Citiraj TAMARIS11 prvotno napisa Vidi poruku
moj bebač ima 8 i pol mjeseci i vec cca 2 i pol mjeseca vojničko puže. u tome je sve bolji i sve brži i sad se počeo još više odizati tako da se nadam da će uskoro na sve četiri. međutim dok tako puže tj. gmiže više se odguruje jednom nogicom dok drugu vuče. inače se samostalno posjeda. Zbunjuje me što fizijatri inzistiraju na potpunoj simetriji a pedijatar kaže da je po njemu čak napredno što se odguruje jednom nogicom jer to znači da već traži uporište za samostalno ustajanje. Pedijatar kaže da svaka beba ima svoj stil i svoju putanju razvoja i da ne treba forsirati nikakvu simetriju (osim naravno kod većih problema). Molim vas recite kako vaši malci puži tj. gmižu i jesu li posve simetrični?
Može biti i da dijete jednostavno bira dominantnu stranu tj. hoće li biti ljevak ili dešnjak...

Mi smo upravo po tom nesimetričnom puzanju (na jedno koljeno) prokužili da je naš mlađi 100%tni ljevak. Nije bilo nikakvih problema ni s posjedanjem, ustajanjem i hodanjem. Baš smo jako pazili jer je rođen nekoliko tjedana ranije, ali ništa se nije dogodilo.

S druge strane, stariji koji u toj dobi nije imao vidljivu asimetriju u razvoju na kraju je imao dosta kašnjenja u motoričkom razvoju (npr. nije mogao skočiti sunožno do pete godine). Sve je to došlo na mjesto, ali dooosta kasnije, kad je već išao u školu.

Mali "asimetrični" sin nije imao baš nikakvih problema koordinacije nakon što se osovio na noge.

Samo ga gledaj i prati.