Pokazuje rezultate 1 do 50 od 1640

Tema: Lchf/ paleo/primal - prehrana

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    vječita lutalica......na samom jugu ,srcem u Slavoniji

Početno

Citiraj domy prvotno napisa Vidi poruku
    a jel se smiju konzumirati mliječni proizvodi na lchf-u?

1. Osnovne namirnice ili baza prehrane:

• Meso i perad. Najbolje je meso pasnih zivotinja i slobodnih kokosi. Ne uklanjajte masnocu s mesa i kozu s piletine.
    • Riba i druga hrana iz mora, rakovi, skampe, skoljke, alge. Jedite cesce plavu ribu zbog omege 3 (npr srdela, skusa, lokarda).
    • Jaja - najbolja su organska ili jaja slobodnih kokosi.
    • Povrce koje raste iznad zemlje po mogucnosti iz organskog uzgoja - sve vrste kupusa, brokola, cvjetaca, kelj, prokulica, spinat, blitva, rastika, zelene mahune, articoka, sparoge, tikvice, patlidjani, masline, sve vrste zelene salate, krastavci, rajcica, paprika, koromac, celer, gljive.
    • Masti - maslac, pileca, pacja, govedja i svinjska mast, hladno presano kokosovo ulje.
    • Hladno presana ulja - maslinovo, laneno i sezamovo ulje. Ulje jetre bakalara.
    • Luk, cesnjak, djumbir, zacinsko bilje.
    • Lakto-fermentirane namirnice kao domaci kefir, domaci jogurt i domaci kiseli kupus.
    • Iznutrice
    • Suho meso, slanina, prsut, cvarci i kobasice - ali samo iz domace proizvodnje tj bez glutaminata, nitrita i drugih opasnih kemikalija.
    • Hladetina, juhe od kostiju.
    • Domaca majoneza i umaci napravljeni od hladno presanog maslinovog ulja, maslaca, domacih jaja, zacinskog bilja...
    • Avokado
    • Voda je najbolje pice.

2. Dodatne namirnice:

• Punomasni mlijecni proizvodi, kiselo i slatko vrhnje, sirevi. Sirovo - nepasterizirano mlijeko.
    • Korjenasto povrce kao sto su cikla, cicoka, koraba, mrkva (ali ne krumpir niti slatki krumpir)
    • Limun, grejpfrukt i drugo manje slatko voce. Najbolje je sumsko voce (maline, borovnice, jagode, kupine, ribizle) jer sadrze manje secera.
    • Orasasti plodovi i sjemenke - orasi, bademi, ljesnjaci, bucine, suncokretove, lanene i sezamove sjemenke. Mljevene orasaste plodove i sjemenke mozete koristiti umjesto brasna za razna peciva i kruh.
    • Kokosovo brasno, nezasladjeni kakao prah
    • Kava, cajevi, topla ili hladna limunada (od zasladjivaca mozete koristiti steviju)

3. Namirnice koje se izbjegavaju:

• Secer, slatkisi, sokovi i svi zasladjeni napitci, kolaci, keksi, peciva. Vocni jogurti, pahuljice i musli za dorucak i slicni proizvodi.
    • Sve zitarice i sve mahunarke
    • Tjestenina, kruh, svi proizvodi od brasna i zitarica.
    • Krumpiri, slatki krumpir, chips i pommes frites.
    • Riza, kukuruz, couscous, bulgur, kokice.
    • Margarin.
    • Kupovni suhomesnati proizvodi koji sadrze kemijske dodatke, npr glutaminate (pojacivace okusa), konzervanse E250 (nitrite) i secere.
    • Ulja bogata omega-6 masnocama: kukuruzno, sojino, suncokretovo, sve vrste koje se nazivaju ”jestivo” ulje.
    • Pivo, koje je tekuci kruh.
    • Slatko voce i suseno voce.

4. Namirnice koje se mogu povremeno priustiti:

• Tamna cokolada sa min 70 % kakao
    • Casa vina ili casica rakije

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj laky prvotno napisa Vidi poruku
    1. Osnovne namirnice ili baza prehrane:

• Meso i perad. Najbolje je meso pasnih zivotinja i slobodnih kokosi. Ne uklanjajte masnocu s mesa i kozu s piletine.
    • Riba i druga hrana iz mora, rakovi, skampe, skoljke, alge. Jedite cesce plavu ribu zbog omege 3 (npr srdela, skusa, lokarda).
    • Jaja - najbolja su organska ili jaja slobodnih kokosi.
    • Povrce koje raste iznad zemlje po mogucnosti iz organskog uzgoja - sve vrste kupusa, brokola, cvjetaca, kelj, prokulica, spinat, blitva, rastika, zelene mahune, articoka, sparoge, tikvice, patlidjani, masline, sve vrste zelene salate, krastavci, rajcica, paprika, koromac, celer, gljive.
    • Masti - maslac, pileca, pacja, govedja i svinjska mast, hladno presano kokosovo ulje.
    • Hladno presana ulja - maslinovo, laneno i sezamovo ulje. Ulje jetre bakalara.
    • Luk, cesnjak, djumbir, zacinsko bilje.
    • Lakto-fermentirane namirnice kao domaci kefir, domaci jogurt i domaci kiseli kupus.
    • Iznutrice
    • Suho meso, slanina, prsut, cvarci i kobasice - ali samo iz domace proizvodnje tj bez glutaminata, nitrita i drugih opasnih kemikalija.
    • Hladetina, juhe od kostiju.
    • Domaca majoneza i umaci napravljeni od hladno presanog maslinovog ulja, maslaca, domacih jaja, zacinskog bilja...
    • Avokado
    • Voda je najbolje pice.

2. Dodatne namirnice:

• Punomasni mlijecni proizvodi, kiselo i slatko vrhnje, sirevi. Sirovo - nepasterizirano mlijeko.
    • Korjenasto povrce kao sto su cikla, cicoka, koraba, mrkva (ali ne krumpir niti slatki krumpir)
    • Limun, grejpfrukt i drugo manje slatko voce. Najbolje je sumsko voce (maline, borovnice, jagode, kupine, ribizle) jer sadrze manje secera.
    • Orasasti plodovi i sjemenke - orasi, bademi, ljesnjaci, bucine, suncokretove, lanene i sezamove sjemenke. Mljevene orasaste plodove i sjemenke mozete koristiti umjesto brasna za razna peciva i kruh.
    • Kokosovo brasno, nezasladjeni kakao prah
    • Kava, cajevi, topla ili hladna limunada (od zasladjivaca mozete koristiti steviju)

3. Namirnice koje se izbjegavaju:

• Secer, slatkisi, sokovi i svi zasladjeni napitci, kolaci, keksi, peciva. Vocni jogurti, pahuljice i musli za dorucak i slicni proizvodi.
    • Sve zitarice i sve mahunarke
    • Tjestenina, kruh, svi proizvodi od brasna i zitarica.
    • Krumpiri, slatki krumpir, chips i pommes frites.
    • Riza, kukuruz, couscous, bulgur, kokice.
    • Margarin.
    • Kupovni suhomesnati proizvodi koji sadrze kemijske dodatke, npr glutaminate (pojacivace okusa), konzervanse E250 (nitrite) i secere.
    • Ulja bogata omega-6 masnocama: kukuruzno, sojino, suncokretovo, sve vrste koje se nazivaju ”jestivo” ulje.
    • Pivo, koje je tekuci kruh.
    • Slatko voce i suseno voce.

4. Namirnice koje se mogu povremeno priustiti:

• Tamna cokolada sa min 70 % kakao
    • Casa vina ili casica rakije
    iz znatizelje bacila pogled na temu i vidim da se ja izgleda dosta hranim po ovom principu a da nisam ni znala da se to tako zove....
    samo me zbunjuje sto su ovom nacinu "skrivile" zitarice kad ih se tako zabranjuje (ja ih jedem)?
    a onda opet vidim da se na receptima stalno spominju zobene pahuljice,psenicne posije....

meni je u biti jedino cilj ne jesti slatko i previse kruha/tijesta jer mi se pomame gljivice,problema s kilazom nemam

pored popisa,ja oko 80% jedem kuhano a vidim da se ovdje cesto przi,sto mi je nelogicno....

i dosta vas bas ima neke jake ceznje za necim pa zgrijesi,nagradjuje se "zabranjenim"....a to su tipicne zamke odricajucih i jako ogranicavajucih dijeta... zato ne kuzim,da li je ovo dijeta ili nacin prehrane? (koji bi onda naravno trebao biti trajan)
    jer,skoro svaka dijeta djeluje,svakog pokopa izlazak iz nje...
    Posljednje uređivanje od zasad skulirana : 10.02.2013. at 00:30

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj zasad skulirana prvotno napisa Vidi poruku
    iz znatizelje bacila pogled na temu i vidim da se ja izgleda dosta hranim po ovom principu a da nisam ni znala da se to tako zove....
    samo me zbunjuje sto su ovom nacinu "skrivile" zitarice kad ih se tako zabranjuje (ja ih jedem)?
    a onda opet vidim da se na receptima stalno spominju zobene pahuljice,psenicne posije....

meni je u biti jedino cilj ne jesti slatko i previse kruha/tijesta jer mi se pomame gljivice,problema s kilazom nemam

pored popisa,ja oko 80% jedem kuhano a vidim da se ovdje cesto przi,sto mi je nelogicno....

i dosta vas bas ima neke jake ceznje za necim pa zgrijesi,nagradjuje se "zabranjenim"....a to su tipicne zamke odricajucih i jako ogranicavajucih dijeta... zato ne kuzim,da li je ovo dijeta ili nacin prehrane? (koji bi onda naravno trebao biti trajan)
    jer,skoro svaka dijeta djeluje,svakog pokopa izlazak iz nje...
    Ovo nije dijeta nego način prehrane. Tko misli da će izgubiti kile pa se vratiti na staro, vjerojatno će vratiti i kile, uz način prehrane.

Pahuljice se ne jedu nikakve. Samo mekinje i to samo kao dodatak prehrani, ne njezin temelj.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj zasad skulirana prvotno napisa Vidi poruku
    nisu ništa skrivile, samo su bogate UH, a ovo je Low Carb High Fat način prehrane - UH se izbjegavaju (posije ne podižu razinu šećera u krvi pa su one ok)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •