Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: utisnuce - intruzija zubica :(

magda_ avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno utisnuce - intruzija zubica :(

moj deckic 2,3 je danas pao u kuci, okretao se, izgubio ravnotezu i ravno zubima o pod. cim smo ga podigli zalila ga je krv, pa nismo mogli vidjeti sta je u pitanju. dane spominjem koliko je vristao!
    nema posjekotinu, ali krvarilo mu je oko gornjih zubica i naglo oteklo, najvise meso iznad gornjih jedninica, a zatim usna gornja i donja. naglo su mu se smanjili zubici zbog mesa koje je nasjelo odozgo, ali kasnije smo ipak primijetili da su gornje jedinice malo utisnute prema gore, oko 3mm. otisli smo u hitnu djecijem stomatologu... ne bi trebalo, ali moguce je da je doslo do kontakta korjena zuba sa zamecima stalnih zuba, pri cemu ih je potrebno vaditi i sto moze ostaviti posljedice na stalne zube, kasnije nicanje, nepravilno nicanje ili kvalitetu zuba....to ce pokazati rtg, ali tek u ponedjeljak zbog vikenda. ionako, koliko sam se nacitala po netu, ne mozemo nista uraditi nabrzaka. sta je tu je.
    ja se samo nadam da nije doslo do tog kontakta!!! nadam se!!!
    imao je tako lijepe zubice, malo duze od dvica, sada su iste duzine, malo kraci.... no samo je vazno da nisu osteceni trajni zubici.
    stvarno sam zabrinuta ako smo zeznuli trajne

jeste li vi povredjivali mlijecne zubice, utiskivali u desni... kako je proslo?

Zorica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mi jesmo, i to dva puta . Prvi put su mu zubici potamneli, to je trajalo oko 2-3 nedelje i boja se vratila ali zato sad ima jedinice i dvojke koje su dosta manje u odnosu na recimo trojke. Stalni zubici se na snimku vide, stomatolog kaze da ne bi trebalo da bude problema.

Da sve prodje bez posledica i da imate lep i blistav osmeh

Ava M avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Uh, kad sam čitala početak posta, kao da si opisivala našu situaciju (pad, krv, plakanje i to). No vi ste na sreću bolje prošli od nas.

P. je naime prije 5mj. pao na ćošak kreveta (isti scenarij), s tim da smo mi, kad smo uspjeli malo sanirati krvarenje, ugledali - rupu!
    Naravno da je također bio vikend...
    Da ne duljim, djelić te prve jedinice je puknuo, a cijeli ostatak je utisnuo u desni. Tako da je sada praznina kao da je izvadio zubić.
    Nakon slikanja se pokazalo da je zub u desnima, a koliko sam ja skužila pedodonte, slika još uvijek ne može pokazati stanje trajnog zuba jer je on još u zametku, prerano je (P. je trogodišnjak).
    Svakako, rekli su nam da bi se zubić trebao sam vratiti natrag, kroz jedno 6mj.
    Baš smo prekjučer opet bili na kontroli s obzirom da se spuštanje ni ne naslućuje. Dr. je rekao da ništa ne brinemo, da će se to već dogoditi (kod nekog prije kod nekoga kasnije), a ako ništa, trajni će ga početi izgurivati. Ako se baš ništa ne bude događalo kroz neko duže vrijeme, i ako bude prijetnje da trajni počne ići negdje u stranu, onda će taj utisnuti mliječni izvaditi. Ali, u pitanju su godine. Na kontrolu ćemo opet kroz 6mj.

Eto to je naš slučaj. Kako vidiš, puno drastičniji nego vaš. I potpuno razumijem tvoju brigu i tugu. Ja sam bila izbezumljena!
    Ali mislim da nemaš razloga strahovati, jer ako su doktori bili mirni i optimistični u našem slučaju, gdje je skoro cijeli zubić ušao u desni i itekako mogao ozlijediti zametak trajnog, kod vas mislim da nije bilo takvog "grubog" kontakta. Jer, kako kažeš, samo su se malo utisnuli.
    I da, rekli su nam da se to na žalost često događa kod djece jer su im desni, meso i zubići još uvijek jako mekani, i usljed padova dolazi do takvih situacija.

Biti će sve u redu, sigurno!

magda_ avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

hvala vam Zorice i Ava M!!!
    malo mi je lakse kad sam procitala vase postove, mada svaki pogled na te natecene usnice i drugaciji izgled zuba, okrvavljenih okolo, smanjenih od otoka grcevito me zaboli. nadam se da ce ostati na ovome.

znaci da se ne prepadnem ako pocrne, moguce da se boja vrati, uh hvala ti, ja vec procitala da ako pocnu crniti znaci da odumiru.

stvarno uzasno, samo razmisljam kako je roditeljima koji dozive teske ozljede kod djece, trajne..., kad mene ovaj grc ne popusta... sacuvajboze!!!

hvala vam

magda_ avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ava M, i to mi je, takodjer, optimisticno da je tvoj dr. rekao da bi se trebali vratiti.
    nadam se da ce biti uredu.

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam se prevrnula iz kolica s godinu i nešto (popela se na kolica dok mame nije bilo, stala na sjedalo, primila za ručku i kolica su se nagnula i pala). Gornjim jedinicama sam udarila u ručku (na kolicima su ostali otisci zuba). Ja se toga ne sjećam, ali po priči bilo je puno krvi, plača, urlika, poslije sve nateklo, nisam mogla jesti, samo tekuće. Stanje je bilo da sam obje jedinice gurnula u desne i to dosta, jednu malo više, čak je i puknula.
    Kad su ispale i počeli nicati trajni zubi, izašla su oba zuba, jedan lijep i pravilan, drugi je išao ukrivo (prema unutra) i pucao je, malo po malo. Na kraju od njega nije ostalo ništa, izvadili su ga pred moj pubertet i tad sam dobila umjetni zub. I dan danas su mi desni iznad te jedinice podignuti i vidi se razlika.

Zorica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Magda, cudo su ova nasa deca, kod njih na kraju mora sve biti u redu

Zaboravila sam juce da ti napisem, preporuka stomatologa da 7-10 dana jede pasiranu hranu i da nista ne grize sa prednjim zubicima.

magda_ avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

matilda, toga se bojim, ali sad sta je tu je. sutra cemo vidjeti snimku i znati koliko su usli gore.

Citiraj Zorica prvotno napisa Vidi poruku
    Magda, cudo su ova nasa deca
    da, da, teskom mukom smo ih dobili

Zorica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj magda_ prvotno napisa Vidi poruku
    matilda, toga se bojim, ali sad sta je tu je. sutra cemo vidjeti snimku i znati koliko su usli gore.

da, da, teskom mukom smo ih dobili
    Bitno je da su sad tu uz nas, a i mi uz njih

Jel ste bili na rtg-u?

magda_ avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

bili, ali nismo uspjeli snimiti, nema sanse ovog mog zvrka privoliti da to obavimo, on ima sest ruku i sest nogu!!! nije dzaba zube na sred sobe zeznuo.
    a pogotovo sto ni oni u domu zdravlja nemaju iskustva sa djecom, jer rijetko djeca snimaju zubice.
    pokusat cemo drugi dan, kad bude bolje volje. danas je inace ...uh... taaako sam umorna
    samo smo uspjeli u istom d.z. otici do jos jedne pedodentologice, po jos jedno misljenje, pa kaze da ne bi trebalo da su zeznuti stalni zubici, jer su u ovoj dobi visoko. ipak, moramo to snimiti da budemo mirniji, mada tehnicarka na snimanju kaze da se boji kako se kod njega nece to bas vidjeti, mali je... nemam pojma...

kiss za tvog decka, jednom davno sam ti pregledala slikice, predivan je!!!

Zorica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Bice sve dobro, videces.
    Hvala za komplimente, ne sumnjam da je i tvoj sin isto tako divan, mada slike nisam videla (a volela bi)
    Pusa za drugara!

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Moj J. je kad je imao 2.5 g podletio pod ljuljačku i izbio zub (bilo bi dobro da ga je izbio)..bolje rečeno da mu se jedinica gornja skroz izvrnula i sa unutarnje strane zabila u usnu.
    Hitno smo završili u Dubravi na operaciji vađenja tog zuba iz usne i šivanja iste.

Nisu slikali jer kažu da ga tada nije bilo potrebno nepotrebno zračiti...sa zametkom nadam se da će biti sve ok, ali to ćemo vidjeti kad bude vrijeme za trajne zubiće,

što je učinjeno, učinjeno je, sva sreća da nije cijelu vilicu slomio, za zub danas svakako ima puno mogućnosti heheeh

a i fora mi je ovako bez njega...presmiješno, kao neki mali razbijač

p.s. magda, bit će sve ok

magda_ avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Zorica prvotno napisa Vidi poruku
    Hvala za komplimente, ne sumnjam da je i tvoj sin isto tako divan, mada slike nisam videla (a volela bi)
    uredit cemo i to

magda_ avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj ewa prvotno napisa Vidi poruku
    za zub danas svakako ima puno mogućnosti heheeh

a i fora mi je ovako bez njega...presmiješno, kao neki mali razbijač
    pa, u pravu si ewa! ali treba vremena da se pomiris s tim evo, ja se vec bolje osjecam.

moj nije "kao", moj "je" razbijac

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

znaš, kad su mi rekli da mora pod anesteziju da bi mu izvadili zub i sašili usnu, molila sam Boga da što prije odemo doma...da to završi koliko sam bila uplašena, tako da me za zub iskreno nije bilo ni najmanje briga, ako me kužiš

ma bit će sve ok ))

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Moja M. je u dobi od godinu i pol pala i "zagrizla" radijator. Gornje jedinice je utisnula u desni, a jedna dvojka se bila skroz izvrnula prema van. Bila je isto sva krvava i naotekla (kao boksači nakon meča). Rezultat: svi su se zubići s vremenom vratili na svoje mjesto i učvrstili, jedna jedinica je potamnila, a iznad nje na desnima se napravila kao mala fistulica (rupica iz koje se povremeno znalo iscijediti malo sekreta). Sve je tako stajalo do nekih 5 godina kad su se mliječni zubići počeli klimati i ispadati. Na njihovom mjestu su izrasli zdravi trajni zubi, fistula se zatvorila i sada je sve u redu.
    Posljednje uređivanje od mamanatali : 09.07.2010. at 09:51

magda_ avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mamanatali, mogu misliti, to je bilo uzasno!!!
    drago mi je da je na kraju, ipak, sve uredu.
    tvoje iskustvo je ohrabrujuce.

nadam se da ce i kod nas biti uredu trajni zubuci. ne primijetim da su mu ove jedinice ista potamnjele, nadam se da nece. samo sto mu resica iznutra izmedju zuba stoji vrlo nisko, do dna zuba. mislim da mu smeta kod zagriza. mozda i to dodje na svoje vremenom.

hvala ti sto si podijelila samnom.

magda_ avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

evo nakon mjesec i po da se malo javnem... zubici su nam, ipak, potamnjeli mislila sam da nece, jer nisu duboko utisnuti, oko 3 mm, ali...
    danas smo bili kod dr., kaze da su to mrtvi zubi, traumatizirani, da se moze javiti gnojenje iznad, uglavnom sta je tu je, pratit cemo.
    samo se nadamo da ce novi zubici aBd biti uredu.

Ava M avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj mamanatali prvotno napisa Vidi poruku
    Rezultat: svi su se zubići s vremenom vratili na svoje mjesto i učvrstili, jedna jedinica je potamnila, a iznad nje na desnima se napravila kao mala fistulica (rupica iz koje se povremeno znalo iscijediti malo sekreta).
    Mamanatali, ako se sjećaš, nakon koliko vremena su se jedinice vratile na svoje mjesto? i dali su bile skroz utisnute ili samo djelomično?
    Jer P. je utisnuo jedinicu, skroz u desni, izgleda kao da mu je ispao zubić, a dr. su nakon prvih pregleda rekli da bi se mogla vratiti kroz 6mj. Prošlo je i više od 6mj. a za sada nema nikakvih naznaka spuštanja. Na zadnjem pregledu su nam rekli da ne brinemo, da će se ili spustiti ili će je trajna jedinica pogurati.
    Već sam se naviknula na njega "bezzubog", ali bih svejedno voljela znati...

Magda,

magda_ avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Evo nakon jos par mjeseci, nekim cudom, nasi zubici su opet bijeli, cini mi se kao sto su i bili prije povrede. Hvala Bogu! Nadam se da ce sve biti uredu sa stalnim.
    Ali stvarno cudno.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ne sjećam se više nakon koliko su se vratili na mjesto, ali nekako mislim da je bilo i dulje od 6 mjeseci. (Oprosti, kasnim puno s odgovorom, nadam se da je kod vas već do sada stanje sa zubićima bolje.)

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Podizem temu!
    Jucer je moja curica,godinu i dva mj pala dok je u ustima imala flasicu i utisnul je jedinicu. Isli smo kod zubara i poslala nas je u gundulicevu ali tek sljedeci tjedan jer je jako natecena(izgleda ko da je bil na plasticnoj operaciji) Sta ce joj raditi na pregledu i sta mogu ocekivati da ce se desiti sa tim zubom i kasnije sa trajnim zubom?

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

mlađa je pala ravno na prednji zubić sa svojih 13 mj.
    izgledalo je grozno - sve puno krvi, oteklo, ma užas jedan.
    otišli smo istu večer u perkovčevu na hitnu, tamo su ju pregledali i poslali nas doma.
    kasnije smo radili kontrole kod stomatologa, nikakvi zahvati nisu bili potrebni.

zubić se utisnuo u meso i nakon kojeg mjeseca opet niknuo - samo je bio malo iskrivljen, i promijenio boju u sivu.

ima par mjeseci kako joj je taj zubić ispao i sada niče trajni. baš me zanima kakav će biti

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Jucer sam zvala u Perkovcevu,malo me je doktor smirio ali Ema mi izgleda grozno,sva je naotecena i bas mi ju je zao. Danas se lupila u to pa je opet isla krv. Ma grozno,nemogu doc ksebi

magda_ avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Evo da se i ja javim nakon mnoooogo mnooogo vremena

Moj sin je sa 2,3 god. prvi put povrijedio/utisnuo jedinice, i o tome sam pisala u prvom postu gore. Međutim, godinu i nešto poslije je imao još jednu povredu, mnogo težu, pao je sa ograde visine 1,5 -2 m, u pokušaju da je pređe trčeći za većom djecom i najviše povrijedio donju vilicu (posjekotina 4 konca na dnu brade), OPET gornje jedinice i nešto manje dvice. Sve ih je utjerao u desni PONOVO za koji milimetar i nalomio. Sve je izgledalo užasno, krvavo i natečeno. Danima je imao izobličeno lice sve do ušiju, jer je povrijedio i krajeve vilice. Snimak zuba je pokazao da su stalne jedinice ipak još uvijek bile visoko i da nije došlo do kontakta.
    Sve ovo pričam jer je zaista bilo grozno i plašila sam se kakve će biti nove jedinice. Danas je A. prvačić sa prelijepim velikim jedinicama , pravilno postavljenim i bijelim. Hvala Bogu!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •