Citiraj Tiziana prvotno napisa Vidi poruku
Inesica jel to bas svaki kupovni ajvar? Pretpostavljas ili bas znas?
Tlacim... otkrila sam jedan pre pre fini koji me opsjeda i skace na mene svaki put kad otvorim frizider!
a gle, ovi iz dućana su ziher. osim ako nema kakav u nekom 'bio' dućanu pa je na njemu navedeno, a 100% bi to istakli, kako je rađen od hladno prešanog ulja.
prvi razlog zašto ide to 'jestivo' ulje je novac. razlika u cijeni je jako velika, a proizvodnja ajvara troši ulje dosta.
drugi razlog je što taj ajvar mora biti osiguran da će nepromjenjen stajat u nekom skladištu i polici o ho ho vrmena. ako bi bilo fino ulje onda bi tebali staviti konzervanse. to baš i ne bi imalo smisla. opet je skuplje.
ulje samo po sebi je konzervans u ajvaru ali ako je hladno prešano ono nije stabilno ko hidrogenizirana. ako se ne skladišti dobro, mijenja okus ako ništa drugo