Pokazuje rezultate 1 do 33 od 33

Tema: Curry sos?

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Curry sos?

Ja ga obozavam, ali mi je vec navrh glave curry s piletinom. Probala sam u restoranu skampe u curry sosu i super su (ako zanemarimo da sam na tanjiru precnika pola metra dobila 6 repova). E sad, onako, na jeziku sam prepoznala puter, curry, malo bijelog luka, vrhnje...Zna li neko kako se pravi taj sos?

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ne mogu vjerovat.... :smajli dize nos
    Poguzijeee? Anybodyyyy?

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ja zavirila, učinilo mi se da piše "curi nos" i još se čudim, lude žene piše s 2 r i y

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

pa kad vec prozivas :D

ja pravim piletinu u nekoj vrsti curry sosa, a ti mozes drugacije:

otopim abc, malo milerama, dodam kim i curry, posolim, pobiberim. bude super

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Arijana prvotno napisa
    Ja zavirila, učinilo mi se da piše "curi nos" i još se čudim, lude žene piše s 2 r i y

Ajjjj dobicu otkaz! Umrijecu!!!! x 100000000

Wewa, znala sam da ti neces izdat...

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Nasjeckaj dvije glavice luka i nekoliko česana češnjaka.
    Dinstaj na vodi dok ne postane staklasto.
    Dodaj nekoliko žličica currija u prahu, 2-3 nasjeckane rajčice (pelati iz konzerve) i kuhaj nekoliko minuta.
    Umiješaj šalicu nemasnog jogurta i pola šalice vrhnja.
    Kuhaj dok ne bude one gustoće koju si zamislila.

To nije taj koji si probala, ali i ovaj je dobar.

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

pa trazila si da se jave poguzije

btw. mozes dodati i malo bijelog luka u granulama
    a zgodno je i da prije przenja mesa (tj. piletine), meso mariniras u smjesi crvene paprike, ulja, limuna i bijelog luka, super se uklopi s curryjem

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ja cu te sosove aplicirat na skampe.

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

onda ukines papriku i dodas persun recimo, ili kopar

Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ova poguzija nije spremala nista osim piletine s curry
    a tek je vidjela topic

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Zagrijete ulje u višoj posudi, ubacite kapulu i pržite dok ne postane smeđa (oko pola sata min, stalno dolijevati po malo vode da ne zagori & mijesati), dodate gljive & rajčicu & peršin & curry & vegetu, dolijete vode da prekrije sve to, kuhate na laganoj vatri (oko 35-40 min), povremeno promiješate

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Curry je skupno ime za začinjene umake i dosta je teško tvrditi da nešto jest, a nešto drugo nije curry.
    Zajedničko im je korištenje priličnih količina lipofiliranih (u masnoći poprženih) začina u kojima se količinom ističe kurkuma. Sve ostalo je pitanje mašte.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

potpisujem mastu

ja cesto kuham sa curryem (zacinom) al nikad ne radim sos kao sos. uvijek je u samom jelu.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Curry je skupno ime za začinjene umake i dosta je teško tvrditi da nešto jest, a nešto drugo nije curry.
    Zajedničko im je korištenje priličnih količina lipofiliranih (u masnoći poprženih) začina u kojima se količinom ističe kurkuma. Sve ostalo je pitanje mašte.
    Ma znam, J. Oliver me prosvijetlio, no ja sam mislila na sos...umak..whatever, zacinjen onim curry vulgaris zacinom kog ima kupiti kod nas, a ima boju kurkume.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ih što si znatiželjna, skuhaš onda umak ala whatever i natrpaš konfekcijskog curry začina
    Umjesto toga možeš nabaviti razne orijentalne začine, najbolje u dućanu Leko (Mesnička 10) i raspali po receptima. Ja se recepata ne držim pa ti puno ne mogu pomoći.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Umjesto toga možeš nabaviti razne orijentalne začine, najbolje u dućanu Leko (Mesnička 10) i raspali po receptima.
    Da, ninet je poznata po tome što prije svakog ručka trkne do Mesničke po začine.
    Onda komotno može i kod mene na ručak

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mogu i ja :D
    POJMA NEMATE koliko je sada jednostavno nabaviti skoro sve za egzotično kuhanje. Evo, ima i dućan s kineskim delikatesama u Savskoj. Prije 10 godina sam preko nekih UN-ovaca nabavljao kardamom i slične džidže, a sada je teško otići do dobro opskrbljenog dućana c-c-c
    Ma što začini, o običnoj basmati riži su se pričali hvalospjevi...

Na ti recept za dal (polomljenu leću bez ljuske):
    Zagriješ dvije vrhom pune žlice ghija (maslo od putra) staviš pola žličice mljevenog papra, pola žličice mljevenog kumina, frtalj žličice mljevene paprike i jednu žličicu konfekcijskog curry začina (po mogućnosti "Amora" jer nema kajenske paprike). Ako ćeš kuhati neki teže probavljivi dal, ubaci prije ostalih začina trun (1/10 žličice) asafetide.
    Čim se začini u vrelom ulju dobro zapjene, promiješaj i ubaci jednu šalicu sitno nasjeckanog povrća: mrkva, luk, patliđan, tikvice... već što se zatekne u kući.
    Dok se povrće dinsta ubaciš 1 šalicu opranog dala. Crvena leća je najlakša za probaviti, slanutak je najteži, svi ostali su negdje između. Osim za crvenu leću, svi ostali "hoće" asafetidu. Neka se dinsta minutu dvije s povrćem.
    Dodaj 4 šalice vode i kuhaj dok se leća ne krene raskuhavati. Crvenoj leći treba 15-20 minuta, ostalima nešto više.
    Soli se na kraju, a može se isto nabacati sitno sjeckanog lišća po želji.
    Služi se kao umak s rižom i dio je tradicionalnog nepalskog obroka dal-bat-tarkari (tarkari je krupno rezano začinjeno povrće skuhano s vrlo malo vode: blitva, korjenasto povrće, tikvice...).
    Napomena: nije ljuto ako se ne stavi ljuta nego slatka paprika. Lipofilirani papar uopće nije posebno ljut, ali lijepo grije iznutra.

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Davore, i jeste potesko iz Sarajeva do Zagreba po zacine

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Eto Apricot, ne mora ninet do Mesničke kad ih ima i u Savskoj

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

da, kad siđe s autoputa ne mora skroz do centra nego hop do savske, okrene se i natrag u sarajevo da dovrši ručak

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

MA NE! U Savskoj je kineski dućan i tamo se ide po prozirne rezance i naročito smrdljivu repu. No kad je već tamo, Mesnička je drito na sjever i ne možeš fulat.

Obratite pažnju da u receptu nema skoro ništa egzotično. Asafetidu često nude harekrišnijevci, a njih ima u Sarajevu jednako kao i kod nas

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Elem ja sam napravila sos i skampe>
    25 g putera rastopim, poprzim na njemu jedan cesanj bijelog luka, curry, persun, bosiljak,zeleni biber, bacim na to 300g repova, zalijem vrhnjem, posolim...ma bili su ko bombona.
    Inace ja zacine kupujem u Badem butiku, Dalmi, a imam dosta i onih ful egzoticnih jer mi ljudi donose s putovanja (Najgore sto imam neke u kesicama i nemam pojma sta su).
    Probacu bas ovaj recept, a asafetidu cu valjda naci.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

suze me oblise

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

osim pileceg, ja obozavam curry sa slanutkom, te curry sa ananasom i kokosom. javi ako te zanima, pa saljem recepte

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

2 žlice margarina
    2 žlice brašna
    malo soli, papra, origana, majčine dušice
    žličica curry
    vrhnje za kuhanje
    malo ulja

rastopi margarin
    stavi brašno, sol, papar, origano, majčinu dušicu,dodaj malo uljai kad se smjesa ujednaći dodaj 3dl vode
    kad prokuha dodaj 2dl vrhnja za kuhanje
    nek sve prokuha

može uz sve:
    -tjesteninu
    -krompir
    -piletinu
    -teletinu
    -pire. rižu...
    ma uz što god poželiš
    još ako imaš malo sušenog vrata pa na sitne kockice prepržit na margarinu...mljaaaaac

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    osim pileceg, ja obozavam curry sa slanutkom
    ja bih ovaj sa slanutkom, lijepo molim!

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

U tom slučaju ti treba izvorna terminologija: kabuli chana dal
    možeš si poguglati recepte

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    osim pileceg, ja obozavam curry sa slanutkom
    ja bih ovaj sa slanutkom, lijepo molim!
    preprziti 2 sjeckana luka na maslinovom ulju.

dodati pola zlicice tumerica, 1 zlicicu korijandera, 4 klincica, 2 zlicice djumbira u prahu, malo cimeta, 3 lovorova lista.
    ovo sve sto sam nabrojala se moze zamijeniti gotovim "curry" zacinom kakav prodaju kod nas u ducanima (treba ga staviti dosta, da jelo bude dosta zuto).

dodati 2 sitno sjeckane rajcice (ili malu limenku rajcica), 1 veliku zlicu meda i 1 limenku slanutka (ili doma skuhas slanutak, u svakom slucaju oko 40 dkg kuhanog slanutka). to sve opet kratko prokuhati.

na kraju dodati kokosovo vrhnje. ovo se obicno kupuje ili u tetrapaku ili u tvrdom obliku ali je kod nas to tesko za pronaci.
    ako nemas stavi oko 3-4 velike zlice ribanog kokosa (onaj sto se kupi za kolace). jos je bolje taj ribani kokos dodatno usitniti u mlincicu za kavu da se ne osjeti pod zubima, a daje aromu. po zelji se moze jos umijesati malo sojinog vrhnja (to ima kupit u ducanima kod nas).

servira se sa smedjom rizom, ili basmati rizom i jaaaaaaaaaaaaako je fino...

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

mljac

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

POJMA NEMATE koliko je sada jednostavno nabaviti skoro sve za egzotično kuhanje. Evo, ima i dućan s kineskim delikatesama u Savskoj. Prije 10 godina sam preko nekih UN-ovaca nabavljao kardamom i slične džidže, a sada je teško otići do dobro opskrbljenog dućana c-c-c
    Ma što začini, o običnoj basmati riži su se pričali hvalospjevi...
    ma je, mozda je jednostavno, samo ja poludim sto moram za te tzv. egzoticne namirnice izdvojiti nekoliko puta vise novaca nego sto one stvarno (vani) vrijede. sram me reci ali kad MM ide u ameriku svaki put mu dadem podulji spisak za japanski i indijski ducan...jadan kad se vrati iz kofera samo ispadaju alge, zacini itd...
    mozda sam nedovoljno informirana, ali nedavno sam npr. prevrnula cijeli grad u potrazi za suhom lemon grass (a o svjezoj mogu samo sanjati) i nisam je nasla. mozda ima kineskih i meksickih namirnica, ali ove nesto nepopularnije kuhinje kod nas tipa, japanska, thai, indijska, meni se cini da se bas ne moze sve nabaviti.

davore, a gdje je taj ducan u savskoj? daj podijeli jos informacija.

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Na temu curryja, vec nko vrijeme zelim napraviti nesto na varijantu (cini mi se da se zove) Bombaj krompira - na masnoci se proprze zacini i na tome se isprze/skuhaju/ispeku krompiri.

to sigurno mora biti ukusno

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

davore, a gdje je taj ducan u savskoj? daj podijeli jos informacija.
    50 metara južno od križanja za Boćarski dom, ne znam kućni broj.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

hvala ti

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •