Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: odguruje se jednom nogicom?!

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno odguruje se jednom nogicom?!

moj bebač ima 8 i pol mjeseci i vec cca 2 i pol mjeseca vojničko puže. u tome je sve bolji i sve brži i sad se počeo još više odizati tako da se nadam da će uskoro na sve četiri. međutim dok tako puže tj. gmiže više se odguruje jednom nogicom dok drugu vuče. inače se samostalno posjeda. Zbunjuje me što fizijatri inzistiraju na potpunoj simetriji a pedijatar kaže da je po njemu čak napredno što se odguruje jednom nogicom jer to znači da već traži uporište za samostalno ustajanje. Pedijatar kaže da svaka beba ima svoj stil i svoju putanju razvoja i da ne treba forsirati nikakvu simetriju (osim naravno kod većih problema). Molim vas recite kako vaši malci puži tj. gmižu i jesu li posve simetrični?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj TAMARIS11 prvotno napisa Vidi poruku
    moj bebač ima 8 i pol mjeseci i vec cca 2 i pol mjeseca vojničko puže. u tome je sve bolji i sve brži i sad se počeo još više odizati tako da se nadam da će uskoro na sve četiri. međutim dok tako puže tj. gmiže više se odguruje jednom nogicom dok drugu vuče. inače se samostalno posjeda. Zbunjuje me što fizijatri inzistiraju na potpunoj simetriji a pedijatar kaže da je po njemu čak napredno što se odguruje jednom nogicom jer to znači da već traži uporište za samostalno ustajanje. Pedijatar kaže da svaka beba ima svoj stil i svoju putanju razvoja i da ne treba forsirati nikakvu simetriju (osim naravno kod većih problema). Molim vas recite kako vaši malci puži tj. gmižu i jesu li posve simetrični?
    Može biti i da dijete jednostavno bira dominantnu stranu tj. hoće li biti ljevak ili dešnjak...

Mi smo upravo po tom nesimetričnom puzanju (na jedno koljeno) prokužili da je naš mlađi 100%tni ljevak. Nije bilo nikakvih problema ni s posjedanjem, ustajanjem i hodanjem. Baš smo jako pazili jer je rođen nekoliko tjedana ranije, ali ništa se nije dogodilo.

S druge strane, stariji koji u toj dobi nije imao vidljivu asimetriju u razvoju na kraju je imao dosta kašnjenja u motoričkom razvoju (npr. nije mogao skočiti sunožno do pete godine). Sve je to došlo na mjesto, ali dooosta kasnije, kad je već išao u školu.

Mali "asimetrični" sin nije imao baš nikakvih problema koordinacije nakon što se osovio na noge.

Samo ga gledaj i prati.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Moj ima osam mjeseci i još ne "gmiže", mi smo za sada u položaju "aviona" i pomalo odizanja rukicama od podloge, ali nevoli položaj na trbuhu, ali zato mu je fina motorika nevjerojatno napredna, hvat pincete...Stilovi su doista različiti, kao što je Peterlin rekla samo ga prati, mislim da će brzo u pogon i druga nogica.

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

i moj ima 8 i pol i takodjer se odguruje kod gmizanja samo jednom nogom, iskreno, to me bas i ne zabrinjava
    ne cini mi se da ima ikakvih motorickih smetnji zbog toga

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Moja je celo proslo leto pregmizala odgurujuci se samo levom nogicom.
    Imala je veeeeliki zulj na levom palcicu
    Posela se s 8 meseci,ustala s 9,propuzala neki dan kasnije,prohodala s 13.
    Uredno sam je vodila na kontrole kod fizijatra,opterecena iskustvom starijeg sina koji je hipoton i bio vezbac...
    Sve je to normalno,nista ne brini

Osoblje foruma Mimah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

I moja se odgurivala s jednom. Nije me brinulo, bilo mi je baš smiješno, k'o ranjenik neki . Kad je propuzala, puzila je 'normalno', hoda isto tako.

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

tako je puzao i moj filip, ali poslije nije bilo nikakvih problema. i ja sam se brinula, međutim već prije toga sam bila na raznim pregledima jer se nije htio rotirati "na vrijeme i dovoljno često" tako da smo znali da je ok.
    ela zato puže ko beba iz crtića.

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Cure, moja bebica ima 6 mj i počela se posjedati i puzati. To je još dosta nespretno, ali me brine što kad puže okreće stopala jedno prema drugom, prema unutra. Trebam li nešto poduzimati ili ne s obzirom da je još rano? Također, jednom se nogom uvijek iz puzećeg položaja pokušava dići.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Pa, mislim da bih se na tvom mjestu raspitala za to okretanje stopala, zna se javljati kod djece i ponekad je dobro na to obratiti pažnju kako bi se ispravljalo od početka. Ali ako primjećuješ samo kad se kreće a inače tabani nisu izvrnuti, pretpostavljam da nije neki teži problem (ako je uopće problem).
    Moguće da će ti doktor savjetovati na koji način da joj ispraviš nogu kad vidiš da je u takvom položaju.
    Inače, ako se posjeda i puže sa 6 mj, znači da je prilično napredna.

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

vrlo je napredna, već mjesec dana se ljuljuška u puzećem položaju.. prva nam je kćer vježbaćica pa sad i na hladno pušemo.. samo kad je u puzećem to radi, ali imam osjećaj da je to zato što hoće sjest.. okrene stopala (koja ja poravnam da skuži) kad malo puzi, zatim podvuče nogu ispod trbuha pa se sjedne.. pa opet u puzeći i tako nekoliko puta i onda se baci cijela.. a kad miruje sve je ok.. pratit ću još malo kako će ić, ako nastavi morat ću potražit stručni savjet..

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

hvala curke, ma i ja mislim da je to fazica do pravog puzanja. meni je presladak tako...joj kako su slatki

Banned
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

moj to čini redovito kad je na parketu.
    no čim dođe na tepih puza na koljenima.

smiješno je za vidjeti jer kad silazi s tepiha doslovno čim stavi ruke na parket mijenja položaj i opet vuče nogu.

ne brine me to makar sam negdje pročitala neke histerične ispade mama da to može biti znak krvarenja u mozgu.
    svašta.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Moja isto ovo. Desnom se odguruje, a lijevu vuče za njom. Meni to grozno izgleda, ali što mogu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •