Pokazuje rezultate 1 do 33 od 33

Tema: Reakcija pedijatrice na gotovo iskljucivo dojenje bebe stare 8.mjeseci - pomozite :(

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno Reakcija pedijatrice na gotovo iskljucivo dojenje bebe stare 8.mjeseci - pomozite :(

Drage moje, znam da sam na pravom mjestu za požaliti se, samo ne znam jesam li dobro smjestila temu
    Pedijatrici se ne sviđa što svog bebača starog 8.mjeseci skoro pa i ne nadohranjujem. Ja sam ponosna, skupa sa mužem. Dojim i njegovu sekicu koja ima 20mj., mlijeka imam na izvoz Mišek ima skoro 11 kg, do sada je probao kašicu jabuka i kruška (bio je isključivo dojen preko 6.mj). Damo mu par žlićica svaka 2-3 dana. Pedijatrica je rekla da to nije dobro jer dojenče u toj dobi mora jesti normalnu hranu, bogatu vlaknima i vitaminima. Poslala nas je da odmah napravimo krvnu sliku da vidi jel sve u redu s njim radi toga... I bilo je sve u redu. Kaže da bez obzira na njegovu masu moram početi sa većom nadohranom.
    Ja to ne bih jer mislim da mu ne treba....još...

Zar ja radim veliku grešku sa time???
    Malko sam ljuta, mrvicu zbunjena, ali opet razmišljam instiktivno i ne dam se
    Da nisam takva okolina bi me živu pojela radi mog dojenja

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Bojim se da ipak malo pretjeruješ. Bebe bi sa osam mjeseci već trebale jesti i voće i povrće i meso i žitarice i imati 2 kruta obroka dnevno. Naravno da je majčino mlijeko savršena hrana, ali za djecu je vrlo važna i kruta hrana i nepružanjem iste djeci, samo se čini šteta. Nakon šest mjeseci, majčino mlijeko je jednostavno nedovoljno da pruži djetetu sve što je potrebno, sve hranjive tvari i mislim da bi pod hitno trebala proučiti podforum Dohrana i početi uvoditi djetetu i drugu hranu.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

I ja mislim da bi mu polako trebala dati nešto kruto.
    Pa ne moraš ga hraniti sa špekom, ali kašica od jabuke za početak, pa malo kruškice, pa mrkvice...Pa tako svaki tjedan nešto novo i za čas će proći mjesec dva...A bliži se i godina dana.
    Zašto se tome tako odupireš?

Osoblje foruma Mimah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Ako ti dijete hoće jesti- daj mu!

Moja mala je skoro do godine dana bila isključivo dojena, ali ne mojom voljom, jednostavno je odbijala najesti se od ičega drugoga osim mog mlijeka. Ipak sam joj nudila. Išla sam po tablici dohrane, davala joj svakodnevno, uvodila 2. i 3. obrok i uglavnom bacala. Krvna slika uvijek OK.
    Kad sam se vratila na posao, ona je počela jesti konkretnije količine i danas jede super.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Hvala vam na odgovorima.
    Čitala sam da su neke mame ovako kao ja postupile.
    On meni stvarno djeluje jako zadovoljan, po noći spava min 5 sati u komadu. Preko dana ga zapravo ne dojim često, u smislu da visi na sisi. Bude čak i preko 3 sata miran i tek onda trazi.
    Ne bih dijete izgladnjivala, on jako dobro napreduje. Ima skoro 11 kg, puže, ustaje sam...stvarno je sretna beba koja uživa na ciki

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Draga bebac, niej stvar u izgladnjivanju i sl., sigurna sam da tvoje mlijeko može najesti tvoje dijete, ali ne može mu osigurati sve potrebne hranjive tvari, minerale, vitamine, proteine i sl. Koji su razlozi uopće da tako postupaš?
    Mame o kojima si ti čitala (i ja isto) su mame čija djeca odbijaju dohranu, pa pojedu toliko koliko pojedu. I to je savršeno u redu, jer dijete uzima ono što mu je potrebno. Ali ti svome djetetu niti ne nudiš drugu hranu. Sa osam mjeseci jesti samo krušku i jabuku i to žličicu svakih par dana je puuuuuuuuno puno premalo. Proteini izgrađuju ljudsko tijelo, neophodno mu je sada započeti sa jedenjem bijelog nemasnog mesa i bijele ribe.
    Polako prouči početak dohrane na tom podforumu, skini preporuke što bi dijete, kada i koliko trebalo jesti i počni uvoditi hranu djetetu.
    I ja se, draga moja, najedem slatkiša i sita, zadovoljna, a moje tijelo ništa nije korisno dobilo i propada od njih - DOSLOVNO.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Proteini se nalaze u majčinom mlijeku tako da dijete sigurno nije uskraćeno za proteine.
    Osobno mi je kćer bila na adaptiranom mlijeku do navršenog osmog mijeseca (mi smo imali objektivne razloge pa je meni bilo tako zgodnije) i nikakvih problema nije bilo .
    Naravno da su mnoga djeca koja nisu prihvačala dohranu gotovo bila samo na majčinom mlijeku do godine dana pa isto nikakvih problema nije bilo.
    Ipak ne vidim razlog ako je dijete zainteresirano za nove okuse i novi način hranjenja zašto ne početi ozbiljnije sa dohranom.
    Ne moraš ništa posebno miksati i pripremati, zašto jednostavno ne daš ono što vi jedete , a bebi odgovra po dobi i načinu pripreme?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja isto mislim da si mrvicu pretjerala.
    I moje je bio samo na mlijeku (AD) dugo, ali "svojim odabirom" - odbijao je dohranu.
    Na tvojem mjestu bih normalno djetetu nudila dohranu, naravno prema tablici.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nemam puno vremena, jako žurim.

ali, uvođenje dohrane nije važno samo sa nutritivnog stajališta, nego i sa motoričkog, socijalnog...
    žvakanjem se razvija čeljust čime se potiče i razvoj govora.
    ta skupina mišića je ujedno i najbrojnija i njezinim ravojem se upotpunjava kompletan razvoj djeteta.
    to, naravno, ne znači da sada djetetu trebaš dati batak da ga žvače, ali dati prokuhanu tikvicu ili sirovu jabuku da se samo hrani, ne bi bilo loše.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

čitam redom i taman sam htjela dojaviti nešto o žvakanju i govoru - i točno to ti je i apricot lijepo pojasnila

sa kašica treba onda preći i na grudice pa komadiće - sve to razvija mišiće žvakanja koji pak trebaju za pravilan govor i izgovor - neki stručnjak bi to bolje pojasnio!
    želim samo dodati primjer iz obitelji - dijete se gušilo na grudice hrane pa su ostali na kašicama do 2 ili 3.godine - no to nije nikako dobro, takva djeca kasne u razvoju govora

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ma može dijete živjeti samo na majčinom mlijeku i do godinu dana - to je točno ali nije idealno
    ako dijete odbija dohranu, znači da ili jednostavno nije spremno ili možda postoji neki unutarnji mehanizam koji ga štiti od npr. alergija pa zato odbija

ali ti nemaš odbijača dohrane (moj je počeo jesti dohranu tek s 10 mj.) i po svim najnovijim preporukama si trebala početi s navršenih 6 mjeseci

čula sam s jednog predavanja - nove gastroenterološke preporuke su da dojeno dijete treba početi s dohranom s navršenih 6 mjeseci a ne kasnije i da se što više namirnica uvede dok dijete doji jer ga majčino mlijeko štiti od preosjetljivosti, dakle, da je i bolje dati nešto prije onih čuvenih tablica ako dijete doji nego čekati prestanak dojenja pa tek onda uvesti npr. jaje (kao primjer je dano da mnoge mame prestanu dojiti s oko godinu dana pa tek onda uvedu jaje) - zapravo je ovo (između redaka) i preporuka za što duže dojenje
    svakako vrijedi (još uvijek) pravilo da se nova namirnica uvodi po 4-5 dana da se vidi moguća preosjetljivost

eto, samo hrabro s dohranom

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

moja k.je nije htjela jesti do tako negdje 8-9 mjeseci, nisam se brinula. kad je htjela poceti, pocela je. ja uvijek prvo gledam sta beba kaze, onda ostali.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku
    moja k.je nije htjela jesti do tako negdje 8-9 mjeseci, nisam se brinula. kad je htjela poceti, pocela je. ja uvijek prvo gledam sta beba kaze, onda ostali.
    Ma to je ok, ali postavljačica teme ni ne nudi hranu.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    nemam puno vremena, jako žurim.

ali, uvođenje dohrane nije važno samo sa nutritivnog stajališta, nego i sa motoričkog, socijalnog...
    žvakanjem se razvija čeljust čime se potiče i razvoj govora.
    ta skupina mišića je ujedno i najbrojnija i njezinim ravojem se upotpunjava kompletan razvoj djeteta.
    to, naravno, ne znači da sada djetetu trebaš dati batak da ga žvače, ali dati prokuhanu tikvicu ili sirovu jabuku da se samo hrani, ne bi bilo loše.
    X
    Moj je isključivo dojen do godinu dana svojom voljom (dohrana nam nikako nije polazila za rukom). Zakašnjelim uvođenjem dohrane muku smo mučili sa žvakanjem tako da nemiksano počeo jesti tek u 4.oj godini.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

bibai je li to utjecalo na djetetov govor?

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Puno vam hvala. Sad mi je sve jasno, ubrzat ću sa dohranom. Zaista sam mislila da ovo nije tako loše jer vidim da nije toliko zainteresiran. Pojede par žličica i dalje neće. Tako da na kraju bacim večinu kašice. Izgleda da ga moje mlijeko dosta zasiti pa mu se ni ne da papati. Zato sam tako i ležerna oko toga, ne ponudim mu svaki dan, ali od sada stvarno budem.

Curici sam ranije uvodila dohranu (sa oko 5.5 mj.), prema tablici, jela je više nego on (ali i kod nje se dan danas desi da ne želi jesti normalnu hranu nego samo ciku - pogotovo kad joj rastu zubići).

Probat ću mu uskračivati dojenje da ga potaknem na kašicu. Vjerujem da neće biti problema.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Zato je po meni odlično odmah na početku dohrane ponuditi dio obroka u ruke.
    Meni se dio učenja žvakanja i pincetnog hvata čini puno važniji od unošenja određene količine hrane zbog minerala i vitamina (ako dijte doji ili pije dovoljno adaptiranog).
    Nisam ja takvu vrstu dohrane uvodila zbog nekakve nauke (iako se kasnije pokazalo jako dobrim) nego iz čiste ljenosti. Bacala me je u depresiju pomisao silnog odbijanja obroka koje sam nudila starijem sinu , a on ih je odbijao jel nisu bili glatki kao iz bočice.

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Bebac, moja uvijek kad proba neku novu hranu pojede samo par žličica, ali već kad doguramo do četvrtog - petog dana, ona pojede skoro sve, nekada i sve što joj pripremim. Iako je ovdje preporuka da se doji prije i poslije nuđenja krute hrane, ja bih prvo ponudila kruto jelo bez dojenja, a nakon toga bi je još podojila da se zasiti do kraja, tako je bolje prihvaćala dohranu.
    Također, nikada nisam djetetu miksala hranu, nego sam je usitnjavala na njoj primjerene komadiće koji su, kako odrasta, sve veći i veći. Često sam joj znala dati neku hranu da je sama uzima i jede rukama.
    Posljednje uređivanje od *mamica* : 17.06.2010. at 11:21

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj bebac123 prvotno napisa Vidi poruku
    Puno vam hvala. Sad mi je sve jasno, ubrzat ću sa dohranom. Zaista sam mislila da ovo nije tako loše jer vidim da nije toliko zainteresiran. Pojede par žličica i dalje neće. Tako da na kraju bacim večinu kašice. Izgleda da ga moje mlijeko dosta zasiti pa mu se ni ne da papati. Zato sam tako i ležerna oko toga, ne ponudim mu svaki dan, ali od sada stvarno budem.

Curici sam ranije uvodila dohranu (sa oko 5.5 mj.), prema tablici, jela je više nego on (ali i kod nje se dan danas desi da ne želi jesti normalnu hranu nego samo ciku - pogotovo kad joj rastu zubići).

Probat ću mu uskračivati dojenje da ga potaknem na kašicu. Vjerujem da neće biti problema.
    Ne moraš ga uskraćivati za dojenje , ali mu daj nešto mekano u ruke da sam pokuša jesti. Neka djeca tako vole. Važno je da ući.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Bobica prvotno napisa Vidi poruku
    bibai je li to utjecalo na djetetov govor?
    To nikad neću znati.
    Progovorio je u okvirima normale, no možda bi i ranije.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Dam mu nekad i komad jabuke da se zabavlja, pazim da se ne zadavi, ali to ne smatram obrokom pa ni ne brojim...
    Malo pomalo budemo i mi prešli na konkretnu papicu. Meni se do sada nije žurilo, od danas se bacamo u akciju. Valjda će mi se polako smanjivati kapacitet, jer dojke su mi prepune...

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

ma to je super! ne treba ranije od normale!

- ovaj naš rođak kasni sa govorom i sad je kod logopeda jer klinac sa 3 godine još jede kašice! a logopedica smatra da zato kasni sa govorom jer mu neki mišići i pokreti nepca nisu dobro razvijeni!

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ajoj, nezgodno je ako se dijete tako mora hraniti 3 godine.
    Vjerujem da mi necemo imati problema u vezi toga. Dijete treba žvakati, curica nam je sa 10 mjeseci papala krutu hranu bez problema.
    Eto, sa mišićem sam sporija malo...jer osjećam da i njemu tako paše. Ali stvarno nisam znala da radim veliku grešku i da ispadam neodgovorna.
    Za tjedan dana će imati ravno 8 mjeseci, valjda nisam napravila neku tragediju djetetu

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj bebac123 prvotno napisa Vidi poruku
    ......Eto, sa mišićem sam sporija malo...jer osjećam da i njemu tako paše. Ali stvarno nisam znala da radim veliku grešku i da ispadam neodgovorna.
    Za tjedan dana će imati ravno 8 mjeseci, valjda nisam napravila neku tragediju djetetu
    Ma nije nikakva tragedija, sad ćeš početi nuditi svakodnevno i sve će biti u redu. Sad imaš na izbor i razno svježe voće i povrće pa ćete nadoknaditi.
    Ja sam 3 mjeseca radila kašice koje bi dijete samo liznulo, max 1 žličica dnevno, a sa 9 mjeseci nam je krenula dohrana.

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Idealno doba za dohranu!
    I mi krećemo ubrzo... Sve fino friško , zdravo i svježe iz vrta!
    Mljac!

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

nikakva tragedija! sve stigneš! polako!

joj negdje je bio dobar članak o dohrani joj kako ne mogu naći
    uglavnom svede se na to da mama cijeli dan traži po tržnici organsko povrće, pa nakuhava i miksa a dijete samo lizne
    pa onda ostatke zamrzne u kockice za led
    onda se čisti kuhinju i čisti dijete od te kašice i na kraju dana krene si složiti ice-tea pa u njega umjesto leda bubne neke 'zelene kockice'
    hihihihihihihih

bijelko avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Kao što cure kažu, idealno vrijeme za dohranu! Za početak će možda pojesti išta ili ništa ali pomalo....Glavno da mu ponudiš.
    Ne brini zbog mlijeka, neće ga on odbaciti, dapače. Začas se tijelo prilagodi.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Divne se! Puno vam hvala. Bacamo se u akciju. B)
    Imat ću i ja zelene kockice leda, u cedeviti :D :D

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

ma znaš šta je meni bilo najlakše - ja bi kuhala juhu nama sa nekim mesekom i povrćem - kad je kuhano, izvadim povrće za bebu, i onda tek dodajem sol i začine našoj juhici!
    ali valjda ima nekih ideja na topicu o dohrani!

sretno!

Banned
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

a gle. moj je tek s nekih 10 mjeseci (znači nedavno) počeo otvarati usta kako bog zapovjeda.
    dotad je sve bilo njic njac žmrljc mljac...znalo je proći i dan-dva a da on ne bi pojeo sve skupa možda dvije mrvice mesa i malo jabuke ili banane a ja čak i da sam ga htjela forsirati ne bih ništa dobila s tim jer on naprosto kad zatvori usta zatvori ih i tu nema pomoći.
    a mislim i da nije ok djecu silovati hranom...zamišljam si kako bih se ja osjećala da me netko trpa nečim što neću.

zadnja dva tjedna je manje više super... zadovoljna sam. on otvara usta stvarno jako tako da mu mogu čitavu žlicu ugurati.
    meso mu dajem u komadićima , povrće samo vilicom sameljem (neće ni pod razno kašicu)... jabuku jede sam (ja mu samo koru ogulim)... i tako.

imala sam noćne more da neće nikad ništa jesti i da ću ga dojiti tamo do 18e. lol.
    i jednom meni moj muž veli kao:
    "daj zamisli malog kako se vraća sa subotnjeg izlaska...bio na spoju s curom...dolazi doma, ulazi tebi u krevet i prišteka ti se na sisu da ga podojiš."

omg! fuuuuuuj!!!!!! ))

al čini se da bu sve ok i da će ipak jesti normalno XD

bijelko avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

To stoji ali nitko nije spominjao da ga treba siliti na hranu već svaki dan ponuditi.

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Samo nešto vezano uz jelo i govor. Moj sin je počeo s dohranom tek s godinu dana, jednostavno nije htio otvoriti usta na žlicu, samo je i isključivo dojio. Sa godinu i pol je već pravo govorio, sa 2 imao rječnik odraslog čovjeka, nikada nije izvrtao riječi niti tepao. Isto tako, kada je počeo dohranu nikada nije imao poteškoća sa žvakanjem hrane.
    S druge strane, curica mi je počela s dohranom sa 6 mjeseci, sve po knjigama i tablicama, evo sa skoro 15 mjeseci uopće ne priča, par riječi brlja ostalo je samo: mmmmm.... i upiranje kažiprstom gdje hoće, tako da u našem primjeru ta priča ne drži vodu.

Ja još uvijek nisam pametna oko te dohrane. Sa sinom sam čekala punih 6 mjeseci i svi su mi rekli da odbija hranu zbog toga, i dan danas ne jede, ne jede ni voće ni povrće ni meso ni ribu, samo par stvari (uglavnom kruh, krumpir, kuhana rajčica i mliječni namaz), par puta smo ga natjerali da pojede čušpajz i on se ispovraćao. S drugim djetetom sam rekla da neću čekati 6 mjeseci ali opet sam pričekala i ide sve po loju, što god joj ponudimo ona pojede.

Banned
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Citiraj bijelko prvotno napisa Vidi poruku
    To stoji ali nitko nije spominjao da ga treba siliti na hranu već svaki dan ponuditi.
    nisi shvatio poantu.

ja sam svome nudila svaki dan pa opet nije htio.

htjedoh reći da vjerojatno nije nikako naudila djetetu time što nije jeo svaki dan jer nije niti moj jeo do 10og mjeseca svaki dan makar sam mu nudila.

Citiraj LIMA prvotno napisa Vidi poruku
    Ja još uvijek nisam pametna oko te dohrane. Sa sinom sam čekala punih 6 mjeseci i svi su mi rekli da odbija hranu zbog toga, i dan danas ne jede, ne jede ni voće ni povrće ni meso ni ribu, samo par stvari (uglavnom kruh, krumpir, kuhana rajčica i mliječni namaz), par puta smo ga natjerali da pojede čušpajz i on se ispovraćao. S drugim djetetom sam rekla da neću čekati 6 mjeseci ali opet sam pričekala i ide sve po loju, što god joj ponudimo ona pojede.
    eto. netko se rodi kao gurman. a netko ne.
    mislim da je to čitava filozofija.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •