Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 56

Tema: kuhinjske daske za rezanje

  1. #1
    ninik avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    986

    Početno kuhinjske daske za rezanje

    dakle....kako ih održavate i od kakvih su materijala?
    ja si nekako uvijek mislim da se na njim množe svakojake bakterija i da pranje sam o s deterđentom za suđe nije dovoljno.
    ali ne znam što bi bilo dovoljno da je higjenski i da možeš poslije to rabiti za rezuckanje hrane...
    i materijal....nekako mi je plastika higjenskija ali drvene su mi nekeko zgodnije...

    kako je kod vas?

  2. #2
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    povrće drvene, meso staklena ili plastične. Perem deterdžentom za suđe u vrućoj vodi.

  3. #3

  4. #4
    Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    2,545

    Početno

    ja imam plastičnu i perem je u perilici

  5. #5
    spring avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    701

    Početno

    Ja drvene redovito perem u perilici.

  6. #6
    Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007
    Postovi
    2,159

    Početno

    Mi imamo jednu drvenu i jednu plastičnu. MM si je utuvio u glavu da on voli drvene Kad ga pitaš zašto, ne zna, ali eto voli ih A ja bih tako rado tu drvenu drmnila u smeće, da vam ne mogu ni opisati! Ide mi na živce što nerijetko dok se osuši od pranja stvori se ona plijesan na njoj. I gadi mi se zbog toga. Ali mi se gadi i zato što režući na njoj redovno i komadić po komadić daske režeš

  7. #7
    clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    1,302

    Početno

    Meni daska uglavnom služi da na nju ređam oprano povrće i isečeno meso jer ja uglavnom sve sečem u rukama svojim omiljenim malim nožićem. Crni luk sečem u seckalici, beli u onoj maloj ručnoj presi, dosta toga i rendam...Meso retko sečem na dasci a ako baš moram (nekakva čorbica i varivo koje zahteva manje parčiće od onih kakve dobijem u mesari) onda nakon sečenja dasku dooobro istrljam deterdžentom za suđe i isperem pod mlazom vrele vode. Koristim pvc dasku i uvek imam blago nareckan palac na desnoj ruci

  8. #8
    Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008
    Postovi
    1,276

    Početno

    Mislim da je bitno da se ove na kojima se reže meso dobro higijenski održavaju, a za povrće može biti i drvena (meni osobno najdraža). Obzirom da ne jedem jeso, na daski režem samo povrće, pa mislim da tu sad nema toliko nepoželjnih bakterija uz normalno pranje s vodom i sredstvom za pranje suđa.

  9. #9
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    ja koristim isključivo drvene daske

    razlog: ne bojim se progutati drvo sa bakterijama, al se bome bojim gutati plastiku

    moje perem u perilici na 70°C
    to je dovoljno vruče da ubije svu gamad

  10. #10
    domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,289

    Početno

    Citiraj MGrubi prvotno napisa
    moje perem u perilici na 70°C
    A šta drvo smije u perilicu?

    Ja sam čula da čak i plastika ne smije ali ja to šibnem u perilicu, ali drvo još nisam

  11. #11
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    drvo je drvo
    jedino što se može desiti je da se daska raspukne
    to mi se desilo sa jednom daskom nakon 3-4 pranja, jer nije bila iz 1 komada nego je bila lijepljenja (pala sam na dizajn) iz 3-4
    ostale se znaju lagano iskrivit tj. uviti lagano, par mm
    a to mi ne smeta

  12. #12
    kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    861

    Početno

    negdje sam pročitala da tbl za perilicu sadrze dosta fosfata, a drvo i plastika ih upija, zato sve drveno i plasticno perem na ruke u vrucoj vodi....

  13. #13
    Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,634

    Početno

    od bambusa
    nakon 2 godine je još ko nova.

    perem na ruke u vrućoj vodi i octom

  14. #14
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    Citiraj kasiopeja prvotno napisa
    negdje sam pročitala da tbl za perilicu sadrze dosta fosfata, a drvo i plastika ih upija, zato sve drveno i plasticno perem na ruke u vrucoj vodi....
    eto tek sad sam pročitala sastav: minimalno 30% fosfata
    ništa, prati će se na ruke u vručoj vodi

  15. #15
    Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007
    Postovi
    2,159

    Početno

    Znači da ja ni ne kupujem perilicu? Jer mi nekako najteže pada i prati išta plastično ili drveno na ruke

    Ali pitam se kako onda na dječjim bočicama piše da se mogu prati u perilici? :/ Ili sam ja nešta pobrkala

  16. #16
    koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    1,654

    Početno

    povremeno se dasku (drvenu, plastičnu, koju god) može istrljati polovicom limuna i ostaviti malo da stoji tako.

    a to da drvo i plastika upijaju fosfate, šta to znači za nas hrvate?

  17. #17
    ninik avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    986

    Početno

    ma ja sam isto znala istrljati tu drvenu polovicom limuna ili zasipati po njoj limuinsku kiselinu i sodu pa onda gledati kako se pjeni!
    i kao mislim si da je to ok, ali opet mi je nekako bljakasta....
    a plastina mi je isto nekako bljak...onis sitni utoriči, mislim si da je svašta u njima...
    a pomisao da zarežem nožem po staklenoj mi diže sve dlake na tijelu...

  18. #18
    MamaRibice avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    581

    Početno

    Drvene daske, razlicite za kruh, meso..
    Perem octom i vrucom vodom.

  19. #19
    kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Predgrađe
    Postovi
    4,353

    Početno

    Isključivo drvenu, ježim se od same pomisli da režem po plastici
    Perem vrućom vodom i povremeno prebrišem s octom.

    puntica, gdje si nabavila tu od bambusa?

  20. #20
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Imas tih babusovih po ducanima kolko hoces.

  21. #21
    stanam avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009
    Lokacija
    Slavonija
    Postovi
    334

    Početno

    staklena. zgadile mi se drvene.

  22. #22

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Zagreb,Trešnjevka
    Postovi
    1,581

    Početno

    Citiraj stanam prvotno napisa
    staklena. zgadile mi se drvene.
    A kako tucaš meso na staklenoj? Meni bi garant popucale

  23. #23
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Drvene daske, one deblje kvalitetnije iz jednog komada, da nisu ljepljene. Plastičnu dasku probala i bacila. Plastiku ne mogu smisliti.
    Daske perem u vrućoj vodi sa deterdžentom i osušim.

  24. #24
    stanam avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009
    Lokacija
    Slavonija
    Postovi
    334

    Početno

    Citiraj yaya prvotno napisa
    Citiraj stanam prvotno napisa
    staklena. zgadile mi se drvene.
    A kako tucaš meso na staklenoj? Meni bi garant popucale
    zaboravih napisati: ne jedemo meso

  25. #25
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    isključivo staklene
    meso ne tučemo (a zašto se meso tuče)

  26. #26
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    zato što je tvrdo.

    Ja isto imam staklene daske za meso, ali moram priznati da me nervira rezanje mesa na njima, ježim se od lupkanja noža po staklu. Zato nekad koristim i plastične.

  27. #27

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Zagreb,Trešnjevka
    Postovi
    1,581

    Početno

    Citiraj stanam prvotno napisa
    Citiraj yaya prvotno napisa
    Citiraj stanam prvotno napisa
    staklena. zgadile mi se drvene.
    A kako tucaš meso na staklenoj? Meni bi garant popucale
    zaboravih napisati: ne jedemo meso
    ahaaaaaaa...

  28. #28
    mamma2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    287

    Početno

    ja imam drvene...kod mene samo drvo dolazi u obzir
    ali često mi se raspuknu, valjda nekvalitetne
    vidim vi spominjete da budu iz jednog komada
    meni se čini da je moja iz jednog komada al se ipak raspukne

    daske od bambusa vidjela u magmi...vidiš baš bi se mogla i zaletiti jedan dan po nju

  29. #29
    linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    ST
    Postovi
    879

    Početno

    Staklena za 12 kuna Kauflanda i velika staklena za 24 iz Konzuma.
    Peru se u perilici i to je razlog broj jedan za kupnju.
    Ostalo mi se zgadilo.

  30. #30

    Datum pristupanja
    Dec 2008
    Postovi
    53

    Početno

    Ja imam plastične, iako sam čitala o tome da su drvene bolje. A kad tučem meso obavezno ga stavim u malu vrećicu za smrzavanje, tako minimiziram prljanje i daske i batića.

  31. #31

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Postovi
    61

    Početno

    ponekad drvene a ponekad plastične
    ovisno o raspoloženju

  32. #32
    (maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Zg, IR
    Postovi
    2,187

    Početno

    Samo drvene,operem ih deterdžentom u vrućoj vodi ili gurnem u peilicu...DOsad se od 3 jedna raspala nakon 3 ručna pranja, druge 2 već 4 godine ne popuštaju niti su se uvile ni ništa.

    Sad mi se sviđaju bambusove (ima ih u Metrou, Merkuru) al neznam kako se ponašaju kod pranja, da se ne raspadnu brzo.

  33. #33
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    meso ne tučemo (a zašto se meso tuče)
    Ne tuče se meso nego žlundra

  34. #34
    sandraL avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    400

    Početno

    Citiraj (maša) prvotno napisa
    Sad mi se sviđaju bambusove (ima ih u Metrou, Merkuru) al neznam kako se ponašaju kod pranja, da se ne raspadnu brzo.
    Ja imam bambusovu otprilike godinu i pol.
    Perem ju čak i u suđerici i ništa joj nije, samo je malo potamnila.

  35. #35
    kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Predgrađe
    Postovi
    4,353

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Citiraj apricot prvotno napisa
    meso ne tučemo (a zašto se meso tuče)
    Ne tuče se meso nego žlundra
    o kakvoj ti žlundri pričaš Davore?
    Pa ne jedem žlundru nego čisto meso valjda

    apri, ja ga tučem zato da bude tanje i mekše.

  36. #36
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Meso boje svježeg asfalta?

    Gle, svaka čast našim (pra)bakama, ali premlaćivanje bilo kakve namirnice jednostavno nije potrebno. Umjesto prepoznatljive hrane dobiješ na tanjur prometnog stradalnika

    Baci pogled: http://www.desperate.com/productimag...rge/XL1416.jpg

  37. #37
    ninik avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    986

    Početno

    Citiraj linolina prvotno napisa
    Staklena za 12 kuna Kauflanda i velika staklena za 24 iz Konzuma.
    Peru se u perilici i to je razlog broj jedan za kupnju.
    Ostalo mi se zgadilo.
    kupila tu u konzumu i baš mi je super!
    ljepa je velika, pranje mrak...
    jedino mi je malo to kad zarežem po njoj s nožem ali sve u svemu, oduševljena!
    bacila sam drvenu!

    a i još jedan problem s drvenom daskom, moja je bila malo deblja i dosta mi se zasrvnilo dno, sami rub daske, od vode i vlage.
    perem na ruke i ne brišem odmah tako da pretpostavljam da je upijala vlagu...znači moguće da je bilo i kakve plijesni, gljivica?

  38. #38
    alkemicar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Lokacija
    suncani jug :)
    Postovi
    1,071

    Početno

    Citiraj linolina prvotno napisa
    Staklena za 12 kuna Kauflanda i velika staklena za 24 iz Konzuma.
    Peru se u perilici i to je razlog broj jedan za kupnju.
    Ostalo mi se zgadilo.
    danas sam u konzumu kupila ovu staklenu
    bila na akciji 14kn
    drvenu trenutno nemam iako mi je ona najdraža, al mrzim to njeno pranje
    imam nekoliko plastičnih još

  39. #39

    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    gdje sunce ljepše sja....
    Postovi
    28

    Početno

    možeš mi reći kakva ti je ta staklena za rezuckanje,npr.kapule?da li se kliže?

  40. #40

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Zagreb,Trešnjevka
    Postovi
    1,581

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Citiraj apricot prvotno napisa
    meso ne tučemo (a zašto se meso tuče)
    Ne tuče se meso nego žlundra
    Citiraj Davor prvotno napisa
    Meso boje svježeg asfalta?

    Gle, svaka čast našim (pra)bakama, ali premlaćivanje bilo kakve namirnice jednostavno nije potrebno. Umjesto prepoznatljive hrane dobiješ na tanjur prometnog stradalnika Laughing

    Ne znam što bi ti rekla na ovo...stvarno...samo te molim da mi prestaneš zavirivati u tanjur

  41. #41
    Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,030

    Početno

    joj, yayo, ne kužiš! davor je duhovit! samo to dobro skriva.

    ni ja ne tučem meso, ali isto tako ne volim savjete o mesu od vegetarijanaca, o odgoju od ljudi koji nemaju djecu, o prometu od nevozača, i tak to, valjda sam ograničena.

  42. #42

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Zagreb,Trešnjevka
    Postovi
    1,581

    Početno

    Citiraj Joe prvotno napisa
    joj, yayo, ne kužiš! davor je duhovit! samo to dobro skriva.
    Ondak dobro

    Tučem meso samo kad ga poham...moji vole jako tanko

  43. #43
    Serpentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    tu negdje
    Postovi
    1,147

    Početno

    Citiraj Joe prvotno napisa
    joj, yayo, ne kužiš! davor je duhovit! samo to dobro skriva.

    ni ja ne tučem meso, ali isto tako ne volim savjete o mesu od vegetarijanaca, o odgoju od ljudi koji nemaju djecu, o prometu od nevozača, i tak to, valjda sam ograničena.
    Pa i vegetarijanci su nekada bili ljudi


    Mi imamo plastične daske, ježim se rezat na njima radi plastike koja se vjerojatno razreže i bude dodatni začin našim jelima.
    Drvene su dio folklora, nemrem bez njih. Iako nemam ni jednu

    (friško doseljeni)

  44. #44
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Ma pusti, vegetarijanstvo me preporodilo. 20 godina sam u tome. A kuhao sam i prije

    Tako valjda evoluiramo. Od žlundre koja "je zdrava" prema raznovrsnim ali i dalje mesnim delicijama koje "su zdrave", preko vegetarijanstva koje "je zdravo" unatoč brojnim zamkama, do sirove hrane koja "je valjda zdrava" i dalje. Svatko se negdje nađe, a rijetko kome se pruži prilika preskočiti žlundru.

  45. #45
    Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,030

    Početno

    volim ja vegetarijance, a posebno njihovu klopu koja je maštovitija i ukusnija od mesne. ali ne volim kad vegetarijanci kritiziraju mesojede. volim toleranciju. ne volim aroganciju. i tako, OT sam, pa neću više...

  46. #46

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Zagreb,Trešnjevka
    Postovi
    1,581

    Početno

    Citiraj Joe prvotno napisa
    volim ja vegetarijance, a posebno njihovu klopu koja je maštovitija i ukusnija od mesne. ali ne volim kad vegetarijanci kritiziraju mesojede. volim toleranciju. ne volim aroganciju. i tako, OT sam, pa neću više...
    potpis...

  47. #47
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Pravi vegetarijanac bi zapravo trebao imati odlike prosvijetljenih svetaca, jer ne nosi na čelu oznaku da je vegetarijanac niti je zelene boje, ali se od njega, ako je pravi, očekuje da ostane cool i usred najžešće mesojedne prehrambene prepirke i nastavi mirno grickati korijen peršina sa zadovoljnim izrazom lica. Ne bi ga smjelo smetati da ni usrad bogatog žderneka za njega nisu ništa ostavili bez mesa, a oduševljenje hranom bi mu trebalo biti strano. Nikako ne bi smio primjećivati očito loše prehrambene navike svojih bližnjih, a najmanje bi se trebao hvaliti svojom prehrambenom orijentacijom.

    Iz ovoga je očito da vegetarijanstvo ipak nema baš posebno izražene odlike prosvijetljenosti. Ljudi smo. Volimo papat. Riješili smo se ovisnosti o mesu i sada puno laprdamo o hrani.

  48. #48
    Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,030

    Početno

    ja niš ne kužim šta ti davore želiš reći svojim postom... :paglu:

  49. #49
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    da ekipa na grincajgu ne pati od svetosti i na tulumima obično ne dobiju jesti iako imaju apetit

  50. #50

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Zagreb,Trešnjevka
    Postovi
    1,581

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    da ekipa na grincajgu ne pati od svetosti i na tulumima obično ne dobiju jesti iako imaju apetit
    Kod mene dobiju...uvijek stucam koju mrkvicu na drvenoj dasci

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •