Pokazuje rezultate 1 do 50 od 52

Tema: Disleksija i disgrafija

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Evo da se i ja uključim u ovu temu jer me jako zanima dali ste imali problema sa precrtavanjem.Moj sin kao da ne može precrtati .Odgodili smo školu baš zbog motorike.Pamti jako dobro i u stanju je doslovce ponoviti neke tekstove iz crtanog.I to često koristi da bi zabavio ljude!
    Živim na otoku pa mi je teško doći do pravih stručnjaka.
    Dali su vaša djeca imala sličnih problema?
    Paaa, i jesu i nisu... Moj stariji je imao katastrofalnu finu motoriku (zbog usporenog razvoja neurološkog sustava) i zbog toga je imao individualizaciju. Nakon nekoliko godina, sve što je ostalo od te njegove smetnje je relativno ružan rukopis.

Ako dijete nešto ne može precrtati, za to može biti puno vrlo različitih razloga. Djeca ove dobi često još nemaju ni definiranu dominantnu stranu (ne zna se jesu li ljevaci ili dešnjaci). Možda je to problem - ako pokušava koristiti desnu ruku za crtanje jer vidi tebe ili mu stavljaš olovku u desnu ruku, a ljevak je - mogu se pojaviti problemi. Nek piše i crta onom rukom kojom jede, a ne kojom mama ili tata jedu. Stavi mu olovku iznad papira (a ne s desne strane) pa nek odabere ruku kojom će je dohvatiti.

Evo što možeš još provjeriti - da li dijete vidi kako treba (možda je kratkovidan ili ima neku drugu smetnju, moj stariji ima ambliopiju i nosi naočale od treće godine + odgulili smo hrpu vježbi).
    Koordinacija ruka-oko isto može biti problem.

Ne znam što su ti preporučili osim odgode (neku terapiju) ali grafomotoričke vježbe ti može osmisliti logoped. Ako ne možeš do logopeda, možeš puno napraviti sama. Daj djetetu da radi vježbe prstima. Ne mora on znati da vježba. Evo primjera:
    - Istresi mu u zdjelu mješavinu suhog graha i kukuruza, pa nek razdvaja.
    - Daj mu da niže perlice na nit. Kupi mu puzzle nek slaže (to je dobar način da ustanoviš da li možda ima smetnje vida - ako ne vidi kako treba, imat će problema sa slaganjem puzzla). Puzzle moraju biti najprije sa što manjim brojem dijelova, pa kasnije povećavaš. Možeš ih i sama napraviti - izreži neku sliku iz kalendara (možeš i po pravokutnoj mreži, ne moraju biti onak zafrkane kao kupovne puzzle).
    - Uči ga slagati brodić i druge jednostavne stvari od papira
    - Daj mu škare pa nek reže.
    - Daj djetetu igračke koje traže finu koordinaciju pokreta. Da ne frustriraš dijete precrtavanjem, kupi mu lego kocke - neki mali set S UPUTAMA. Nek proba složiti nešto po slikovnim uputama. Ako ne može (ne sutra, nego nakon što ste vježbali s njim sve ovo gore) vidi da li može ako gleda tebe kako slažeš...

Disleksiju će ti dijagnosticirati tek negdje u trećem razredu - prije je jednostavno prerano. A do trećeg razreda vrlo vjerojatno će dijete samo riješiti sve svoje probleme, dakako uz poticaj (roditelja i po potrebi stručnjaka). Uostalom, ni sva djeca ne prohodaju u istoj dobi - neki ranije, neki malo kasnije, a neki dooosta kasnije. Tako je i s finom motorikom. Sretno!
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 30.10.2012. at 14:33

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •