i kako čitam sve nešto SILNO me veseli što mogu koristiti med- ja ga ne volim u slatkome (ja baš ne volim slatko) ali volim marinirati meso u nekim kombinacijama s medom.. jipijeij
i kako čitam sve nešto SILNO me veseli što mogu koristiti med- ja ga ne volim u slatkome (ja baš ne volim slatko) ali volim marinirati meso u nekim kombinacijama s medom.. jipijeij
Ako si na ovoj prehrani zbog mršavljenja, onda ga nikako ne bi trebala koristiti. Ako si zbog lifestylea, zdravlja, onda možeš slobodno![]()
anchie, kako si uopće pomislila da bi netko mogao biti na lchf zbog mršavljenja![]()
a sto ako vam posiljke s I herba prelaze 1,8kg,odbiju poslat ili povecaju cijenu posiljke?
sto je sa carinom s obzirom da je to iz USA?
zasto mislite da mi koje mrsavimo nismo lajfstajleri? pa i meni je, kao i vama, u konacnici bitno zdravlje.
nego, nikako iskomentirati ona najnovija istrazivanja koja govore da debljina dijelom ovisi i vrsti i kolicini bakterija koje nosimo u probavnom traktu. Kazu - kolicinu i raznovrsnost bakterija (a time i mrsavljenje i oporavak od jos dosta bolesti) potice prehrana koja se bazira na proteinima, vocu i povrcu, a na smanjenom unosu ugljikohidrata. Ako nije direktna potvrda LCHF-a, onda je sigurno potvrda da nasa "piramida zdrave prehrane" nevalja.
Bubice, može neki link?
a propos onih zobenih lepinjica od zobenih posija ono sto sam ja procitala me nimalo ne ohrabruje da to dajem djeci, a i za odrasle se ne preporuca vise od dvije zlice dnevno (zobenih posija). Evo linka, na francuskom je http://www.son-d-avoine.com/guide/le...u-son-davoine/. Ukratko to su vlakna koja imaju veliku sposobnost apsorpcije pa onda neselektivno sa njima ode pa pa i dosta minerala i vitamina i drugih hranjivih tvari. Spominju i to da se ljekovi ne bi smjeli konzumirati neposredno nakon ili prije konzumacije mekinja. AKo se koriste umjereno onda su dobar saveznik u mrsavljenju, poticu probavu i stite od raka debelog crijeva.
sophie, odlična info, trebalo bi to malo detaljnije istražiti s obzirom da mnogi početnici u lchfu brašno zamjene zobenim mekinjama pa ih troše jako puno (i ja sam na početku, sad ih ne trošim uopće)
na žalost, ne znam francuski i lijeno čekam da anchie iskopa nešto na eng![]()
i mene je ponio taj brasnasti okus koji mi fali, pa sam vec mislila da cu ih raditi svaki dan, ali negdje mi je bila i informacija da djeca ne bi trebala jesti mekinje i onda sam malo guglala i stvarno nisu one tak bezazlene. Umjerena konzumacija je jako zdrava, ali ne treba pretjerivati.
ja sam prašila po mekinjama dok me nije anchie scimala da izbacim žitarice skroz. taman sam bila ljuta što je stalno nestašica u dm-u pa probala na malo i na kraju ih više nikad nisam kupila.
baš super da si ovo napisala![]()
kako radite brasno od badema i ostalih sjemenki? Da li sjemenke prethodno tostirate? neke ogulite kao bademe npr? I kad ih meljete u mlinu za kavu jel na kraju to lici na brasno ili je vise kao maslac? Jel ih zamrznete prije mozda pa onda ipak dobijete neku teksturu brasna?
sutra planiram isprobati moju novu mulineticu (moulinex La Moulinette Rubis) koja ima i mlin za kavu i zacine pa sam da znam na kaj bi to brasno trebalo liciti.
e,a bas za pocetak pise da bi trebalo max 1 jusnu zlicu dnevno pa kad ti se organizam navikne preci na 2....
ja znam da su me ludjacki bolila crijeva kad sam jedan period svakodnevno doruckovala zobene pahuljice s mlijekom....nije isto ali oboje ima dosta vlakana...trebalo mi je dok nisam skuzila da je od zobi....
kavafob, evo možeš pogledati kako izgleda pecan. U Lidlu će imati nekakvu (nekorisnu) mješavinu u sklopu meksičkog tjedna, koja sadrži i pecan
http://www.lidl.hr/cps/rde/xchg/SID-....xsl/35659.htm
vjerujem da će opet u nekoj drugoj pametnijoj akciji imati sami pecan, jer ga ja jako volim (u stvari ja volim sve orašaste)
NanoiBeba, tnx
Imao je Lidl, relativno nedavno, pecan, ali s medom (a u deklaraciji je i šećer naveden) pa ga nisam uzimala. Ja sam isto luda za orašastima, svih vrsta. Zimi najviše volim lješnjake, ljeti indijskeali tamanim i sve ostale, kad nestane omiljenih.
A zato mene zob u bilo kojem obliku uništi :/
Za sad mi se pokazalo najbolje bez ikakvih žitarica, a vjerovali ili ne mršavljenje je počelo kad sam pojačala masnoće.
Sad sam na -7, ide polako ali sigurno!
Zene drage primjetila sam nesto skroz ludo!!! Meni od kad se tako hranim manje rastu dlake po nogama i puno rijedje trebam depilaciju! Ima li nekakvo suvislo objasnjenje tome? Jel tko primjetio takvu pojavu kod sebe?
Eh da, krace mi traje shoping po marketu, puno krace, a bogme su mi i na kasi cifre manje! I imam vise vremena jer manje kuham, a sad se i muz pridruzio
Zanimljivo mi je ovo o zobenim mekinjama, i drago mi je da je to netko (a da nisam ja) potegnuo. Ne da mi se tražiti linkove o tome.. samo ću reći jednu stvar koja je sigurna: FITINSKA KISELINA
Fitinska kiselina se nalazi u ovojnici (u tim vlaknima) žitarica i "ubija" nam apsorpciju minerala itd. Zato među ostalim ne jedemo žitarice, i zato nije dobro jesti ni mekinje žitarica (bez obzira što nemaju glutena).
ALI!!!! - i orašasti plodovi, i kakao i kokosovo brašno i imaju jako puno fitinske kiseline - čak puno više nego žitarice! I ZATO nije dobro živjeti na orašastim plodovima i stalno kuhati s njima (i to koristiti uvelike kao zamjenu za kruh) jer nam to isto šteti.
Orašaste plodove treba jesti sirove, šaku dnevno i odvojeno od druge hrane (da fitinska ne može pokrasti željezo iz drugih namirnica npr mesa).
Naravno, kuhanje s njima s vremena na vrijeme je ok, ali bi to zaista trebalo biti više rijeđe nego češće. Evo dobar članak o tome Why you should not go nuts on nuts
Tako da s te strane gledano, LCHF/paleo/primal prehrana zaista ne bi trebala biti skupa (ako ne živiš na oraščićima) jer se bazira na povrću, mesu, ribi, masnoći + tu i tamo ove skuplje namirnice u malim količinama
Da, ne bi trebala bit skupa, ja ne trošim toliko na orašaste plodove - najviše na bademe, koje obožavam, koliko
su me ove godine dokusurile maline i borovnice, koje isto obožavam (a i djeca isto), a jako su skupe. Svaki dan
mjericu ovog, mjericu onog, bome mi uzelo mjeru..
A zobene mekinje pak nisam kupila niti jednom, ni taj psyllium prašak (ako se tako piše), ne pečem lchf kruhove uopće, ali neki dan sam pekla djeci pitu s jabukama (ono tijesto gore i dole, u sredini fil) i pojela sam par komada i sad sam mirna do daljnjega.
ono što primjećujem kod ljudi koji se sa uobičajene prehrane prebacuju na lchf je da idu u smjeru zamjene namirnica sa namirnicom. tipa, kako zamijeniti brašno, žgance, rižu, šećer, krumpir pire (iako je ovo zapravo i najlakše), krumpir općenito, juhu sa rezancima, mlince, kruh.....
to je nešto slično ko kad strani jezk idete doslovno prevađat ili naš jezik doslovno pretvarat u strani. to ne ispada dobro. ne razmišljajte o zamjenama i tako i tako loših namirnica 'proizvoda'.
treba se u potpunosti prebaciti na razmišljanje o dozvoljenim i dostupnim namirnicama na moguć i izvediv način. bez previše filozofije.
meni je najjednostavnije bilo izbaciti proizvode koji su NE. tipa kruh i slično. to naprosto više nisam jela i nisam mu tražila zamjenu. ako bi prije pojela šunku i sir na kruhu, sad bih zarolala šunku i sir i narezala paradajz. ako bi namazala sirni namaz, sad bih uzela žlicu i pojela ga pola (ako mi se baš jede)...
kod hrane u kojoj ima dozvoljenih namirnica i onih koje to nisu, naprosto bi ih izbacila i gotovo.
juha sa rezancima prešla bi u juhu sa kockicama povrća i mesa od čega se kuhala.
varivo je isto samo sa malo više mesa i bez škrobastog povrća.
saft sa tjestom - moji jedu i dalje. ja uzmem komad mesa iz safta i pojedem zdjeletinu (3 litre volumena) salate
sarma, filana paprika - bez riže. nije nikakva katastrofa
punjeno, zapečeno povrće - tak i tak se puni sa svim i svačim. najmanji problem izbacit ponešto
omleti u 100 kombinacija - tu nema problema
itd, itd
treba presvičat razmišljanje o hrani. ne prevađat postojeći način prehrane koji nam je i tako štetan. onda 'kruheki, lepinjice, palačinke, deserti' i tako i tako dođu povremeno i ne predstavljaju problem
Da, ja zbog fitinske koristim minimalno orasaste namirnice i zitarice i namacem preko noci, gulim ljesnjake i bademe. Financijski ne ocekujem dramaticnu promjenu jer ionako sve isto kupujem kao do sada.
Ali da prijavim kako je moj sinocnji eksperiment sa kefirom, doduse kupovnim, iako jako za nepce ugodan prosao vrlo neslavno. Ali uobicajeno. Platila sam uobicajenu cijenu za konzumiranje mlijecnog i sad idem dalje.![]()
Ali necu tako skoro probati opet nesto mlijecno to je sigurno
tropical, za tebe je više paleo nego lchf.
mršavit ne trebaš a u paleu ima jako malo mliječnog.
nema neke drame ni tu
ma sve je to slično
a ja po neki put pišem 'hebo nazive'![]()
Bas. Meni su ti nazivi i uopcavanja nekad neprirodni.
Postoji lista hrane za gastritis- do i don't. I pola iz jedne, pola iz druge liste su meni obrnute namirnice.
Sve je stvar pojedinog organizma.
I cini se da mi ona 'kava' odgovara s jajetom. Cak mi se cini da cu vremenom uspjeti kavu izbaciti skroz. (I da- ne smeta mi jedna kava na dan)
Ide li tko na promociju knjiga sutra?
Takoe.. nema kombiniranja, samo PRESKAČEŠ ono što ne jedeš i to je to. Doručak, daj sve osim kruha - jaja, sir, povrće (paradajz, paprika, krastavac itd), naresci - sve se to vrlo može jesti bez kruha. Nije uopće potrebno izmišljati toplu vodu.
I pače, puno je bolje shvatiti da preskačeš i onda si s vremena na vrijeme napraviti nešto za gušt nego stalno živjeti u tom uvjerenju da moraš imati neku zamjenu - a ne moraš u stvari.
Dakle bolji su bademi oguljeni? Zbog te kiseline? Uvijek kad kupujem bademe u dilemi sam izmedju vrecice oguljenih i neoguljenih!
Ako je tako, onda pinjoli (tal.pinoli) - ono sitno u iz sisarke primorskog bora, uopce ne bi trebali biti problematicni?
Ima ta kiselina i zaštitnu svrhu i ne radi ona toliko sranje kad je se ne kombinira s drugim namirnicama koje su pune minerala, tako da ja bih uvijek dala prednost sirovom u malim količinama u odnosu na procesirano (pa makar to bili i oguljeni bademi).
Inesica ti mi uvijek pogodis u sridu.![]()
A propos svih tih orascica koji se kupuju u ducanima i to u vrecicama ili rinfuzi na kojekakvim akcijama meni se to uopce ne svidja jer ako idem nekom logikom orascici su masni i samim tim lako kvarljivi i tko zna s cim je to sve tretirano da izdrzi transport iz neke daleke zemlje i sto duze bude u prodaji. Ili sam mozda u krivu?
Uglavnom meni se onaj dio lchf koji se odnosi na kozumaciju lokalno, sezonsko i bio najvise svidja i u ovih dva tjedna koliko citam, ucim i muku mucimuspjela sam osigurati nam jaja, meso, povrce i voce bas takve kvalitete. Apsurdno za zemlju gdje ima vise krava nego sstanovnika nigdje ne mogu unaci sirovo mlijeko.
E taj segment je meni problem. Jer ako cu gledati lokalno domace bio itd. onda cu ostati gladna. Pancetu jedem industrijsku. Ili takvu ili nikakvu. Kao i milion drugih stvari. Bas me bedirate s tim domacim spikama!!!
sirovo mlijeko imaš na mljekomatima... ima tema s lokacijama negdje![]()
Kavofob ja nisam u Hrvatskoj. ( Nikad nisam mislila da cu toliko postati na ROdi, ali eto dogodilo se malo po malo, probat cu uskoro napisati neku pozdravnu poruku).
Tiziana ove godine ce mi mama u Zagrebu kupiti domacu svinju od susjeda i raditi spek i kobasice (a nije vec godinama). A onda cu preveslati carinike ili platiti debelu kaznu za dovest dio toga kod nas.
Mislim da kompliciranije od ovog ne moze biti.
Pogledaj malo oko sebe, razmisli, pricaj sa ljudima mozda postoji nacin da i ti jedes domaci spek.
jelo mi se
uđem ja u mliječne eksperimente (čak i sa sirovim mlijekom i sirom od sirovog mlijeka- moja baka napravi) i uvijek isto. i onda sam 2-3 mjeseca mirna od eksperimentiranja..
što kaže inesica- zamjena namirnice za namirnicu je naporna- ja neki dan napravila domaću paštetu i kako mi se nije radio taj paleo/lchf kruh (potpis: nekad lijena za miješenja i peckarenja) sam ju jela na žlicu. zapravo eno je još malo, jutros je bila za doručak s paprikom- bez kruha bilo koje vrste![]()
joj, sorry, sophie... bio mi je čudan komentar o broju krava, ali budući da sam totalno neinformirana o svemu, rekoh tko zna...
Tiziana, ja sam prije sve kupovala u dućanu... sad možda 10%. Kad sam počela kopati i raspitivati se, otkrilo se nekoliko domaćih izvora![]()
e vidiš, ja sam daleko od strogog Lchf-a, a oduvijek se uglavnom tako hranim da mi dućan služi za kupovanje sapuna, WC papira i pive. Ja obožavam kupovati na placu i usprkos velikoj količini preprodavača koji voće i povrće dovoze sa zelene tržnice, nađem manje više svega domaćeg. Svježe mlijeko kupujem u centru Zagreba valjda već 20 godina, ako ne i duže. prije su me svi na poslu čudno gledali (idem na plac ujutro prije posla) a sada mi polake preotimaju kumice.
ne znam da li sam dobro shvatila, ali ti si u Italiji?
Kod nas osim pouzdanih kumica na placu , postoje i grupe solidarne razmjene. Kopirati ću ti dio iz letka koji govori o grupama u Italiji, pa se raspitaj
Paralelan i malo drukčiji razvoj u Italiji: GAS ili Gruppo d'Acquisto Solidale
Gruppo d'acquisto solidale (skraćeno GAS) doslovce znači grupa za solidarnu potrošnju. Prva grupa je nastala u gradu Firenci 1994. godine i izgleda da je nikla neovisno o dotadašnjim zbivanjima u drugim zemljama. Pokret GAS-ova je u Italiji duboko povezan s pokretom kritične ili osviještene potrošnje. Sve više ljudi je u devedesetim godinama osjetilo preveliku moć multinacionalnih kompanija i tražilo određene nove strategije borbe protiv njih. U tim danima je pokret bio negativno okrenut u odnosu na potrošnju općenito. Masovno niću ideje da se potrepštine trebaju popravljati ili reciklirati, a ne kupovati uvijek nove, ideje o autonomnoj proizvodnji i slično. Općenito jačaju pokreti bojkota prema proizvodima surovih kompanija. Što se posljednje stavke tiče, jedna mala udruga iz okolice grada Pize počela je provoditi sustavnu analizu većinskih potrepština koje se mogu pronaći u svim distributivnim lancima i 1997. prvi put objavila Vodič za kritičnu potrošnju - knjigu kojom će se vrlo često koristiti osviješteni potrošači u trenutku prosuđivanja raznoraznih artikala. Znači u tim godinama jača negativan pristup potrošnji, ali istodobno se paralelno razmatra koji bi joj mogli biti pozitivni pristupi. Talijanskom terminu consumatore (potrošač) dodaje se unutar pokreta još jedno slovo "t" - consumattore, jer riječ attore - što znači akter ili sudionik, naglašava aktivnu ulogu u odnosu na dosadašnjeg pasivnog potrošača. Aktivno se može odbijati kupovati ono što kompanije reklamiraju danonoćno, ali se može naći i pozitivan smjer ili odabir potrošnje. Znači negiranjem kupovine od krupnih proizvođača mogu se birati sitni proizvođači, negiranjem kupnje firmi i tvrtki koje imaju sudske procese zbog upletenosti u organizirani kriminali i/ili u trovanje okoliša, mogu se birati proizvođači koji su nosioci moralnih vrijednosti.
Po mnogo čemu GAS grupe su slične CSA i AMAP grupama, i zbog toga su i međusobno umrežene. No postoje i pozitivne i negativne razlike. Pozitivna strana GAS-ova je što nisu limitirani na poljoprivredne proizvode, kao što je slučaj u gotovo svim ostalim grupama koje smo naveli, već kupuju i druge potrepštine poput higijenskih proizvoda (sapuna i slično), obuće i odjeće. U početku su GAS grupe bile orijentirane pretežno na poljoprivredne proizvode, ali postupno, pošto je njihov broj relativno brzo narastao - recimo samo u provinciji grada Milana ima ih više od stotinu, došli su do određene kritične mase pa su u posljednjim godinama uspjeli privući i proizvođače iz složenijih oblika proizvodnje poput jedne tvornice obuće. Tvornica Astorflex koja je bila izložena (poput mnogih drugih) teškoj azijskoj konkurenciji, godine 2008. počela je prodavati cipele GAS grupama iz Padove, a potom i mnogim drugim grupama. Stvorili su u zajednici s grupama potrošača projekt "ragionamo con i piedi" (razmišljajmo nogama) s prvenstvenim ciljevima da: sva ljepila budu na bazi vode, da se certificira sva sirovina, da bude javno transparentna cijena završnog proizvoda i posebice, da se otvore nova radna mjesta...
Jesam Sirius, da. Vidis vidis, bas si mi dala dobru ideju. Nekad davno sam citala o njima i uopce mi vise nisu pali na pamet!
Ludo Sophie!! Ne moras se bojati carinika - toga ti na granici vise nema (cestovni put hr-slo-it-fr sretnes samo policijsku kontrolu jednom kad izlazis iz hr a njih zanima putovnica)
Bas si me utjesila Kavofob, sve mi je bio bed zbog krsenja glavnog nacela - da bude domaca hrana
samljela sam lan i sad bi si dodala koju zlicicu u jogurt, ali onda i cure hoce probati, pa me opet zanima jel to mogu dati i njima jer je lan i laksativ. BTw i meni i muzu nakon skoro 2 tjedna na prehrani sa puno povrca sto kuhanog sto svjezeg glavni je problem proljev. Cure jel to normalno?))
Vjerojatno ne spada u paleo/lchf prehranu, ali želim vas pitati- pije li koja od vas magnezijev klorid? Onu
oooodvratno gorku tekućinu? KOristi su, kako čitam, višestruke: bolja probava, više energije, gipkiji zglobovi, ma ima
toga tonu.