Prženje ok sve dok je bez krušnih mrvica i(li) brašna i na nerafiniranim masnoćama (svinjska mast, maslac, kokosovo ulje).
Danas kava s zeru našeg meda i sl vrhnja, ručak juha od govedine s povrćem, kuhana govedina s pečenom paprikom začinjenom maslinovim uljem octom i češnjakom i salata od krastavaca i paradajza.
Čak sam napravila i desert.
Izmiksala sam bjelanjke posebno a žumanjke sam pomješala s malo otopljenog maslaca 2 žlice meda prašakom za pecivo, 200 g kokosovog brašna i malo vode, na kraju dodala bjelanjke i ispekla kao biskvit, odličan je okusom samo kaj se mrvi, gore sam izmiksala sl vrhnje i 200 g rastopljene čokolade ( ohlađene) i šaku malina.
Mljac![]()
nakon 2 tjedna lchf jucer smo suprug i ja bili na svadbi i dali si oduska s kruhom i par suhih kolaca. danas imamo takvih problema s vjetrovima da je suprug izjavio: necu vise nikad jest skrob
inace - postoji i tema na kojoj dijelimo recepte
http://forum.roda.hr/threads/78156-L...o-danas-jedemo
Bubekica znam, ali sam prekasno skužila da sam postala na krivz temu i otišao mi edit.![]()
ja sam pretpostavila da ribice ima svoje pčele
med nikako nije po lchf-u zbog šećera, ali ja ga isto koristim i ne namjeravam prestati
Da, ima pravo Kavofob, muž mi je pčelar.
I znam da nije po lchf-u ali ne mislim ga izbaciti jer iako su šećeri prisutni u medu nisu ni približno štetni kao oni u bijelom šećeru.
A med ima puno više dobrih sastojaka osim šećera pogotovo onaj slabije filtiriran.
Slažem se za med, a uostalom bio bi grijeh ne koristiti nešto što je zaista vaše domaće![]()
Samo da prijavim nakon skoro mjesec dana - ja sam prezadovoljna! Nikad nisam bila sitija i u potpunosti mi se riješio problem stalnog kruljenja crijeva!
Jedini problem mi je bio ne jesti kada nisam gladna .Ja sam inače navikla stalno nešto pomalo grickati i kada sam na ovoj prehrani nastavila s tim znalo mi je biti loše jer sam bila "presita"
Uz to, skinula sam i 3 kg. Vikendom se počastim i pojedem 1 red čokolade sa 72% kakaa.
Kolač još nisam nikakav pravila, to čuvam za nagradu ako padnem ispod 60 kg(nakon skoro 7 godina).
bravo LIMA
kile dole su super rezultat, ali još važnije je što se dobro osjećaš
evo i moj prijavak;
nakon mjesec i pol lchf-a osjećam se odlično. sve početne nuspojave su nestale; zatvor, žeđ, gađenje na hranu, fluktuacije raspoloženja. ništa od toga i nije bilo jako izraženo, ali sada je u potpunosti nestalo.
skinula sam dosta kilica, ali je to definitivno kombinacija vježbanja i lchf-a, bilo bi mnogo manje bez vježbanja.
najzadovoljnija sam što se uvijek osjećam sito. nisam više rob hrane i ne žudim za ničim.
većinom imam samo 2 obroka dnevno; ujutro obično neki šejk, koji doduše i nije lchf, i oko 4-5 pošten ručak. tijekom dana nekad nešto grickam (jako volim lješnjake), a nekad i ne. pravila sam već 3x kolače (2x čokoladni od mrkve i 1x tortu od sira) pa sam znala i njih papati.
u ovih mjesec i pol sam samo jednom baš zgriješila kad sam se išla "nagraditi" jednom od omiljenih čokolada (bademi i vrhnje), ali mi je jako teško sjela i nije ni bila fina kao prije, tako da sam odustala od nagrada tog tipa.
nastavljam s opuštenim lchf-om kao i do sada, uz još malo opuštanja; radila sam granolu jučer i ispala je prefino pa mislim da će biti na jutarnjem meniju koji put![]()
Ja moram priznati da meni nakon mjesec dana i dalje fali neka hrana - npr.riža, žitarice koje sam za doručak jela.
Kako sam ja na strogom lchf (anticandida dijeta), sve si mislim da ipak lchf nije za mene upravo radi riže i žitarica, pa možda pređem na Montignaca - još razmišljam.
Inače me zaista fascinira činjenica da se zaista može bez slatkiša i ostalih kupovnih gotovih proizvoda kojima sam se do sada trovala i to je najbitnija promjena po mene koju bi voljela i zadržati! Također i kod mene vidim puno dobrog raspoloženja, puno više nego do sad i to jedino mogu prepisati lchf. To mi je nevjerojatno, ali istinito.
bebolino, što kažeš na granolu (bez zobenih pahuljica) ujutro za doručak, umjesto žitarica. meni se čini kao odlična zamjena
inače, i mene fascinira sadržaj košarice na blagajni. skužila sam da 90% stvari u dućanu koje sam kupovala prije, uopće više ne kupujem![]()
Ja ne pazim strigo, ali meni se ništa nije promijenilo u kupovnim navikama, jer ionako najviše kupujem na placu.
Nije mi niti sklatko problem - meni je to ipak kruh"/ pecivo /tijesto - miris pekarnice i sve što ona nudi je moja bolna točka.
Ja i dalje jedem voće, pa tako i slatko grožđe (znam da nije sezona, ali tak mi je dobro ono bez koštica iz Lidla).
nisam probala granolu na lchf način - može receptić?
ja svemu volim dati šansu i probati![]()
sorry, zaboravila sam na med koji je neizbježan
ali u svakom slučaju bolje si napraviti domaće "pahuljice" nego kupovati. mogla bi za djete napraviti - dobro da si me podsjetila. hvala
prije nekog vremena sam kupila indijske oraščiće, u namjeri da pravim bijele lepinjice za ćevape
u međuvremenu sam odustala od pokušaja izrade pekarskih proizvoda od lchf namirnica pa su mi oraščići ostali...neki dan naletila na njih i stavila šačicu oraščića u usta
ajme, kako je to meni finooo, podsjećaju me na neke kolačiće koje nam je mama u djetinjstvu pekla
nije da ih nikad prije nisam probala, ali kao da nisam (uglavnom u onim bzvz mješavinama orašastih plodova i suhog voća)
je li i vama neka hrana postala extra fina? što volite jako papati otkad ste na lchf-u?
btw. ima li tko domaćih lješnjaka/badema/oraha za prodaju?
Ja kupujem na placu bademe i užasno su skupi (100kn) ali ih onda dobro iskoristim. Napravim si bademovo mlijeko i usput mi ostane bademovo brašno za kolače.
Meni su ti skoro svo povrće, pogotovo prokulice, tako fine i slatke od kad ne konzumiram slatko ništa (osim stevije). Također mi je pečeno jaje postalo jako fino, ali to zato jer ga sad radim na svom maslu!
bebolino, kako radiš bademovo mlijeko?
bademe sam jednom i zadnji put kupila na placu - 120 kn, kakti domaći. bome neću više, radije iz dućana za 80. okus mi je isti.
najviše volim lješnjake, kupujem ih u konzumu, mislim da su orahovački, prefini su, nijedni mi nisu dobri kao ti. kupila neki dan na placu, ali nisu bili dobro skladišteni pa su bzvz.
Ja sam u zadnjih par dana pojela par kockica obicne, mlijecne cokolade. Bila mi je jako slatka, ali i dalje fina.
Moram priznati da, za razliku od vecine ovdje, nikad nisam prestala zeljeti cokoladu.
Inace, jako mi je fina, slatka i socna, ona "plasticna" paprika, one koje su pakirane tri razlicitih boja.
Btw, sad nakon 50 dana, skinula sam sigurno cca 7 kila. Grijesila sam samo s tom cokoladom i jednom sam pojela stapice.
Idem dalje, zelim jos sigurno toliko, onda cu biti zadovoljna.
bravo Svimbalo
7 kg manje je fenomenalno. samo nastavi tako![]()
To je onako, odoka, jer vagu još uvijek nemam.
Sretna sam što jedne hlače više ni s remenom ne mogu spriječiti da ne padaju; yessssss
Ja orahe/bademe kupujem u lidlu i zadovoljna sam.
Čokoladu obožavam i svako malo gricnem kockicu ( večinom tamne od 70% na više) jer mi je ova mliječna preslatka da ne govorim o onoj s punjenjema.
Ali ubila sam ovisnost o keksima svih vrsta, sada gledam napolitanke i ništa..savršeno, kruh me uopće ne privlači jedino mi dođe želja za žgancima ali nema veze..
a zakaj se smije jesti ta tamna čoksa a obična ne?
za mesec i po koliko se pridrzavam lchf
skinula sam 7 kg.
onda sam popustila pred pecenim poslasticama,
i vec mi se dva kg vratilo.
popodne mi se tako jede neko peceno testo
veliko dete trazi palacinke, kiflice, strudle, buhtle
pa napravim i jedemo svi.
i ne mogu tome odoleti.
toliko mi se jede, da ustanem i umesim, nije mi tesko.
mogu jesti nesto drugo, ali ovo me vuce.
slatkisi nisu problem, odolevam,
ali ova testa, pa mafini, projice, samo o tome mislim.
tokom dana jos nekako, ali popodne i uvece...
znam da bi dobro bilo da izadjem iz kuce,
ali nemam gde, jedino u setnju.
i veceru im moram spremiti.
meni je fenomenalno upravo to sto sam prvi puta doma uspjela ustrajati u nekom rezumu prehrane. Dok radim mogu, ali kada sam cijeli dan doma (kao sada na bolovanju) jako mi je tesko to bilo. Ali ovaj put ne, zaletim se povremeno samo prema tamnoj čokoladi, ostalo nista, nevjerojatno. Super mi je i to sto mi je sve puno sladje nego ranije, u kavu dodam cimeta - on dodatno zasladi.
čitam vas, imam pitanje u vezi meda. med se vjerojatno ne smije koristiti? moram priznati da ne mogu zamisliti prestanak konzumacije meda...
djuma, ako baš moraš raditi slastice za djecu i sebe, bolje koristi crno i integralno brašno i sa prirodnim zaslađivačima - kad već jedeš ugljikohidrate neka bar bude zdravija varijanta.
kavofob, našla sam recept na coolinarici - 1šalica badema naprema 5šalica vode, ja naravno ne dodajem ništa dodatno unutra. bademe preko noći namoći, možeš im i skinuti ljusku da bude baš bijelo mlijeko. ja sam miksala u blenderu i ispalo je ok, procijediš i imaš mlijeko i bademovo brašno. sad sam čak mislila ne baciti ljusku već i nju posebno samljeti kad se posuši i umiješati sa brašnom - čisto da imam više za kolače![]()
Ovo potpisujem!!!
Očito da meni ovakva prehrana odgovara jer mi je sve što ova prehrana uključuje fino, nisam gladna i ništa ne želim od "zabranjenog".
A ja skoro svaki dan svojima za doručak/večeru nešto mijesim - pizzu, muffine, kifle, palačinke... malo mi zamiriši ali me ne vuče toliko. Možda se "tajna" krije u tome što prije pečenja uglavnom prvo sebe namirimtako da ne dolazim u situaciju da sam gladna ko vuk, pravim muffine a ja nemam što jesti.
Za vikend sam baš svjesno prekršila, bilo mi je punih mjesec dana LCHF-a, pekla sam princes krofne (pravim jako lagane) i počastila se. Sljedeći dan sam bez problema nastavila dalje.
Ja razmišljam na taj način da nisam potpisala strogo pridržavanje, pa ako dođem do toga da izbacim i samo kruh/tjesteninu i slatko, opet je ok. Dva puta sam jela pečeni grah, jednom grašak (bez dodavanja brašna), meni nije neki problem tu i tamo "zgriješiti" s takvom hranom, jer nakon te hrane ne osjećam onu težinu u trbuhu kao nakon kruha ili tijesta.
za bolje razumijevanje (lchf) prehrane svima bih preporučila blog VITKI GURMAN, posebno seriju tekstova Osnove nutricionizma
na jednostavan, razumljiv i zabavan način je objašnjeno zašto se debljamo i kako se ispravno hraniti
ne mogu odoljeti da vas ne pokušam zainteresirati za ovaj genijalan blog pa prenosim članak Bajka o Vrednom Magacioneru;
"Da bi shvatili zašto Jelena ne mršavi, ispričaću vam bajku.
Ne onu “bajku za malu decu i naivne devojčice”. Ispričaću vam jednu jako logičnu bajku. Veoma jasnu i razumnu. Nadam se da ćete tražiti dokaze o ovoj bajci. Da ćete poželeti da čitate dalje o njoj i njenim junacima.
Sada želim samo da pokušate da bajku razumete, da shvatite njene junake i da sami zaključite kako može da se pomogne nekome od njih. Posebno Vrednom Magacioneru.
BAJKA O VREDNOM MAGACIONERU
1. Jednom ne tako davno, živela jedna devojka po imenu Jelena, koja je pojela svoj integralni hleb. Ona je odlučila da živi zdravije i da više ne jede šećer. Ali nije znala da je integralni hleb takođe šećer. Da se i oni tzv. “dobri ugljeni hidrati” iz žitarica i običan, loš beli šećer – sporije ili brže – čim budu pojedeni, pretvaraju u GLUKOZU (šećer koji je u krvotoku i daje energiju).
2. Čim je glukoza dospela u Jelenin organizam, Šef Pankreas je poslao Insulin, Vrednog Magacionera, da obavi svoj prvi posao (čistački). Previsoka koncentracija šećera je opasna za Jelenu i potrebno je raščistiti nepotreban šećer iz krvi. Insulin je uzeo radni nalog na kome je pisalo koliko šećera može da ostavi da bi Jelena normalno funkcionisala i koliko viška da premesti u “Prvi magacin”.
3. Prvi magacin je jetra. U jetru može da stane nešto preko 2,000 paketa glukoze. Samo “Prvi magacin” ne prima ambalažu koju je glukoza do sada imala, pa ona dobija novu ambalažu, na kojoj piše “glikogen”. Insulin javlja svom Šefu Pankreasu da je situacija sređena i da je obavio svoj drugi posao (magacionerski). Obojica mogu da odmore.
4. Taman kada je Vredni Magacioner Insulin počistio sve što treba i sredio “Prvi magacin” u spoljnom svetu se dešava mala katastrofa! Jelena uzima onaj jedan minijaturni kolačić koji je sebi obećala, puna ponosa, jer zna da neće uzeti drugo parče!
5. „Prvi magacin“ je potpuno pun, a stiže još šećera! Insulin dobija nalog od Šefa da odradi svoj treći posao (selidbe i transport). Hitno pravi malo mesta u „Prvom magacinu“ za novu robu koja stiže i prebacuje je u “Drugi magacin”. Ovaj put baš ništa od novopristigle robe ne mora da ostavlja u krvotoku (Jelena već ima dovoljno). Svu mora da je smesti u “Prvi magacin”, čim je spakuje u “glikogen” ambalažu. Onda može malo i da odmori, a ima vremena do Jelenine večere za to. Javlja šefu da je posao završen.
6. U spoljnom svetu, Jeleni đavo ne da mira. Muči je ono malo parče kolača. Samo kada bi mogla još jedan zalogaj. Ili nešto zdravije! Na primer – kašičica meda! To je tako malo! Ima malo kalorija! Novi ukus šećera budi Šefa Pankreasa i on je već besan! Obećano mu je da na ovom radnom mestu može dosta da odmara! Sada izgleda da odmara samo kada Jelena spava! Malo, malo pa opet neka uzbuna!
Ponovo šalje Insulin da uradi posao (4) i (5). U besu, je malo nečitko napisao radni nalog, ali Insulin, iskusan radnik, uspeva da odgonetne rukopis i savršeno odradi svoj posao. Višak robe je ubrzo u “Drugom magacinu”.
Dok čisti, bez pauze, Vredni Magacioner se jako brine. Primetio je on odavno da je Šef ljut. Da sve češće piše radne naloge nečitko i na brzinu. Toliko se trudi da pročita nalog dobro, jer Jeleni će biti loše ako pogreši. I do sada je uvek slušao Šefa.
7. Zavirimo sada u „Drugi magacin“. Jadni izmoreni Insulin je ponovo morao da prepakuje robu, jer u “Drugi magacin” ne primaju “glikogen” ambalažu koja se koristi u “Prvom magacinu”. Primaju samo “mast” ambalažu. Ali taj posao se tako isplati! “Drugi magacin” je neograničen, za razliku od “Prvog”. Ima ga na puno mesta, ima toliko mnogo fijoka i polica! I tako je lepo biti bezbedan i siguran sa punim “Drugim magacinom”. Svi znamo za njega. Čak se i dobro vidi. “Drugi magacin” su masne ćelije. Iste one koje mogu da se uvećaju do sto puta da prime robu u adekvatnom “mast” pakovanju.
8. U spoljnom svetu, Jeleni dolazi dečko i gledaju film. Čvrsto rešena da nema više brljotina, otvara limenku Coca-Cole Light. Ona bar nema šećera. Ali Jelena ne razmišlja o tome da ima veštački zaslađivač. Aspartam, E951. Na prvi gutljaj, kada je Jezik osetio jako sladak ukus, viknuo je Mozgu:
- “Javi onoj dvojici dole da opet imaju posla! Stiže slatko! I to MNOGO slatko!!”
- Mozak-Pankreasu: “Šefe, piši onom tvom malom radni nalog! Stiže MNOGO šećera! Uzbuna!”
- Pankreas-Magacioneru: “Brzo! Evo radni nalog! Imaćeš MNOGO posla ovaj put! Žuri kao da te sam Đavo juri!”
- Magacioner u žurbi istrčava napolje! Panika! Napravi 2-3 koraka i shvati da nešto nije u redu. Zaurla:
“Šefeeeee! Nema šećera!”
“Kako nema?! Šta ti, budalo jedna misliš, da si pametniji od Mozga! Ti znaš da li ima šećera! Idi čisti to, odmah!”
“Ali nemam šta da čistim!”
“IMAŠ, IDIOTE! Ako Mozak kaže da imaš, onda imaš! Marš na posao! Ne postoji ništa na svetu što ima tako sladak ukus, a da ne sadrži šećer! Ti si našao da se praviš pametan!”
Glukoze u krvotoku ima taman toliko koliko Jeleni treba da bi disala, smejala se, sedela na kauču i gledala film. Ali, sa suzama u očima nakon grubog mobinga, nesposoban da pročita radni nalog, Magacioner počisti malo od onoga što je bilo na raspolaganju. Svi su poludeli! Ne može više da ih trpi!
U spoljnom svetu, Jelena oseća da je naglo malaksala. Oseća slabost i kaže dečku da joj je pao šećer. On joj donosi štanglicu čokolade. Jelena odbija i traži integralni hleb sa malo meda. Zna ona valjda šta je disciplina i šta je zdrava hrana!
9. Opet kreće novi krug reakcije na šećer iz hleba i šećer iz meda:
- Jezik – Mozgu: “Ide šećer!”
- Mozak – Šefu: “Zovi onog tvog malog! Ima posla! Nema mnogo ovaj put i sporije stiže! Nije kao onaj brzi voz od malopre!”
- Šef, još uvek ljut piše radni nalog na brzinu i baca ga Magacioneru uz prezriv pogled.
- Magacioner uzima radni nalog, izjuri iz kancelarije i zalupi vrata.
I tu je Magacioneru bilo dosta svega!"
Super priča,kavofob
Meni je danas mjesec dana LCHFa.Jako samzbog toga,jer sam - bez obzira na poneka brljanja - u minusu 3kg! Međutim primjecujem da sam izgubila apetit..ništa mi se ne jede, nemam teka za ničim. Jedem što moram. dosta grickam bademe između obroka. ne znam jesam li se zasitila mesa (vjerujem da jesam), ili to tako mora biti.Nedostaje mi voće i kompoti.
Planiram idući tjedan ubaciti više povrća i LCHF kolača~ koji su mi otkriče.Uglavnom, nastavljam ali moram si ponovno malo pooštrir volju i režim heheh
Pišemo si![]()
i ja sam oko mjesec danai - 3 kg. Ne mogu reci da mi se nesto zgadilo, apetiti je manji ali ne desava mi se, kao sto kazete, da se 7 sati ne sjetim hrane...problem mi je kuhanje, tj. cini mi se da stalno pripream isto, pa me tu malo ulovi malodusnost...
kavofobskidam kapu
ja sam dosljedna možda nekih 80%. par dana pazim, onda sa nečim malo prekršim i to se najčešće događa kad sam u nekoj gužvi i strci pa si ne stignem pripremiti ili ponijeti nešto što je po lchf. par kila je svejedno otišlo dolje, pa sam u globalu zadovoljna.
za deset dana idem na put, vožnja autom nekih 10-tak sati i uvijek mi je bilo najslađe jesti sendviče i voće. trebam ideje što da ponesem, da nije komplicirano za transport, tj. da se može jesti i u autu.
Ja bih ti, mamadu, preporučila meni odlične Zobene lepinjice LCHFu kombinaciji sa maslacem, vajkremom..jogurt.Meni je to svakodnevni doručak. Uz to sir i šunka ili domaća kobasa ....mmmm njami...
jedino me bnaš zanima gdje čćeš kupiti zobene posije - fakat su ih sve pobornice dulana i LCHF pokupovale
sto ih vise nema ni u bio-bio?
Posljednje uređivanje od Bubica : 05.03.2013. at 16:21
mamaduda, ja bih ponijela, u plastičnoj posudi, oguljeno kuhano jaje ili dva, narezanog špeka, kobase, tvrdog sira i zobene lepinjice, ako pronađeš posije (ja ne uspjevam vać 10-ak dana)
ili salatu s povrćem, kuhanim jajima i nekim mesom; piletina na kockice ili kobasa
i obavezno orašastih plodova da možeš gricnuti putem i neka voćka; grejp ili narandža
dobra ideja je i tuna salata (tuna, svježi sir, kuhano jaje, luk, svježa paprika, kis.krastavci)
i jednu vilicu![]()
Pridružujem se i ja
mislim da mi stvarno smetaju UH. Al malo me muči jabuka. Nama je to osnovno voće i mislim da ću teško objasniti MM-u (ovisniku o zdravoj prehrani) zašto to više ne jedem
kavofob ideje su ti stvarno super, postala si pravi stručnjak u lchf
za ovo putovanje bi mi ipak više odgovaralo nešto tipa sendviča, da ne moram jesti s vilicom
zobene lepinjice su idealne jer unutra imam izbora svašta staviti, ali kako do zobenih mekinja?
kakva je situacija u Mülleru, ima li tamo za kupiti? pitala sam danas tetu u DM-u, ali veli da ih nisu dobili 2 tjedna i da ne zna razlog![]()