-
Povraćanje u mlazovima svaki put nakon pokušaja dohrane!
Bok drage mame,
evo nadam se da niste imale slična iskustva, ali da možda znate nekoga tko je prošao kroz sličnu situaciju. Naime, moj sinac jedinac koji je neki dan napunio 6 mjeseci, već gotovo dva mjeseca ima neugodnu naviku povraćanja u mlazovima unutar 3 sata od pokušaja nadohranjivanja
.
Inače je isključivo dojena velika beba od 9 kilograma, a sve je počelo sredinom 4. mjeseca kada je od moje mame pokupio nekakvu crijevnu virozu (povraćanje+proljev+blago povišena temperatura) nakon čega smo 4 dana proveli na zaraznoj.
Do tada je dijete normalno jelo kašice - s napunjena 4 mjeseca kroz dva i pol tjedna uveli smo brokulu, mrkvu, bananu i jabuku i sve mu je bilo fino. Međutim nakon te epizode, svaki drugi pokušaj dohranjivanja rezultirao bi povraćanjem.
Naime, deset dana od ovog prvog slučaja pokušali smo s gnječenom bananom i završili na infuziji na zaraznoj zbog istih simptoma (povraćanje + proljev), osam dana nakon toga pokušali smo s mliječnom kašicom bez glutena - ista priča... I evo jučer smo se ponovo vratili sa zarazne nakon što smo prema savjetu pedijatrice ponovo probali s brokulom...
Svaki put su na zaraznoj sumnjali na viruse - adeno, roto, entero, no nalazi nikad ništa nisu dokazali, a dijete bi se nakon infuzije oporavilo i bilo veselo kao da se ništa nije dogodilo. Konačno su nam ovaj put preporučili gastroenterološki pregled i vjerujem da ćemo tamo otkriti uzrok, no zanima me ima li itko slična iskustva da se bar malo pripremim na ono što slijedi...unaprijed zahvaljujem na svim odgovorima.
-
srećom, nemam takva iskustva... nadam se da se u međuvremenu stanje kod vas poboljšalo... jeste bili na pregledu? što su vam rekli?
-
Nije baš isti slučaj, ali sličan...moj stariji sin je do 8. mjeseca povraćao na svaki zalogaj dohrane. I nisam forsirala, tim više što je i na mlijeku samom i više nego dobro napredovao! A i mišljenja sam da bi forsiranje dovelo samo do kontraefekta. Eto, moj je sin sa nekih 8-9 mj. počeo jesti i danas sa godinu i pol jede sve živo (osim nekih namirnica koje mu ne dajem) i ne mogu ga više zaustaviti
-
Mi imamo puuuuno iskustva s povraćanjem u mlazovima, kod naših blizanaca. Da ne duljim (jer bi mogla romane pisati o tome): povraćali su oba od rođenja (prerano rođeni, nezreli, slabi sfinkteri.... nikakav drugi poseban uzrok). Jedan je s vremenom prestao, kod drugog se pojačavalo, sve do 2,5 godine. Napravili smo sve moguće pretrage, ništa posebno nije nađeno, osim Helycobacter pylori. Ona izaziva bolove u želucu, kiselinu, mučnine, povraćanje... Zato svima koji imaju takve simptome preporučam da naprave test na ovu bakteriju, jer se doktori ne sjete ovog odmah, kod djece mislim. On se donekle izvukao iz svega toga, sad imaju 3,5 god., ali obadvojica i dalje lako povrate na bilo kakav stres (živciranje, plač, bol zbog ozljede, ... počnu kašljati i povrate).
Nadam se da je to kod vas ipak kratkotrajno.
-
mi smo imali slicno iskustvo, ima i topic negdje
poceli smo dohranu sa 6 mjeseci, prvih dana sve ok, a onda je pocelo povracanje i malaksalost dva i nesto sata nakon jela
uglavnom, nakon sumnje na FPIES i alergije na hranu (krusku i rizu) a nakon alergoloskih testiranja koja su pokazala da nije ni na sta alergicna, ja sam odlucila pricekati, ne voditi je vise na pretrage
iskljucivo sam je dojila jos dva i po mjeseca, super je napredovala na majcinom mlijeku
onda smo pokusali ponovno, bez rize i kruske i nije bilo povracanja
usudili smo se probati rizu i krusku sa preko godinu i pol, i vise nije bilo problema
uzrok ce ostati nepoznat, meni je vazno da je proslo
Posljednje uređivanje od summer : 05.07.2011. at 10:04
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma