-
smetnje pri disanju na vetru
imam jedno pitanje
da li ste culi da nekada odrasla osoba moze imati smetnje pri disanju na jacem vetru.
navodno zbog angine pektoris, prelezanog infarkta i visokog pritiska?
ja to nikad nisam cula a ne bih da gresim dusu da nije istina, nikad nisam cula za to.
kod probleme sa plucima da, ali za srce?
Posljednje uređivanje od frost : 31.01.2010. at 15:46
-
Osoblje foruma
Ne bih ti mogla odgovoriti baš točno za ovaj slučaj,ali...
Srce i pluća su jako povezani sustav,tako da se ne mogu niti u jednom slučaju gledati kao dvije odvojene cjeline(to je zapravo jedna cjelina -krvožilni sustav).Ubrzano i plitko disanje (kakvo bi bilo u slučaju jakog vjetra) može dodatno opteretiti srce zbog većeg broja otkucaja ,a manje količine kisika koja bi se eventualno udahnula.
Uglavnom ,u slučaju bolesti srca i pluća su dodatno opterećena(često postoji neki sekundarni problem sa plućima upravo zbog bolesti srca).
-
to je jedino sto je i meni bilo logicno kao objasnjenje, ali sam mislila da odrasla osoba moze sebi da resi taj problem, npr. stavljanjem marame ili sala preko usta.
ustvari, htela sam da znam je li to moze biti problem stvarno ili je hipohondrija.
i dalje mi nije jasno zato bi odrasla osoba na vetru disala ubrzano i plitko. probacu malo da obratim paznju na svoje disanje kada bude vetar.
hvala na odgovoru!
Posljednje uređivanje od frost : 31.01.2010. at 22:53
-
Moja baka je težak srčani bolesnik, i tetka isto (angina pektoris), a i deda je bio.
I da, svi imaju problema sa disanjem na vetru. I kad je magla, i kad je velika vlaga. Ne znam zašto je to tako, ne razumem se.
Evo baš npr. moja teta, stavlja šal na usta i nos kad baš mora da izađe (na posao), ali je to strašno iscrpljuje i umara. A sad baš nešto razmišljam i ja kad hodam po vetru sva se zadišem. Ne znam da li je to zbog instinktivno pogurenog položaja kad duva jak vetar, pa se pluća "skupe" ili zbog nečeg drugog.
Posljednje uređivanje od vissnja : 01.02.2010. at 00:27
-
Ne znam za odrasle, ali Zizi je celu proslu zimu sizeo od vetra, nismo uopste uspevali da setamo, a probali smo razne kombinacije.
Ipak, on je bio bebac od par meseci tada.
-
to je kod svih beba tako, zato sam i naglasila da su odrasli svesni toga pa mogu da uticu, tj. mislila sam da je tako.
i D. je isto prvi par meseci imao problem sa vetrom. navodno bebe misle da ne mogu da disu tada. D. se bunio kad oseti vetar i izbacivao je jezik kao da hoce da polize vazduh, a to je isto radio i kad mu dunes u facu.
danas je bio veliki vetar, i bas sam obratila paznju, nije mi bio problem da disem. znaci ipak nesto ima kod srcanih bolesnika da smeta. hm.. hvala!
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma