joj momze sada mi je lakše !
Naša su djeca razlika 2 tjedna. Mi sisamo, sisamo pa onda oko 10 neko voće, oko 14 povrće i onda opet sisamo, sisamo....i imamo oko 9,5 kg.
joj momze sada mi je lakše !
Naša su djeca razlika 2 tjedna. Mi sisamo, sisamo pa onda oko 10 neko voće, oko 14 povrće i onda opet sisamo, sisamo....i imamo oko 9,5 kg.
eto mi imamo 13 mj, vise ne sikimo, ne pijemo ni adaptirano, ali kravlje nam je OK ne u pretjeranim kolicinama 150 - 200 ml dnevno. Osim toga dobra nam je tj odlicna i domaca slaninica s jogurtom i abc sirom, rajcicom, te kuhani kelj, kupus, ponekad grah bez zaprske zdrobljen bez ljuske s namocenim kruhom, banane s mljevenom plazmicom, palenta, grozdje, lubenice, breskve, šufnudle, kuhane knedle s kajsijama, juhice, kuhana piletina i puretina, tikvice, tjestenina s kajmakom, piroge s sirom i krumpirom, drobljen petit u mlijeku...
Ono sto najvise ne volimo je čokolino, medolino i sva ta mućkana instant hrana - to pljujemo.
Molila bih mame jednogodišnjaka da se pojave sa svojim jelovnicima i opisom "ritma" hranjenja.
Evo, kod nas je ovako (otprilike,okolo-naokolo):
* oko 8,00h - 6 mjerica adaptiranog
* oko10,30h - tzv. međuobrok... uz raznorazne probe ostali smo na par grizica kruh - tek toliko pod njena tri zubica ili jedan djecji keks ili 2-3 griza banane ili drugog voca tako da ne znam da li pojam "međuobrok" ovdje uopće uzeti za ozbiljno
* oko 13h - ručak (meso/ žumanjak+žitarica + povrće) u količini koja stane u ****-ovu staklenku od 220g (češće onu od 190g)...često u zadnje vrijeme bude samo polovica ili trećina pojedena (vjerujem da su zubi ili neka faza, faza, faza)
* oko 15,00h - tzv. međuobrok - tu čak sasvim solidno pojede veći dio neke voćkice ( polovica najmanje dinje,manja kruška, jabuka ili banana)
* oko 17,30h - ovo je postalo nemoguća misija (zadnjih dana žganaca i ABC sira - nekoliko zalogaja), ali već izvjesno vrijeme ovaj popodnevni kruti obrok odbija i ako netko ima neku ideju šta joj dati (do sada su to bile voćne kašice tipa - žganci+ nagnjecana banana; ...Lina ne dolaze u obzir, znala sam kruhića malo umakati u Bio-aktiv ili sir pa čak i s maslacem, ali sve je to par zalogaja...šta im vi dajete popodne?!
*oko 20,30h - 7 mjerica adaptiranoga
U više navrata sam mislila uvesti neki Lino, ili od (kršitelj koda) 7-corn, ali ona ostaje pri bočici mlijeka i čini se zadovoljnom količinom kojom pojede...
Ona je sitnija (8200g i 75cm) tako da i to imam na umu kad vidim koliko nečiji klinci požnjopaju, ali bih voljela da dobijem koju noviju idejicu šta jednogodišnjaci papaju da joj malo obogatim jelovnik (za sada joj je novo ABC sir kojeg pojede s žgancima i to u zadnje vrijeme par zalogaja).
Više me zanima kako taj popodnevni obrok osmisliti i obogatiti!
![]()
Mi za tri dana punimo godinicu.
Papamo slijedećim redom:
- oko 8,00 mliječna kašica ( griz, palenta, frutolino, 7-corn ) sa voćem ili jogurtom
- oko 11,30 2 dcl mlijeka ( adaptiranog ) nakad gricka kruh ili keks
- oko 15,00 meso sa povrćem ili samo povrće ( juhica sa mesom, povrćem i tjesteninom, poriluk sa mesom i krumpirom, kelj sa mesom i krumpirom, dinstane ili kuhane mahune, blitva s krumpirom i maslinovim uljem, pire krumpir sa umakom od paradajza ... ) i 2 dcl mlijeka - ručku se najviše veseli i najviše popapa
- oko 18,00 2 dcl mlijeka ili mliječna kašica sa voćem
- oko 21,00 2dcl mlijeka ili mliječna kašica sa voćem ( zavisi kaj smo papali oko 18,00 )
Između ovih obroka nekada dobije keksić ili kruh pa gricka ili malo jogurta. Jaje i ribu još nisam davala ali mislim da ćemo uskoro probati. Slatkiše još nije probao.
kokosja/pileca/goveda juha + povrce + njoklice od griza (podrobim njoklice s vilicom)
Zanimljivo mi je čitati koliko vi imate obroka...kod nas nešto slično kao kod Momze i Kinder - samo poneki obrokić, ostalo sika. Otprilike ovako: kad se probudi, sika za razbuđivanje
oko 10 h nekad hoće par žlica griza ili žganaca na mlijeku, ili jogurt s malo kruha, riža na mlijeku, lina nismo probali (osim rižolina koji sam neće), pettit keks s jabukom ili na mlijeku
Ovisno koliko je pojeo za doručak, nekad ubrzo nudim voće, a nekad prođe i par sati. To nam nije problem.
U međuvremenu sika, za uspavljivanje obavezno (nekad spava jednom, nekad dva puta, ovisno kad se probudio ujutro)
ručak: nemoguća misija. Nekad, nekad, pojede koju žlicu povrća, meso mu uspijemo samo jedan komadić uvaliti, poslije neće više zinuti. RibuTjesteninu nismo još isprobali. Žumanjak u mini količinama.
Popodne - korica kruha, pettit ili voće (nekad se ogrebe za malo sladoleda od nas).
Večera:malo kruha i svježeg sira, kašica za laku noć (pola doze) ili ništa.
Spavanje: sika
Pije samo vodu, nekad mu dam čaja za probavu jer kaka svaki 3. dan!
Da li im dajete Petit Buerre kekse? Baš sam jučer gledala sastojke i smučilo mi se- od šećera do svih mogućih aditiva i E-ova. Taman sam pomislila da je vrijeme da se ostavimo Plasmona i krenemo na malo širi spektar, ali mislim da ipak nećemo.
Da li ste im već dali kravlje mlijeko i kad namjeravate? Moja bebolina cika, a kad sam na poslu pije adaptirano. Od kravljeg mlijeka nekako zazirem, ne mogu si pomoći. Primiče nam se prvi rođendan, a ja si još ne mogu zamisliti da joj dajem kravlje mlijeko.
Kod nas je ovako:
6:30 - adaptirano
oko 9:00 - obicno sirni namaz, pavlaka, sve to sa malo hljeba, ali par zalogaja i to je to. Uvijek na kraju zavrsimo sa sirom, kojeg moze pojesti neograniceno, ali bez hljeba
11:00 adaptirano i spavanje
13:00 rucak, koji samo promrlja, 10-ak zalogaja je maksimum, osim ako su rezanci sa sirom, to jedino pojede.
15:00 adaptirano i spavanje
18:00 griz na mlijeku ili sir i mrvice hljeba ili palenta sa kefirom ili jogurtom iil ponekad kasica za laku noc
21:00 adaptirano i spavanje.
S tim da izmedju obroka uzme nesto voca, najcesce bananu, koju obicno pojede cijelu, ili jogurt, ili keks.
Mozda nema potrebe da pije ovoliko adaptiranog, ali ona uvijek trazi bocicu pred spavanje. Kolicinski ona pojede jako malo, osim pomenutog sira i rezanaca sa istim.
Linda, ma dajem mu pettit,počela sam sa (kršitelj koda)ovim keksićima, a onda i o njima pročitala svašta...Zar plasmon nema šećera? A i u tim sirnim namazima ima puno aditiva, zar ne?
Mlijeko još ne mislim. Neki kažu nakon prvog rođa, ali mislim da ću još malo odugovlačiti. Moja nećakinja je alergična.
12,5 mjeseci
6.30 sika
9.00 voće
12.00 meso/riba, juha, povrće, žitarice - sve izmiksano zajedno
15.20 sika
xy puta sika
18.00 pulenta ili druge žitarice s jogurtom (napravljenim od svježeg punomasnog mlijeka) ili voćem
23.00 sika
po noći sika prema želji
Naravno, nije da je sve ovako u minutu, ali otprilike su to okviri unutar kojih papamo. Ponekad se sve poremeti (osobito vikendom kad je sika stalno na raspolaganju), a raspored pomalo mijenja iz dana u dan.
Sokove ni čaj ne pijemo, kao što ni ne jedemo slatkiše osim kad se negdje nađemo pa mu nude Petit beurre pa ja malo popustim...
Imamo 11 mj i to ovako izgleda:
7- cca, buđenje, cika
8- igranje u krevetu od kada se probudimo i ponovo malo cika
9- doručak (zobene pah./griz/palenta s voćem)
11-11/30- cika, spavanjac
14- ručak (uglavnom sve za tu dob)
16- malo cike i spavanjac (nekada i bez cike)
17/3O- voćna kaša
20- večera (palenta s jogurtom, griz, ili neka mliječna kašica)
21- cika, spavanjac
Naravno vrijeme je +- 1/2 sata. U toku noći 2x cika.
A sada moje pitanje:
Do nedavno smo umjesto doručka od žitarica i voća imali samo voćnu kašu i stolica nam je bila super i redovna. Pedijatrica nam je rekla da za ovu dob doručak mora biti kaloričan i mi uveli žitarice ujutro i sve se poremetilo (stolica je često tvrđa i uz napinjanje, a i nije uvijek svaki dan). Puno se priča o tome kako se voće ne smije davati popodne, ali ja ne znam kada bi mu ga utrpala u raspored ranije? Pa ne može stalno nešto žvakati. šTA VI MISLITE O TOME?
Svenovamama, ja mislim da bi mu ti trebala davati onim rasporedom koji njemu odgovara. Izgleda da mu je ono voce ujutro stimalo (uredna stolica) i da sam ja ti, ja to ne bih mijenjala. I ja mojoj kikici dajem voce do podne i popodne opet pojede neku vocku ako stigne.
Ovako mi funkcioniramo:
8-9 budjenje, adaptirano 240ml
10:30 - 11, svjeze voce i keks
spavanjac
14:30, rucak - meso/povrce/tjestenina ili riza i razrjedjeni vocni sok
spavanjac
17:30 - 18:00, feta kruha i Bioaktiv ili ABC namaz ili jedno i drugo
20:30 - 21:00 adaptirano, 240ml
Puuuuuno puno tekucine dnevno, voda voda i voda, neki put popije i 3 boce od 200ml. Po preporuci pedice za rucak popije razrijedjeni vocni sok zbog bolje razgradnje zeljeza.
Ja nisam sigurna koliko on tog mlijeka popije ujutro po buđenju, ali definitvno to nije kao prije dok je bio manji, pa se bojim da mu samo voće do ručka nije premalo. Ti znaš da tvoja popije 240 ml i da ju to uz voće može držati do ručka. U svakom slučaju probati ćemo se vratiti na staro ili barem promijeniti omjer u žitno voćnom doručku u korist voća.
A što se tiče fete kruha s nečim, mi smo još na mrvicama kruha tu i tamo.![]()
A moja bi se potukla za kruh. Dala sam joj ga sa 10 ipo mjeseci i kad ga vidi mase rukama i nogama dok ne dobije komad. Doziram joj ga "na kapaljku", samo jednom dnevno ona feta s jogurtom.
momze i naš dan tako izgleda evo punimo 13 miseci i još uvik cicamo ko veliki a između toga malo voča malo juhe i mesa ili mrkva , blitva pa opet cica pa predvećer rižine pahuljice i koji puta čokolino na nagovor MMa i po noči jedno 5-6 puta cica ufff i lakše mi je kad vidim da nas ima još sličnih jer me MM ubiva u pojam sa izjavama da Luka treba počet jesti konkretno
podižem topic jer me zanima kako klopaju današnja dječica
M. se budi oko 7, 7.30 i siki frišku siku
oko 9.30 jede voće (sezonsko, zgnječeno)
oko 10.30 doručkuje žitarice/kruh s/bez jogurtom/vrhnjem/sirom/žumancem
oko 11.30 spavanje i sika (kako spava sa sikom u ustima, cijelo se vrijeme nasisava...) spava do 13, 13.30
oko 14.30 zobeni keksić/kruh dok čeka ručak (jučer sam primjetila da bi mogla u tom vremenu nešto gricnuti jer dok ja skuham ručak, prođe i dva sata od sisanja, odnosno i više budući da krene sisati već u pola 12, no najčešće pojede i frišku siku kada se probudi...)
oko 15.30, 16 ručak: meso/riba (2 puta tjedno) s povrćem s/bez žitarica (ovisno o vrsti povrća)
odmah nakon toga voće
spavanje sa sikom oko 17.30, 18, spava do 19 sati
oko 20.30 (nekada i kasnije, ovisno o tome je li pojela jednu ili dvije sike uz spavanje) večera: žganci/kruh s jogurtom/vrhnjem/sirom, griz s mlijekom,
oko 21.30, 22 sika i spavanje
ne znam večera li prekasno, i je li bed što tako malo dijete ide spavati u to doba večeri, ali ne znam kada bi ranije uspjela i jesti i spavati i igrati se i šetati...
valjda će se to promijeniti kada krene s jednim dnevnim spavanjem, valjda će ranije u krevet
Evo složila sam nekakav meni za šmizlu za ove ljetne dane više kao podsjetnik ili za ideju jer baš ne funkcioniram po vručini.
Buđenje oko 6-7 cika ili obje J
Doručak-oko 8-9
1-jogurt+ kruh sa maslacem
2-jogurt + doj.muesli + breskva (sez.voće)
3-žutanjak+kruh sa sirnim namazom
4-kuskus + jogurt
5-banana+posni sir
6-kruh sa sirnim nam.+svježi sok od aktualnog voća i mrkve
7-kruh sa maslacem + sok
8-žutanjak+sir i vrhnje
9-žganci + soja mljeko
ako nema jogurta pije friško cjeđeni sok ili vodu
između obroka-uspavljivanje na ciki, nakon buđenja voćkica ili voćna salata ili kašica od šljiva (pogotovo ako jede ono što ju zatvara i to je jedino kupovno jer naše šljive nikako da dozru)
Ručak-oko 14
1-juha tikvice+proso (radi željeza taj dan izbjegavamo mlječne proizvode i jede malo više voća)
2-kuhana puretina+ pire od krumpira i špinata
3-ribica (pastrva ili oslić) + grašak
4-proso+ povrće
5-purica + sezonsko povrće
6-govedina + povrće + žitarice
7-riža + dinstan paradajz,tikvica
8-kuskus+ sir i vrhnje
9-ribane tikvice+ pire krumpir + vrhnje
Spavanac oko 15 uz cikanje pa nakon buđenja nekakav keks
Prvo kupanac pa
Večera oko 19-20
1-griz + banana + jogurt (obožava ovu kombinaciju)
2-žganci + breskva + jogurt
3- griz + keksi
4- čokolino na sojinom mljeku
5-pahuljice na sojinom mljeku
6- žganci + jogurt
7- griz + banana + šljiva
SPavanac uz slikovnicu i ciku
Po noći 1-2 puta cikanje i to oko 1 i oko 4
Pije samo vodu ili svježe cijeđeni sok za doručak. Od mlječnih proizvoda jede sir, sirni namaz, jogurt, vrhnje. Mljeko još nisam davala i umjesto mljeka smo uveli sojino mljeko.
Inače kad kuham čušpajze ili juhe, a to je često, kuham bez začina i soli pa kad je kuhano odvadim za nju i kombiniram sa žitaricama (quinoa,proso, amaranth,kuskus). Evo baš danas kuhala govedsku juhicu sa povrćem (brokula, mrkvica,paradajz,kukuruz u klipu, luk,grašak)
Njoj sam odvadila govedinu i nasjeckala na sitno i smiksala povrće u juhici. Kuruzu je dobila komad da se igra/cucla a ja sam joj samo prstima malo zgnječila zrno kuruze i tak joj dala. Pojela je cijeli tanjur (normalni) juhe, a kuruza ju je oduševila.
Jako voli quinou i kuskus koji je i mene oduševio jer može biti slani i slatki. Kombiniram ga u juhicama da se zgusnu ili u voćnim kašicama ujutro ili jogurtnim kašicama navečer.
Nekad pojede jaako puno da se pitam kamo to sve stane, a ima dana kad jednostavno ne želi ništa osim cike, kao što je bilo sad za onih največih vručina. Jedino u čemu se davila bile su maline i to sam joj davala cijele pa ih je gnjeckala sa jezikom i mmmmmkala pa opet otvorila usta, a kad je pojela sve maline sa naših grmića nisam odolila pa sam joj kupila kod domaćih uzgajivača.
I danas kad prođemo pokraj grma malina pokaže znak "daj mi".
Eto ja ukratko![]()
Moja ide u vrtic, pa moram smisliti samo veceru ovih dana. Ovo su nase varijacije na temu:
- krumpir-pire + svjeze povrce (paradajz, krastavci)
- tjestenina sa salsom
- povrtni rizoto (riza + luk + paprika + rajcica + grasak na masl. ulju)
- zganci ("suhi" tj. samo s malo masl. ulja)
- palacinke s domacim djemom (rijetko - kad mi se da od vrucine)
- jogurt/abc sir + kruh
Sandra, ti si moja inspiracija
Definitivno moram kupiti kvinoju, amarant i kuskus.
E, htjela sam te pitati u vezi ovoga:
Zbog čega izbjegavaš? Kalcij sprečava apsorpciju željeza ili?
Ja Maši često dajem proso u pahuljicama i to s vrhnjem, jogurtom ili sirom.
Što kad joj daješ žumance? I taj dan ništa mliječno ili?
Ja sam prestala M. davati voće uz druga jela jer se kao, bolje probavi. Čini se da je došlo do toga da drugačije ni neće voće. Jučer sam joj pokušala dati šljivu s prosom i ne znam čim još pa baš nije bila oduševljena.
Koliko vam voća klinci pojedu?
M. je jedno vrijeme jela po tri voćkice ujutro (kajsija, breskva, šljiva) i između sisanja i ručka.
U posljednjih par dana slabije jede voće.
Sikapika- pročitala sam da mlječni proizvodi sprečavaju apsorpciju željeza, a c vitamin ju poboljšava. Inače je doc rekao da je željezo sniženo pa joj je propisao sirup, a kad sam pročitala kaj joj sve može biti od tog sirupa odustala sam od njega i pojačala u prehrani proso,crveno meso i voće. Ma nije joj neznam kak nisko- kao granica je 110, a njoj je 108. Ja to ne smatram anemijom. Uostalom prije tog pregleda je jedno 10-ak dana samo cicala i slabo je jela ostalo. No sad kak je zahladilo opet super jede ili ja bolje kuham ovih dana?!
Inače nam je voće u međuobrocima. Pojede recimo breskvu struganu žlicom, ili kombinaciju dinja+ breskva, ili ribanu mrkvu sa jabukom, upravo nam na vrtu dozrijevaju kupine pa ih žderemo direkt sa grma. Obožava ih i jučer ih je pojela jedno 6-7 ogromnih i više nije bilo inače bi nastavila. A i one su bogate željezom tak da ćemo mi dovest u red hemoglobin do pregleda u 9.mjesecu.
A inače sam još čitala - ubi me neznam gdje, da ti te pahuljice baš i nisu najnaj radi načina na koji su pripremljene, a inače se proso zbilja brzo skuha, 20 minuta u vodi, juhi i napuhne se znaš kak. a okus je izvrstan.
A žumance jedemo jednom tjedno i uglavnom za doručak. Uz njega mi super pojede vrhnje ili sir. Valjda joj paše ta kombinacija jer joj onda nije suh. Ali zadnjih par puta sam izbjegavala u isto vrijeme i mlječno pa ga nije pojela cijelog.
Da nebi krivo shvatila i ja joj s vremena na vrijeme dam pahuljice jer mi je to jednostavnije, ali ih baš ne prakticiram ak ne moram.
I da se pohvalimo da već tjedan dana SAMA papa keks i kruh. A sa žlicom se trudi pogodit usta, ali trenutno sa žlicom klopa završi na podu-zidu-nogama-mami-kosi-...... svagdje osim u ustima. Ali bejbistepsima pa ćemo stići do cilja.
Još da nauči držat flašicu samostalno i ja sigurna da neće bit žedna i gladna u vrtiću. Inače je ona dijete koje ništa- apsolutno ništa nije stavljala u usta od kad su krenuli zubići. Kak su oni krenuli ona je zatvorila usta i valjda na taj način trpila bol izlaska.
Odo ja u OT- no sad imamo i četkicu za zube pa ujutro "peremo" ta 4 zubića. Prvo mama svoje pa onda Tina mamine pa onda možda Tinine
![]()
Ajme, kad ovo vidim izgleda mi da moje dijete tako maaaaalo jede... Ali ja ne znam kad bih joj ugurala još jedan obrok, jer ona kad nije gladna, jednostavno neće, a ne može ogladniti sat vremena nakon prethodnog obroka... Ugl, ovako nekako izgleda naš dan i jelovnik:
cca 09:00 - buđenje uz siku
09:30 - AD 180 ml
11:30 - spavanje
13:30 - buđenje i voćna kašica (2 - 3 vrste voća + proso/quinoa/amaranth/zobene)
15:30 - AD 150 ml
17:30 spavanje
19:00 buđenje i večera (2-3 vrste povrća + meso/riba (2x tjedno) + proso/quinoa/palenta/amaranth)
21:00 - AD 150 ml
00:00 - AD 150 ml
03:00 - sika
Dakle, s 12,5 mj., 9 kg i 73 cm, čini mi se da malo jede, uspoređujući s vašim jelovnicima, ali ona u roku 2h nije gladna i ja je prije spavanja mogu zainteresirati jedino za dojenje, a za nekakav voćni ili povrtni obrok nikako. Ne znam gdje griješim?![]()
Posljednje uređivanje od Nora Fora : 07.12.2010. at 19:04
moje blizanke imaju 11.mj.
5:30/6:00 - AD 200 ml
buđenje od 6:00 - 7:00
8:30 - keksolino(240 ml)
9:00 - bananu i cure idu u šetnju
11:30 - ručak(piletina, puretina,teletina,riba sa raznom povrćem)
spavanje od 12:00 - 14:00
14:00 - rižolino(240 ml)
16:00 - mama i tata ručaju. a cure jedu kekse, kruh
18:00 - jogurt, voćna kašica ili puding
19:30 - AD 240 ml i spavanje
Posljednje uređivanje od mala2 : 08.12.2010. at 13:30
hm-po ovome moj fakat malo jede (a ima ga, 11,5 kg i ima 12 mj)
8.30 doručak (zobene/prosene/5korn pahuljice + voće)
11.30 ručak (sir+jogurt kruh, voćna kašica i sl)
cika za uspavljivanje
15h ručak (piletina/riba/crveno meso + riža, tjestenina, cikla i sl)
17h užina-vočka/jogurt/keks
19h večera- nešto lagano tipa pahuljice
cika za uspavljivanje
naša mrvica ima 15 mj i tek 10kg, malo, ali što ćemo, aktivno dijete jaaaakooo!! nekad me pitaju: ona uvijek ovako?? aha!!! UVIJEK!! sve je zanima!!
e da, mi neki dan, zapravo moj dragi otkrio rižoto za nju, a sad ga i mi obožavamo!!a i ona, pojede 2 tanjura!!! dakle, rižica s porilukom, mrkvicom, graškom, kukuruzom...malo prošeka na kraju (ak+lkohol ishlapi, bezbrige, a ostane fini neki okus)...ufff...kako guštamo!!
zapravo nisam sigurna kako recept ide jer radi dragi to (jako je sretan kad ga zamolilo da radi naš rižoto), ali ništa komplicirano i brzo je gotovo!
a inače isto muku mućimo s večerama! neznam što da joj radim, ona bi samo grožđe, grožđe i grožđe jela po cijele dane!!1
Pa ne jede malo, ali možda previše pije mlijeka pa zato ne može ništa drugo. Možda da zamjeniš jutarnji AD obrokom (i ubaciš podnevni, voće + žitarice). Nakon prvog buđenja joj daš ručak - povrće s mesom/ribom, nakon drugog buđenja nekakav međuobrok ili AD, a umjesto AD u 21 h mliječnu kašicu - griz pšenični, ječmeni, griz pira, rižu na mlijeku...
Moja je u toj dobi sisala ujutro, prije spavanja (s godinu dana je počela spavati jednom dnevno), prije noćnog spavanja i noću. Tako je i danas. Nisam joj davala AD, ali tu i tamo popije jogurt, praivm joj neke žitarice na mlijeku (onekoje imaju više željeza pravim na vodi kako mlijeko ne bi spriječilo apsorpciju).
A što se tiče kilograma, moja sa 16 mjeseci ima 9,5 (iako smo kao zaokružili na deset) i 78 cm. A jede siku, sat vremena nakon toga doručak - žitarice ili po najnovijem jaje ili kruh s putrom, za 2 sata jabuku, za pol sata, sat ručak, siku prije spavanja, sat vremena nakon buđenja međuobrok (nekada bude i puni obrok, zavisi kako je ručala), dva sata nakon toga večera i nekada prije spavanja malo kruha i sika uz spavanje.
Evo i naš dnevni raspored hranjenja;
Oko 5 ujutro bočica cca 200 ml mlijeka
Buđenje oko 8
Doručak oko 9 ; kruh i abc namaz,ili maslac i pureća šunkica ili neke pahuljice (rižolino, kruška, banana i sl. ili oat apple)
oko 11 spavanje do 12
Ručak oko pola 13, 13; meso s povrćem ili meso s rižom, tjestom ili krumpirom, nekad ribica ili samo povrće, jako voli krumpir s blitvom, a janjetinu i krumpir može pojest više od mene
oko 15 spavanje do cca 16
Večera oko 17; ječmeni ili obični griz sa mlijekom ili palenta s jogurtom, ili palačinke sa sirom i sl.
Navečer oko pola 20 opet mlijeko 200 ml i spavanje.
Ima 12 mjeseci, za sada sve kuham osim ribice, nju pečem u tavici bez ulja, ne solim njegovu hranu kad mu kuham posebno, ali kada nama nešto napravim tipa palačinke onda normalno posolim i to pojede,
U tijeku dana još i obavezno ubacimo neku voćku, trenutno je to banana, ili kruška, ili jabuka.
Pije najčešće kompot od jabuka i kruške ili brusnicu.
Tu i tamo popije i sok, pojede koji keks ili malo kinder jajeta i sl. nekad i voćni jogurt, ovisi kako je ručao i kada. ako rano ruča ili recimo samo povrće onda obavezno jogurtić.
Pokušavam mu ne davat čokoladu ali tete, bake i ostala ekipa uvijek mu ubace komadić u usta. Nedavno smo probali i bjelanjak tako da ćemo sada uvesti i cijelo jaje za doručak.
Eto, inače ima 11kg, veeelika je papalica i čim vidi da netko jede viče am am am. Cijeli dan glođe koricu kruha koji obožava.
za putar štangicu bi tukao
frida uredila imena proizvođača koji krše međunarodni pravilnik o marketingu nadomjestaka za majčino mlijeko
Kad spominjete piće, moja 11,5 mjeseci stara curica ne pije ništa osim cike. Ja joj nudim vodu, probala sam i sok i čaj, u boci, u čaši i u raznoraznim kljunašicama, al sve se to svede na pola guca i pljucanje. Trebam li se brinuti?
Ja mislim da djeca sama znaju koliko im treba tekućine. M. nekada pije dosta a nekada pljuca i vraca van...
Uf mi nikako da ustalimo to kako, koliko i što jede.
Nakon cijelonočnog dojenja, oko 08 ima doručak - neka mlječna kašica (zob, raž, pšenica, griz, keksi...) oko 12 voće s jogurtom, oko 15 slani ručak (povrče sa ili bez mesa i ribe) oko 19 opet neka mlječna kašica. Dojimo 2 puta po danu i 4-8 puta po noći. Pomalo nam se razvija problem slatkog, naime sve više odbija slano i želi samo ove kašice i vočne jogurte. Prije je jeo sve, od avokada do baby bolonjeza, sad ni primirisat, jedino ajde hoće teleći gulaš sa batatom, ostalo mi meljavi i ako ga provam natjerat onda se počme "gušit" nema šanse da ga natjeram 1 žličicu! Već sam lagano očajna jer sam brijala da će sa 2 godine s gustom jest kuhanu ciklu, a on sve više voli "junk" a sve manje ono što ja smatram dobrim. Govori mm da ga treba malo ostavit gladnog da će sve pojest, ali kad je meni grozno to da on stoji gladan do sljedečeg obroka, pa ako odbije slano taj dan, dobije neko voće ili nešto u zamjenu za taj obrok![]()
Sjećam se da je Maša u toj dobi isto znala mrljaviti dok nisam skužila da voli ipak slanije i masnije nego što sam do tada pravila.
Naravno, nije to ni sada ne znam kako slano ili masno (sunc. ili maslinovo ulje, zavisno od toga što pravim, juha pileća, juneća, pečena piletina, jun, riba), ali, primjerice, puno će bolje pojesti ribu koju sam (ako je kuhana) polila maslinovim uljem.
I obožava povrtna rižota (čega MM baš i nije ljubitelj). Budući da ju riža zatvara, skuham joj rižu i proso, pola pola, umiješam povrće koje je ili poprženo na naglo (poriluk) ili prodinstano.
E da moj Š bi i u griz maslinovo ulje koliko ga voli, i onda stavljam u sve slano, ali neki mu okusi i teksture baš ne pašu. Najgore mi je kad se počme "daviti" toliko mu se gadi a uzeo je u usta pa pokušava svim silama pljunut. Protrnem od straha. Onda se i suzdržavam od neke takve hrane.
A evo jučer gulaš od teletine s pastom, smazao baš s gustom. Iako u tom mom gulašu ima luka, česna, tikvica, korabice, celera, pomadore i teletine, tako da brijem da dobije valjda dosta vitamina u tome a?
cure, koje namaze dajete djeci na kruh?
Mi za sada jedemo samo ABC sir i maslac. Sve drugo mi se ne čini dovoljno kvalitetno (mada je i maslac upitan..)
A bojim se da će joj dosaditi stalno jesti isto.
Ja dajem i Zdenka sir- obični ( naravno ne čardaš!) i jako ga voli i na kruhu i jesti komadiće.
Vi dajete kruh jednogodišnjacima? Mene nekako strah jer ima samo 5-6 zuba, iako vidim da već savladava veće komade kuhanog povrća, čak ni meso više ne miksam.
Baš ću mu danas za večeru provat neki homemade namaz na kruh, jesu komadići od 3-4 mm preveliki za početak?
Ja svom 11 mjesečnjaku dajem i kruh i tost ( ima osam već izraslih zubića i sve žvače), a ništa mu već ne miksam sigurno zadnjih mjesec i po. Ti komadići su ti dobri za početak ( sredina kruha je mekana, sama se topi u ustima- nemoj za početak davati koricu)
Nama su homemade voćni jogurti jedan od glavnih obroka, maleni ih obožava.
A evo sad je večerao kruh sa abc sirom, nekakvom šunkom i cijeli jogurt vulgaris![]()
RozaGroza, cijeli jogurt? Ja mislila da mi puno papamo, kad ono... Evo, napunili smo godinu dana, obožavamo kruh, do sad sam mazala s putrom i abc sirom. Ali to mu baš nije nešto, on bi kruh vulgaris. A jogurt uopće ne voli, ni friški sir, jedino mu mogu podvaliti s voćem i to tek ako ubacim barem jedan keksić. Sad me već muči što mu davati za međuobrok. Ujutro papamo AD, onda užica malo kruha kad ja jedem, pa ide voće (obično samo, neki put sa žitaricama), ručak je povrće/meso/riba, popodne kemijam, neki put opet voće s jogurtom, sirom ili koji keksić s voćem, neki put slično ručku posebno ako mi jedemo tako kasno, i onda navečer žitarice s mlijekom i prije spavanja još AD.
Koliko kruha je normalno da pojede (tek je navršio godinu dana)? On ponekad tijekom dana sveukupno pojede i cijelu šnitu, jednostavno obožava kruh. Dajem mu male komadiće koje on sam uzima ili koricu da gricka, ali tu moram paziti jer bi on sve ugurao u usta a ne zna pljunuti van višak.
M. je počela jesti kruh s godinu dana, valjda. Pravim joj domaći, u pekaču.
Ako ga jede za doručak (rijetko, uglavnom ako negdje idemo, onda ga ponesem kao što netko nosi grickalice i ubacujem u kljunčić kockicu po kockicu), onda joj dajem s putrom ili sa svježim sirom pomiješanim s malo vrhnja. ABC sir joj se ne sviđa, zapravo i bolje.
Pokušala sam joj dati i namaz od slanutka, ali joj se nije svidio.
Ona je sva na MM, voli vidjeti to što jede.
Ako nekada nemate ideju za međuobrok (M. prijepodne jede jabuku ili malo kruha ili malo jogurta, a popodne ako imam kakav kolač ili ploškicu trapista ili opet kruh), meni je super skuhati žgance, kada je gotovo - pomiješati sa svježim sirom, izliti u plitki tanjur, ostaviti da se ohladi i onda rezati na kockice. Super je mekano i ukusno. U žgance stavim i malo putra i soli.
Tattoo i ja sam ostala Paf, jer je to prvi put da jede sami jogurt. Al inače pojede cijeli i u vočnom jogurtu, dečko za marendu oko 11 pojede 1 jogurt, 1 bananau i pola velike jabuke + u to iscjeđena naranča ili limun, to je valjda i najjači obrok u danu. Ali stvarno cijeli dan provede hodajuči, evo sad čaga na Black eyed peas, fakat je full aktivan jer mršav je nije debeo.