znate li koga tko je imao preeklampsiju vise puta? kako je to izgledalo i kako je zavrsilo?
vise - mislim vise od dva puta, jer kako je dva puta, to znam![]()
znate li koga tko je imao preeklampsiju vise puta? kako je to izgledalo i kako je zavrsilo?
vise - mislim vise od dva puta, jer kako je dva puta, to znam![]()
samo teoretski.
da prestanem pomisljati na trecu trudnocu ili ne prestanem![]()
Na zalost (ili srecu?), nemam iskustva, a cura koju znam je imala i drugi put problema, ali u puno blazem obliku nego u prvoj trudnoci.
Ne znam dovoljno o temi, ali se sjećam nekakvih statistika gdje se uspješno povuklo korelaciju prvog slučaja sa slijedećima, osobito ako su žene imale istog partnera cijelo vrijeme. Ili tako nekako :?
u prvoj trudnoći sam imala preeklampsiju
u 26 tjednu sam jako otekla, previše sam dobila na težini, tlak mi je varirao 120/80 - 130/90, proteini su bili uredni
u 30 tjednu stvari su se pogoršale, dobila sam jake bolove u želudcu i leđima i završila na Petrovoj, u roku 7 dana sam morala na carski...
sve je super prošle...beba je bila mala(1500 g), ali je sada sve i više nego OK
za PETROVU sve pohvale... doktoru Blaiću i doktoru Đelmišu od srca hvala za svu pažnju koju su posvetili
zanima me kako je kod druge trudnoće, ako je kod prve bila preeklampsija... mora li se mirovati, ideš li na čuvanje trudnoće, moraš li biti u bolnici...
je li netko imao u prvoj trudnoći preeklampsiju,a druga trudnoća je bila uredna?
Ja sam imala u prvoj preeklampsiju , ali već kad mi bio termin
dobila sam 25 kg .
U slijedećoj nisma imala , ali sam puno više pazila na hranu i dobila 12 kg.
Što kaže Davor , i ja sam negdje čitala da je u slijedećoj trudnoći s istim partnerom minimalna mogućnost preeklampsije zbog antitijela iz prve.
Moja mama je imala preeklampsiju kad je bila trudna sa mnom (neprepoznatu do samog poroda, srećom sve prošlo u redu). U drugoj trudnoći je sve bilo ok, nije bilo preeklampsije, uopće nikakvih problema s tlakom.
Ja sam imala preeklampsiju koja se javila u 31 tjednu 3dana sam primala terapiju ali tlak se nije snizio,pa sam završila na carskom.Beba je imala 1820g i 44cm.Sada mi sin ima dvije godine i htjela bih još jedno dijete,međutim bojim se da mi se to opet ne dogodi.
Pozdrav svima.
Ja sam prije 6 godina u 32. tjednu dobila preeklamsiju koja nije tretirana od strane liječnika pa je prerasla u eklampsijuanica2 prvotno napisa
![]()
Bebu smo izgubili![]()
Sada sam opet trudna i uskoro idem u Petrovu na čuvanje trudnoće.
Sa trudnoćom je sada sve uredno ali moramo biti oprezni iako liječnici govore da prema literaturi nema ponavljanja eklampsije sa istim partnerom.
Kao prevenitvu primam Fragmin+Andol100, pijem Omega 3.
koji lijecnici? meni je moja lijecnica rekla da mi se lako moze dogoditi i treci put :?liječnici govore da prema literaturi nema ponavljanja eklampsije sa istim partnerom
Moja prva trudnoca je zavrsila carskim u 35 tjednu zbog preeklampsije. Strah me od druge trudnoce da se nebi ponovilo isto. Meni je trebalo vise od mjesec dana nakon poroda da mi se tlak normalizira uz pomoc tableta. Nakon toga vise nisam imala nikakvih problema. Imali jos netko sa ponovljenom preeklamsijom u drugoj trudnoci? Receno mi je da bi se slijedeca trudnoca odmah vodila kao visoko rizicna i strah me se uopce odlucit na drugu bebu.
Mene je tako strah opet zatrudniti baš zbog preeklampsije.
Iako sam primala terapiju od kad je prepoznata (vrlo rano), završila sam u bolnici sa 30 tjedana i bila na lijekovima za snižavanje tlaka, heparinu, preparu jer sam dobila preuranjene trudove sve do 37. tjedna kada je beba prestala rasti i dobivati kisika pa sam završila na carskom.
Beba je sada u redu, ali bilo je s njim problema!
Strašno želimo drugo dijete, a meni je nažalost visoki tlak ostao i dalje. Uzimam 4 lijeka za skidanje tlaka evo više od 3.5 godina od poroda!
lexy, a sto ti lijecnik kaze?
ovako je bilo kod mene, s time da je prva trudnoća blizanačka.martinaP prvotno napisa
u drugoj se nešto povišeniji tlak pojavio nakon poroda, ali se samostalno stabilizirao.
nakon prvog poroda su me, doslovce, šopali tabletama.
Da se nadovežem,Snjeska prvotno napisa
u drugoj trudnoći nije bilo ni traga eklampsiji.
Ja imala u prvoj, u drugoj ne!
Evo, izvještavam da sam rodila drugi put i ovog puta ni traga preeklampsiji.Doduše, odmah kada sam zatrudnila ginićka me poslala napraviti OGTT test koji je bio malo povišenih vrijednosti,tako da sam do kraja trudnoće bila na dijabetičkoj dijeti i redovito se kontrolirala u Petrovoj. Curka ima 9,5mj. :D![]()
Evo, cure vaša me iskustva raduju i daju nadu da ću i ja moći opet postati mama jednoj zdravoj bebi!
ivana, što su doktori rekli?!
Hematolog, kardiolog, nefrolog... svi protiv dok ne sredim tlak, kojeg btw nikad neću izlječiti, eventualno ću ga držat pod kontrolom.
Ginekolog (Podobnik) je za, rekao mi je da je imao i puno težih trudnoća koje su uspješno završene.
Upravo skidam kile nadajući se da ću bar tako pridonijeti zdravoj trudnoći, koliko toliko!