Citiraj buba mara prvotno napisa Vidi poruku
Hvala chokolada na stranicama zlatna djeca!
Hvala Peterlin na savjetima puno mi to znači.Reci mi dali taj papir da dijete ima posebne potrebe utječe na daljnje školovanje?Dali oni mogu upisati dalje što žele ili im je sužen izbor zanimanja.
Kako djeca u razredu gledaju na tvog sina?Malo me brine mala sredina u kojoj živim u gradu je možda lakše!
Papir koji ima moje dijete nije prilagođeni program nego individualizirani pristup. To znači da dijete mora učiti sve gradivo, ali su METODE prilagođene njegovim mogućnostima. Odavno je kod mog djeteta taj papir samo papir. Trebao mu je možda prve tri godine, a sad... piše on uz napor, ali zapiše sve, nema s tim problema. I doma ga vježbam da popravlja rukopis (možeš misliti, klipan koji nosi tenisice br. 44 mora pisati u pisanku za 2. razred s tri kolone...)

Ako ti za dijete nisu ponudili individualizirani pristup, nego prilagođeni program (kad dijete ne može savladati cjelokupno gradivo, pa mu se piše poseban program primjeren njegovim mogućnostima) to se redovito prati i usklađuje s tim kako dijete napreduje. Dijete može do kraja prvog razreda sustići ostale, učitelj će prilagoditi program rada njegovim mogućnostima, a papir ostaje u ladici za svaki slučaj.

Što god bilo, na papiru piše "Rješenje o PRIMJERENOM obliku školovanja" i ono se kroji po mjeri pojedinog djeteta. Moj stariji imao je to zbog jednog razloga (motorika, neurološki sustav) a mlađi je dobio sličan papir u trećem razredu (vizualna disleksija). Ima poteškoće koje nisu jako izražene, ali postoje, pa zašto da ga smatraju smotanim ako ima objektivan problem?

Što se tiče svjedodžbe - nema u njoj ništa. Podaci se nalaze u e-matici (iako mislim da su i to ukinuli, ali ja mislim da bi bilo dobro da ta evidencija ipak negdje postoji).

Što se tiče izbora zanimanja - pa istina je, to ima veze, ali ne s papirom nego s objektivnim djetetovim sposobnostima. Ako dijete ima bilo kakve smetnje koje potraju (tj. koje dijete ne preraste), usklađuješ mu izbor zanimanja s njegovim mogućnostima. Štajaznam, ako dijetre ima tešku disleksiju, može ga se usmjeriti da bude dobar fizioterapeut. Takva djeca (i moji dečki, oba) moraju ići na profesionalnu orijentaciju krajem osnovne škole da bi im se odabralo zanimanje u skladu s onim što im najbolje ide i u čemu će biti zadovoljni u školi i kasnije u životu. Ja bih preporučila svakom roditelju da to napravi za svoje dijete, ne samo onima koji imaju posebne oblike školovanja.

Inače, ako dijete ima takve papire, to ti omogućava (ako gledaš dugoročno) i da se upiše u odgovarajuću srednju školu po preporuci. To su meni rekli u Suvagu kad sam za mlađeg sina dobila papire, iako mislim da bi on prošao kroz školu i bez papira, ali uz teškoće.

Ne opterećuj se time... Početne smetnje pažnje i motorike danas ima veliki broj djece. Pogotovo dječaci to često imaju, ali i prerastu. Ako dijete ima bilo kakve smetnje, treba mu omogućiti primjeren oblik školovanja, jer sve drugo vodi u probleme prije ili kasnije. Druga djeca o tome nemaju baš nikakvo mišljenje. Uostalom, za taj papir ti ne mora ni znati nitko osim stručne službe, učitelja + školskog liječnika i/ili ustanove gdje ideš na dijagnostiku itd.

U našoj školi klinci su znali postavljati pitanja (ne za moje dečke, imaju papire i druga djeca) zašto taj-i-taj mora prepisati samo naslov??? Odgovor - zato jer je to onoliko koliko može (disgrafija). Zašto taj-i-taj smije povremeno prošetati razredom? Zato jer ne može sjediti na miru (adhd). Dobar učitelj to rješava bez problema i objasni djeci da je SVATKO od njih poseban. Učitelj je ključna figura. AKo je učitelj ok i osposobljen za prepoznavanje onoga što djetetu treba, bit će dobro bez obzira na papire. Sretno!