istekla mi osobna prije skoro godinu dana.
koje su sankcije?
istekla mi osobna prije skoro godinu dana.
koje su sankcije?
Nema sankcija, barem je tako bilo prije godine dana. Naime MM istekla 1,5 god. prije nego što je podnio zahtjev za izradu nove. Malo su ga poprijeko gledali i to je to...
meni je bila isto istekla poprilično
nisam radila novu dok mi i pasoš nije istekao
nije imalo smisla da nemam baš ni jedan važeći dokument
nitko me nije ništa pitao, niti krivo gledao
za ovo nećeš u zatvor, garant
a ako imaš neki teži grijeh, to ne garantiram![]()
ovaj mi je najveći, koliko znam
Zakonski rok za zamjenit osobnu je mjesec dana. Moja je bila nevažeća oko godinu dana. Morala sam na poleđini zahtjeva napisat izjavu zašto nisam zamjenila osobnu u zakonskom roku. Napisala sam da mi nije trebala i da nisam primjetila da je istekla, što je bilo skroz točno.
meni rekoše - ako sam dođeš na zamjenu nije bed - možda koji krivi pogled ali nema veze!
nego ako te negdje legitimiraju službene osobe - ono kao kad klinci idu van pa ih sretnu plavci i pitaju osobne i skuže da je istekla prije više od mjesec dana - e onda oni imaju pravo pisati kaznu!
ako je ovo neka 'ispovjedaonica' imam priču
- ja sam mijenjala osobnu zbog promjene prezimena, osam mjeseci kasnije!! problem je bio što je vjenčani list zastario (ne smije biti stariji od 6 mjeseci) pa sam morala po novi!
Koliko znam pasoš vrijedi isto kao i osobna (kao identif. dokument). Pa ako imaš pasoš, nije bed što kasniš s traženjem nove osobne.
isuse....... sad gledam u svoju i vridi do 22.03.2009 ( u vodstvu sam... hahaha) a nekidan sam u banci dizala šolde i prije par miseci su mi je tražili kad sam kupovala stick za bež.int., ma za nepovirovati da nisu skužili da je istekla...
nego što triba za napravit novu, jel opet tribaju slike, ako da koliko, koliko se plaća? zna netko?
moj razlog je "vanity fair": grozna sam na slikama.
ali, neću to napisati.
Mislim da je propisana i neka novčana kazna, ali i ja sam na kraju samo morala našvrljati neki glupi razlog.
A istina je da je i kod mene "vf" - frendica i ja smo godinu dana hodale sa putovnicom, jer bi se svaki dan ujutro pogledale i zaključile: izgledam grozno, nema šanse da se ovakva slikam.
Na kraju sam morala Hitno izvaditi, odjurila do fotografa, ispala katastrofa i sad to moram nositi dovijeka.
Put do frizera i kozmetičara, pa fotografa i napravi fotke za idućih 20 god![]()
pa kao razlog napisi cekala sam promjenu moje situacije (ti u mislim imas ove sa slikanjem, a oni odmah vjerojatno materijalne)
a koliko ja znam neces u zatvor ardi toga, jedino te mogu globit, a ni to nece.
Meni je u MUP-u na šalteru (iznervirana "gospođa") prijetila sucem za prekršaje, no nije me prijavila na kraju.
A došla sam "samo" sa 7 mjeseci zakašnjenja.
baš ste nemarne XP
Ma tako je i meni, zato sam i rekla apricot za zatvor
Doduše, ja sam imala dva takva prekršaja - prvi put sam osobnu izvadila sa 18.5 godinai onda mi je jednom istekla. Tako da se ne sjećam baš točno koji put su mi prijetili, ali znam da su mi rekli da me mogu prekršajno goniti.
E da, kaj se fotki tiče....Heh, ja sam vadila osobnu 2003. kad sam se udala i promjenila prezime. To mi je bila jedna od najboljih slika ikada pa sam ju poprilično namnožila. Nakon 5 godina kada sam išla vaditi novi osobnu, samo sam pokupila te stare slike jer ih imam još i sada i teta nije ništa rekla da ne može biti tako stara slika. Tu sam sliku stavila i na putovnicu prošle godine, hehehe! A putovnica mi sada vrijedi idućih 10 godina!
Ja sam skruseno dosla na salter i rekla "taka i taka stvar", nije bilo drame, nisam trebala pisati objasnjenje. Kasnila sam oko 3 mjeseca, u medjuvremenu smo selili tj. bili u procesu kupnje stana pa je bilo logicno... iako sam presisala rok od mjesec dana.
Muz kaze da sam uopce nisam zvucala skruseno nego bas obrnutoIstina je da sam bila nervozna, pa je mozda izgledalo kao da sam ljuta na nekog drugog (a nisam bila).
E sad, ti mozes reci da jednostavno nisi primijetila na vrijeme, nije ti trebala, nisi vadila iz novcanika i slicno, i ne biti nervozna nego... ne znam, draga i mila.
Zašto bi trebala biti?
Osobna je identifikacijski dokument unutar države (u nekim državama vrijedi i van matične) a putovnica jelte za van. Vozačka je samo, da tako kažem, dokaz da imaš položen vozački i koje kategorije i naravno da zato mora imati sve tvoje podatke i sliku da se ne možeš furati s tuđom...
Po tome i ikisica i svakalve nekakve iskaznice sa slikom i imenom i prezimenom mogu biti identifikacisjki dokument!
možda je grubo rečeno da bi 'trebala' nego možda bi 'mogla' ?!?!?
ma previše američkih filmova - oni stalno vade tu svoju vozačku - hihihihih pa sam mislila da mogu i ja! hihihih
Meni Ja sam promijenila adresu prije 2 godine i još nisam promijenila osobnu. Hoču l ja u zatvor?
Kada negdje trebam pokazati osobnu onda priložim potvrdu o promjenu adrese i sve ok.
Ja na pasošu imam staro prezime i staru adresu :poklapa se ušima:
I muž isto (staru adresu).
Pa svi troje - stariji sin, muž i ja imamo različite adrese. Ajde, sad će barem mlađi sin imati istu adresu kao stariji.
hm!
ja sam putovnicu držala na staro prezime dok se beba nije rodila, onda smo njoj vadili putovnicu pa sam si i ja izvadila novu, kad već stojim u redu. Tako da na putovnicama imamo svi isto prezime - da ne bi bilo frke na granici!
a kako je moguće da je dijete na adresi na kojoj nisu roditelji!?!?![]()
Imamo različite adrese na pasošu, to mislim. Jer smo lijeni mijenjati naše stare pasoše (preselili smo se kad se L rodio). Inače smo svi prijavljeni na istoj ofkors.
aaaa, kužim!
hihih svi ćemo u zatvor! pogle kako muljamo sa prezimenima i adresama a neki i sa slikama! hihihih
ja sam valjda imala sreće sa šalterskim službenicama
ni riječi mi nisu rekle
nisam fakat imala pojma da mogu odgovarati radi istekle iskaznice
a kad je bila gotova osobna trebalo mi je par mjeseci da je odem podići
ni to mi nitko nije ništa rekao
osobna nije istekla ali sam se u međuvremenu preselila
vozačka je na djevojačko prezime, na adresu na kojoj sam živjla kad sam imala 18 godina (nakon toga sam promijenila bar 5-6 adresa)- osim toga, navodno se vozačke moraju raditi nove jer su se promijenile neke šifre pa se stare vozačke moraju zamijeniti. znate neto o tome?
putovnica je ok, nevjerojatno ali istinito
Nema mjesta u zatvoru za tekve kriminalce kao što si ti. Važno je da službene osobe ne zatraže isprave,onda ide prekršajna prijava, sud i sl. Znač , briši u MUP čim prije![]()
mene nitko nije gledao poprijeko...niti mi išta prigovorio ...
Btw.
Sad je dobra ekipa u zatvorupa što ima veze ako im se pridružiš...
![]()
![]()
trebaju ti dvije slike ako me sjecanje sluzi 20 kn biljega i uplatnica na 48,50kn to sve mozes kupit u duhanu ili su to sad i novine
Posljednje uređivanje od ella : 16.06.2010. at 21:16 Razlog: zaboravljen citat
ako ti odeš u ćuzu znaš što to znači za mene![]()
U Ri sve uplatiš i kupiš biljega na šalteru u MUP-u. Vjerujem da je tako svugdje. I čekaš 2 tjedna, dođe SMS ( ako tako želiš) kad možeš podignut. i osobno se mora podignut. Za to vrijeme daju žuti kartončić umjesto osobne.
putovnica ne moze sluziti ko dokaz prebivalista pa je nije ni potrebno mijenjati kod promjene adrese, za razliku od osobne iskaznice
isto je tako, za razliku od osobne iskaznice, nije potrebno mijenjati ni nakon promjene prezimena, ali ti tada ne moze sluziti ni ko dokaz identiteta, npr za prelazak granice
I meni je istekla osobna, prije dva mjeseca (a ne mijenjam je jer čekam da se završi ostavinska pa da se prebacim na MM-ovu adresu, naravno da se te stvari uvijek razvuku). Prijateljica mi je rekla da ide nekakva novčana kazna, i zbog prezimena koje sam promijenila prije osam mjeseci, a na dokumentima nisam, lakše mi je kad čujem da se može provući bez kazne.
No, zamislite, kupujem prije neki dan USB za bežični internet (pretplata samo 3 mjeseca, dalje po volji), i nisu htjeli prodati na moje ime jer mi je osobna nevažeća, nego je MM morao potpisati ugovor, a sa zadovoljstvom su uzeli broj mojeg tekućeg da s njega skidaju mjesečno pretplatu.
Ja radim na mjestu gdje je potrebno priložiti osobnu, naravno važeću i neoštećenu.
Ako je osobna istekla ili je uništena, ne priznamo je.
Putovnicu priznamo u zamjenu za osobnu naravno.
Vozačka u našem poslu ne vrijedi kao identifikacijski dokumet, mada je nažalost neki priznaju. A kao što sam navela 80% ih nije niti potpisanim, a potpis treba usporediti.
A sada, to kaj netko drugi to prizna kao ident.dok. to je nešto drugo...
Evo, ja sam npr. sušta suprotnost. Toliko sam pazila da osobnu zamijenim na vrijeme da mi je promaknulo da sam uranila godinu dana. Ali bar je datum bio točan.
Btw. i na zdravstvenim iskaznicama piše da vrijede samo uz osobnu i ako su potpisane. Zabrinuta sam. Djeca su mi nepismena.![]()
Posljednje uređivanje od Pandora Aura Monroe : 16.06.2010. at 22:33
Ovdje su upute o proceduri za izdavanje osobne iskaznice:
http://www.mup.hr/5337.aspx
kad je ela imala par mjeseci trebao nam je za nju neki dokument iz mup-a (mislim za onu "zagrebačku pomoć") i obzirom da je moja mama bila u posjetu , ostavila sam elu s njom i odjurila u mup gdje je bila neopisiva gužva pa sam uzela broj i vratila se doma dojiti pa opet u mup. i dođem na red dam osobnu a kaže meni službenica "vi ste se preselili prije godinu i pol a niste promjenitli osobnu-morate prvo promjeniti osobnu". meni su skoro krenule suze.pogleda ona mene još jednom i pita "pa vama je to za bebu? dobro, onda, ali molim vas promjenite osobnu" i šapne mi "gospođo curi vam mlijeko".
idući tjedan muž je na godišnjem i ja planiram ići po novu osobnu, čak imam i slike (znači 2 godine kasnim)
a Apricot se ne javlja?!?!?
sad jel u ćuzi ili je još u redu u Petrinjskoj za novu osobnu!
glavno da smo skužili da ima još kandidata sa lažnim ispravama
![]()
![]()
![]()