Pokazuje rezultate 1 do 7 od 7

Tema: plaćanje poreza na honorar

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno plaćanje poreza na honorar

molim vas, zna li netko kako, gdje, platiti porez na honorar, kakve dokumente ponijeti i koliki se postotak obračunava?
    prevodila sam nešto, ali bez ugovora, dobila sam honorar na žiro račun. teta u službi mi kaže da sam dobila bruto iznos i da ja sama plaćam porez na to. teta koja mi radi prijavu poreza kaže da onaj tko uplaćuje honorar treba platiti i taj porez...
    oni očito nisu platili, a gdje da ja sad to platim i što da ponesem, kad nisam imala ugovor o djelu? na kraju će mi netko reći da nisam smjela ni raditi bez ugovora o djelu... slijedi mi još takvih gigova, pa mi trebaju odgovori. hvala!

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj manal prvotno napisa Vidi poruku
    molim vas, zna li netko kako, gdje, platiti porez na honorar, kakve dokumente ponijeti i koliki se postotak obračunava?
    prevodila sam nešto, ali bez ugovora, dobila sam honorar na žiro račun. teta u službi mi kaže da sam dobila bruto iznos i da ja sama plaćam porez na to. teta koja mi radi prijavu poreza kaže da onaj tko uplaćuje honorar treba platiti i taj porez...
    oni očito nisu platili, a gdje da ja sad to platim i što da ponesem, kad nisam imala ugovor o djelu? na kraju će mi netko reći da nisam smjela ni raditi bez ugovora o djelu... slijedi mi još takvih gigova, pa mi trebaju odgovori. hvala!
    manal,
    odi kod poslodavca i napravite retroaktivno autorski ugovor u kojem će se specificirati i vrsta autorskog djela.
    Poslodavac je bio dužan uplatiti poreze i prireze, no ako nije, ti si porezni obveznik.

Ako porezi i prirezi nisu plaćeni, morat ćeš ih platiti najkasnije kod podnošenja porezne prijave, koju ćeš u ovom slučaju morati podnjeti.
    Ako želiš sad uplatiti poreze, morat ćeš ih sama obračunati ili odi u svoju PU neka ti oni napišu koliko si dužna platiti poreza i prireza na autorsko djelo. No, da bi ti oni prihvatili autorsko djelo, potrebno je da imaš ugovor o autorskom djelu. U protivnom, tretirat će ti isti kao ugovor o djelu.

Nadalje, poslodavac ti je dužan izraditi Potvrdu o isplaećnim dohocima, uplaćenim doprinosima, porezima i prirezima. Obično se ova potvrda predaje posloprimcima (honorarcima) istekom poslovne godine, no ti je možeš sad tražiti kako bi mogla imati dokaz o obračunatim i isplaćenim honorarima.
    Posljednje uređivanje od mamma san : 18.06.2010. at 00:37

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

po autorskom ugovoru se od brutto iznosa (kojeg su oni tebi uplatili, iako to nije običaj) oduzme 30% i preostali iznos čini poreznu osnovicu. Na to se obračunava 25% poreza i prirez (ako postoji u tvom gradu).
    Ali najbolje bi bilo itići na poreznu, kao što ti je predložila mamma san
    Posljednje uređivanje od rossa : 18.06.2010. at 02:07

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

hvala puno na savjetima, ali nisam sigurna odnosi li se to na moj slučaj, prevođenje je bilo usmeno, simultano, ne pismeno. je li to onda autorski ugovor ili ipak o djelu?
    zašto su oni tako traljavi, pa ne iniciraju da se napiše ugovor, poslodavac je u ovom slučaju bio HZZ. znači mislite da ja mogu tražiti da to retroaktivno sklopimo?

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne da možeš, već moraš!

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

a autorski ili o djelu za usmeno prevođenje? i treba li za to kod javnog bilježnika ili nešto? ili oni samo napišu dokument "ugovor o djelu, taj i taj se obvezuje raditi to i to, a mi se obvezujemo platiti toliko i toliko..." i obje strane potpišu?

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

možeš i jedan i drugi
    meni uglavnom naprave autorski, rijetko kad o dijelu...

ne treba kod javnog bilježnika, samo potpište, oni stave i pečat i to je to

inače, svi uplačuju davanja, a u ugovoru se uglavnom navede neto iznos (tebi bi retroaktivno trebalo napisati brutto jer s tako dobila)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •