U dobi kad su moji dečki tek krenuli u jaslice, problem smo riješili jednostavno - u našoj kući NIJE BILO slatkiša i grickalica. Srećom, vrtić u koji su išla djeca isto je bio jako ok po tom pitanju, pa ni tamo nije baš bilo slatkiša i nezdrave hrane (dogodilo se tu i tamo, na rođendanima, ali u pravilu običnom danom nije bilo ništa osim kolača koje su pekle kuharice i hrpa voća).
Eh,sad, kasnije kad su djeca porasla, nužno su dolazili u dodir sa slatkišima i koječime. Ali djetetu od 3 godine i te kako možeš objasniti da pašteta nije zdrava hrana (moji i danas prepričavaju da su unutra mljeveni rogovi i papci, isto vrijedi i za hrenovke koje ponekad jedu, ali vrlo sporadično). Jedu čokoladu, stariji je keksožder pa moram paziti da toga nema u kući u količinama koje bi zamijenile normalan obrok i to je jednostavno tako. Volimo bitterice iz Lidla i makrobiotičke kekse. Imamo periode (kao sada pred kraj školske godine) kad gledamo kroz prste pa se speculatisi jedu bez ograničenja ako se pojeo ručak itd.
Sladoled isto tako - nikad nismo branili. Djeca NISU izrasla u sladokusce. Čokolino i rižolino - kupila sam doslovce 2 kutije u cijelom njihovom ranom djetinjstvu. Oni to ne cijene. Žitne pahuljice su druga priča....
Još jedan primjer: Evo, mlađi se doma upravo oporavlja od operacije mandula. Rekli su nam "dajte mu puding, sladoled i sl." ali figa - moj sin pojeo je krumpir, meso i povrće (usitnjeno) a s pudinga samo šlag. Moj stariji je sinoć umlatio gotovo cijeli svežanj šparoga (samo kuhane u slanoj vodi, bez prigradnji - po njegovoj volji) itd. Nikada nismo imali problema s njima ni u vrtiću ni u školi - jedu sve, obožavaju povrće (nema kod nas "ja ne jedem mahune" jer ako tata jede kuhano meso iz juhe IAKO mu baš nije fino, svi tako radimo...).
Zaključak - ako hoćemo da djeca jedu zdravo, MI moramo adaptirati svoj način prehrane u tom smislu. Mi doma jedemo stvarno svašta (zalomi se i kobase i taglianeta i njoke, pa čak i koja konzerva fileka) ali naša djeca jako dobro znaju da se to može tu i tamo pojesti (recimo, na godišnjem odmoru), ali da nije zdravo i tak je to nekak prošlo... Ne radimo od toga fame ni drame ako se pojede kruh i salama, ali znaju da se time ne mogu hraniti svaki dan. Svaki dan se jede juha ili varivo, skoro svaki dan se jede topla večera (osim ako je sir i vrhnje ili tak nešto) i ne pričamo puno o tome. Živimo tako. A kad se jede nešto nezdravo (sutra imamo goste pa ćemo pohati meso) vodimo računa da to nije često.
Ima neke hrane koja jako rijetko ulazi u kuću: nutella (mlađi sin redovito dobije osip, a stariji prišteve) ali to je iznimka. Drugo sve jedemo, i vodimo računa da onog zdravog bude puuuno više nego nezdravog. Zbog djece ALI i zbog nas.