Petra, draga, ne brini.
Za početak, nemoj se opterećivati i gristi zbog te dvije bočice adaptiranog. Nije to neka katastrofalna pogreška koja će ti upropastiti dojenje. Petra je dosad super napredovala na tvom mlijeku, nema razloga da tako ne bude i dalje.

A sad da te malo ugnjavim s pitanjima:
Dosad, koliko sam skužila, nisi davala adaptirano. Da li joj možda daješ malo čaja ili vode? Da li ima dudicu i ako ima koliko je često duda (npr. dosta često ili samo za uspavljivanje). Koliko (otprilike) Petra često doji? Da li dojite po noći il prespava cijelu noć?

Bebice u tom periodu znaju imati "skok u razvoju" kao što su ti cure već rekle. To jednostavno znači da će tražiti dojiti češće i da češće mogu izgledati nezadovoljne. Mekane dojke ne znače da nemaš mlijeka. meni su prvih mjesec dana često bile tvrde ko kamen, a nakon tri mjeseca su se gotovo vratile na staru veličinu, rijetko kad su nakon tog perioda djelovale prepunjeno.

Bitno je, što već znaš , da pratiš njezino stanje-mokre i pokakane pelene, boju i napetost kože koje bi ti bile prvi znak da možda ne dobija dovoljno mlijeka. Vagu ne gledaj, samo ćeš se izluditi. Vaganje češće od jednom tjedno nema pretjeranog smisla, jer nije dovoljno precizno i može te nepotrebno baciti u očaj.

A količinu mlijeka ćeš povećati ko što su ti cure već rekle-stavljaj je što češće na prsa, daj joj da doji kad god to želi. Ne zaboravi na noćne podoje, oni su ti jako važni za produkciju mlijeka. Svakako joj nemoj dodavati tekućinu-tvoje mlijeko je dovoljne, a čajevi samo napune trbuščić, a ne daju potrebne kalorije. Kad ima želju za sisanjem, najbolje da je proba zadovoljiti na tvojim grudima, bez da dodaješ dudicu, barem u ovom periodu dok pokušavaš nabildati proizvodnju mlijeka.
Kad doji pa ispusti bradavicu, probaj je staviti da podrigne, pa da proba nastaviti dojiti s iste strane, ako baš odbija, ponudi joj drugu. Ne brini, nakon nekoliko dana bi se situacija trebala normalizirati.
Za bljuckanje se ne brini-to ne znači da ona sad manje pojede, nego da se uskladio način njezinog sisanja s tvojim refleksom otpuštanja, i da ti cura postaje zrelija i veća.
Osim toga, njezina uznemirenost nakon dojenja ne mora značiti da je još gladna-možda je muči trbuščić, možda mora podrignuti, možda kreću zubići, a možda jednostavno osjeća napetost pa se i ona malo ljuti. Bebe inače znaju biti nervoznije popodne i predvečer.
Zato je pokušaj dojiti što je moguće u mirnijoj atmosferi, malo zamrači prostoriju, utišaj TV, probaj se opustiti i vidjet ćeš da će biti dobro.

A jasno je da se i tata brine za princezu-puno nas je bar ponekad strahovalo da nam je beba gladna-moj Daniel je bio takav, znao je dojiti par minuta, pa se odvoji, pa počne vrištati, pa ponovo doji, pa nakon pola sata traži ponovo. Ja sam onda već imala dojeći staž s potpuno drugačijom bebom, i prije svake kontrole sam imala tremu da li je dobio dovoljno, i da li će sve biti u redu.

Ali ne brinite da se beba s dojenjem muči-dojenje je njoj najbolja i najzdravija hrana, dojenjem ona dobiva i tvoj dodir i miris i kucanje tvog srca. Mlijeka će sigurno biti dovoljno i Petra će čestim dojenjem proizvesti onoliko koliko joj treba, pa će i tati biti lakše, a dotad nek vas ovih dana obje mazi i pazi.