zakon je diskriminatoran definitvno ne znam koliko ce dobra donijeti jer ne vjerujem da ce zene time dobiti vise sloboe nego ce vjerovatno biti uskracene i za to malo slobode koju su imale da prosetaju pod burkama
prije samo 6 mjeseci bila bih glasna jasna i radikalna u pljuvanju pomenutog zakona ali sam u medjuuvremenu procitala ayaan hirsi ali
http://www.profil.hr/autor/ayaan-hirsi-ali/5672/ i moram reci da mi se poljuljao moj relativisticki stav jer svaki novcic ima 2 strane. I kako mi mozemo znatgi da je to njihova slobodna volja i zelje...mora se uzeti u obzir sto je utjecalo na formiranje te "zelje". Mislim da je to pitanje jako kompleksno i da budem iskrena nemam pojma kako ga hendlati.
Napominjem sa stajlista medjunradnoh normi taj zakon je diskrmintoran- ali s druge str kako cemo nazvati tretirati isl. "tradiciju" koja zene stavlja u takav polozaj da im ubija negira uskracuje svaku osobnost. I tako dugoooo dugooo vremena pa imamo narastaje zena koje ne znaju za drugo. Ja sam bila ta koja je govorila svako ima pravo izbora- i ima ga i mora ga imati ali kad zagrebemmo po povrsini i pokusamo otvoremno i u cijelosti sagledati pravo izbora zena pod burkama hmmmmmmm.
Osobno takav obicaj smatram beskrajno okrutnim prema zenama ( ima i okrutnijih naravno i mogu se naci u razlicitm kulturnim i religijskim okurzenjima- nasilje, obrezivanje, bijelo roblje itd.) jer im se oduzima osobnost, one moraju zivjeti pod plastom da ne bi molim lijepo navele muskrce na girjeh!???!!!! sorry...ja sam zena imam zensko dijete i samo pomisao da bi neko makar mrvicu takvih osjecaja mogao imati prema meni mom djetetu ( da krenem iskreno i sebicno) moj sestri prijateljici....zeni mi je zastrasujuca!!! Ja zelim svom djetetu mogucnost izbora- i vrlo isreno to zelim i djvojcici iz Kabula, Kaira, Gluhe Bukovice, Amsterdama, Priza...tako da koliko god znala da je taj zakon diskrimintaorn isto tako znam da postoje pripadnice zenskog roda koje nemaju mogucnost izbora u pravom smilsu te rijeci
U ex SFRJ je drug Tito "skinuo"/zabranio burke nakon 2 Svj rata ja sam svjedok da BiH ne postuje odluku druga Tita- i ne bih rekla da je to pomodarstvo u gradu u kojem zivim - po mom misljenju to je jakooo kompleksno pitanje. One tvrde da su sretne hmmm i tu cu stati
nisam ewa ali ja bih mogal brzinksi i nespretno povuci analogije izmedju krizeva u javnim ustanovama i latnetne prisile da se nose burke ili mini suknje u nekoj hiptotetickoj situaciji- mislim da religijskim obiljezjima nije mjesto u javnim ustanovama jer se iste oznacavju kao ustanove iskljucivo date konfesije...ateisti ili pripadnici druge konfesije nece se bas 100% dobrodoslo osjecati npr u sudnici u kojoj visi kriz....dok latentu prisilu da se nosi burka isto smatram religijskim i rodnim obiljezavanje teritorija- ovo je bilo brzinski