Pozdrav svima. Moj muz i ja zelimo da posvojimo dijete,ali imamo malo specificnu situaciju i brdo pitanja.
Mi smo trenutno u pocetnoj fazi,jos uvijek samo razgovaramo o mogucnosti i jos uvijek nismo pokrenuli nikakav proces.Dakle jos uvijek teoretiziramo i prikupljamo informacije.
Mi smo 12 godina u braku,oboje imamo 32 g. i bioloskog sina (kako ovo zvuci) koji ce ove godine napuniti 12 godina. Mi smo i psihicki i fizicki sposobni imati jos svoje djece,ali smo se odlucili za posvojenje, jer ovdje gdje zivimo,nevjerovatno je u kakvom siromastvu ljudi zive i koliki je broj djece koja zive u sirotistima u najjadnijim uvjetima. U mogucnosti smo pruziti jednom takvom djetetu dom i normalan zivot i to je bio jedan od glavnih razloga sto smo poceli razmatrati ovu ideju.Pored toga mi smo zaista spremni na jos jedno malo bice,bilo ono rodjeno od nase ljubavi ili primljeno u nas zivot na drugi nacin,nije vazno.
Nas smo troje drzavljani BiH i Hrvatske,rodjeni i zivjeli u BiH. Zadnjih dvije godine zivimo u Kambodzi,gdje muz privremeno ima posao.Nakon zavrsenog posla,vracamo se kuci u BiH.
Zainteresirali smo se za posvojenje,ali nemamo ideje odakle bi poceli.Nasa prvobitna ideja je bila da posvojimo dijete iz BiH,ali kako sam cula to je ''Sizifov posao''.Mnogo se ceka i nije izvjesno da porodica na kraju uopce dobije dijete.
Vidjela sam da je porodica uspjela posvojiti djevojcicu iz Etiopije,pa smo mislili da bi mozda i mi uspjeli usvojiti dijete iz Kambodze.Ovim putem im cestitamo
Ovo ljeto dolazimo kuci u BiH na odmor i mislili smo da bi mozda mogli da prikupimo papire ( sve sto nam treba,da imamo ako pokrenemo proces ovdje).

Da li,posto trenutno zivimo ovdje,mozemo da napravimo ''home study'' ( ne znam kako se to kod nas zove) i ljekarsko ovdje,u Kambodzi ili bas cijeli proces procjene mora se odvijati u BiH i od naseg centra za soc. ili ko je vec nadlezan?

Nemamo bas mnogo vremena na raspolaganju kad dodjemo na godisnji,pa se plasim da bi se morali opet vracati po ostatak dokumentacije,a to bi bili skoro nemoguce prije sljedeceg godsnjeg.
Vjerojatno cu imati jos pitanja,ali evo sad ovoliko. Ujedno ovaj bi se post mogao smatrati nasom prvom pisanom rijecju na ovu temu,pa bi bili zahvalni za bilo kakvu informaciju,cak i nevezano za pitanja koja sam postavila. Puno pozdrava i srece svima ,M.