Pokazuje rezultate 1 do 33 od 33

Tema: Curry sos?

  1. #1

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,512

    Početno Curry sos?

    Ja ga obozavam, ali mi je vec navrh glave curry s piletinom. Probala sam u restoranu skampe u curry sosu i super su (ako zanemarimo da sam na tanjiru precnika pola metra dobila 6 repova). E sad, onako, na jeziku sam prepoznala puter, curry, malo bijelog luka, vrhnje...Zna li neko kako se pravi taj sos?

  2. #2

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,512

    Početno

    Ne mogu vjerovat.... :smajli dize nos
    Poguzijeee? Anybodyyyy?

  3. #3
    Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,225

    Početno

    Ja zavirila, učinilo mi se da piše "curi nos" i još se čudim, lude žene piše s 2 r i y

  4. #4
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    pa kad vec prozivas :D

    ja pravim piletinu u nekoj vrsti curry sosa, a ti mozes drugacije:

    otopim abc, malo milerama, dodam kim i curry, posolim, pobiberim. bude super

  5. #5

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,512

    Početno

    Citiraj Arijana prvotno napisa
    Ja zavirila, učinilo mi se da piše "curi nos" i još se čudim, lude žene piše s 2 r i y

    Ajjjj dobicu otkaz! Umrijecu!!!! x 100000000

    Wewa, znala sam da ti neces izdat...

  6. #6
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Nasjeckaj dvije glavice luka i nekoliko česana češnjaka.
    Dinstaj na vodi dok ne postane staklasto.
    Dodaj nekoliko žličica currija u prahu, 2-3 nasjeckane rajčice (pelati iz konzerve) i kuhaj nekoliko minuta.
    Umiješaj šalicu nemasnog jogurta i pola šalice vrhnja.
    Kuhaj dok ne bude one gustoće koju si zamislila.

    To nije taj koji si probala, ali i ovaj je dobar.

  7. #7
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    pa trazila si da se jave poguzije

    btw. mozes dodati i malo bijelog luka u granulama
    a zgodno je i da prije przenja mesa (tj. piletine), meso mariniras u smjesi crvene paprike, ulja, limuna i bijelog luka, super se uklopi s curryjem

  8. #8

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,512

    Početno

    Ja cu te sosove aplicirat na skampe.

  9. #9
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    onda ukines papriku i dodas persun recimo, ili kopar

  10. #10
    Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,704

    Početno

    ova poguzija nije spremala nista osim piletine s curry
    a tek je vidjela topic

  11. #11
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    Zagrijete ulje u višoj posudi, ubacite kapulu i pržite dok ne postane smeđa (oko pola sata min, stalno dolijevati po malo vode da ne zagori & mijesati), dodate gljive & rajčicu & peršin & curry & vegetu, dolijete vode da prekrije sve to, kuhate na laganoj vatri (oko 35-40 min), povremeno promiješate

  12. #12
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Curry je skupno ime za začinjene umake i dosta je teško tvrditi da nešto jest, a nešto drugo nije curry.
    Zajedničko im je korištenje priličnih količina lipofiliranih (u masnoći poprženih) začina u kojima se količinom ističe kurkuma. Sve ostalo je pitanje mašte.

  13. #13
    Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    4,421

    Početno

    potpisujem mastu

    ja cesto kuham sa curryem (zacinom) al nikad ne radim sos kao sos. uvijek je u samom jelu.

  14. #14

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,512

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Curry je skupno ime za začinjene umake i dosta je teško tvrditi da nešto jest, a nešto drugo nije curry.
    Zajedničko im je korištenje priličnih količina lipofiliranih (u masnoći poprženih) začina u kojima se količinom ističe kurkuma. Sve ostalo je pitanje mašte.
    Ma znam, J. Oliver me prosvijetlio, no ja sam mislila na sos...umak..whatever, zacinjen onim curry vulgaris zacinom kog ima kupiti kod nas, a ima boju kurkume.

  15. #15
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Ih što si znatiželjna, skuhaš onda umak ala whatever i natrpaš konfekcijskog curry začina
    Umjesto toga možeš nabaviti razne orijentalne začine, najbolje u dućanu Leko (Mesnička 10) i raspali po receptima. Ja se recepata ne držim pa ti puno ne mogu pomoći.

  16. #16
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Umjesto toga možeš nabaviti razne orijentalne začine, najbolje u dućanu Leko (Mesnička 10) i raspali po receptima.
    Da, ninet je poznata po tome što prije svakog ručka trkne do Mesničke po začine.
    Onda komotno može i kod mene na ručak

  17. #17
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Mogu i ja :D
    POJMA NEMATE koliko je sada jednostavno nabaviti skoro sve za egzotično kuhanje. Evo, ima i dućan s kineskim delikatesama u Savskoj. Prije 10 godina sam preko nekih UN-ovaca nabavljao kardamom i slične džidže, a sada je teško otići do dobro opskrbljenog dućana c-c-c
    Ma što začini, o običnoj basmati riži su se pričali hvalospjevi...

    Na ti recept za dal (polomljenu leću bez ljuske):
    Zagriješ dvije vrhom pune žlice ghija (maslo od putra) staviš pola žličice mljevenog papra, pola žličice mljevenog kumina, frtalj žličice mljevene paprike i jednu žličicu konfekcijskog curry začina (po mogućnosti "Amora" jer nema kajenske paprike). Ako ćeš kuhati neki teže probavljivi dal, ubaci prije ostalih začina trun (1/10 žličice) asafetide.
    Čim se začini u vrelom ulju dobro zapjene, promiješaj i ubaci jednu šalicu sitno nasjeckanog povrća: mrkva, luk, patliđan, tikvice... već što se zatekne u kući.
    Dok se povrće dinsta ubaciš 1 šalicu opranog dala. Crvena leća je najlakša za probaviti, slanutak je najteži, svi ostali su negdje između. Osim za crvenu leću, svi ostali "hoće" asafetidu. Neka se dinsta minutu dvije s povrćem.
    Dodaj 4 šalice vode i kuhaj dok se leća ne krene raskuhavati. Crvenoj leći treba 15-20 minuta, ostalima nešto više.
    Soli se na kraju, a može se isto nabacati sitno sjeckanog lišća po želji.
    Služi se kao umak s rižom i dio je tradicionalnog nepalskog obroka dal-bat-tarkari (tarkari je krupno rezano začinjeno povrće skuhano s vrlo malo vode: blitva, korjenasto povrće, tikvice...).
    Napomena: nije ljuto ako se ne stavi ljuta nego slatka paprika. Lipofilirani papar uopće nije posebno ljut, ali lijepo grije iznutra.

  18. #18
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    Davore, i jeste potesko iz Sarajeva do Zagreba po zacine

  19. #19
    Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,225

    Početno

    Eto Apricot, ne mora ninet do Mesničke kad ih ima i u Savskoj

  20. #20
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    da, kad siđe s autoputa ne mora skroz do centra nego hop do savske, okrene se i natrag u sarajevo da dovrši ručak

  21. #21
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    MA NE! U Savskoj je kineski dućan i tamo se ide po prozirne rezance i naročito smrdljivu repu. No kad je već tamo, Mesnička je drito na sjever i ne možeš fulat.

    Obratite pažnju da u receptu nema skoro ništa egzotično. Asafetidu često nude harekrišnijevci, a njih ima u Sarajevu jednako kao i kod nas

  22. #22

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,512

    Početno

    Elem ja sam napravila sos i skampe>
    25 g putera rastopim, poprzim na njemu jedan cesanj bijelog luka, curry, persun, bosiljak,zeleni biber, bacim na to 300g repova, zalijem vrhnjem, posolim...ma bili su ko bombona.
    Inace ja zacine kupujem u Badem butiku, Dalmi, a imam dosta i onih ful egzoticnih jer mi ljudi donose s putovanja (Najgore sto imam neke u kesicama i nemam pojma sta su).
    Probacu bas ovaj recept, a asafetidu cu valjda naci.

  23. #23

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    2,765

    Početno

    suze me oblise

  24. #24

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,235

    Početno

    osim pileceg, ja obozavam curry sa slanutkom, te curry sa ananasom i kokosom. javi ako te zanima, pa saljem recepte

  25. #25
    brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    1,315

    Početno

    2 žlice margarina
    2 žlice brašna
    malo soli, papra, origana, majčine dušice
    žličica curry
    vrhnje za kuhanje
    malo ulja


    rastopi margarin
    stavi brašno, sol, papar, origano, majčinu dušicu,dodaj malo uljai kad se smjesa ujednaći dodaj 3dl vode
    kad prokuha dodaj 2dl vrhnja za kuhanje
    nek sve prokuha

    može uz sve:
    -tjesteninu
    -krompir
    -piletinu
    -teletinu
    -pire. rižu...
    ma uz što god poželiš
    još ako imaš malo sušenog vrata pa na sitne kockice prepržit na margarinu...mljaaaaac

  26. #26
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    Citiraj tridesetri prvotno napisa
    osim pileceg, ja obozavam curry sa slanutkom
    ja bih ovaj sa slanutkom, lijepo molim!

  27. #27
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    U tom slučaju ti treba izvorna terminologija: kabuli chana dal
    možeš si poguglati recepte

  28. #28

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,235

    Početno

    Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    Citiraj tridesetri prvotno napisa
    osim pileceg, ja obozavam curry sa slanutkom
    ja bih ovaj sa slanutkom, lijepo molim!
    preprziti 2 sjeckana luka na maslinovom ulju.

    dodati pola zlicice tumerica, 1 zlicicu korijandera, 4 klincica, 2 zlicice djumbira u prahu, malo cimeta, 3 lovorova lista.
    ovo sve sto sam nabrojala se moze zamijeniti gotovim "curry" zacinom kakav prodaju kod nas u ducanima (treba ga staviti dosta, da jelo bude dosta zuto).

    dodati 2 sitno sjeckane rajcice (ili malu limenku rajcica), 1 veliku zlicu meda i 1 limenku slanutka (ili doma skuhas slanutak, u svakom slucaju oko 40 dkg kuhanog slanutka). to sve opet kratko prokuhati.

    na kraju dodati kokosovo vrhnje. ovo se obicno kupuje ili u tetrapaku ili u tvrdom obliku ali je kod nas to tesko za pronaci.
    ako nemas stavi oko 3-4 velike zlice ribanog kokosa (onaj sto se kupi za kolace). jos je bolje taj ribani kokos dodatno usitniti u mlincicu za kavu da se ne osjeti pod zubima, a daje aromu. po zelji se moze jos umijesati malo sojinog vrhnja (to ima kupit u ducanima kod nas).

    servira se sa smedjom rizom, ili basmati rizom i jaaaaaaaaaaaaako je fino...

  29. #29
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    mljac

  30. #30

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,235

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    POJMA NEMATE koliko je sada jednostavno nabaviti skoro sve za egzotično kuhanje. Evo, ima i dućan s kineskim delikatesama u Savskoj. Prije 10 godina sam preko nekih UN-ovaca nabavljao kardamom i slične džidže, a sada je teško otići do dobro opskrbljenog dućana c-c-c
    Ma što začini, o običnoj basmati riži su se pričali hvalospjevi...
    ma je, mozda je jednostavno, samo ja poludim sto moram za te tzv. egzoticne namirnice izdvojiti nekoliko puta vise novaca nego sto one stvarno (vani) vrijede. sram me reci ali kad MM ide u ameriku svaki put mu dadem podulji spisak za japanski i indijski ducan...jadan kad se vrati iz kofera samo ispadaju alge, zacini itd...
    mozda sam nedovoljno informirana, ali nedavno sam npr. prevrnula cijeli grad u potrazi za suhom lemon grass (a o svjezoj mogu samo sanjati) i nisam je nasla. mozda ima kineskih i meksickih namirnica, ali ove nesto nepopularnije kuhinje kod nas tipa, japanska, thai, indijska, meni se cini da se bas ne moze sve nabaviti.

    davore, a gdje je taj ducan u savskoj? daj podijeli jos informacija.

  31. #31
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    Na temu curryja, vec nko vrijeme zelim napraviti nesto na varijantu (cini mi se da se zove) Bombaj krompira - na masnoci se proprze zacini i na tome se isprze/skuhaju/ispeku krompiri.

    to sigurno mora biti ukusno

  32. #32
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Citiraj tridesetri prvotno napisa
    davore, a gdje je taj ducan u savskoj? daj podijeli jos informacija.
    50 metara južno od križanja za Boćarski dom, ne znam kućni broj.

  33. #33

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,235

    Početno

    hvala ti

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •