ma zabunila se samaritanka, na anchie76 je sigurno mislila
ma zabunila se samaritanka, na anchie76 je sigurno mislila
Ja sam sa svojim L.prošli mjesec bila kod urologa da mu potegne kožicu,jer je kod njega bilo slijepljeno samo s jedne strane. Sad više nemamo nikakvih problema. Sutra bude imao dvije godine,bez pelena je 5 mj.i mogu reći da se situacija znatno popravila kako smo skinuli pelene.Čak se jedan dio toga zaljepljenoga sam odlijepio,ali ja nisam htjela duže čekati jer je moja sestra sa svojim malim imala velike probleme i završili su pre kirurgu.I da,dira si ga,ali navlači od korijena(dakle,prema dolje)a ne onako kako to rade velike bebe(mislim na naše mužeke)
Ma istina, ja ancicu i anchi nazovem isto, a ancica nema veze s ovim.
Recimo sad bi bilo zanimljivo znati jos nesto.
Josie, jesi li ga kupala svaki dan, svaki drugi dan, jednom tjedno?
Jesi li koristila kakvu mast u ingvunalnom podrucju?
Josie, zapravo sam se zbog tebe ovdije raspisala. Ti si mi zapravo bila neka vrsta inspiracije i nije mi na kraju pameti bilo necim uvrijediti. Ako jesam, zao mi je. Nije mi bila namjera.
Htjela sam samo neke stvari razgrnuti, eto...
Neke uobicajene stvari koje radimo dnevno ipak nisu u svakoj familiji iste i tu mogu nastati problemi, a svi na prvi pogled zvucimo isto. Problemi su danas vrlo cesto NIJANSIRANI.
Znas problem je uopcavanja nekada na forumu, medutim nitko od nas ne zivi isto, ne drzi djecu isto, pa i djeca ne mogu biti ista plus naravno genetika. Medutim neka opcenita FIZIOLOGIJA postoji koja nas zapravo sve povezuje. Takoder postoje statistike koje su opce poznate.
Recimo: Koliko zena danas koristi jednokratne pelene. Odgovor : Vecina!!!
Koliko ih koristi platnene plene? Odgovor: Zasigurno manje!!! Koliko je bezpelenasa u naprednijim drustvima? Malo, skoro da ih ni nema.
Ili ovo:
Koliko je onih koji kupaju bebu svaki dan u kadici? Nekada ih je bilo jako puno, sada ih je nadam se manje. Koliko ih kupa jednom tjedno? Manje ili puno. Nadam se manje od prve skupine? Koliko ih kupa jednom u mjesec dana? Sigurno jako malo. Koliko ih samo brise s mokrom krpom? Jako malo.
Eto to je moje misljenje.
Ako se kupa svaki dan i poteze kozica u krivom smjeru samo malo plus nosenje pelena, to ti je 365 puta u godini pa racunaj. Ako radis to svaki drugi dan onda je to polovica od ovog broja, a ako radis svaki treci onda je trecina. To je znacajna sila kad se zbroji koja je jos ovisna o finoj ili gruboj motorici onoga tko to radi, a ja iz iskustva znam da se to razlikuje od zene do zene zapravo od covjeka do covjeka, ovisno cim se ti ljudi u zivotu bave, a da se fina motorika vrlo brzo gubi uslijed puno jace grube motorike dodatno ide uz to. Sjecam se jednog kirurga za krvne zile sa visegodisnjim iskustvom koji mi u jednom razgovoru i to potvrdio i rekao:" Najgori mi je prvi dan na poslu nakon 2-3 tjedna godisnjeg odmora." kad je on intezivno doma na svom traktoru.
Hocu reci da je potezanje kozice s vise strana upitno:
a) krivi smjer
b) ucestalost
c) fina motorika onog tko to radi najcesce
d) fina motorika onog tko to radi u zamjeni uobicajene osobe
f) duzina trajanja potezanja
Uglavnom negdje KVAKA postoji, ako se ne radi o anomaliji.
Potezanja pa niti prilikom pranja malih beba nije naivno kako zvuci zato sam pokusala objasniti sto mislim.
Jos jednom nije mi bila namjera nikoga uvrijediti, dapace obrnuto.
Jos uvijek mislim da mu trebas pokazati sto treba raditi, ali promjeniti smjer jer ce mu to zasigurno biti shvatljivije.
Na kraju ces ti napraviti kako hoces. Zelim ti sve najbolje na tvom putu rjesavanja ovog problema.
ma sve je ok, samaritanka.Josie, zapravo sam se zbog tebe ovdije raspisala. Ti si mi zapravo bila neka vrsta inspiracije i nije mi na kraju pameti bilo necim uvrijediti. Ako jesam, zao mi je. Nije mi bila namjera.
malo sam se uzrujala što si tako naprečac zaključila.
vidim da se trudiš pomoći oko ovih problema i tu te podržavam.
ali u svom novijem postu sam napomenula kako je naš problem nestao i da je sada sve ok.
jedino što jakov nije zainteresiran za samostalno natezanje pimpaća, ali to doista ne smatram problemom.
prije ili kasnije će mu i ta stvarčica postati zanimljivijom.
L. mi ima 6 g. Kad je bio manji kožicu smo po preporuci pedijatrice potezali svaki put nakon kupanja, naravno koliko ide. Međutim, pri jednoj kontroli pedica mu je kožicu previše nategla i dijete se prestrašilo jer ga je zaboljelo i od tada mi više nije htio pustiti da to nakon kupanja činimo. I dan danas vodimo borbu oko toga.
Problema nikakvih nismo imali što se tiče bilo kakvih upala, crvenila, peckanja itd. Muči me to što kad ga uspijem nagovoriti, kožicu nategnemo koliko ide al glavić se ne nazire odnosno po mojoj procjeni fali još par milimetra do njega, ali L. više ne da jer ga boli. I sad, da li će on sam uspjeti potegnuti kožicu preko glavića a što mi se čini da neće jer je strašljiv, ili je vrijeme da se obratimo pedijatru ili nekom drugom. :?
uf, ima dosta toga o pisonjama al ne da mi se sve citat, jer sam malo zabrinuta...
uglavnom, napravila sam glupost! jucer navecer sam mu isla prevlacit kozicu, da mu ocistim malo, ali on se ritao non stop i bio nemiran, a ja sam htjela to ocistit, tak da smo se natezali i sto puta sam potegla i malo ga ozljedila!
nije bilo krvi ali je danas cijeli dan crveno! sta to znaci i ima li mjesta panici... zabrinuta sam![]()
ne brini. tako je bilo i nama. ja išla kod pedijatra. samo mi je rakla da mažem antibiotskom kremom npr betrionom dva puta na dan.
tako smo i učinili. drugi dan ko da ništa nije bilo, samo sad više ne mogu toliko navući kao prije, pa me pomalo i strah sad slijedećeg pregleda kod nefrologa, jer on nije nježan. prošli put ga toliko potegnuo da je išla krvsva sreća da se ništa nije priljepilo
Marta nisi jedina
ja niš ne diram, a kakve čujem priče najrađe ni ne bi...posavjetovat ću se s pedijatrom :/
I ja sam mama koja to ne radi. Nadam se da ćemo ostati izvan tog problema.
ja malcu prevučem 2-3 puta kod kupanja...ide skroz od njegovih 14 mj....sad si on to sam navlači kod kupanja, kod pišanja i sam čisti...mene nekad zaboli koliko ga on navuče![]()
Bogu hvala na ovom forumu i ovoj temi... sad mi je kamen pao sa srca.
Naša pedijatrica nam je rekla da svaki dan i pri svakom prematanju trebamo kožicu vuć na dolje i to čim više,
a pogotovo kada ga kupamo, pod vodom to ponovit više puta.
Kaže još "Ma, i ako ide krv, to je sve normalno" a meni se diže kosa na glavi. Zvuči grubo i divlje, i ne kanim to tako radit.
Kod prematanja mu samo malo pogurnem koliko ide da počistim i to je to.
Ne sviđa mi se ništa što mora ić na silu.
Meni su još dok smo bili u bolnici bili rekli da počnem lagano s navlačenjem, ništa na silu koliko može može... Tako sam lipo svaki dan po 2 puta navlacila i cistila ono bijelo i u roku od 5 miseci malome kožica normalno ide preko glavića. Nije se ništa bunija kad bi mu to radila znači sve u granicama. Redovito mu prebrišem glavić s vaticom i vodom i zasad je sve u redu. Po mom mišljeni, a fala Bogu svak ima svoje, bilo bi bolje polako ga od početka navlačiti nego čekati 3. godinu jer je upitno hoće li mu se kožica navuči sama od sebe ili ići na kirurške zahvate. Svaki pedijatar ima nešto svoje, ali ipak napravite kako mislite da je dobro za vašu bebu![]()
mom je klincu muž pred neki dan prevuko mali je 17.5mjeseci, par dana ga je peklo dok je pišal, ili slučajno kad je popišal gače
Eh sada ni ja nisam dirala dok je bio beba, pa samo sada u mukama, ne prevlaći se, bili kod urologa i on mu prevukao a malac od 7 god. zavrištal ko blesav, sada prevlačimo svaku večer nakon što 30 min sjedi u toploj vodi. I mažemo kremom gore ima crveni vijenac i stalno se čoha.
Mi nismo nista dirali, ali je malac imao jako puno prilika setati gol i sam natezati pisulinca koliko god zeli.
vidiš moj veliki klinac nikad nije ga natezal, a hodal je više gol nek obučen u životu, mali vidi kad je u kadi da se tu nekaj migolji i ponekad primi
mi smo mu kao malom samo malo oprali, ništa na silu već koliko ide da bude čist. sad si ga sam nateže dok se kupa i ide već dovoljno, skoro do kraja, ništa ne forsiramo.
ja ne znam šta bi,nismo mu prevlačili,jer ima nepuna 3 mj.meni se to čini stvarno prerano.
s 2 mj. mu je ped. malo,a prošli tjedan na kontroli opet.sve je bilo ok,ali se dan poslije zacrvenilo.meni je tak bed to uopće dirati,jer mislim da je ionak osjetljivo i još samo fali da se inficira.crvenilo je prošlo.
iako nam je pedica skroz ok,meni se to sve čini nekak pregrubo,kak je samaritanka napisala ovisi o finoj motorici osobe
sad smo mu počeli kod kuće svaki dan koliko ide,jednom dnevno,valjda će biti dovoljno. ne želim da ima poslije probleme,ali ne želim ni traume od bolnih iskustava.
Mi smo bili prije 3 tjedna na dječjoj kirurgiji na Rebru.
Njihov je stav ne prevlačiti. To je fiziološki i oni si to do puberteta sami razrade.
Jakovu se doduše upalila kožica pa je nažalost doživio nasilno čišćenje i prevlačenje, ali i nakon toga mi je na kontroli rečeno da se to ništa ne prevlači.
Dok je bio mali nisam prevlačila. Sad mu prevučem 2-3 puta koliko ide kod svakog kupanja.
Uglavnom se može prevući, malo drži na jednom mjestu.
Ali svaki put kad mu prevučem ili kad mu (kako on to kaže) naraste boli ga...često kaže ˝mama boli me pišo a nisam ga dira˝.
nama rekli da potežemo nakon tuširanja.par puta potegnit i to je to.(ali ne pomaže). kad odemo na pregled ili uzeti urin on uvik ima fiziološku fimozu.pa mu sestra ili dokt potegnu i puknu kožicu.bude krvi.a mali uopce ne reagira.
Ovo mi je tako drago za pročitati.
malac ima 3 godine i kožica se neda prevući.
Kada je bio mali nismo baš previše natezali, vrlo, vrlo malo.
Jednom je pedica nategnula i rekla da je ok.
Onda smo završili kod druge pedice, ona rekla ništa dirati.
On baš nije dao da mu se pišulja dira i tako malo po malo nismo ništa natezali.
Sada nema šanse da mu je idem nešto prčkati, on se s pišulincem igra sam, ali kožica se ne može prevući.
Za sada nema crvenila, upala...
Ponekad ga sam nateže, pa kaže: mama vidi balon
Ja se nadam da će on to ipak sam uspjeti s vremenom.
Mi sada prevučemo kožicu skroz do kraja, a na vrhu je stalno crveni vijenac i mažemo to stalno kremom ali peće i crvenilo ne prolazi.... ima li koja od vas takav slučaj, savjet?
Strašno, koje silovanje.Kako to dopuštaš da ti rade djetetu? Konstantna trauma tkiva nije uopće normalna i dobra. A pogotovo bez ikakvog opravdanja.
Cubana, tako mi je drago čuti da ima još normalnih liječnika koji odmah to ne uzimaju za problem.
Moji dečki su sada skoro pa 9 i 5 i pol godina. Niti jedan još ne može prevući kožicu. Starijem je još jedna strana spojena, a mlađem se gotovo ne nazire ni vrh. Uopće se ne zabrinjavam.
Na pregledu starijeg za školu, liječnica je rekla da do 10-12 god., tj. do puberteta im se to bude samo prirodno otvorilo. Samo da rastvorimo koliko ide tijekom kupanja da možemo oprati. Ja vidim da ispod imaju bijele naslage, ali nikada im se ništa nije uplalilo, urin je uvijek ok.
opravdanje im je da nece moci mikciju napraviti. i njegov ped i nefrolog su rekli nježno povlaciti,a sestra mu uvik pukne. on uopce ne reagira na to.
i nisam ovo doživljavala ko silovanje.niti sam tila loše svom ditetu. receno mi je da zbog te kožice svaki misec ima zagađen urin. e.coli i klebsiela su tu stalno.a nakon ureosepse me strah pa eto..,pustila sam im.
Zadarmamice, nisam ni mislila da ti želiš loše svom djetetu, šta ti je.
Ali ja bih tu sestru uvijek unaprijed upozoravala da to ne smije raditi. Koliko god dijete ne reagiralo na to. Pobogu, pa ozlijeđuje ga!
A to da je uzrok bakterija kožica, i to konstantno, pa ja bih se zapitala. Zar to nije moglo biti sanirano, ili potražiti uzrok zašto tijelo nije dovoljno jako da se odupre bakteriji. Raditi na otklanjanju uzroka, koji mislim da ipak kontinuirano ne može biti kožica, ako se jednom sijelo sanira adekvatnim lijekom.
Nažalost, često medicinsko osoblje još uvijek ima zastarjela mišljenja, ne educira se permanentno i svoje takve nerevidirane stavove primjenjuju na pacijentima. Zastrašivanjem bez temelja. Meni je to strašno.![]()
kako izgleda upala? je li blago crvenilo alarmantno?
klinac 3g.3mj., ima samo malu rupicu na vrhu, i nimalo mu se ne može povući.
nemogu mu ništa specijalno ni očistiti, buljim u tu rupicu, nasprejam fiziološke, nemam pojma šta još mogu?
boja kožice je roza do nježno crvena.
bez pedijatra smo već 2 mjeseca, mogu na svoju ruku napravit analizu urina? je li potrebna urinokultra?
Upala boli, otežano mokri i pimpač naotekne
Ne možeš fulati. Na tvom mjestu ne bih ništa dirala, urin s time nema veze, ova je upala lokalizirana između kožice i samog penisa.
Mi smo išli u Klaičevu kod urologa isto su mu tako prevukli i pukli kožicu moj je vrištal ko da ga kolju i tri dana držo pišu da ga peče.....
Ja sam mislila da će pogledati nisu mi rekli da će tako prevući....
nama pedica rekla da prevlačimo, ali isto kao da mu se već slijepilo (ima 6mj)
po ovom tekstu kažu da ne treba prevlačiti
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=202&Show=1941