-
strah od gušenja!!
Curke molim pomoč! moj bebač ima skoro deset mjeseci i obožava sve papati. ne miksam mu nego mu ribam ili gnječim vilicom. Međutim problem je u tome što mu nedam ništa da sam gricka jsam er se strašno bojim gušenja (strah još iz djetinjstva). Jednom sam mu dala keksić bez šečera i bio je oduševljen ali kad je otkinuo malo veći komad sve sam mu uzela! Znam da je problem u mojoj glavi i da podcjenjujem bebinu sposobnost ali neznam kako se riješiti straha.
Kolika je zapravo mogućnost gušenja?
Što je najsigurnije dati?
Da li mu baš moram davati keks, vočku ili koricu ili mogu to prolongirati maksimalno do kada?
Zar ne vježba zubiće ako papa hranu koja mu je usitnjena vilicom?
Imam osjećaj da sam jedina koju to baš tollko muči jer svi oko mene daju bebama svašta za grickati. Bila bih zahvalna na vašim savjetima i iskustvima.
-
Mozes prolongirati koliko zelis, to je tvoja odluka. Ali, obzirom da je bio odusevljen kada si mu dala keks, definitivno mu uskracujes zadovoljstvo istrazivanja novih stvari. Inace, konkretno od keksa se tesko moze ugusiti, pa on bi se u grlu svakako smeksao.
Mozda bi te smirilo da odes na kurs prve pomoci pa da znas kako mu mozes pomoci cak i ako se krene gusiti. Mi smo sa pocetkom dohrane odmah krenuli i sa krutom hranom, naravno bilo je zapadanja komadica u grlo, ali se sve resavalo lupkanjem po ledjima.
-
i mene muči isti strah
dali smo joj pola cijele banane dok još nije imala zube i bila je oduševljena stružući desnima po njoj, sad ima zube pa joj se bojimo dati, a trebali bi
što je najbolje dati na početku?
-
i mene zanima što je najsigurije dati. svugdje piše drugačije, moje frencice kažu da sa koricom kruha treba početi pa nek vježba, a ja sam baš na foumu našla da pedijatri kažu da je od toga najveća mogućnost gušenja. pa sad ti eksperimentiraj, pogotovo ako se bojiš.
polfezna znam da mu uskračujem istaživanje a to nikako ne bih htjela...
dal ste uopće čuli da se netko zaista ugušio?
-
Ja sam mojoj prvo davala jabuku,a kad je bez problema i veći komad mogla odgriznut (a još nema zubiće) prestla sam s jabukom pa joj sad dajem koricu kruhu,ali samo dok je u sjedalici dok je doručak ili ručak tako da je uvijek pod kontrolom,a i mrkvu joj dajem.
Ako se zagrcne lupkamo je po leđima i sve prođe.
Jednom sam vidjela da je jednom dječaku zapela nit kiselog kupusa,mogao je imati 2 god,žena koja je bila uz njega digla ga je,okrenula naglavačke i sve je izaslo van.Mali je poslije nastavio jesti kao da se ništa nije desilo.
Mislim da je dobro u svakom slučaju malo osvježiti pamćenje o tehnikama za pružanje prve pomoći kod gušenja.
-
Tamaris, ja ne znam ni za jedan tragican slucaj. Svaki roditelj ima po neku pricu o "gusenju", prevrtanju naglavacke...ali to je sve deo odrastanja. Sigurno da je moguce da se dete(a i mi odrasli) zaista ugusi, ali ako se vodimo strahovima, dete jako mnogo gubi. Znam da nije lako savladati strah, ja sam panicar po prirodi
, ali kada je dete u pitanju, trudim se to potiskivati sto vise i ne sputavati je zbog svake potencijalne opasnosti.
-
Moja nikada nije imala problema s:
- bananom
- kruskom
- keksima (rizinim) (ionako se otope u ustima)
- kuhanim krumpirom, batatom, tikvom
S koricom kruha je bas imala problem dok nije bolje svladala zvakanje, jer se sve zgruda i bude ljepljivo i tesko za progutati. Za kruh je mislim najbolje poceti s puter stangicom i sl. sto je jako meko i bez problema se guta.
Uglavnom, gledaj da li ti beba zvace ili samo guta. Ako zvace probaj dati poneku vecu kockicu mekane hrane, pa jos vecu, dok ne dodjes do velicine kao da odgrize komad. Ako ide - onda polako kreni da sama grize i jede.
I naravno da sjedi prilikom jedenja, da moze lagano ispljunuti ako joj je preveliki komad.
-
Naravno da uvijek sjedečki papamo, i to u hranilici i naravno da je pod nadzorom. Ali muči me što u stvari znači pod nadzorom, ne mogu ja njemu isčupat komad ako ga je krenuo gutati. Jučer smo mu trgali komadiće keksa za bebe koji je prilično tvrd pa ga treba topiti u ustima, međutim meni se čini da on samo to malo naslini i tolko mu je fino pa odmah guta. Onda mu se zacrvene okice jer ga to ogrebe po grlu i onda mi odustanemo.
-
vidi, imam cetvero djece i nikad nikome od njih nisam branila da jedu i "dave" se u hrani kad su poceli s dohranom...
i sto se dogadja? dogadja se to da se stvarno ponekad dogodi da dijete previse odgrize, da slampavo grize i oblizuje i da taj komad - uleti prerano tamo gdje nije trebao.
ali sto se dalje dogadja? ako pustis dijete da se samo "snadje", dogoditi ce se to da ce se zagrcnuti, vjerojatno malo jace otvoriti oci, drzati usta ful otvorena, napraviti pokrete i ispustiti zvukove kao da se "davi", zasuzit ce mu oci, dva-tri-cetiri puta ce mu se "dignuti zeludac" i onda ce - ispljunuti stvar.
sve ovo trajat ce dvije-tri-cetiri-pet sekundi. dugacke su kad ovako citas sto se dogadja, jos su duze kad u dijete gledas. znam to.
ali svejedno cu ti savjetovati - pusti dijete da jede. u slucaju da vidis da se komad zaletio i uletio u grlo, pricekaj. broji do pet, pusti dijete da to samo rijesi. djeca u toj dobi imaju refleks koji im omogucava da stvar rijese "nagonom" za povracanjem i izbacivanjem hrane. nemoj vikati, nemoj panicariti i nemoj plasiti dijete svojom reakcijom.
u slucaju da primijetis da se dijete zacrvenilo, oci su mu se zasuzile a nema nagona za povracanjem i nista se ne dogadja - onda priskaces u pomoc, okrenes dijete naopacke i lupnes ga otvorenim dlanom po sredini ledja, malo ispod lopatica i u smjeru glave, kratkim odmjerenim ali cvrstim udarcem.
sretno i zelim ti (svima vama koji imate isti problem) da se opustite i uzivate u djetetu i njegovom istrazivanju
-
Litala, što bismo mi bez tebe
? Hvala!
-
litala...
X sve kaj si napisala....u totalnom zenu
da...primjetih što smo išli prema većem broju djece da smo postali smireniji čak i na situacije gdje bi prije napravili totalnu paniku...
-
-
za paranoične mame postoji i ovo
ne znam da li ima kod nas,u grazu ima u intersparu,oko 2 ojra.
-
uuuu lasica super ti je ovo !
-
moj je svojedobno jeo žlicu juhe sat vremena.ozbiljno,žvakao je juhu-bistru.
sve ga je gušilo.a evo sad (3 g) jede ko slon,grizao bi i čelik da mu dam.samo bez forsiranja,počni sa rižinim krekerom,on se topi u ustima,pa bananom...sve nešto mekač..pa ona polako možeš neke srednje teksture,npr.kuhano povrće,tijesto..uglavnom,nemoj žuriti jer nema potrebe.zaista je i do djeteta i to dosta.recimo moj se više zahliktavao sitno izrezanim komadima,nego kad bi mu ja dala jabuku pa da odgrize koliko može.i recimo tekućina ga je dugo gušila.meni je sf bio da će on ikada uzeti čašu i piti iz nje bez da se ne udavi.ali evo sve je nekako samo od sebe došlo na svoje.bez forsanja.
-
apsolutno bez forsiranja, to i ja kažem. još niko nije do škole kašice jeo
-
Ja svojoj od početka dohrane (6 mj.) dajem da gricka. Počela sam sa kriškom jabuke i rižinim keksima, a sada već sve u komadima jede. NIKADA, ali nikada se nije zagrcnula, istina da uvali veliki komad u usta, ali ona si od toga odgrize koliko njoj treba, a ostalo izbaci van u ruku i pojede poslije.
Ali uvijek sam pazila na to da je potpuno ravna i ispravljena dok jede, to je najvažnije, nikakvi polusjedeći položaji i sl.
Posljednje uređivanje od *mamica* : 05.07.2010. at 15:23
-
-
-
istina, ja ne paničarim, bar ne na onaj luđači način da uplašim dijete, nego ga mirno gledam dok on dila sa komadićima, a za to vrijeme oblijeva me hladan znoj i sve me svrbi hi hi. joj grozna sam. ovo je malo offtopic, al za primjer: jučer mu je grozno zapela noga u kimbaču između rešetaka i dok je mali luđački vrištao a moj muž već krenuo po pilu, ja sam lijepo smireno uzela ulje zalila mu nogicu koja je odmah iskliznula. baš sam bila ponosna na sebe jer ima stvarno debele nogice i mislili smo da neće noga moći natrag. uf, grozno.
-
ma mene i danas oblijeva znoj kad jede nešto "nepoćudno".a pogotovo kada vidim djecu kako skaču na trampolinu sa lizalicom. i to onom okruglom,da bolje sklizne.srce mi stane odmah.
-
eh eto ja juče dadoh koricu dvaput.
prvi put je fino mljackao sve u 16, ama rastopio je doslovce i sve 5
od druge je očito prevalik zalogaj otkinuo, fino ga iscuclao i ode niz grlo
ko zaplakao bi a ne može. probam prstom kroz usta vidim nema ništa a oči izbuljene pune suza.
onda ga okrenem i lupim dvaput po leđima i opet prstom kroz usta i izvadim taj zaboga baš prevelik komad, pa i meni bi zapeo!
ništa njemu, ništa meni al sačekat ću još koji dan da se presaberem pa probamo ponovo
-
mi smo jučer skuhali (čak i previše) tikvicu u onako dužim komadićima da može primiti u ruku i drugi kraj staviti u usta i papati, ali bila je previše oduševljena prebiranjem nove igračke po rukama da nije ni probala jesti, probala bi da joj se nije preraskuhana tikvica prelomila 
drugi puta kraće kuham, ja sam htjela da bude što mekanija jer se bojim dat joj u komadu, ali sam pretjerala
-
Sin od sedmog mjeseca sam jeo kuhanu brokulu, mrkvu i sl. u komadu. Jeo i uživao.
Kćer se guši par puta po obroku. Nekad sama riješi, nekad ju dižemo i lupamo po leđima. Ne okrećem ju, već stavljm u vodoravan položaj i lupam glanom po leđima negdje u razini želuca.
Čovjek se s vremenom navikne na to.
-
Imam curku od 9 mjeseci i dva zubića...i mali problemčić...guti se na sve što joj dam u usta.Npr jučer sam joj dala mali al zaista mali komadić lubenice i dijete mi se počelo daviti da sam ju od straha jako mlatnula po leđima na što je komadić izletio van a ona je jadna počela plakati zbog mog udarca...
To sa gušenjem desilo mi se drugi puta i sada mi je strah u kostima...
Iskusne mame!!!Pomoć?!!
-
anjaaa, i mi smo se dugo mučili s dohranom... Ne znam događa li joj se to s miksanom hranom? Znam da je ovdje dosta uvriježeno mišljenje da hranu nije potrebno miksati - sa starijom kćeri nisam ni ja miksala, ali s mlađom jesam - jer nije bilo šanse da pojede nešto druge teksture, pa se nisam time opterećivala.
Pokušaj joj vilicom dobro izgnječiti hranu i ponudi joj mikroskopske količine (pola ili četvrtinu najmanje žličice). Ako ide, super, ako ne ide, hranu jednostavno izmiksaj štapnim mikserom (on ti je najpraktičniji), i također ponudi vrlo, vrlo malu količinu na žličici. Postupno mijenjaj teksturu hrane (najprije "grublje" izmiksano, potom prijeđi na sitne komadiće). Nemoj se pretjerano brinuti, kad-tad će prihvatiti dohranu i bit će sve ok.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma