pitanje: mislite da bi pečena hokaido išla uz pečeno pile? kako ju pečete?
pitanje: mislite da bi pečena hokaido išla uz pečeno pile? kako ju pečete?
što te vidim tu!
Vjerojatno je prekasno za odgovor ali...
Iskreno ne znam, meni bi išla jer mi je prefina, al nisam sigurna da bi svima pasala. Vrlo je slatkasta na okus, al kad se posoli ono meni ide.
Nasjeckam je na komadiće (kao pomfri) i na dosta masla ispečem.
ja ne razlikujem te "vaše" vrste bundeva. Volim onu najobičniju, i to pečenu. Meni je ona desert i uvijek kada kupujem na placu, probam jel mi dovoljno slatka
bundeva moze i ovako http://www.coolinarika.com/recept/ho...od-gauda-sira/ naravno bez vegete![]()
meni je fina sa aceto balzamico (kao prilog)
kod nas jos nema bundeva
nanoibeba za desert bi mozda bila najbolja ona muskatna (duguljasta sa zadebljanjem na jednom kraju, bez boje, nikad nisam pronasla neku koja nije slatka)
kod mene i pms pregrmljen uz samo 3 praline![]()
ali mi fali ideja za ok rucak bez mesa, skuzila sam da imam tendenciju koristit vise mesa, a to mi se ne svidja.
onaj rucak od dva tanjura juhe od brokule kod mene je imalo za rezultat da sam se skoro srusila u parku negdje oko 4 popodne, iako je bilo i puno vrhnja i puno maslaca
patliđan bi ti mogao glumiti meso. amo ne možeš svaki dan jesti patliđane
povrće u bilo kojoj kombinaciji posipano maslacom, tvrdim sirom i špekom i zapečeno u pećnici
moj zimski favorit su karfiol, brokula i mrkva (prethodno popareni)
a ljetni patlidžan, tikvica, paprika, luk i paradajz, sirovo, narezano na ploške
Cure, opet mi šteka probava.
Sad sam oko 2 tjedna na lchf, manje-više uspješno i nakon početnih "dobrih dana" probave, sada ne valja.
Zato sam jučer, sva jadna, uzela par smokava da barem malo potaknem crijeva.
Savjet?
Domaći kefir![]()
mozete dodati tikvice i patlidane, ruzmarin, timlja, bosiljak (to mi obozavamo) neociscenu glavicu cesnjaka (razdvojenu u cesnje), ili kombinaciju tikvice i koromac u gomolju (fenchel).
to su nase standardne kombinacije sa piletinom ili janjecom koljenicom. stavimo i malo kumpira.
to nije iz neke lchf kuharice, nego iz moje roditeljske kuce,
ali ako maknete kumpire onda je lchf i super ukusno.
jos jedan odlican recept, koji smo jeli kod prijatelja u istri, a ja sam ga vec par puta kuci napravila:
tikvice izrezane na kolutove ili prepolovljenje pa na cetvrtine, krako ih blansirati, ili na pari omeksati.
staviti u vartostalnu posudu, ubaciti cherry pomidorcice, malo cesnjaka na ploskice, persina, bosiljka, timjana .... (trave i zacini po zelji), papra ili cilija po zelji.
zaciniti maslinovim uljem i ako imate one fine mesnate masline u maslinovom ulju, dodati i njih.
10-15 min u pecnicu, zatim posuti parmezanom i vindija sirom "fresco" - odlican koziji meki sir (kupila sam par pakovanja za ovdje), te zapeci jos par minuta da se sir pocne topiti.
super ukusno!
Seni odličan prilog taman mi sjeo za uz roštilj ( ali bez sira).
Sta radite s putrom od kikirikija? Radite li ista s time? Zapravo rijec je o "glatkom namazu od kikirikija", od Alnature
Kikiriki ne spada u ovu vrstu prehrane. On nije orašasti plod, nego je mahunarka. Al nije to sad agonija, nego ima previše UH i dosta loš omjer omega 3 i 6, zato ga se zaobilazi u prehrani.
Radije si napravi maslac od lješnjaka ili badema![]()
kad pricate o maslacu od badema, mislite na ono sto se zove "mandelmus" i sto se moze vec gotovo kupiti?
vjerujem. samo sto nemam blender. ali vjerojatno bi se isplatilo kupiti ga.
taj mus je curka jela kad je bila mala. i sad ga cesto kupim. a stvarno je skup. nisam znala da ga se moze sam napraviti.
Posljednje uređivanje od seni : 02.09.2013. at 12:52
koliko dugo bi se hokaido bundeva trebala peći u rerni?
Planiram ju sa svinjskom vratinom ubaciti u rernu, stavial bi i češnja, luk, čili, malo svinjske masti...
isuse kavofob ja sam naisla na tvoj blog.majko mila. ti si zena zmaj
seni pogledaj http://detoxinista.com/2012/09/how-t...almond-butter/
Posljednje uređivanje od anchie76 : 02.09.2013. at 13:04
kako rijesiti probavu (s kojom nemam uopce problema)?!?! napustis na jedno popodne lchf i utrpas u sebe ostatke djecjeg rodjendana, croissante, cok. napolitanke.... iduce jutro provedes na wcu umiruci s grcevima i ocistis se :D ne mogu vjerovati....
Danas konacno rucak meni po mjeri: sataras
Ovaj bolonjez koji su cure jele nisam mogla ni pogledati. Ispekla sam si jaka sa slaninom
Volim godisnji
To sam sve pojela nakon focusa![]()
Seni, blender je meni super stvar, nezamisliv mi je zivot bez njega! :D
A ja bila uvjerena da bi kikiriki maslac mogao proci! Kako stvari stoje s bučinim uljem? Ja guglala pa nisam baš puno našla... može proći u salati?
Nisam na ovoj prehrani, ne kužim se baš, evo upravo čitam o čemu se radi, ono, jedem normalno, alikad me uhvati neki zatvor pomogne mi jako magnezij ili u prašku ili onaj šumeći, jer kod mene ništa drugo od onih domaćih receptura ne funkcionira kad me primi. U biti me je spasio nakon oba poroda, jer ne znam inače šta bi. Pa evo nije neki prirodni savjet, ali ako ti trbea hitno odštopavanje...![]()
I ja danas sataraši ostaci kuhanog mesa od jučer.
Jučer sam krišomnapavila paradajz salatu sa maslinovim uljem, ustvari, stavila i mrvicu suncokretovog.
Navečer pitam MM kakva mu je bila salata? Dobra, veli on.
Eto vidiš da možeš jesti maslinovo ulje u salati
Anchie, možeš li vjerovat, moj Slavonac jede salatu sa maslinovim uljem!![]()
Ovo su interne šale koje razumiješ samo ako jedeš LCHF. Naime, kad ne jedeš (rafinirane) ugljikohidrate, onda te i poslije najmanje količine, kad zgriješiš, muči probava, u smislu da te vjerojatno boli želudac, ali i da te potjera. Magnezij bi trebao pomoći, naravno, no ovo gore nije mišljeno (sasvim) ozbiljno.
http://en.wikipedia.org/wiki/Plantain_%28cooking%29 paleo mama sa ovim radi desert clafoutis.
jednom sam ih kupila i bacila u smece jer ih nisam znala pripremiti.
Imaju tako divnu brasnastu teksturu i mislim da ce biti dostojna zamjena za krumpir.Idem vidjeti neke recepte.
malo sam se pogubila![]()
pa zar lchf nije isto sto i paleo?
ova paleo mama ne koristi mlijeko, mlijecne proizvode i maslac
koristi tapioku? jel to moze ako hocu smrsaviti? to je super za tapioca puding kao dorucak.
i da vas vise ne gnjavim, ima netko neki link na neku tablicu namirnica koje su dozvoljene, a koje ne.
I zasto ova teta jede tapiocu, a ne jede rizu? Sto fali toj nesretnoj rizi? (ok dok mrsavim necu, ali pitam onako)
Prvi je tjedan iza mene, gladna nisam iako sam se danas skoro rasplakala kraj štrudle sa šljivama.
Jedem meso uvijek sa msti ili maslacem, salte s maslinovim uljem.
Ponekad tunu iz konzerve, popijem kavu s mrvom šećera,ali sam smanjila drstično, na pola vrečice (prije sam pila s 2).
Još uvijek ne mogu bez mliječnoga, trudim se koristiti punomasno, npr danas svinjske krmiče s vrhnjem za sir od vindije i super, naribal sam goudu gore i zapekla.jedam jaja, ali mislim da me i voće bude zezalo. Ne mogu baš na poslu uvijek jesti po ps. ali onda pojedem nektarinu, tako su mi fine,a fali mi taj osvježavajući okus, ponekad popijem neki biooaktiv ili probiotik na poslu, ali ne jedem više galbece. neki dan sam otišva u vindiju i dala da mi narežu neke sireve i to sam grickala.
Gladan nisam, zgrješila nisam, kile ne pratim, to me previše opterećuje, ali nisam pospana i sl. Sutra nas je svekrva pozvala na tortilje, a ja ću pojesti malo nadjeva , izgurati ću kuruzu i grah da mi nebi bilo zlo!
meni se nekako cini da ako na pocetku u potpunosti izbacimo sve sto sadrzi rafinirani secer i bijelo brasno to je dovoljno da sokiramo tijelo i gubimo kile. Tako da ja bez problema pojedem i nektarinu i breskvu i pokoju sljivu, sad im je sezona, pa treba uzivati. Odluci se dnevno pola sata provesti u nekoj fiickoj aktivnosti i mislim da ne bi trebalo biti problema, bar ne na pocetku.
lchf nije isto što i paleo. slično je. u paleo ne spadaju žitarice idu prave masnoće, meso, puno povrća i nešto voća.
lchf pazi na ukupan iznos UH u namirnicama i s obzirom na to žitarice najčešće ne spadaju u to, ali zato mekinje znaju upast. u lchf idu prave masnoće, meso, puno povrća (ali se pazi na količinu UH pa se pazi na tikve, bundeve, paprike, grahorice), malo voća (najčešće bobičasto je OK)
tapioca je škrob pa je bogata UH pa ne ide u lchf ali nije žitarica pa ide u paleo
riža je i bogata UH i žitarica je pa ne spada niti u lchf niti u paleo
ukoliko se ponekad dočepaš bilo koje namirnice od toga, nije smak svijeta.
e sad, i paleo i lchf i još neka imena (hebo imena, opet ja) su način prehrane za život. i onda si svak malo modificira po tome kako mu organizam reagira ali i dalje ostaje isti princip. ne žitarice (ili jako malo) i najčešće malo UH. glavni izvor energije su masnoće i najviše volumena na tanjurima bi trebalo biti od povrća.
UKOLIKO JE MISIJA MRŠAVLJENJE - onda u kojoj god prehrani (lchf, paleo, primal) se režu UH do kud ide, odnosno kolko je koja osoba spremna i kolko joj treba i onda još neke namirnice otpadaju.
KADA SE POSTIGNE CILJ - neke namirnice polako ulaze u prehranu, a neke možemo papati i malo više. do neke razumne mjere. jer to je prehrana za život.
kada pišemo tu na forumu treba razlikovat postove od cura koje se tako hrane i cura koje žele mršaviti sa tim načinom prehrane (i onda se eventualno nastaviti tako hraniti). tako da ima dosta spominjanja bezobrazno finih deserata ALI ako netko mršavi, bolje je da taj dio ne čita. isto vrijedi i za recimo voće. bolje ga je srezat što više. riža koja je NE ipak neki put upadne nekoj na tanjur, ali osobi koja želi mršaviti i mučila se x dana sa krizom dok je sa malo UH ne treba riža na tanjuru jer poremti ravnotežu koja je konačno nastala u tjelu. onda opet treba par dana da se dođe na svoje.
inače, zašto riža ponekad upadne u jelo je razlog što je onda žitarica bez glutena, a na ovoj prehrani se često nehotice nađu osobe koje ne podnose gluten. onda pišu i razmjenjuju iskustva ali zapravo ne slijede princip niti paleo niti lchf ali prehrana ispadne jako slična.
aha, mlijeko i mliječni proizvodi - oni su nešto više zastupljeni u lchf dok god im je UH u pravoj (niskoj) količini. kod paleo ga je isto puno manje na jeovnicima ali nije zabranjen. više je kao 'pomoćno' sredstvo u kuhanju. razlog je što se paleo (kako samo ime govori) koncentrira na to kako su nekad ljudi jeli, a nije baš da su ganjali musti bizone. ali su mliječni ipak dozvoljeni jer im je omjer UH mali, a udio masnoća, proteina OK. ali kažem, više kao pomoćno.
drugi razlog zašto mliječno se izbjegava kod nekih koji postaju jer, opet slično glutenu, na slično ovim prehranama, završe ljudi koji ne podnose laktozu.
eto, imamo više manje definicije lchf i paleo ali kroz život ljudi se na njima nađu iz raznih razloga i onda još kroz vrijeme prilagode. zato treba malo čitat između redova postove nas koji postamo. al s vremenom se skuži princip
Lchf koristi mliječne proizvode i rigorozniji je s voćem i škrobom
Paleo ne koristi mliječne proizvode, labaviji je s voćem i sa škrobom
Tapica je čisti škrob, dakle ako hoćeš smršaviti zaobiđi u širokom luku jer će ti dignuti inzulin i shodno tome potrpati sve u zalihe.
Evo ti detaljan članak o riži pa baci oko
A evo i liste namirnica po LCHF-u, drži se toga i mršaviš 100%.
1. Osnovne namirnice ili baza prehrane:
· Meso i perad. Najbolje je meso pasnih zivotinja i slobodnih kokosi. Ne uklanjajte masnocu s mesa i kozu s piletine.
· Riba i druga hrana iz mora, rakovi, skampe, skoljke, alge. Jedite cesce plavu ribu zbog omege 3 (npr srdela, skusa, lokarda).
· Jaja - najbolja su organska ili jaja slobodnih kokosi.
· Povrce koje raste iznad zemlje po mogucnosti iz organskog uzgoja - sve vrste kupusa, brokola, cvjetaca, kelj, prokulica, spinat, blitva, rastika, zelene mahune, articoka, sparoge, tikvice, patlidjani, masline, sve vrste zelene salate, krastavci, rajcica, paprika, koromac, celer, gljive.
· Masti - maslac, pileca, pacja, govedja i svinjska mast, hladno presano kokosovo ulje.
· Hladno presana ulja - maslinovo, laneno i sezamovo ulje. Ulje jetre bakalara.
· Luk, cesnjak, djumbir, zacinsko bilje.
· Lakto-fermentirane namirnice kao domaci kefir, domaci jogurt i domaci kiseli kupus.
· Iznutrice
· Suho meso, slanina, prsut, cvarci i kobasice - ali samo iz domace proizvodnje tj bez glutaminata, nitrita i drugih opasnih kemikalija.
· Hladetina, juhe od kostiju.
· Domaca majoneza i umaci napravljeni od hladno presanog maslinovog ulja, maslaca, domacih jaja, zacinskog bilja...
· Avokado
· Voda je najbolje pice.
2. Dodatne namirnice:
· Punomasni mlijecni proizvodi, kiselo i slatko vrhnje, sirevi. Sirovo - nepasterizirano mlijeko.
· Korjenasto povrce kao sto su cikla, cicoka, koraba, mrkva (ali ne krumpir niti slatki krumpir)
· Limun, grejpfrukt i drugo manje slatko voce. Najbolje je sumsko voce (maline, borovnice, jagode, kupine, ribizle) jer sadrze manje secera.
· Orasasti plodovi i sjemenke - orasi, bademi, ljesnjaci, bucine, suncokretove, lanene i sezamove sjemenke. Mljevene orasaste plodove i sjemenke mozete koristiti umjesto brasna za razna peciva i kruh.
· Kokosovo brasno, nezasladjeni kakao prah
· Kava, cajevi, topla ili hladna limunada (od zasladjivaca mozete koristiti steviju)
3. Namirnice koje se izbjegavaju:
· Secer, slatkisi, sokovi i svi zasladjeni napitci, kolaci, keksi, peciva. Vocni jogurti, pahuljice i musli za dorucak i slicni proizvodi.
· Sve zitarice i sve mahunarke
· Tjestenina, kruh, svi proizvodi od brasna i zitarica.
· Krumpiri, slatki krumpir, chips i pommes frites.
· Riza, kukuruz, couscous, bulgur, kokice.
· Margarin, suncokretovo ulje
· Kupovni suhomesnati proizvodi koji sadrze kemijske dodatke, npr glutaminate (pojacivace okusa), konzervanse E250 (nitrite) i secere.
· Ulja bogata omega-6 masnocama: kukuruzno, sojino, suncokretovo, sve vrste koje se nazivaju ”jestivo” ulje.
· Pivo, koje je tekuci kruh.
· Slatko voce i suseno voce.
4. Namirnice koje se mogu povremeno priustiti:
· Tamna cokolada sa min 70 % kakao
· Casa vina ili casica rakije
To je apsolutno izvrstan početak![]()
hvala cure
jel ima negdje neka tablica sa vrijednostima UH pojedninih namirnica, pa da vas ne gnjavim? BUndeve imaju previse uh?
googlaj, namirnica + carbs. Puno ljudi se pita isto što i ti
Da, bundeva ih ima previše ako želiš mršaviti. Kod mršavljena je otprilike recept taj da namirnica ne bi smjela imati više od 5g UH na 100 gr.
Ja sam koristila ovu http://www.fitness.com.hr/prehrana/n...-kalorija.aspx
To je tablica kalorija ali ima rasclanjeno koliko cega ima svaka namirnica pa sam u biti gledala UH rubriku i rukovodila se time a ne kalorijama
malo sam guglala o bundevi i misljenja su podjeljena. Ona nema vise od 5 UH na 100 grama, ali ju ne jedu oni koji drze UH jako nisko (ispod 20), a kako nisam jedna od njih ja cu opalit po bundevi jer mi je fina i zdrava, a za kile javim.![]()
Evo i mene. Meni bi mogao lchf sa paleo stavom o mlijecnom postati nacin zivota.
Gastritis u kom sam srezala odavno puno toga u prehrani, osjecam da zitarice ne podnosim dobro pa stoga nekoliko dana ne jedem niti zitarice. Ono sto primjecujem da bih vjerojatno trebala i jaja ili smanjiti na minimum ili izbaciti. Dosta mi je muka opet sto vec neko vrijeme nije bila pojava.
Ne moram mrsavjeti, bar ne zbog izgleda. Mislim da moje tijelo nema puno kamo ici dolje, kod mene je stvarno stvar u nacinu zivota, ne privremeno i ne radi mrsavljenja.
Javim dojmove i kako plivam u nemlijecnom svijetu (srecom maslac mi ne smeta a njega stvarno volim), odavno zapravo koristim iskljucivo masnoce koje su u lchf prihvatljive. Stvarno kod mene nece biti neka dramaticna promjena jer ne jedem slatko (ne volim nesto bas), tjesteninu da ali ne precesto, cisto moram to sve izbaciti iz povremenog u potpuno.
Mislim da i jaja.
Citamo se
tko je pricao o zatvoru - neki dan sam prvi puta skuhala juhu od kostiju ala temeljac, e pa, mogu rec da otvara!![]()
Ako nekom treba kod za kupnju preko iHerba nudim svoj : BWJ706. Koliko ste čekali paket da stigne?