Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
Nisam doktor, iz onog što sam laički pročitala sam skužila da je problem sa žuči kada ona ne radi dobro, kada nema masnoća za procesirati. Tada se stvara mulj i kamenac jer sve stoji.

Razlog zašto se preporuča dijeta oskudna masnoćama je to da se taj kamenac ne iritira. Dakle, ako se ne jede masno, ne tjera se žuč van pa time ni kamenac, on stoji na mjestu i miruje. ALI, obzirom da se ne jede masno, i da se žuč ne rauba, to doprinosi nastajanju kamenca (dakle dugočno se navodno pogoršava).

.
Da, ovo je točno, ali mi zato stvarno nije jasno što se kod mene dogodilo. Napominjem da na sistematskom prije godinu dana ničega nije bilo - žučna vrećica bez mulji/kamenca, ništa. A i tako naglo povišenje kolesterola... Istina, jela sam dosta jaja i pojačala masnoće (nisam se nalijevala, ali više nego prije), ali mi je stvarno nasmetalo. Mislim da bi bilo sebično ne podijeliti s vama svoje iskustvo - takvo je, kakvo je, nismo svi isti. Ali za upozorenje onima koji imaju problema sa žuči. Žučni napadaj mi se otada nije ponovio, sve je ok, baš me zanima kakva će biti situacija u rujnu (tada ću ponoviti pretrage).

Anemona, kod dr. sam dobila onu klasičnu dijetu za žuč (naravno, ne držim se preporuka oko vrsta masnoća, npr. suncokretovo nisam uvela, i dalje kuham na kokosovom bez mirisa, ali pazim na količinu) koju svi preporučuju, ništa posebno, ako te zanima, pošalji mi na pp svoj mail pa ti poslikam i pošaljem.