Pokazuje rezultate 1 do 46 od 46

Tema: Ribani kolač od jabuka

  1. #1
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno Ribani kolač od jabuka

    Evo, jedan starinski, nama jedan od favorita... Nije kompliciran.

    Tijesto:
    30 dkg brašna (pola oštrog, pola glatkog)
    1/2 praška za pecivo
    15 dkg maslaca
    10 dkg šećera (ja stavim 5 dkg)
    4 žutanjka
    ribana korica limuna

    70 dkg kiselih jabuka, cimeta po ukusu

    Nadjev:
    4 bjelanjka - snijeg
    15 dkg šećera (stavim 10 dkg)
    1 vanilin šećer
    13 dkg mljevenih oraha
    3 žlice marmelade od marelica (stavim 2 žlice)

    Umijesiti prhko tijesto, pola zalediti (oko pola sata), a pola razmrviti i utisnuti u protvan. Na tijesto naribati i rasporediti jabuke i posuti cimetom (tko želi).

    Istući snijeg, dodati šećere i još malo miksati, potom lagano umiješati ostale sastojke. Preko jabuka staviti nadjev, a na to naribati drugi dio tijesta.
    Peći 30-40 minuta na 180 stupnjeva.

  2. #2
    ivica_k avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Postovi
    1,835

    Početno

    ovo je moj izbor za nedjeljni kolač od jabuke...staviti ću domaći pekmez od krušaka....mmm, već mi "miriše"

  3. #3
    zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    GYM
    Postovi
    5,117

    Početno

    taman imam jabuka, finih, domacih, kiselih...
    moglo bi to sutra uz rucak. mljac.

  4. #4
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Javite kako je prošlo!

  5. #5

    Datum pristupanja
    Sep 2010
    Postovi
    32

    Početno

    Joj...ovo moram isprobati...k baaki po jabuke....i bacam se na posao!!!

  6. #6
    ivica_k avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Postovi
    1,835

    Početno

    peče se
    recept sam morala "adaptirati", jer nisam na vrijeme uočila da nemam oraha - stavila sam šalicu zobenih pahuljica umjesto njih

  7. #7
    kiara79 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009
    Lokacija
    hacijenda
    Postovi
    2,433

    Početno

    hey kolač ispao mljac-mljac..
    mmobožava kombinaciju oraha,marmelade i jabuka..ž
    hvala na receptiću.

  8. #8
    ivica_k avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Postovi
    1,835

    Početno

    Citiraj ivica_k prvotno napisa Vidi poruku
    peče se
    recept sam morala "adaptirati", jer nisam na vrijeme uočila da nemam oraha - stavila sam šalicu zobenih pahuljica umjesto njih
    kolač je dobio komplimente od svih ukućana, sutra pravim ponovo za baku, sa šećerom za dijabetičare

  9. #9

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    3,026

    Početno

    Jako fino.... ali ja volim jači okus oraha pa ću sljedeći puta dodati i šaku sjeckanih
    A možda i probam bez gornje kore.....
    Posljednje uređivanje od Janoccka : 10.10.2010. at 16:07

  10. #10
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

    Početno

    A ja pročitala "ribin kolač od jabuka" i mislim si.."bljak kaj bi ovo trebalo biti?"

  11. #11
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Citiraj ana.m prvotno napisa Vidi poruku
    A ja pročitala "ribin kolač od jabuka" i mislim si.."bljak kaj bi ovo trebalo biti?"


    Cure, jako mi je drago da vam se dopao. Papajte i uživajte!

  12. #12
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

    Početno

    Inače, čini mi se fini kolač.Volim jabuke, prhko tijesto, cimet i orahe i ovo bi moralo biti mraaaaaak!

  13. #13
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    ana, probaj ga, jednostavan je, mislim da će ti se svidjeti.

  14. #14
    tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009
    Postovi
    3,341

    Početno

    čini mi se jako fin, moram probati

  15. #15
    kiara79 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009
    Lokacija
    hacijenda
    Postovi
    2,433

    Početno

    ja radim opet danas...

  16. #16
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Citiraj kiara79 prvotno napisa Vidi poruku
    ja radim opet danas...

  17. #17
    zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    GYM
    Postovi
    5,117

    Početno

    ja ga jos nisam stigla napraviti, a bas mu se veselim...

  18. #18
    ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,633

    Početno

    Kud svi tud i ma li Mijo...
    I ja cu ga sutra raditi!

  19. #19
    ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,633

    Početno

    Kolac je mljac, mljac!!
    Ja sam ga malo izmjenila; nisam nasla orahe, pa sam stavila bademe i gornje sam naribala samo mrvicu tijesta, tek toliko da malo pokrije kremu. I mozda mi je mrvicu preslatka krema, drugi puta mrvicu manje secera. Inace je odlican!!

  20. #20
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Super!

  21. #21
    ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,633

    Početno

    Radila sam je jucer ponovo, ali sa orasima. I ipak mi je bolja sa bademima, nisam bas ljubitelj oraha. I stavila sam u kremu 10 dag secera i i bila je super. Pola je nestalo prije nego sto se uopce ohladila. Drugi puta cu probati sa ljesnjacim, pa da vidim...

  22. #22
    zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    GYM
    Postovi
    5,117

    Početno

    ja sam neki dan pravila, jako mi je fina. jedino nisam imala vremena cekati da se polovica tijesta smrzne za ribanje, pa sam cijelu kolicinu stavila na dno. bilo bi bolje da sam naribala, ovako je ispalo mrvicu predebelo tijesto.
    drugi puta cu ribati...

  23. #23
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Ja tu ribanu pitu radim od sira. Istina, dugo nisam, ali baš bih i mogla... Tijesto je gotovo isto, samo ide jedno jaje više, žumanjci u tijesto, a bjelanjci/snijeg u sir. Isto stavljam pekmez na donje tijesto.

    Nadjev:
    oko pola kile svježeg kravljeg sira (ne mora biti posni, dapače... stavim i koju žlicu vrhnja ako je posni)
    3 velike žlice šećera (to je cca 10-12 dag)
    ribana korica pola limuna
    5 bjelanjaka-snijeg
    šaka grožđica, očišćenih od peteljki
    Ako je sir voden, može se dodati koja žlica brašna u nadjev.

    Za pitu s jabukama lijena sam ribati gornju koru, pa radim klasiku (manje jaja, da se može valjati). I ne mjerim nego radim "od oka" ako to se može samo kad već čovjek ima dosta prakse s istim kolačem.

  24. #24
    zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    GYM
    Postovi
    5,117

    Početno

    vidis, Peterlin, dobro si me sjetila, ja sam u tijesto dodalo jos jedno jaje jer je bilo premrvicasto i nikako s nije dalo povezati...
    a moram probati i sa sirom. mm je bas nedavno zicao pite (cesce radim studle jer mi je brze gotovo)

  25. #25
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Citiraj zhang prvotno napisa Vidi poruku
    vidis, Peterlin, dobro si me sjetila, ja sam u tijesto dodalo jos jedno jaje jer je bilo premrvicasto i nikako s nije dalo povezati...
    a moram probati i sa sirom. mm je bas nedavno zicao pite (cesce radim studle jer mi je brze gotovo)
    Ovisi to i kakva su jaja - u inozemnim receptima često stoji da u kolač idu 3 jaja A klase ili S+ klase jer nije svejedno koje su veličine.

    Trik za prhko tijesto koje se raspada - dodati 1-2 čajne žlice punomasnog kiselog vrhnja da se bolje poveže (ne pretjerati, jer će biti žilavo). Probala sam i sa sojinim vrhnjem za kuhanje - isto pali! Klasično vrhnje za kuhanje nije mi se pokazalo tako dobrim, ali tko zna... jaja nisu uvijek ista, ni brašno, ni recept.

  26. #26
    ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,633

    Početno

    Mm se toliko svida da sam je jutros radila ponovo...
    I meni je tijesto mrvicasto, ali se da oblikovati u kuglu. I bez problema ga utisnem u kalup. I gornje tijesto naribam u trenu i jos mi je bolje tako, jer ne volimo gornju koru i uglavnom je svi skinemo sa kolaca dok ga jedemo.

  27. #27
    ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,633

    Početno

    E,a u kojem kalupu vi radite ovaj kolac? Ja ga radim u okruglom za tortu. Napravim i rub od tijesta i tako mi je bas super, ali mi se taj rub odvoji od kolaca kada se ohladi i tesko se reze, tj. puca.

  28. #28

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    ZG,R. Pešćenica
    Postovi
    2,190

    Početno

    Ja to zovem čupava kata.

  29. #29
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

    Početno

    Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    Evo, jedan starinski, nama jedan od favorita... Nije kompliciran.

    Tijesto:
    30 dkg brašna (pola oštrog, pola glatkog)
    1/2 praška za pecivo
    15 dkg maslaca
    10 dkg šećera (ja stavim 5 dkg)
    4 žutanjka
    ribana korica limuna

    70 dkg kiselih jabuka, cimeta po ukusu

    Nadjev:
    4 bjelanjka - snijeg
    15 dkg šećera (stavim 10 dkg)
    1 vanilin šećer
    13 dkg mljevenih oraha
    3 žlice marmelade od marelica (stavim 2 žlice)

    Umijesiti prhko tijesto, pola zalediti (oko pola sata), a pola razmrviti i utisnuti u protvan. Na tijesto naribati i rasporediti jabuke i posuti cimetom (tko želi).

    Istući snijeg, dodati šećere i još malo miksati, potom lagano umiješati ostale sastojke. Preko jabuka staviti nadjev, a na to naribati drugi dio tijesta.
    Peći 30-40 minuta na 180 stupnjeva.
    Odlučila sam se primiti posla ali mi ovaj dio nije baš jasan...Hm. Kak razmrviti pa ustisnuit u protvan?? Kaj se to ne bu raspadalo poslije? Kaj se nemre kao za normalnu pitu razvaljati i staviti na protvan?

  30. #30

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    ZG,R. Pešćenica
    Postovi
    2,190

    Početno

    Možeš i razvaljat ko za pitu (tak rade prave domaćice). A možeš natrgat tjesto na komadiće, razbacaš po dnu protvana i onda ih gnječiš da se komadići spoje. Ne trga se poslije.

  31. #31
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

    Početno

    Aaaaa...onda mi ne treba ovaj posramljeni smajlić, ha?

  32. #32
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    ani, radim ga u običnom manjem protvanu, nisam nikad pekla u okruglom.
    ana, ja uvijek prhko tijesto samo ravnomjerno namrvim i utisnem u protvan, onda eventualno malo poravnam čašom. Tako mi je puno brže i jednostavnije. Naravno, ti radi kako god misliš da treba i kako ti se čini spretnije. Nikad mi tijesto nije pucalo, sve je bilo super, čak nisam ni premazivala dno protvana maslacem, jer ga dosta ima u tijestu.
    Sretno, javi kako je ispalo!

  33. #33
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Evo, gita ti je sve super objasnila...

  34. #34
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

    Početno

    Javim...baš razmišljma da stavim u okrugli kalup. Doduše, taj kalup je vatrostalni, ali je baš lijepo velik u taman dubok...Kaj mislite, bi to bilo dobro?

  35. #35

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    ZG,R. Pešćenica
    Postovi
    2,190

    Početno

    Ma može vatrostalni, lakše se opere poslije.

  36. #36
    ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,633

    Početno

    I ne stavljate koru sa strane?

    JA isto ne valjam donju koru, ovako je puno brze, a na kraju ispadne isto. I ne puca, bude bas kao da si je izvaljala.
    Posljednje uređivanje od ani4 : 03.11.2010. at 18:41

  37. #37
    MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,346

    Početno

    jako ukusno

    ja imam slican recept koji se zove cupava kata- gita ali je to verzija bez jabuka svejedno mi je jedan od favorita . sad sa jabukama jos bolje hvala za recept

  38. #38
    zloćko avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009
    Lokacija
    tamo gdje je dom
    Postovi
    524

    Početno

    Ovaj kolač je i naš favorit u svakoj prilici i neprilici! Ja sam još isprobala i varijantu sa rogačem umjesto jabuka i još dodam 2-3 žlice marmelade ili pekmeza . A kad imam vremena ,zamjesim tijesto i podijelim na dva djela i stavim u zmr. da se dobro stegne pa onda naribam i donju koru pa stavim nadjev , pa zatim i gornju koru naribam , ispadne savršen!

  39. #39
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Citiraj MoMo prvotno napisa Vidi poruku
    jako ukusno

    ja imam slican recept koji se zove cupava kata- gita ali je to verzija bez jabuka svejedno mi je jedan od favorita . sad sa jabukama jos bolje hvala za recept


    ani, ne stavljam koru sa strane. I bude skroz fino.

  40. #40
    ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,633

    Početno

    Ne znam od kuda meni da ide kora sa strane...
    Ok, drugi puta bez nje.

  41. #41
    Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    Dalmacija
    Postovi
    5,498

    Početno

    ja OBOŽAVAM ovaj kolač od ribanih jabuka:

    http://kozarac-mutnik.biz/index.php/...c=detail&id=46

  42. #42
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

    Početno

    Citiraj ani4 prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam od kuda meni da ide kora sa strane...
    Ok, drugi puta bez nje.
    Iz američkih filmova...iz "tomiđerija"
    Ja sam stavila malo kore sa strane ali ne do ruba...
    Inae, ispalo je odlično, MM-u se sviđa, a to je jako pozitivno jer je on jako kritičan i teško ga je zadovoljiti kad su kolači u pitanju!

    I ja nisam mrvila nego sam ipak valjala, meni je tak jednostavnije. Ispalo je super.

  43. #43
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Citiraj ana.m prvotno napisa Vidi poruku
    Iz američkih filmova...iz "tomiđerija"
    Ja sam stavila malo kore sa strane ali ne do ruba...
    Inae, ispalo je odlično, MM-u se sviđa, a to je jako pozitivno jer je on jako kritičan i teško ga je zadovoljiti kad su kolači u pitanju!

    I ja nisam mrvila nego sam ipak valjala, meni je tak jednostavnije. Ispalo je super.
    Odlično!

  44. #44
    kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    početak Slavonije
    Postovi
    2,137

    Početno

    Konačno je i ovaj kolač došao na red i jako je fin. Čak ga je i MM jeo koji kaže da kolač bez čokse nije kolač.

  45. #45
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Citiraj kljucic prvotno napisa Vidi poruku
    Konačno je i ovaj kolač došao na red i jako je fin. Čak ga je i MM jeo koji kaže da kolač bez čokse nije kolač.

    Radila sam ga u nedjelju, svi ga smlatili u dva-tri sata.

  46. #46

    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    911

    Početno

    ok, moram i ja ići ispeči kolač...
    inače radim kao Petelin sa sirom.... makar si sad mislim da bi mogla kombinirati sir i jabuke...
    Kaj mislite?

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •