Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: Testovi senzibilizacije

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno Testovi senzibilizacije

sad sam u 32.tjednu i gin me šalje u Petrovu na testove senzibilizacije... mene zanima kakva je to pretraga,je li to isto što i ponovno određivanje krvne grupe i rh faktora?

naime u prvoj trudnoći prije godinu dana radila sam nalaz krvne grupe i ona je ab +,dakle nisam negativna. sad me zbunjuje zašto me opet gin šalje na te testove,možda zato jer sam se u međuvremenu udala i stari nalaz je na staro prezime?

eto ako netko zna što su konkretno ti testovi nek mi napiše...hvala puno

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

I ja sam prošli tjedan radila testove senzibilizacije iako sam Rh pozitivna, a moja ginekologica mi je rekla da se kao u rodilištima traži da sve buduće rodilje naprave te testove. uglavnom imaju veze s tim, da ako je majka, recimo, Rh negativna, a dijete potitivno, onda se njegova krv može pomiješati s tvojom, pa moraš dobiti nekakvu injekciju da ne dodje do nekakvih komplikacija, nešto tako, nisam baš najsigurnija. Uglavnom, nije ništa za zabrinjavat se!

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj monci prvotno napisa
    I ja sam prošli tjedan radila testove senzibilizacije iako sam Rh pozitivna, a moja ginekologica mi je rekla da se kao u rodilištima traži da sve buduće rodilje naprave te testove. uglavnom imaju veze s tim, da ako je majka, recimo, Rh negativna, a dijete potitivno, onda se njegova krv može pomiješati s tvojom, pa moraš dobiti nekakvu injekciju da ne dodje do nekakvih komplikacija, nešto tako, nisam baš najsigurnija. Uglavnom, nije ništa za zabrinjavat se!
    e hvala ti draga!!! a jel su ti ponovno sad određivali krvnu grupu ili si morala donjet stari nalaz?

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

mislim da ima veze što ti je staro prezime na nalazu....i da mora bit ovo novo...

baby_eve avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Testovi senzibilizacije sluze svrsi kada si, kao ja RH-, pa moras dobiti Rogan ako zelis zivo i zdravo dijete da se vasa krv ne mjesa. Inekcija nije nista novo, kao penicilin.

Ako imas novo prezime onda ti svi nalazi moraju biti na novo prezime. Meni je to dr. objasnio da ako zavrsim u bolnici kako cu objasnjavati da sam se ja udala i promjenila prezime...manje je komplicirano napraviti krv i senz. na novo prezime.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Samo su me pitali koja sam krvna grupa, nisu tražili papir na kojem piše koja sam krvna grupa. Taj papir moraš nositi obavezno u rodilište, mislim taj gdje ti piše koja si krvna grupa. Meni su baš jučer stigli nalazi testova senzibilizacije i sve je ok.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Jučer sam išla na Testove senzibilizacije - danas će mi biti gotov nalaz - i mene je bunilo zašto opet na transfuziju kad sam Rh + , ali sve cure sa + nas je slalo u 34.om tjednuponovno...pozdrav....

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

i ne - mislim da to nema veze s prezimenom jer mi je žena odmah po prvom vađenju krvi na transfuziji udarila pečat - kontrola u 34.om tjednu pa sam na to i računala....

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj lilyana prvotno napisa
    i ne - mislim da to nema veze s prezimenom jer mi je žena odmah po prvom vađenju krvi na transfuziji udarila pečat - kontrola u 34.om tjednu....
    tako je i meni bilo...ja sam 0+ i nije mi jasno zasto se radi kontrola ali...radi se

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

jel u Petrovoj svaki dan rade testove i od koliko do koliko sati,jel netko zna?

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj iva1602 prvotno napisa
    jel u Petrovoj svaki dan rade testove i od koliko do koliko sati,jel netko zna?
    Rade svaki dan ali trebaš doći ujutro - mislim do 10 ili 11 (sigurnije ti je do 10).

Ja sam bila prije dva tjedna na kontroli (trebala sam ić u 6. mj ali je ispala sredina 7.) i ono što je mene iznenadilo je još jedna kontrola u 8. mj trudnoće :? To nisam morala u prvoj T. Zar je to neka novost?

tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Evo malo podižem da priupitam je li netko nedavno bio u Petrovoj 3 radit testove senzibilizacije, kad je najbolje doći, moram li bit natašte i kad su gotovi nalazi? Uf, 100 pitanja imam.....

Vali avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj tonili prvotno napisa Vidi poruku
    Evo malo podižem da priupitam je li netko nedavno bio u Petrovoj 3 radit testove senzibilizacije, kad je najbolje doći, moram li bit natašte i kad su gotovi nalazi? Uf, 100 pitanja imam.....
    Ja sam došla oko pola 8, u 8 sam bila gotova, guzva je velika, ali trudnice imaju prednost. Ne moraš biti natašte, nalaz gotov za tjedan dana.
    I nekak mi se čini da svi dođu ranije ujutro, oko 7, pol 8. Mislim da oni koji dodju kasnije, puno brže i obave.

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

ja nisam ni u prvoj t išla u 8. mj. iako je pisalo, a sada u ovoj t me nije niti slala, rekla je da nema potrebe, da ja ipak inzistiram?

tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Tjedan dana se čeka? A ja zabrijala da je isti dan gotovo

tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Anima možda je najbolje da pitaš ginićku - neznam o čemu ovisi to slanje ili ne...

Vali avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

tonili, ja sam radila i testove na hepatitis pa sam mozda zato čekala tjedan dana, nemam pojma.
    Možda se javi netko tko je radio samo ovo.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ponavljanje testa senzibilizacije u 8. mjesecu ima smisla samo ako vam je prvi nalaz Rh-
    njegova je svrha da se kod Rh- majki vidi da li su se pojavila antitijela na eventualni bebin Rh+ te da se još u trudnoći da injekcija rogama (obično se čeka porod kada se rogam daje preventivno zbog iduće trudnoće, a ne sadašnje, jer se antitijela stvore samo u slučaju neke fizičke traume u kojoj je došlo do miješanja mamine i bebine krvi i najčešće ne ugrožavaju bebu koja je trenutno u trbuhu)

slanje svih Rh+ trudnica na ponovno testiranje, i to još u svakoj trudnoći, je rutinska bedastoća koja samo troši pare i stvara mamama nepotrebni stres

ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

kod rh negativnih mama test senzibilizacije se radi 3x - početkom T, u 6mj i u 8mj trudnoće
    evo ja sam prošli tjedan obavila zadnji test, bila u četvrtak (petak se nije radilo), rezultati su bili danas.
    meni se pokazalo da je ok oko 9,30 doći ili čak i malo kasnije, kraće se čeka

nisam se puno udubljivala u RH problematiku i to zašto uopće RH+mame rade/ponavljaju test, ali svejedno ne kužim o kakvom je možebitnom stresu riječ?
    mislim, radi se o običnom vađenju krvi...

Vali avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja sam rh pozitivna, no svejedno je na nalazu pisalo: kontrola u 8. mjesecu trudnoće. Dr. je rekao da ne treba ponavljati.

sunašce avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Vađenje krvi se obavlja do 11 sati,ja sam došla u 10.30 bile smo samo nas dvije trudnice.Dan prije sam došla oko 8 i nakon 40 min.čekanja nisam više mogla čekati,uzela sam uputnicu iz košare i došla sutradan u 10.30-nigdje nikoga osim nas dvije,bila sam gotova za doslovce 5 min.Nalaz je bio gotov u utorak(bila u četvrtak) od 14-15.Krvnu grupu nisam vadila jer je imam od prošle trudnoće,samo me na šalteru pitala da li znam koja sam krvna grupa,a i na uputnici pisalo samo test senz.U svakom slučaju samo jedna napomena-ne ići prije 10 želite li izbjeći gužvu

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa Vidi poruku
    slanje svih Rh+ trudnica na ponovno testiranje, i to još u svakoj trudnoći, je rutinska bedastoća koja samo troši pare i stvara mamama nepotrebni stres
    Nije samo nekompatibilnost Rh faktora mame i bebe jedino moguća, ima i drugih, manje poznatih tipova inkopatibilnosti.
    Ne znam više točno kako se moja zvala, ali znam da je praćenje titra u trudnoći bilo poprilično bitno, a zadnji nalaz su uzeli u obzir i kod transfuzije nakon poroda.

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Sad mi je jasnije nakon što je Lutonjica napisala, znači ako sam jednom Rh plus nema smisla da to opet ponavljam, mislim, to se ne mjenja?!
    Posljednje uređivanje od anima : 30.06.2010. at 09:15

Vali avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj anima prvotno napisa Vidi poruku
    Sad mi je jasnije nakon što je Lutonjica napisala, znači ako sam jednom Rh plus nema smisla da to opet ponavljam, mislim, to se ne mjenja?!
    Pa tak sam i ja shvatila, al mi nije jasno zašto na nalazu napisu kontrola u 8. mjesecu trudnoće.

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Vali prvotno napisa Vidi poruku
    Pa tak sam i ja shvatila, al mi nije jasno zašto na nalazu napisu kontrola u 8. mjesecu trudnoće.
    Pretpostavljam da to pisu rutinski jer vidi ovdje
    Oko 15% ljudi su Rh negativni, pa ako ste vi jedna od njih, potrebno je da tokom trudnoće napravite tzv. testove senzibilizacije. Tokom trudnoće bit će potrebno napraviti test senzibilizacije tri puta - jednom na početku trudnoće (prvi pregled), jednom iza 20. tjedna i zadnji put iza 32. tjedna. Naime, ako je dijete koje nosite Rh pozitivno vaše se krvne grupe neće podudarati, pa premda to neće škoditi dijetetu koje nostite, u kasnijim bi ste trudnoćama mogli imati problema. Da bi se ti problemi spriječili, ako je vaše prvo dijete Rh pozitivno, a vi ste Rh negativni, nakon poroda primit će te zaštitno cjepivo.
    mozda je zaista pisano automatski.

Mislim da je nemoguce da ti se pozitivan grupa iz nekog razloga promijeni u negativnu u 8. mjesecu trudnoce.

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ili jednostavno sebe zele zastiti od pogresnih rezultata
    http://www.plivazdravlje.hr/aktualno...vne-grupe.html

Što može utjecati na rezultate testiranja?
    - Kontrastno sredstvo koje se koristi prilikom rendgenskog postupka prije određivanja krvne grupe može utjecati na točnost rezultata testiranja.
    - Lažno pozitivan rezultat utvrđivanja Rh-faktora može biti posljedica uzimanja nekih lijekova, poput metildopa, levodopa i nekih antibiotika.
    - Rezultati također mogu biti netočni ako je osoba u razdoblju od tri mjeseca prije testiranja primila transfuziju krvi.
    - Promjenu krvne grupe mogu izazvati karcinom ili leukemija.
    - Rezultati testiranja također mogu biti netočni u slučaju nepravilnog rukovanja uzorkom krvi.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •