Pokazuje rezultate 1 do 35 od 35

Tema: Mirni stolac (kazna) ?

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno Mirni stolac (kazna) ?

Danas sam doznala da se za nepodopštinu mora sjediti na mirnom stolcu dok se drugi igraju. Onda teta dopusti uključenje u igru nakon kraćeg vremena! (kao sudac)
    Ne sviđa mi se to uopće, osobito jer ne podržavam kažnjavanje kao metodu. Moje dijete nije ništa spoznalo iz toga, jer "Sva djeca ponekad idu na mirnu stolicu, to je ok".
    Inače je vesela, razigrana, nestašna ali poslušna i pristojna. Pristojnost je kod nas u obitelji na velikoj cijeni Vjerujem da je bila nepristojna, ali ona sama je rekla da nije bila dobra nego zločesta. I da se ljutila. Ovakvu formulaciju mi doma ne koristimo jer smatram da se dijete ružno/neprimjereno ponaša, ali ono samo nije loše zbog toga.
    Te nijanse su bitne!

Što vi mislite? Ima li mirnih stolaca u vašem vrtiću? A ovo s ljutnjom mi isto nije sjelo, jer mi je zazvučalo kao da nije baš prihvatljivo iskazati osjećaj ljutnje.

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Naravno da postoji mirni kutak.
    Mislim da je to izvrstan način da se dijete malo smiri i "razmisli" o svom ponašanju.
    Ne vidim u tome ništa loše,a pogotovo to ne vidim kao "kažnjavanje".

Na koji način bi,po tebi,tete trebale riješiti situaciju kad ih dijete ne posluša po n-ti put?

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

da, i kod nas postoji "mirni kutak".
    točnije, moraju sjesti za stol, a na stolu su im priče, bojanke, plastelin i sl.
    znači nisu niti potpuno izolirani od igre, već je samo u pitanju malo hlađenje.

moj dečkić je bio jednom u tom mirnom kutku i, kako sam kaže, bilo mu je lijepo rekao mi je da se baš zabavio sa stvarima na stolu. znači, daleko je to od onih odlazaka u kut kako je bilo u moje vrijeme (vrijeme dinosaura)

a ovo "zločest/a si", hm...
    a gle, moj je pokupio svakakve riječi i izraze u vrtiću.
    mnoge ne bi nikad čuo od nas doma, a to uključuje i tu "zločest si".
    mi inače to ne koristimo, ali sam primijetila da je to popularno među ostalima, pa i u vrtiću.
    tako da sada čak i nama ukućanima dođe i kaže "zločest/a si".

nisam nešto sretna zbog toga i zapravo nastavljam samo u svom tonu kao i prije. kad kaže da je netko zločest ja kažem da nije, već je samo netko napravio nešto što nije ljepo ili pak nešto što se njemu nije svidjelo (i tetama je rekao da su zločeste, pa je to valjalo malo iskomunicirati s njim kod kuće)

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Mislim da je lako sa svojim djetetom i čovjek može kako hoće, ali s njih minimalno 15 bih vidjela tebe kako bi ishendlala njihove nepodopštine bez da ih pošalješ na malo hlađenje. I taj kutak i nije mjesto s kojeg bi dijete trebalo otići sa nekim traumama, nego bi se samo trebalo malo smiriti i razmisliti o svojim postupcima, pa makar ih samo sljedećih pola sata ne ponovilo

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Ninči prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da je lako sa svojim djetetom i čovjek može kako hoće, ali s njih minimalno 15 bih vidjela tebe kako bi ishendlala njihove nepodopštine bez da ih pošalješ na malo hlađenje.
    sad kad si ovo spomenula, samo bih nadodala da mu je moje "hlađenje", kad je doma, daleko manje zabavno od onog u vrtiću.
    isto tako, nekad mi se čini da tete u vrtiću lakše sređuju stvari sa njih 26 (koliko ih je u grupi) nego ja s jednim jedinim...

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj .kala. prvotno napisa Vidi poruku
    sad kad si ovo spomenula, samo bih nadodala da mu je moje "hlađenje", kad je doma, daleko manje zabavno od onog u vrtiću.
    isto tako, nekad mi se čini da tete u vrtiću lakše sređuju stvari sa njih 26 (koliko ih je u grupi) nego ja s jednim jedinim...
    uff, ovo je i kod mene itekako točno

Vjerojatno klinci u vrtiću bolje i brže usvajaju poželjno ponašanje jer imaju u svakom trenutku i model lošeg,a i dobrog primjera ponašanja u drugoj djeci.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ne smatram mirni kutak ,ako se koristi s mjerom i razlogom, nečim pogubnim za dječji integritet.

djeci više šteti da se ne regira na neprimjereno ponašanje, ili da se nekom djetetu to tolerira a drugo se proziva za isto to , itd

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Kod nas isto postoji mirni kutak i meni je to super. Nema vremenskog roka koji dete tamo mora odsedeti. Dete samo odlucuje kada je ponovo spremno za igru sa drugima. Tete kazu da to odlicno funkcionise i da se retko desava da nekoga moraju vracati u mirni kutak.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Svojedobno smo na roditeljskom sastanku u vrtiću dobili pismeni sažetak cijelog sastanka, i evo baš prepisujem dio o "kazni" (tj. mirnom sjedenju na stolcu):

"U grupi s većim brojem djece to je neminovno, kako bi dijete shvatilo kad treba stati i kad ugrožava druge oko sebe. (Život u kući s jednim ili više djece daleko je drugačiji od života u grupi.) Mirovanje traje najduže 5 minuta."

U načelu se s tim slažem, i u ove 4 vrtićke godine nisam primijetila da bi povremene kazne utjecale na njegovo samopoštovanje. Isto tako, nisam primijetila da bi im bilo zabranjeno ljutiti se. Baš naprotiv, teta me ponekad upozori, kad dođem po njega, ukoliko je taj dan bio jako ljut, i znam da imaju razumijevanja za sve vrste emocija.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mi smo bome imali mirni kutak i doma. Dok je trebalo. Za obitelji sa 2 i više djece to je često jedini način da im se postave granice. Odaaavno nam to više ne treba. ALI mirni kutak treba koristiti na ispravan način - dijete mora znati što je skrivilo, koga je ugrozilo, što se ne smije ponoviti i o tome treba razmišljati u mirnom kutku (koliko godina, toliko minuta, do škole).

mio-mao avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

I moj je L. bio česti gost mirnog kutića jer on i njegov najbolji frendić su onako malo nestašniji , ali moram primjetiti da otkad se prije 2 tjedna ozbiljno zaljubio, cura ga je dovela u red . Kad ga pitam kako je bilo u vrtiću, jel se lijepo igrao i sl. češto odgovori da se cijeli dan grlio sa E. ....Ah, što je ljubav!!!

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

I mi doma imamo mirni kutak. Dijete sjedi na stolici u istoj prostoriji gdje smo i mi, okrenuto prema nama (ne u kut), onoliko minuta koliko ima godina . Prije nego ga pošaljem tamo objasnim šta je "skrivio/la" i nakon isteka vremena pitam da li zna zato je bio tamo itd. I stvarno koristi.
    Svakako mislim da je to u redu, pogotovo u vrtićima.

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj rosa prvotno napisa Vidi poruku
    Naravno da postoji mirni kutak.
    Mislim da je to izvrstan način da se dijete malo smiri i "razmisli" o svom ponašanju.
    Ne vidim u tome ništa loše,a pogotovo to ne vidim kao "kažnjavanje".

Na koji način bi,po tebi,tete trebale riješiti situaciju kad ih dijete ne posluša po n-ti put?

X

Mi imamo i doma mirni kutak.....
    Jednu foteljicu u njihovoj sobi... Kad stvarno koji od njih prijeđe sve granice pošaljem ga da sjedi u toj foteljici..... S time da nema igračaka za vrijeme sjedenja tamo...

Nakon nekog vremena (par minuta) odem do nje/njega, objasnim zašto mora tu sjediti, i odem van iz sobe.....
    Kad vidim da se smirio pozovem ga, pomirimo se, izgrlimo, izljubimo - obeća da više neće raditi nepodobštine, i to je to...

Mi smo isto u vrtiću imali mirni kutak. I doma smo ga imali - bilo nas je troje....
    Nama sad stiže treća beba pa treba neki način za disciplinirat klince inače se mogu pozdraviti s živčekima
    (a šteta, još sam mlada ......).......
    Posljednje uređivanje od Cheerilee : 29.09.2010. at 00:16

maaja79 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

nemam nista protiv mirnog kutka od neke 3 godine.
    ne svidja mi se samo sto se to u nasem vrticu zove kazna...
    sjecam se kad nas je malac sokirao pricom da je bio u kavezu (: ispostavilo se da nije dobro razumio novu rijec "kazna"

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Cheerilee prvotno napisa Vidi poruku
    X

Mi imamo i doma mirni kutak.....
    Jednu foteljicu u njihovoj sobi... Kad stvarno koji od njih prijeđe sve granice pošaljem ga da sjedi u toj foteljici..... S time da nema igračaka za vrijeme sjedenja tamo...

Nakon nekog vremena (par minuta) odem do nje/njega, objasnim zašto mora tu sjediti, i odem van iz sobe.....
    Kad vidim da se smirio pozovem ga, pomirimo se, izgrlimo, izljubimo - obeća da više neće raditi nepodobštine, i to je to...
    svaki put se na ovakvim temama iznova čudim kako vam to uspijeva.

u našem vrtiću imaju stolicu hladilicu , tako je umilno zovu da je djeca ni ne shvaćaju kao nekakvu kaznu.

što se tiče uvodnog posta.
    pa ja bih bila zadovoljna da ona nije ništa shvatila - to i nije neka funkcija mirnog kutka. što je trebala shvatit? prekinuto je njeno neprimjereno ponašanje, i to je bit.

što se tiče bitnih nijansi, ja sam duboko uvjerena da nijanse u tom smislu nisu bitne.
    bitno je da dijete nije povrijeđeno, žalosno, omalovažavano. to je bitno. a ne riječi. može se na omalovažajući način reći i da se dijete ružno ponaša, zar ne?
    očito nije ništa od navedenog, jer je sama rekla da je to OK.

inače, uvijek mi inzistiranje na pravilnim formulacijama rečenica kojima se obraćamo djeci, djeluje kao površno mantranje juula. a ne kao život. samim tim, po mom mišljenju, juul nije shvaćen. možda sam u krivu, ali ja sam uvjerena da za moju djecu nema nikakve razlike kad im netko kaže - zločesta si, i zločesto se ponašaš. kako im to netko kaže, e to je već bitno.

poštujem da je netko protiv bilo kakvih kazni, pa i mirnog kutka, to je drugo - onda sam možda i krivo shvatila uvodni post pa se odmah i unaprijed ispričavam.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

htjela sam editirati ovo - zločesto, u neku drugu riječ, ali nisam stigla. pa molim da se uzme u obzir kao da sam stigla.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

nemam ništa protiv mirnog kutka nikad.

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    svaki put se na ovakvim temama iznova čudim kako vam to uspijeva.

Quotala si moj post..... A neznam što je tu čudno?!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Cheerilee prvotno napisa Vidi poruku
    Quotala si moj post..... A neznam što je tu čudno?!
    što neka djeca mirno sjede, a neka nematesile.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

u nasem vrticu postoji mirni kutak, kako je neko vec opisao, s bojicama.
    ja protiv tog kutka nemam nista.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    što neka djeca mirno sjede, a neka nematesile.
    Stvar je odrasle osobe (roditelja, odgajatelja) kako će navesti dijete da bude mirno. Metode su se razlikovale i za moja 2 sina. Ni kuhanje nije egzaktna znanost, a pogotovo ne odgoj.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Stvar je odrasle osobe (roditelja, odgajatelja) kako će navesti dijete da bude mirno. Metode su se razlikovale i za moja 2 sina. Ni kuhanje nije egzaktna znanost, a pogotovo ne odgoj.
    ja sam samo odgonetnula cherlee cvjetin post.

Uostalom, samo donekle se mogu složiti. Nagnati npr. moje starije dijete na mirnu igru prije negdje 4god nije bilo u rasponu mojih sposobnosti. Mlađe u 3sec preusmjerim na slaganje kockica u trajanju od 20min.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam samo odgonetnula cherlee cvjetin post.

.
    i dobro si ga odgonetnula

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

nemam ništa protiv mirnog kutka, imamo ga i doma.

ella avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

kod nas u vrticu postoji isto tako
    djete se posjedne za stol da se odmakne od situacije koja je izazvala takvo ponasanje
    uglavnom tada moze citat slagat puzle ili neku drugu igru koju moze radit za stolom tete im objasne zasto su maknuti od ostale djece i sjede za stolom koliko im pase obicn bar 3 minute pa koliko hoce jos poslje toga

moja je zivahnija i tvrdoglava pa jenekoliko puta bila za stolom

a sto se tice izrazavanja emocija obino kaze kad je tuzna ljuta ili nesto joj ne pase

i ona je dosla sa novim rijecima iz vrtica i razmim "epitetima" kojima se klinci znaju pocastit u vrticu ja je usmjeravm da je to ruzno i da se to ne govori nikome a ako neko kaze njoj da ga tuzi teti :-

ja sam se pomirila s tim da na neke stvari nemogu utjecat jer uvijek ce biti djece koja ce koristi pa ce tako ona cuti i upotrijebit

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Moja mišljenje je da ovaj moderni način razmišljanja, odbacivanje bilo kakvih vrsta kazni i sl vodi u propast. Naravno da nisam protiv mirnog kuta za djecu u vrtiću. Niti imam išta pritv toga da ga djeca zovu "kazna". zašto nebi znali da su kažnjeni za nedolično ponašanje? Pa t djecu treba odgojiti a ne od njih napraviti samovoljne male životinjice koje će se povoditi za svojim nagonima i provoditi ih u djela u obliku raznih dječjih ideja. Sve se više mislim kako sam i sama pogriješila otkrivanjem tople vode, više ne gledam ispod oka one koji u određenoj situaciji dijete lagano opale po guzici jer ja koja to nisam imala običaj raditi (jesam ali vrlo rijetko) sad vodim teške bitke s djecom. A bome oni koji su znali dobiti po guzici dovedeni su u red na vrijeme. Skrenula sam s teme ali trenutno prolauimo krzo bezvezno razdoblje i najiskrenije mislim da sam trebala drugačije

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa Vidi poruku
    ne smatram mirni kutak ,ako se koristi s mjerom i razlogom, nečim pogubnim za dječji integritet.

djeci više šteti da se ne regira na neprimjereno ponašanje, ili da se nekom djetetu to tolerira a drugo se proziva za isto to , itd
    Slažem se.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Moja tek ide u jaslice i mislim da toga tamo jos nema, ali vec sad kuzi kad je stavimo na stolac/u kinderbet na minutu jer je bila zlocesta, i onda kaze da ce biti dobra (a zacudo obicno i bude, bar 15 minuta )

Inace, kad sam ja isla u vrtic nije bilo mirnog kuta (ili ga se bar ne sjecam), ali kad smo bili nemoguci (a bila sam u jednoj "bandi" kreativnih zlocestoca) onda bi nas kao posebnu kaznu poslali svakog u drugu grupu... I danas pamtim to kao poseban dokaz da smo tom prilikom pretjerali (i tako nekoliko puta), nije da mi je to ostavilo neku traumu, ali obicno to nesto sto je bio povod ne bi ponovili (nego izmislili nesto novo )

Dijete treba znati kad je nesto napravilo krivo, i naci nacin da to vise ne radi, uvjeravanje ne pali uvijek jer dijete cesto ne moze shvatiti u cemu je problem, sto ne umanjuje cinjenicu da je odredjeno ponasanje problem i ne moze se tolerirati...

Ariana avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

i u našem vrtiću je mirni kutak rezerviran na neprimjereno ponašanje. i u 5 godina staža u vrtiću nisam primjetila da izaziva traumu.

Ariana avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

mislim na mirnu stolicu i tihi rad za stolom a ne nekakvo sjedenje u kutu i slićno.

nana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I kod nas u vrtiću je postojao "mirni kutak" i ne mislim da je to nešto loše, dapače.

bauba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nemam ništa protiv "mirnog kutka". Podržavam to.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

i ja mislim da je mirni stolac dobro rješenje za onu malo "zločestu" djecu jer ne znam kako bi tete došle na kraj s takvom djecom. u našem vrtiću postoji ta metoda,to sam se uvjerila u svoje oči kad smo bili na privikavanju i to mi se je dosta svidjelo jer se stvarno djeca smire a nakon nekog vremena se opet uključuju u igru. nemam ništa protiv toga!

Mucasta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

U potpunosti podržavam mirni kutak/stolac. Istu metodu primjenjujemo i doma, čisto da se malo ohladi i razmisli što nije bilo lijepo u njenom ponašanju. Odlično funkcionira.

ella avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

sad sam se sjetila kod prijateljice imaju "kaznu" tako da im kazu ako nece biti dobri da ce ih poslati kod malih u jaslice cetverogoisnjacima je to velika uvreda i kazna :D

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •