Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 66

Tema: Pitanja u vezi spavanja i dojenja

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno Pitanja u vezi spavanja i dojenja

Zanima me ima li netko od vas slicnu situaciju.

Moj mali misko sada vec ima 5. mjeseci, a nema nikakvog ritma kad je rijec o spavanju, a bome i cicanju. Znam da nema pravila i sve je moguce jer su djeca razlicita, i da je on jos mali, no, ipak, mozda netko od vas ima neki savjet, kako bih uvela malo "reda" ako je moguce, jer tesko ovako mogu funkcionirati i dalje.

Naime, mali preko dana spava od 5-20 min, trazi cicu svakih sat, max. sat i pol, ponekad i krace-pol sata, iako mu dam obicno da obje posise.

Tokom dana ga pak, pokusavam sto dulje "animirati" (tj. igrati se, nositi, setnje i sl.) kako bih mu skrenula paznju, pa da razmaci izmedju podoja budu dulji, ali rijetko pomaze. Uglavnom se baci u plac i trazi cicu.

Po noci spava sa mnom, jer smo se prva tri mjeseca mucili sa uspavljivanjem i vracanjem u krevet nakon podoja. Obicno bi se razbudio i nije htio u svoj krevetic. Tako da je odonda ostao sa mnom u krevetu. Otada se budi po 3-4 puta i trazi cicu, malo povuce i zaspi. ali za to sam ja kriva jer i ja obicno utonem u san, pa umjesto da ga nastavim budit da sve posise, mene treba netko buditi.
    Prijateljica me savjetovala da se ustajem kako bi ga nahranila pa tako necu zaspati, ali problem je sto njemu cika sluzi za sve, pa i uspavljivanje, a samo njihanje i ljuljuskanje ne pomaze, jer cim ga stavim u krevetic, odmah otvara i oci i baca se u plac.

Znam da ga sada muce i desni, pa moze biti nemirniji zbog toga, ali ipak zanima me i vase misljenje. Zbunjena sam jer kada pricam s drugim mama, one nemaju ni upola takvih nedoumica.

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

S prvim sam imala neki dnevni ritam spavanja (dojenje i noć je bilo kao i kod tebe)
    S drugim djetetom sam bila u istim problemima kao i ti, s tim da je po danu spavala samo na rukama. Nakon godine dana je počela spavati 1 dnevno, otprilike u isto vrijeme.
    Rješenje nemam, samo da te utješim da vidiš da nas ima još.

Kad sam se uspoređivala s drugim mamama koje su dojile na zahtjev, primijetila sam da postoje djeca (npr. moja) koja su pravi cicoljupci. i kod takve djece je slična situacija. ima i djece koja samo pojedu i nastave dalje svojim putem. kod njih se može uvesti neki red i raspored.

ili sam se barem ja tako tješila
    ono, nisam ja kriva, djeca su se takva rodila

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

HVALA kajsa!

Tjesi me kada vidim da nisam jedina. Zapravo,mnogo me tjesi, jer sam vec neko vrijeme izvan sebe i koga god pitam za savjet nitko nema odgovora ili pak, kazu nesto u stilu - sve je to do mame, kako se mama postavi.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

definitivno nisi jedina. moj mali sad ima 6 mjeseci i ja sam se konacno opustila i posustala od ikakve zelje da uvodim red. sad mislim da je on jednostavno takva (zahtjevnija) beba. doduse kod nas se dnevno spavanje manje-vise sredilo zadnjih mjesec, mjesec i pol, a nocu se nekad budi i 6-7 puta i uvijek sisa. ja sam sigurna da nije toliko gladan, ali očito mu tako treba. uglavnom danju spava 2 puta po pola sata i jednom nekih 2 sata (napominjem tako je zadnjih mjesec i pol), nocu zaspi oko 9 i prvi put se budi oko ponoci. nakon toga dizanje svaka dva sata (ovako je kada nam je DOBRA noć). ako je loša diže se svakih sat. spava s nama u krevetu i nije bilo šanse da ga naviknem na njegov krevetić. ja inače idem na grupu za potporu dojenja i kada sam jednom, mali je tada imao 4 mjeseca, rekla kako stvar ide na bolje i kako sad jede svakih sat vremena druge su me žene pogledale u čudu. ja sam mislila - o sad će mi reći kako sam jadna i blesava, a one su mi rekle: čekaj ti uspjevaš paziti kad tvoje dijete jede? tad sam shvatila da definitivno nisam jedina i da mnoga djeca jedu bez ikakvog reda. i očito je to normalno. imam i jednu prijateljicu iskusniju majku kojoj sam se jednom požalila kako eto mnoga djeca prespavaju noć i kako su njihovi roditelji presretni, a moj se mali diže sto puta. ona koja je majka petero djece samo me pogledala i rekla: ti roditelji lažu

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

i još da dodam. nama se sisanje preko dana zadnjih 2 tjedna prorijedilo na svaka 2,2.5 sata. nekad zna pauzirat i 3,4 sata, ako zaspi...dakle, ima nade. i stvari idu na bolje

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Hvala vam curke na odgovorima!

anamix, bas mi je drago da vam se produzilo vrijeme izmedju podoja, nadam se da ce i nama uskoro doci takvi dani.

A svjesna sam i toga, da je sve individualno i da mnogi roditelji mozda nece reci istinu. Ipak, kada citam ove postove, lakse mi je jer sam dosta dugo mislila da ja grijesim u necemu, iako nastojim uvijek razmisljati logicki. Naravno, ne bih se bunila kada bi sve islo onako "skolski", ali ocito se moram pomiriti s time da je s bebacem tako i da slijedim samo njegove potrebe.

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

mi imamo 8,5 mj i po danu nemamo nikakvog reda, kako koji dan, jedino je pravilo da preko dana uopće ne spava ako ju ne držim na rukama 3-4-5h dnevno u jednom ili više navrata da si odspava
    po noći isto nemamo reda, neki puta se probudi jednom, neki puta češće, ali posisa i spava dalje
    također ju uopće ne zanima nosanje, ljuljanje niti išta slićno kao zamjena za uspavljivanje na siki
    ja sam se potpuno prilagodila njoj i njenim željama i tako funkcioniramo, sreća je što imam tu mogućnost da se samo njoj posvetim

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

e sada mi imamo puna 4 mjeseca. ona preko dana traži siku svaka 2 -3 sata a preko noći oko 11 pa oko 3 pa oko5/6 itd. dakle, mi imamo neki raspored ali preko dana uopće ne gledam na sat nego kada traži ja joj dam. meni brine više ono stanje po noći. upravo sam čitala knjigu "Vaše dijete" od dr. T. Berry Brazelton u kojoj navodi da dijete tijekom osam sati noćnog sna ima oko 3 faze laganog sna tijekom kojeg se može probuditi ili pak nastaviti spavati (ukoliko je u stanju samostalno se umiriti). stvar je u tome da se dijete mora naučiti samostalno umirivati umjesto da nauči da je dio njegovog smirivanja majka ili sisa. tek kada dijete nauči se samostalno smirivati moći će prespavati cijelu noć. eto ukratko toliko..iako je to na široko objašnjeno. ja sam ipak pobornik ideje da dijete mora biti u stanju samostalno spavati i biti u svom krevetiću (što kod nas nije slučaj). naravno da ima i drugih stajališta ali ovo je moje. mislim da je dijete od 4-5 mjesci zrelo za učenje samostalnog umirivanja..pa pokušajmo
    Posljednje uređivanje od anyia : 23.06.2010. at 16:52

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

a brojite li vi koliko puta u danu vaša beba sisa?
    meni je najbolje kad me pedijatrica pitala: koliko puta dnevno vaše dijete sisa? (a ona je tad sisala svakih pola sata negdje, neki puta malo duže ili kraće, ja sam joj davala na zahtjev i nisam stigla brojat) ja kažem: ne znam, a ona pa koliko, kak ne znate, ja kažem svakih pola sata, a ona skoro u nesvjest pala

mala nada avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Baš i mene pitala ped.sveko koliko jede a ja svaki sat i po,a ona ooooo pa šta je Leica žedna kao u stilu to je previše,a ja se mislim a da sam rekla istinu da je večinom svaki sat vremena na cici mislim da bi se i ona onesvjestila kao i tvoja tina.
    Moja ima 6 i po i dajem joj cicu kad želi i ponekad mi je teško jer se noći budim većnom svaki sat vremena tako i danju ali kad vidim kako joj se vesli kad ju vidi sve prođe.Danju kad spava a ja se pored nje odmaram i kad vidim kako još u snu otvara usta i traži cicu preslatka je.
    Znam da je teško ali jednom su mali i zašto im uskratiti nešto što ih zadovoljava,a poslije su tako sretni i smireni.

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

D. ima skoro 6 mj. Za cicanje uopće nemam pojma koliko i kada, ali spavanja trenutno ima dnevno 2. Isto mi nije htio sam spavati dugo pa ili ga stavim u sling pa spava na cici ili spavam s njim. Uglavnom dopodne spava u slingu i to bude cca sat vremena, a popodne legnem s njim i znamo potegnut i po tri sata. Mislim da je njemu bitno da mu je cica pod nosom. I čim se ja probudim, budi se i on. I obrnuto, naravno. I nekako uspijevam narihtat neki ritam sa tim spavanjem. Probaj i po danu spavat s njim, možda odspava duže, a i ti se odmoriš. Po noći i D. spava s nama i isto je kao i kod tebe - probudi se, malo pocica i zaspi. Uopće ne znam koliko jer zaspim i ja. Ako se on ne buni i dosta mu je, ja se ne zabrinjavam.

thegirl25 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Moja malena isto obožava ciku i jednostavno joj služi i kao hrana i kao utjeha, uvijek jedemo na isti način (gotovo uvijek) da ja legnem kraj nje, i kad vidi da se idem spustit ona počne dahtat i ono razvuče osmjeh od uha do uha, pa kako joj nebi dala kad god oće.. navečer sam je uspjela naviknut, iskreno nemam pojma kako, valjda sa davanjem dude čim vidim da se lagano komeša, tako da sad zaspe u 8 i spava do 4 i to je jedini period spavanja, onda počne u 5 pa u 8.. i od tada kako god poželi, uopće negledam, spava kraj mene jer mi je stvarno tako lakše, i što kažu neke mame samo bi je razbudila nosajući ovako samo izvučem sisu i nastavim spavat...

natilalimaci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Evo i nas da se javimo u klub onih oji ne znaju kad i koliko puta sisaju. A tri i pol mjeseca smo sad. Mališa ima razdoblja kad je baš takav kako Mammanova opisuje: isključivo se drži mene i sisa svaki sat ili manje. A onda dođe koji dan kad prespava i tri sata u komadu i to po danu i po noći.
    Prije nekih dva mjeseca, kad je bio mjesec i pol, sam pokušavala uvesti neki red (ok, planirala pokušati uvesti red ), ali ako netko zna kako se s malim bebama uvodi red s jelom i spavanjem, nek se javi!!!
    To su samo priče, jer kad beba zaplače i ti znaš da je gladna, tj. beba misli da je gladna, ne znam kakva sila te može spriječiti da je ne nahraniš.

Kad smo imali ta razdoblja intenzivnog hranjenja, malo sam se raspitala, i kažu da postoje djeca koja jednostavno traže intenzivniji fizički kontakt s majkom (bake bi rekle: stalno bi se nosalo ), i to jednostavno treba poštivati, jer će proći, čak prebrzo. Jer kad budemo morale trčati za njima da ih zagrlimo ili im kuhati ručak nedjeljom da dođu u posjet, onda će nam biti žao što nismo iskoristile priliku kad smo mogle ).

Zato ne treba slušati nikoga osim svoj instinkt.
    I doći tu na forum da se ohrabrimo.

Mellyca avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Ja vec neko vrijeme razmisljam da otvorim temu "kako uvesti red" ...

Evo mi cemo za koji dan napuniti godinu, i nemamo bas neku rutinu. Dok je bila manja mi je spavala vise puta po dvadeset min-pola sata, i kada je napunila 6 mj. odjedanput je pocela spavati dva puta po sat i pol, i to sama bez da sam ista pokusavala ja uvesti. tada mi je i odjedanput prihvatila dudu za uspavljivanje pa mi je i radi toga bilo puno lakse. No idila je kratko trajala , ako da je prije nekih dva-tri mj. odbacila dudu, pa mi je pocela odbijati dohranu, a i spavanje nam se poremetilo...

Sada kod nas vrijedi ona "po jutru se dan poznaje!" - ako se probudimo ujutro oko 8 onda taj dan obicno ima dva spavanja, i ide mi malo kasnije spavati, oko 10, a ako zaglavimo duze u krevetu onda imamo jedno spavanje i obicno jedva doceka 8 navecer. No i to se cesto zna poremetiti pa bude svega.

Takodjer spava s nama u krevetu, ja sam dosta brzo odustala od prebacivanja u krevetic jer sam skuzila da ako je pustim samnom da se bolje naspavam. Nedavno smo skinuli jednu stranicu krevetica i spojili ga sa nasim, tako da nju stavim u njen krevetic i kada se probudi samo se nagnem do nje, nahranim je i poslije se vratim na svoje mjesto. U biti, mogla bih reci da ona spava u svom krevetu ..

Ugl. ja idem po logici - kada je gladna dam joj da jede, kada joj se spava stavim je na spavanje, a sada da li je to svaki dan u isto vrijeme ne opterecujemo se previse..

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

ni ja se ne opterečujem, dovoljno će se "naredarit" kroz život pa joj joše ne uvodim red.. jede kad hoće, spava kad hoće.. jedino što po noći uvijek hoće
    prije spavanja jede, prebacim je u kindać i to je to.. i tako već 3 mjeseca a sad joj je 6,5 mj.

po noći uglavnom super spava, čak je nekad znam uzet k sebi i nahranit bez da ona to traži (obično kad ja idem leć a to je dosta kasno pa obavim hranjenje prije nego zaspim)..

ali ima svoje "trenutke".. noćas se recimo probudila u 3 sata i dijete se htjelo igrati, i tako do nekih pol 5 .. (sva sreća da sam se morala ustat u 7..)

ma to je sve od djeteta do djeteta, sve dođe na svoje s vremenom..

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

ključić, i mi ćemo uskoro imati sling ha ha

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

13 mj nije imala nikakvog ritma ni po noći ni po danu samo bi sisala, ima nas puno takvih, tako da držite se i izdržite. Mi smo to riješili tako da smo prestali skroz sisati, ali ne iz tog razloga, već zato što je odbijala hranu, kako je prestala sisati, prestala se i buditi noću. Žao mi je što više ne sisa, ali eto morale smo prestati radi njenog zdravlja

Mellyca avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Citiraj krescenija prvotno napisa Vidi poruku
    13 mj nije imala nikakvog ritma ni po noći ni po danu samo bi sisala, ima nas puno takvih, tako da držite se i izdržite. Mi smo to riješili tako da smo prestali skroz sisati, ali ne iz tog razloga, već zato što je odbijala hranu, kako je prestala sisati, prestala se i buditi noću. Žao mi je što više ne sisa, ali eto morale smo prestati radi njenog zdravlja
    kresencija, kazes da ste prestale dojiti jer je odbijala dohranu? i sta je onda pocela jesti nakon sto ste je odviknuli od cice? i mi imamo isti problem, a ne znam dal bi se sta popravilo kada bi ju skinula sa dojenja, a i pitam se kako ju odviknuti od toga kada nista drugo ne zeli ...

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

hvala Curke sto ste se javile! Vidim da nas se skupilo prilicno drustvance.

Evo kod nas danas opet ista prica. Spavao je od jutra, znaci od nekih 9h mozda tek 20-ak minuta, iako su mu okice i dalje crvene i svako malo ih trlja. Izgleda da nikako ne zeli propustiti sve sto se dogadja okolo njega. Cicu jos nije trazio, ali uskoro bude. U svakom slucaju, stigla sam barem u nekih 15-ak minuta skuhat si nesto za jelo i nabacat u sebe u roku do 3 min. Nikako ga ne smijem ispustiti jer odmah slijedi plac... Al eto, pomirila se kao i vi, i sve mi je to vec postalo pomalo smijesno.

E da, ako nekog zanima ova tema, nabavila sam si knjigu od Elizabeth Pantley - Kako uspavati dijete bez plakanja. Zasad mi se cini ok, ali vidjet cu ima li stvarno nesto od svega sto pise. Navodno je knjiga dobra i ucinkovita. Zivi bili, pa vidjeli!

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Mammanova prvotno napisa Vidi poruku
    E da, ako nekog zanima ova tema, nabavila sam si knjigu od Elizabeth Pantley - Kako uspavati dijete bez plakanja. Zasad mi se cini ok, ali vidjet cu ima li stvarno nesto od svega sto pise. Navodno je knjiga dobra i ucinkovita. Zivi bili, pa vidjeli!
    evo baš su mi jučer jedni roditelji pričali o tome kako su nabavili tu knjigu i slijedili savjete 2 tjedna bez uspjeha
    ja sam neko vrijeme pokušavala leć uz nju pa da zaspi uz sisanje, pa se ja izvučem skuhat ručak, upalilo je 2x, onda je skužila i sad zaspi samo ako ju držim u naručju
    ali meni je to ok, držim ju 2-3h i malo se i ja odmorim, prošvrljam po netu, pročitam nešto,...

bijelko avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Al nas ima!
    Evo moj mališa napunio 9 mj, i opet sve poremetio. Jedno vrijeme je bilo ok po danu (po noći nikad), a sad opet ima nekakve faze kad spava po pola sata pa zamalo opet, koma. Valjda je i skok u razvoju, već dvije noći se nacicava svako malo, inače imamo razmak po 2-3 sata, danju sat i pol bez obzira na dohranu.
    Napredujemo u pokušajima da zaspe na krevetu dok ležim pokraj, navečer gotovo uvijek uspijemo.
    Inače sisa mu služi isključivo za jelo, pokušala sam ga koji put njome umiriti pa se naljuti još više, tako da ga i tata često uspava. Bar to!

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Napravila plan dnevnih i nocnih budjenja prema uputama iz knjige, pa da vidimo. Nemamo sta izgubiti, niti imam nekih iluzija da ce mi ti savjeti zaista pomoci. Kada gledam izvana, smijesna sam sama sebi, ali kad je covjek ocajan... Ostaje samo veliki "ali". Mislim, pomirila sam se s tim da ce sigurno jos neko vrijeme (dulje, po svemu sudjeci) misko biti u ovoj fazi, ali eto, moram probat i ovo, pa makar samo probala. :p

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

iako je tema za spavanje i dojenje, a kod mene se radi o bočici, svejedno bi se uključila. moja curica ima 6 mjeseci i tek sad smo uspustavili red hranjenja, a spavanje još nismo. uvijek sam pazila da ne jede češće od tri sata jer je adaptirano teže, ali nikako nisam mogla ušemiti jelo uvijek u isto vrijeme i tako mjesecima. i dalje spava kad joj se spava, ponekad čak i zaspi na rukama iako uopće to niti ne očekujem npr. taman joj pustim neku veselu muziku i plešem s njom u rukama. jedino ide spavati uvijek oko pol 9 i oko 7 se budi... i uopće joj ništa ne fali, zadovoljna je i predobra. ne treba ih siliti s redom, doći će to samo od sebe

alga avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Cure, evo ja sam imala dva cicoljupca i zelim vas utjesiti da vam sve to prodje i to prebrzo. Niti jedan od mojih nije nikada imao ni dudu ni bocu, niti mi je padalo na pamet im to davati, sto znaci da im je cica bila sve- i duda, utjeha, hrana, igracka...
    dojili smo na zahtjev i dan i noc, to je ponekad isto bilo svakih 20 minuta, nikada se nisam na to obazirala, nego uzivala u toj bliskosti. Sada oba dva spavaju od 19.00 - 7.00 svatko u svom kreveticu u svojoj sobici bez ijednog budjenja. Moj savjet vam je: nemojte ni pokusavati uciti bebu bilo sto vezano uz spavanje, ritam dojenja ili se zamarati takvim pitanjima. SVe to dodje na svoje kad je vrijeme za to- a do tada uzivajte u vasim bebicama koje ce ionako pre brzo narasti, znam da vam je sada tesko to tako vidjeti i ja sam se pitala da li je bas prava stvar se nocu dizati svakih 20min, pa su isto neko vrijeme spavali samnom i cicali nocu dok ja spavam (i vjerujte- moze se covjek naspavati) ali ionako prije navrsenih 12 mjeseci se sve sto punta mjenja, svaki skok u razvoju se odrazava na nocno spavanje itd itd... i ne brinite da cete "nesto zeznuti" ako im date sve sto trebaju- primit ce puno ljubavi, bliskosti i njeznosti i to je najvrijednije- vi cete uzivati dok jos imate malu mirisljavu strucu koja ce kad tad se osamostalit i nece vas vise toliko trebati ( a sigurno ne svakih 20 min) a kad vas netko sta pita - pa bila to i pedijatrica- kazete da da u redu i furate po svome. A vjerujte da se svaki ritam nauci u 3 dana! Dakle, zasto se unaprijed sekirati, kad za to nije vrijeme?

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj alga prvotno napisa Vidi poruku
    Cure, evo ja sam imala dva cicoljupca i zelim vas utjesiti da vam sve to prodje i to prebrzo. Niti jedan od mojih nije nikada imao ni dudu ni bocu, niti mi je padalo na pamet im to davati, sto znaci da im je cica bila sve- i duda, utjeha, hrana, igracka...
    dojili smo na zahtjev i dan i noc, to je ponekad isto bilo svakih 20 minuta, nikada se nisam na to obazirala, nego uzivala u toj bliskosti. Sada oba dva spavaju od 19.00 - 7.00 svatko u svom kreveticu u svojoj sobici bez ijednog budjenja. Moj savjet vam je: nemojte ni pokusavati uciti bebu bilo sto vezano uz spavanje, ritam dojenja ili se zamarati takvim pitanjima. SVe to dodje na svoje kad je vrijeme za to- a do tada uzivajte u vasim bebicama koje ce ionako pre brzo narasti, znam da vam je sada tesko to tako vidjeti i ja sam se pitala da li je bas prava stvar se nocu dizati svakih 20min, pa su isto neko vrijeme spavali samnom i cicali nocu dok ja spavam (i vjerujte- moze se covjek naspavati) ali ionako prije navrsenih 12 mjeseci se sve sto punta mjenja, svaki skok u razvoju se odrazava na nocno spavanje itd itd... i ne brinite da cete "nesto zeznuti" ako im date sve sto trebaju- primit ce puno ljubavi, bliskosti i njeznosti i to je najvrijednije- vi cete uzivati dok jos imate malu mirisljavu strucu koja ce kad tad se osamostalit i nece vas vise toliko trebati ( a sigurno ne svakih 20 min) a kad vas netko sta pita - pa bila to i pedijatrica- kazete da da u redu i furate po svome. A vjerujte da se svaki ritam nauci u 3 dana! Dakle, zasto se unaprijed sekirati, kad za to nije vrijeme?

baš si to lijepo rekla slažem se sa svakim slovom iako priznajem da sam imala, a i imat ću sigurno još mnoge krize

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj anamix prvotno napisa Vidi poruku
    rekla: ti roditelji lažu

e, ne lažu...
    ja sam mama dva takva deteta - starija je prespavala noć sa 12 dana, a mlađa sa 6 nedelja. isto su bile sisači. ali od one sorte koji se najedu, okrenu na drugu stranu i spavaju. ili šta već...
    maleni je pravi sisoljubac...traži da sisa često i dugo tokom dana. dani su nam isti kao kod ključić. spava kratko osim ako nije u šetnji kolicima, slingu ili pored mene.
    noću se budi pred svitanje i tad ga prebacim u naš krevet. i od tad do jutra sisa i više puta. nemam pojma koliko, jer spavam i ja...
    tako da, mogu reći da je mojih troje eksplicitan dokaz da ima raznih tipova dece.
    ne jedim se puno oko toga...dam mu da sisa kagod zatraži. lepo napreduje, veseo je i zadovoljan.
    reda se držim u dnevnoj rutini tipa šetnje, kupanja, spavanja. sisanje ne podleže pod tu kategoriju...
    Posljednje uređivanje od Vishnja : 24.06.2010. at 23:10

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Sad kada ponovno čitam temu i odgovore, ne vidim u čemu je problem? Što te zapravo brine? Zbog čega ti treba "red"?
    klaudija sling stiže! Sling rules!!! Eto, danas je zaspao u slingu na cici na putu do placa. Ja biram paradajze, a on spava Sve radimo u slingu zajedno: usisavamo, brišemo prašinu, kuhamo (sad imam fintu da ga samo zarotiram na leđni dio boka), vješamo veš, šetamo, šopingiramo, spavamo, papamo...

Mater Studiorum avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj Vishnja prvotno napisa Vidi poruku
    e, ne lažu...
    ja sam mama dva takva deteta - starija je prespavala noć sa 12 dana, a mlađa sa 6 nedelja. isto su bile sisači. ali od one sorte koji se najedu, okrenu na drugu stranu i spavaju. ili šta već...
    Evo, i kod mene su obje cure rano počele spavati cijelu noć. Starija nakon 2-3 tjedna, a mlađa nakon 4-5.
    Otkako je malena došla iz rodilišta (a danas ima 3 mjeseca) samo je prvu noć bila budna, već sam drugu odspavala 6 sati s prekidima. Nakon 4-5 tjedana počela je spavati prvo 4-5 sati u komadu, a sada 6-7.

Ne pišem to da bih vam vadila mast, nego zato jer takvo stanje nije posljedica nekog uvođenja reda, jednostavno, moja beba zna da je noć. Kako i zašto, pojma nemam.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

tolko nas ima da nisam sve ni procitala. ja isto nemam pojma kolko puta papa, kad god hoce. po noci nemam pojma, izvadim cicu i spavam.... nikak mi se ne sviđa ono gore da se bebica od 4 mj sama smiruje, meni je to koma i ne znam ko da je pisao knjigu nebi ju citala dalje. beba treba mamu. uf, nemrem si to ni zamislit, ja bi imala preodvratnu griznju savjesti, nema sanse da b to pokusala.

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ne bih ni ja ostavila bebicu da se smiri sama ako plače. ali, da se uspava ako je dobre volje i sve joj je potaman, zašto da ne?
    upravo sam sinoć to uradila - malac je sisao i sisao, a potom bi se trgao iz dremeža i nastavljao da skakuće, guče i ciči. slatko i veselo, ali poprilično nezgodno s obzirom da su starije devojčice čekale na malo pomoći oko tuširanja, češljanja i svoj deo večernjeg maženja. da ne spominjiem brdooo sudova u neurednoj kuhinji. i mm-a koji je zaspao sa glavoboljom, neupotrebljiv da uskoči...
    kada sam bila sigurna da se mališa najeo, lepo sam ga poljubila i spustila u korpicu. muvajući se po kući, povremeno sam videla nožice kako se dižu u vazduh. i ručice koje mašu. i slušala gugutanje... sve tiše i tiše, dok najzad nije zaspao...do četiri jutros...

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj mihim prvotno napisa Vidi poruku
    tolko nas ima da nisam sve ni procitala. ja isto nemam pojma kolko puta papa, kad god hoce. po noci nemam pojma, izvadim cicu i spavam.... nikak mi se ne sviđa ono gore da se bebica od 4 mj sama smiruje, meni je to koma i ne znam ko da je pisao knjigu nebi ju citala dalje. beba treba mamu. uf, nemrem si to ni zamislit, ja bi imala preodvratnu griznju savjesti, nema sanse da b to pokusala.
    krivo si shvatila. vishnja je baš lijepo opisala što je knjiga opisala da bi dijete trebalo napraviti. dakle, nije stvar da ga ostaviš da plače nego bez plača dijete treba biti u stanju se smiriti. navodi u knjizi da je sa četiri mjeseca djetetov živčani sustav dovoljno razvijen da je u stanju to napraviti. ali ako svaki put treba mamu (ili sisu) da se uspava, tada dijete ne uči kako se samo umiriti nego koristi mamu za to i to će se nastaviti sve dok ne nauči drugačije

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ne znam kad dovoljno sazre ze to, ali se sećam da su se i devojčice umele tako same zaigrati, pa i uspavati. nadam se da će i on, makar malo češće...

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

moja isto ponekad hoće se sama umiriti ali samo kada je jaaaako umorna inače uvijek traži mamu. mislim da se na tome treba poraditi. u smislu da se ne skače sa svako njihovo negodovanje nego im se pruži prilika da se sami zabave i umire. nikako ih se ne treba pustiti da se isplaču jer to stvara nepovjerenje u roditelje. zanimljivo je da roditelji sa više djece nemaju toliko vremena za dijete ako oni kojima je to jedino i njihovo se puno lakše samostalno umiruje

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Citiraj Mellyca prvotno napisa Vidi poruku
    kresencija, kazes da ste prestale dojiti jer je odbijala dohranu? i sta je onda pocela jesti nakon sto ste je odviknuli od cice? i mi imamo isti problem, a ne znam dal bi se sta popravilo kada bi ju skinula sa dojenja, a i pitam se kako ju odviknuti od toga kada nista drugo ne zeli ...
    Ja sam odjednom napravila rez i to je bilo to, nije bilo više cice mada je ona plakala, moram napomenuti da je to izrazito teško i mukotrpno jer znaš da je djete gladno, a ne smiješ mu dati sisati. Nakon nekog vremena je shvatila da neće dobiti sisu i da mora početi papati. Počeli smo s kerefekima-čokolino, slatki (kršitelj koda)i, pomfri, pire i tak, uglavnom ono kaj sam ja u trudnoći i tijekom dojenja najviše jela jer je na te okuse navikla i bilo joj je lakše pojest to nego one bljutave (kršitelj koda)e. Prvi tjedan je bilo izrazito teško, ali je prihvatila. Da napomenem da je imala i malu, odnosno premalu kilažu i da smo zaista morale prestat. Divim se svima koji doje i beba još uz to lijepo papa...

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

krescensija, misliš li da si dobro napravila?
    da je davanje čokolina, prženih krumpirića... i ostale nezdrave hrane - pogodovalo tvome djetetu?

Citiraj krescenija prvotno napisa Vidi poruku
    moram napomenuti da je to izrazito teško i mukotrpno jer znaš da je djete gladno, a ne smiješ mu dati sisati. Nakon nekog vremena je shvatila da neće dobiti sisu i da mora početi papati.
    znači li to da si namjerno izgladnjivala dijete kako bi pristalo na tvoje uvjete?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

krescenija, za dijete je sigurno i bolje i zdravije da doji i odbija dohranu, nego da jede čokolino, pire, pomfri i slatke (kršitelj koda)a.
    ne bi odbijala dovijeka, djeca imaju različite ritmove, neki počnu jesti sa 6 mjeseci, neki i preko godine dana odbijaju dohranu, sve je to ok dok dijete normalno raste i razvija se.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

a mozda sam krivo shvatila jer na brzinu citam, a sad opet citam i cini mi se da nisam ak gledamo objektivno, realno. xx navodi " sama se smiriti " a visnja " uspavati ". dijete se treba umiriti ak place, cendra, pokazuje nezadovoljstvo.... al to mi nema veze s tim npr. ostavis suhu,cistu, situ bebicu i ona uziva - guguce , igra se rucicama, nozicama - zaspe.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

da, a ovo s pomfijem... uzeti cicu??? moja ima 7 mj, i cica joj je sve, nije bas luda za dohranom, na pocetku tj. prije neikh 3-4 tjedna je gurala jezikom van, sad pojede par zlica dnevno, al za mjesec dana ce vec sigurno to bit i neki pravi obrok. makar meni je to recimo šok jer je maleni uzivo u dohrani i cini mi se da bi i prvu kasicu do kraja pojeo da sam dala, a ona samo gurala van..

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

a mozda sam krivo shvatila jer na brzinu citam, a sad opet citam i cini mi se da nisam ak gledamo objektivno, realno. xx navodi " sama se smiriti " a visnja " uspavati ". dijete se treba umiriti ak place, cendra, pokazuje nezadovoljstvo.... al to mi nema veze s tim npr. ostavis suhu,cistu, situ bebicu i ona uziva - guguce , igra se rucicama, nozicama - zaspe.
    valjda se treba umiriti/smirit da bi zaspala. ali i pored toga ako i zaplače kaže da ne treba skakati odmah nego je pustiti da se proba sama umiriti (par minuta) i ponovno zaspati. ja svoju pustim minutu i ako se ne umiri onda joj priđem i uspavam je.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

moj nema ritam sisanja jer sisa na zahtev. vrlo retko tj. za 9 meseci 3 x je zaspao na sisi. nocu se budi vise i ne znam koliko puta, zavisno od njegovog dobrog ili loseg sna, sisa pa zaspi jos.
    uglavnom odbija dohranu, ali sisa i ritam nema.
    nekad ce valjda jesti i dobiti ritam, pa svi su.

danju spava 2 x razlicite duzine. ako spava sam ne duze od 40 minuta a uz mene moze odvaliti i do 2 i po sata. eto, jako mu je bitno da se spava sa njim i nocu i danju.
    inace spava sa nama

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj frost prvotno napisa Vidi poruku
    ako spava sam ne duze od 40 minuta a uz mene moze odvaliti i do 2 i po sata. eto, jako mu je bitno da se spava sa njim i nocu i danju.
    ovako i naš bebac. izuzev onih prvih 5-7,8 večernjih sati nakon kupanja i sisanja koje provede u svojoj korpici u mirnom snu...

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    krescensija, misliš li da si dobro napravila?
    da je davanje čokolina, prženih krumpirića... i ostale nezdrave hrane - pogodovalo tvome djetetu?

ne, definitvno nije zdravo, ali je prihvatila hranu, a to je ono važno, nakon što je počela jest to jela je sve, ne kažem da je samo to bilo na jelovniku, sa tim smo počeli

znači li to da si namjerno izgladnjivala dijete kako bi pristalo na tvoje uvjete?
    ne na moje nego na doktorove. Djete je bilo sitno (i sad je) i kad je doktor čuo da samo sisa, digao je paniku i tako je i mene uplašio i radi njenog dobra sam poslušala doktora, sada mi je žao, drugi puta slušam svoje instikte. Kad Vam doktor kaže da će dijete biti slabokrvno da neće imat mišiće da će morat na infuziju, primi Vas panika i nije lako, vjerujte mi. Zbog toga danas žalim, ali eto, na žalost morala sam

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Ona apsolutno nije prihvačala hranu dok je sisala nikakvu. Imala je 13 mj i pokušavali smo od njenih 6 mj uvest dohranu, ali bezuspješno. Kad smo prestale prvi dan je uspijela pojesti dvije žlice, a drugi dan je već pomalo shvatila da je hrana OK. Navela sam svoj primjer samo da bih mama koje doje probala bit podrška jer kažem još jednom užasno mi je žao što smo prekinule i da bih mamama koje su imale situaciju kao ja pokazale da nisu same, da nas ima još takvih i da ne popuštaju pod pritiskom, već da slušaju svoje instikte

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i moja je projela s nekih 13 mjeseci. Zam kako nije nimao lako cekati da dijete projede, sva sreca moja je dobivala sasvim solidno a tezini samo od mojeg mlijeka, imale smo podrsku lijecnika, nije bila slabokrvna. Eto, jos uvijek cickamo a papa sve do cega dodje

sto se spavanja tice - sada kada F ima dvije godine tocno kuzim koliko maje cica po noci kada smo doma skupa, cesto odspava i cijelu noc. Kada je u vrticu i e vidimo se veci dio dana po oci se puo cesce "prikaci". Meni je to zapravo super, kada pomislim koliko smo malo zajedno preko dana (doslovce tri sata jer oa rano ide spavati) zahvalna sam zajedickom spavanju i nocnom cickanju a jos malo kontakata i "druzenja".
    Sto se tice treniranja uspavljivanja ja vjerujem da je to potreba roditelja a ne djeteta. Mislim da nije uopce vazno sto djetetovi zivcani zavrsetci mogu nego a sto je dijete emocionalno spremno...Da je to tako prirodo nis ga ne bi trebalo uciti.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj anyia prvotno napisa Vidi poruku
    valjda se treba umiriti/smirit da bi zaspala. ali i pored toga ako i zaplače kaže da ne treba skakati odmah nego je pustiti da se proba sama umiriti (par minuta) i ponovno zaspati. ja svoju pustim minutu i ako se ne umiri onda joj priđem i uspavam je.
    eto, onda sam ipak dobro shvatila. naravno da svatko ima pravo na svoje misljenje i sigurno svi rade za svoje dijete najbolje sto mogu, znaju. al eto, meni nema teoretske sanse da dijete place a ja se coham, tipkam na forumu il nesto trece i cekam da se sama umiri jer ima famoznih 4 mj i to je sposobna, meni su to gluposti i nema sanse da bi tak nesto prakticirala. a djetetu sigurno neces nastetit ako si uvijek tu za njega , pogotovo ne bebici.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

eto, onda sam ipak dobro shvatila. naravno da svatko ima pravo na svoje misljenje i sigurno svi rade za svoje dijete najbolje sto mogu, znaju. al eto, meni nema teoretske sanse da dijete place a ja se coham, tipkam na forumu il nesto trece i cekam da se sama umiri jer ima famoznih 4 mj i to je sposobna, meni su to gluposti i nema sanse da bi tak nesto prakticirala. a djetetu sigurno neces nastetit ako si uvijek tu za njega , pogotovo ne bebici.
    u pravu si da svatko ima svoje misljenje i svoje metode. međutim ja niti se coham niti tipak na forumu niti nešto treće dok moje dijete plače...zato te ljepo molim da se suzdržiš od takvih komentara jer me ne poznaš i stoga nemaš pravo tako nešto reći ili napisati

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Slažem se. Moja ima 18 mj., a još uvijek treba mamu da se pomazimo, čuvamo i družimo dok ne zaspi. Prije svega želim da djete zna da sam tu i da je neću ostavit da tak mala mora sama spavat. Dok će bit spremna ići će sama spavat, a to će doći tako brzo i onda se baš i neće htjet maziti..

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

jel sam ja ikad spomenula da moja spava sama?!? ili da se je ne mazim i dr. ?!?

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

auh. kako ne volim kad iz nečijih komentara provejava stav kako je neko nemajka...čohanje...neukusne li konotacije...
    i moje dete je voljeno, paženo i maženo od roditelja i dve starije sestre. skače se na svako njegovo kme. ipak, desi se da ponekad plače minut-dva. jer smo, npr. u šetnji kolicima i ja znam da plače jer mu se spava i budem li ga vozala još par minuta to će se i desiti. ili baš tuširam mlađu devojčicu, vadim vreo ručak iz rerne ili nešto slično radim...pritom ga osluškujem- poneki uzvik nezadovoljstva narednog minuta padne u zaborav jer zaspi ili se zaigra sam. na tužan plač reaguje se čim pre.
    inače, na ovoj temi ovde uopšte nije bilo reči o puštanju bebe da neutešno urliče dok ne zaspi od iznurenosti. samo o tome da su nekad zadovoljni i kada su sami u krevetiću i da tako umireni mogu i zaspati. ne uvek i ne često, ali zašto da ne? šta to čini loše njihovom nervnom sistemu?
    Posljednje uređivanje od Vishnja : 29.06.2010. at 17:09

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj anyia prvotno napisa Vidi poruku
    upravo sam čitala knjigu "Vaše dijete" od dr. T. Berry Brazelton u kojoj navodi da dijete tijekom osam sati noćnog sna ima oko 3 faze laganog sna tijekom kojeg se može probuditi ili pak nastaviti spavati (ukoliko je u stanju samostalno se umiriti). stvar je u tome da se dijete mora naučiti samostalno umirivati umjesto da nauči da je dio njegovog smirivanja majka ili sisa.
    stvarno se nebi htjela niti prepucavat niti zamjerat ikome. krivo ste me shvatile. i ne znam zasto se osjecate napadnute i izvrcete situaciju, rijeci. nisam nikom rekla da je nemajka, i ta rijec mi je sama po sebi malo iritantna. ja sam komentirala knjigu. a kad smo vec kod tzv. nemajki, onda anyia to definitivno nije/nisi jer nema sanse da one citaju knjige o djeci.... i vec sam rekla, nije isto pustit zadovoljnu bebu koja je u biti smirena i igra se da sama zaspe ili cekat kak gore pise par minuta i pustit da place i nauci se umiriti. i ovo kao, voljena mazena beba cendra minutu da ne zagori rucak ili dok se ne sredi drugo dijete - to je zato jer situacija ne dopusta da se dijete isti cas umiri, a ne zato sto ga se zeli nauciti da to mora samo. i naravno da se desilo i meni i svima ostalima. meni je krivo kad se shvaca kak kome pase. nadam se da je sad jasnije kaj sam htjela rec. i mislim da nije ok kaj ste me napale.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •