali me zanimalo s medicinskog stajališta.)![]()
Negdje sam čitala da više vole svjetlopute i svjetlokose, te obučene u svjetlu odjeću.
evo u večernjem piše obrnuto:
''Kako biste se zaštitili od komaraca, odjenite široku odjeću svijetlih boja. Izbjegavajte usku i crnu odjeću koja ih privlači i čini agresivnima.
Osim toga, izbjegavajte uporabu parfimiranih proizvoda kao što su sapuni, kreme, losioni i slično, jer komarce privlače takvi jaki mirisi.''
http://www.vecernji.hr/zivot/ocekuje...-clanak-153329
hm
nola je tamija od mene i jana :D
već vidim da se nećemo složiti
nolu grizu jer je vole
ma moze biti i u mirisu i u temperaturi i u odjeci i u kosi
ali mozemo se i tjesiti i da nisu komarci tako blentavi da od nas 4 u satoru oni samo mene vide i namirisu
vide svih ali sam im bas ja najsladja i bas im ja trebam za odrzanje vrste
prilog anemoni za filozofski![]()
Vidim da su više na meti oni koji teže reagiraju na ubode.
Možda je u pitanju nekakva "debljina kože". Jel postoji uopće deblja/tanja koža, ili je to mit kao i teške kosti?
meni su moja djeca najbolji autan koji postoji. i još ekološki.ako spavaš s njima u sobi, siguran si od komaraca 100%.
![]()
zabrinuta sam.
ne da ne znam koje dijete mi ima tanju kožu, nego ne znam ni čija je svjetlija/tamnija.
djecu mi pojedoše.
mene manje.
muža nikako.
valjda ga se boje.
Posljednje uređivanje od apricot : 10.06.2010. at 10:11 Razlog: tipfeler
E jeste ga zakomplicirali
Štos je vjerojatno u feromonima.
(kod nas vrijedi poštena podjela: komarci jedu mene i Andreja, a krpelji i ose MM-a)
Ah, feromoni, a taman mi je palo na pamet da možda ima veze i s tjelesnom temperaturom.
Nekome je normalna 35,9, a nekome oko 36,6, pa možda ove "toplije" radije grizu.
Poštena je jer sam ja, izgleda, alergična na ubod ose (ili nečeg sličnog).
Kamo bih dospjela da me svako malo grizu.
Ovako, što se tiče komaraca, čoham se malo i to je to.
mi svi smrdimo, nikog od nas ne grizu
Već ste par puta načeli... jeste sigurni da jedne više a druge manje bodu? Možda je broj uboda isti, ali jedni jače a drugi slabije reagiraju na ubod pa se onima koji slabije reagiraju čini da i nisu ubodeni? Meni je to sasvim logično objašnjenje.
Posljednje uređivanje od mendula : 10.06.2010. at 12:56
evo, htjela bih vam biti od koristi pa ću napisati da sam saznala da mirisi eteričnih ulja tjeraju komarce (može se progooglati "eterična ulja protiv komaraca") i kad smo kod bake gdje ima komaraca na tone, ja uzmem lavandino ulje i pomiješam ga (mada nije nužno, ali lakše se razmazuje) sa bilo kojim drugim baznim uljem: kokosovo, maslinovo, od koštica marelice..., pa time namažem svoju curicu i sebe svud po otkrivenim dijelovima tijela i komarci prilaze, ali niti jedan ne sjedne i ne pika, već zbriše.
Meni je to otkriče jer autan i tome slično ne smije u oči i bla,bla svašta, a ovo je neškodljivo. Ne treba uopće biti jako temeljit u mazanju, jer ih sam miris dovoljno odbija.
Inače, mislim da sam čitala da nas komarci biraju prema tome čime se hranimo, odnosno kakva nam je ph znoja i da ih odbija miris češnjaka u znoju kod onih koji ga jedu u većim količinama.
... ali to odbija i nas, pa niš od toga.
eterična ulja vam toplo preporučam.
Posljednje uređivanje od marijanada : 10.06.2010. at 13:29
pa valjda bih vidjela ubode, bar nešto
marijanada a ja sam cula da lavandino ulje ne bi trebalo mazati deci, ni trudnicama ni dojiljama
ja lavandino ulje nakapam na zavesu kad uvece otvorim prozor, nakapam malo sebi na zglobove
dete mazem autanom, pa je svejedno pokupila 2 krpelja i 568 ujeda komaraca![]()
Ona je izrazito tamnoputa a kad joj prodju te otekline i crvenilo celog leta ostaju bele fleke tamo gde su bili ujedi. To bas grozno izgleda....
lavanda je navodno loša za mazanje na mušku djecu, a ja imam curicu.
za dečke se može koristiti ostalo što je preporučeno ( kajeput, eukaliptus radiata, ružmarin... ), ali za to je tu google, pa sve treba još sto put provjeriti prije nego se krene u akciju. Tako ja radim.
ja sam se do prosle godine spricala etericnim uljima (citronela, lavanda) ali iz svojeg iskustva - ne mogu to dilati ko savjet
cijela sam izbodena unatoc uljima
ove godine cu ipak preci na neke sprejeve jer to vise nije normalan svrbez ni otok, naraste oko 5-10 cm, a od cesanja dobijem modricu ko aureolu okolo, jos vecu
i sad zamisli 20tak takvih, ko hodajuca kozna bolest izgledam
Maja - nismo, ali evo sad sam je pogledala, po 10-tak uboda na svakoj ruci, isto toliko na svakoj nozi, na jednom tabanu 5 ujeda, 2 na obrazu, sinoc su je maznuli za ocne kapke (to jedino nije bilo namazano) ali sam joj odmah namazala Fenistil pa ne otice (nadam se, drzite fige). Usne skoljke su joj izujedane....
Ja neznam, mi smo naoružani eteričnim uljima, autanima, stabljikama paradajza, ružmarina (za u prozor),sviječama protiv komarosaurusa, kojekakvim sprejevima, mrežama koje vise iznad svakog dječjeg krevetića i ništa. Djeca mi reagiraju koma, čak se i zagnoji mjesto uboda. MM-a ne grizu, ništa se ne vidi, mislim da je stvar u nafti, kao što rekoh MM je sav u tome. Dođe mi da nasred sobe ostavim otvorenu kantu nafte. A na najstarijeg sina krpelji idu nevjerojatno. Da i nas četvero (osim MM-a) smo svijetli, prozirni (čovječje ribice) i imamo skroz tanku kožu, kad dođemo na plažu ljudi stavljaju sunčane naočale
.
evo ovo sam našla iz 2006.god:
Komarci na 35 metara udaljenosti "namirišu" ugljični dioksid koji izdišemo i mliječnu kiselinu naše kože. Znanstvenici su izdvojili 350 komponenti ljudskog mirisa koje komarce ili privlače ili odbijaju. Odaje nas i toplina tijela, pokreti i tamna boja odjeće. Komarci obožavaju miris parfema, dezodoransa i ljudskih nogu.
... vole plavuše...
Harvardski profesor Andrew Spielman, jedan od vodećih autoriteta za komarce i bolesti koje oni prenose, autor tvrdi da su plavuše i crvenokose (ali prirodne!) tim neugodnim kukcima puno atraktivnije od običnih smeđokosih smrtnika. Spielman piše da komarce privlači svijetla kosa!
... i ne podnose kvasinu
Osim repelenata — industrijskih sredstava za zaštitu od komaraca — postoje i prirodna sredstva kao što su eterična ulja. Ulje lavande štiti, a može se čak direktno nanijeti na kožu. Komarci ne vole miris ulje eukaliptusa, cedrovine, čajevca, karanfilića i citronele. Dobro sredstvo zaštite su i mreže na otvorima, a iskustva nekih potvrđuju da je dovoljno kraj prozora držati posudu s kvasinom ili buket lavande, lovora ili koprive.
Posljednje uređivanje od marijanada : 10.06.2010. at 15:18
Mi smo prošle godine držali na prozoru ocat pomiješan s vodom i djeluje, ali i soba smrdi.
a da li se netko probao namazati s octom? da li djeluje ako se namažeš samo malo jer naravno da baš i ne želim sva smrditi po octu?
Ni meni nikad nije bilo jasno zašto mene ne diraju a sestru u krevetu do izbodu ko jastučić za igle. Imamo različite krvne grupe, s tim da je ona anemična a ja imam viška željeza. Možda ne vole željezo![]()
tibica ni to ne stoji, ja imam krvnu sliku "kao konj" (tako kaze dr) pa me pikaju![]()
Isto je i kod mene, uzasno me izbodu po nogama...ne volim nista nanositi od preparata protiv komaraca na tijelo...a opet ne mogu izdrzati svrab...![]()