kako mi pretražnik nije pokazao da se pojavilo nešto slično, bar ja nisam pronašla... otvaram temu, a ako se ponavljam, izvinjavam se unapred.
malopre sam nabasala na sajt koji me je svojim tekstovima bacio u razmišljanje, pa me zanima vaše mišljenje o ovoj metodi. pokušaću da ukratko objasnim.
pre svega da kažem, moj dečak ima 7 meseci i trudimo se da pratimo i osluškujemo njegove potrebe što bolje. ne mogu da kažem da nikad ne plače, ali je to vrlo, vrlo retko. jednostavno, nisam pobornik toga da beba treba da plače, a nikako da je treba ostavljati da "širi pluća"... uvek sam tu za njega i trudim se da ga umirim, i uvek i uspem.
a onda saznam za ovaj 'pokret', i zamislim se
između ostalog, oni smatraju da dete treba pustiti da se isplače, ali u naručju. kažu da je pogrešno sprečavati i stišavati bebu, treba joj dozvoliti da plače koliko joj je potrebno, jer se na taj način oslobađa stresa...
taj stres je, najpre, nakupljen u toku dana. kako je tom malenom biću sve oko njega novo i nepoznato, svaki dan mu predstavlja izvesnu vrstu stresa sa kojim mora da se izbori. zbog toga, kažu, nije pametno svaki put dati bebi siku u usta kako biste je ućutkali, jer je to samo privid umirenja.
ako je beba sita, suva, ako joj nije pretoplo, hladno itd, a plače - znači da joj je potrebno da se isplače, jednako kako je odraslom čoveku to nekad potrebno.
tad treba uzeti bebu u naručje i pričati joj, pevati.. umirivati je, prosto, svojim prisustvom.
navodno, deca koja se tako odgajaju su stabilnija emotivno, pre svega.
a čak kažu da deca koja su "ućutkivana" da ne plaču, kasnije gledaju roditelje sa izvesnom dozom ozlojeđenosti i nose u sebi neko nezadovoljstvo
iskreno, isprva sam se šokirala kad sam videla da majke govore o tome kako puštaju decu da plaču... a što sam više čitala tekstova, počelo je više da mi se čini da ima smisla
šta vi mislite o tome?

Odgovori s citatom
koji nude roditeljima takve odgojne smjernice, za mene uopće nisu stručnjaci, i ne namjeravam slijediti ih. Svaki normalan roditelj ima i zdravu intuiciju i osjećaj za svoje dijete (mislim da ga dobije u trenutku kad dobije i bebu, i mislim da je to nešto prirodno, dano od Boga), i kad slijedi taj osjećaj u jedinstvu s ljubavlju i privrženošću koju osjeća za svoje dijete, on će znati, osjećati što u određenom trenutku/situaciji treba njegovom djetetu, i kako postupiti, kako ga i čemu poučavati i odgajati. Bez konzultacija s lošim odgojnim teoretičarima, čije su odgojne smjernice tako često proturječne i mogu toliko zbuniti. Manje vremena će otići na mozganje o tome koji i čiji savjet prihvatiti, a više za nesmetanu igru i druženje, upoznavanje s djetetom.

?!?!?", na što će ovaj: "pa jel ti Štefek ne znaš da dijete može 'dobit na živce' ako ga se ograničava?"
) načuo nešto o tome, i drži se "novih odgojnih smjernica".
odličan!