Stranica 1 od 16 12311 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 796

Tema: Zabrana nošenja burki u Francuskoj

dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno Zabrana nošenja burki u Francuskoj

Prema današnjim vijestima u medijima francuski parlament je izglasao zabranu nošenja burki na javnim mjestim i predvidio novčane kazne za kršenje tog zakona.
    Kakav je vaš stav o tome?

Ja se ne slažem sa zabranom, mislim da je to zadiranje u vjerske slobode i da bi to trebala biti stvar osobnog odabira. Danas sam sa MMom vodila raspravu oko tog pitanja, on podržava zakon.
    Inače, danas sam u prilogu u Dnevniku čula još jedan zanimljiv podatak- u BiH je zabrana nošenja burki na snazi već nekoliko desetljeća, samo što se taj zakon u praksi ne provodi.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/f...ba/501639.aspx

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

ja sam apsolutno za zabranu, nema to veze sa zadiranjem u vjerske slobode...a što se tiče Bosne , nakon rata je to postalo čisto pomodarstvo

burke skrivaju sve, tko se nalazi ispod toga ???????

bilo tko!!!!!

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

apsolutno se slažem sa odlukom !
    kako mi moramo poštivati njihova pravila, kulturu i običaje kada dođemo u njihove zemlje, tako to isto trebaju i oni.

osim toga, zbog tih burki i ne samo njih mnoge žene su prošle pakao na zemlji i prolaze svakodnevno u muslimanskim zemljama, kao što su mnoge zbog istih izgubile živote i gube ih još uvijek svakim danom.

opsežna je to i bolna tema za mnoge, ali činjenica je da je islam dobio i više nego dovoljno tolerancije na zapadu, dok je obrnuto posve dijametralno suprotno u smilsu da ne može biti drugačije nego što jeste.

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Meni osobno je svejedno...tko želi neka nosi, ne vjerujem da će ih zakon spriječiti u tome i nešto promjeniti
    Posljednje uređivanje od (maša) : 13.07.2010. at 22:14

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Moia, sve to stoji što si napisala. Ali zašto razišljati na način- oni ne toleriraju našu vjeru i kulturu, pa nećemo ni mi njihovu.
    Upravo je u tom smjeru krenula i moja današnja rasprava sa MMom.

Osim toga, ne možemo negirati činjenicu da postoji i dio muslimanskih žena kojima nošenje burki nije nametnuto, već je to njihov izbor.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj moia prvotno napisa Vidi poruku
    apsolutno se slažem sa odlukom !
    kako mi moramo poštivati njihova pravila, kulturu i običaje kada dođemo u njihove zemlje, tako to isto trebaju i oni.

osim toga, zbog tih burki i ne samo njih mnoge žene su prošle pakao na zemlji i prolaze svakodnevno u muslimanskim zemljama, kao što su mnoge zbog istih izgubile živote i gube ih još uvijek svakim danom.

opsežna je to i bolna tema za mnoge, ali činjenica je da je islam dobio i više nego dovoljno tolerancije na zapadu, dok je obrnuto posve dijametralno suprotno u smilsu da ne može biti drugačije nego što jeste.
    postoje i žene koje svojom voljom se pokrivaju i ovakva odluka je diskriminatorna u odnosu na njih koje su same to izabrale. poanta treba biti da se nikome ništa ne nameće niti burka ali niti to ju netko nosi ako je u skladu sa stavovima i uvjerenjima te osobe. svijet bi tako trebao funkkcionirati.
    ja stvarno ne znam iz čega ti konkretni crpiš taj svoj stav i koliko si stvarno u doticaju sa nekim islamske vjeroispovjesti ili još bolje zemljama sa većinskim islamskim stanovništvom ali ja eto imam priliku puno boraviti jednoj islamskoj zemlji gdje bi se čovjek(a i ja sam) poprilično iznenadio koliko dr.religije i manjine uživaju tolerancije i svojih prava, čak i više u nekim segmentima nego većinsko stanovništvo. tako bez ljutnje ali tvoj post mi je dosta paušalan i površnog gledanja na ovu temu.
    ljudi premalo općenito znaju ili se premalo informiraju i često se formiraju stavovi bez nekog velikog znanja, pogotovo na ovakvim temama.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj ewa prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam apsolutno za zabranu, nema to veze sa zadiranjem u vjerske slobode...a što se tiče Bosne , nakon rata je to postalo čisto pomodarstvo

burke skrivaju sve, tko se nalazi ispod toga ???????

bilo tko!!!!!

Slažem se s Dunjom, to bi trebala biti stvar osobnog odabira.
    Ali, smatram da bi trebalo ukloniti sva vjerska obilježja s javnih mjesta koja nemaju veze s prakticiranjem vjere :mesić: .

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

I još samo nešto - moia, na tvom bih mjestu bila oprezna s izjavama poput ove
    , budući da NIJE sve tako crno-bijelo, tipično zapadnjački, ne žele svi biti "spašeni" i ne žele da im se "pokaže bolji život".

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    I još samo nešto - moia, na tvom bih mjestu bila oprezna s izjavama poput ove , budući da NIJE sve tako crno-bijelo, tipično zapadnjački, ne žele svi biti "spašeni" i ne žele da im se "pokaže bolji život".

Upravo na tu činjenicu pokušavam ukazati. Nisu sve žene koje nose burke nesretne i zlostavljane i kako kaže Svimbalo, ne žele " biti spašene".

Zapravo nigdje nisam našla objašnjenje zbog čega je takav zakon uopće donešen? Koji su bili motivi za izglasavanje tog zakona? Jel zna netko?

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

sad bi ja upitala ewu šta misli o križevima po školama i ostalim javnim mjestima, ali bolje mi je da šutim.... mislim da već znam odgovor, ispričavam se ako unaprijed krivo zaključujem, ali bojim se da nisam

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

zakon je diskriminatoran definitvno ne znam koliko ce dobra donijeti jer ne vjerujem da ce zene time dobiti vise sloboe nego ce vjerovatno biti uskracene i za to malo slobode koju su imale da prosetaju pod burkama

prije samo 6 mjeseci bila bih glasna jasna i radikalna u pljuvanju pomenutog zakona ali sam u medjuuvremenu procitala ayaan hirsi ali http://www.profil.hr/autor/ayaan-hirsi-ali/5672/ i moram reci da mi se poljuljao moj relativisticki stav jer svaki novcic ima 2 strane. I kako mi mozemo znatgi da je to njihova slobodna volja i zelje...mora se uzeti u obzir sto je utjecalo na formiranje te "zelje". Mislim da je to pitanje jako kompleksno i da budem iskrena nemam pojma kako ga hendlati.

Napominjem sa stajlista medjunradnoh normi taj zakon je diskrmintoran- ali s druge str kako cemo nazvati tretirati isl. "tradiciju" koja zene stavlja u takav polozaj da im ubija negira uskracuje svaku osobnost. I tako dugoooo dugooo vremena pa imamo narastaje zena koje ne znaju za drugo. Ja sam bila ta koja je govorila svako ima pravo izbora- i ima ga i mora ga imati ali kad zagrebemmo po povrsini i pokusamo otvoremno i u cijelosti sagledati pravo izbora zena pod burkama hmmmmmmm.

Osobno takav obicaj smatram beskrajno okrutnim prema zenama ( ima i okrutnijih naravno i mogu se naci u razlicitm kulturnim i religijskim okurzenjima- nasilje, obrezivanje, bijelo roblje itd.) jer im se oduzima osobnost, one moraju zivjeti pod plastom da ne bi molim lijepo navele muskrce na girjeh!???!!!! sorry...ja sam zena imam zensko dijete i samo pomisao da bi neko makar mrvicu takvih osjecaja mogao imati prema meni mom djetetu ( da krenem iskreno i sebicno) moj sestri prijateljici....zeni mi je zastrasujuca!!! Ja zelim svom djetetu mogucnost izbora- i vrlo isreno to zelim i djvojcici iz Kabula, Kaira, Gluhe Bukovice, Amsterdama, Priza...tako da koliko god znala da je taj zakon diskrimintaorn isto tako znam da postoje pripadnice zenskog roda koje nemaju mogucnost izbora u pravom smilsu te rijeci

U ex SFRJ je drug Tito "skinuo"/zabranio burke nakon 2 Svj rata ja sam svjedok da BiH ne postuje odluku druga Tita- i ne bih rekla da je to pomodarstvo u gradu u kojem zivim - po mom misljenju to je jakooo kompleksno pitanje. One tvrde da su sretne hmmm i tu cu stati

nisam ewa ali ja bih mogal brzinksi i nespretno povuci analogije izmedju krizeva u javnim ustanovama i latnetne prisile da se nose burke ili mini suknje u nekoj hiptotetickoj situaciji- mislim da religijskim obiljezjima nije mjesto u javnim ustanovama jer se iste oznacavju kao ustanove iskljucivo date konfesije...ateisti ili pripadnici druge konfesije nece se bas 100% dobrodoslo osjecati npr u sudnici u kojoj visi kriz....dok latentu prisilu da se nosi burka isto smatram religijskim i rodnim obiljezavanje teritorija- ovo je bilo brzinski

Snjeska avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Slažem se sa MoMo

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Citiraj MoMo prvotno napisa Vidi poruku
    zakon je diskriminatoran definitvno ne znam koliko ce dobra donijeti jer ne vjerujem da ce zene time dobiti vise sloboe nego ce vjerovatno biti uskracene i za to malo slobode koju su imale da prosetaju pod burkama

prije samo 6 mjeseci bila bih glasna jasna i radikalna u pljuvanju pomenutog zakona ali sam u medjuuvremenu procitala ayaan hirsi ali http://www.profil.hr/autor/ayaan-hirsi-ali/5672/ i moram reci da mi se poljuljao moj relativisticki stav jer svaki novcic ima 2 strane. I kako mi mozemo znatgi da je to njihova slobodna volja i zelje...mora se uzeti u obzir sto je utjecalo na formiranje te "zelje". Mislim da je to pitanje jako kompleksno i da budem iskrena nemam pojma kako ga hendlati.

Napominjem sa stajlista medjunradnoh normi taj zakon je diskrmintoran- ali s druge str kako cemo nazvati tretirati isl. "tradiciju" koja zene stavlja u takav polozaj da im ubija negira uskracuje svaku osobnost. I tako dugoooo dugooo vremena pa imamo narastaje zena koje ne znaju za drugo. Ja sam bila ta koja je govorila svako ima pravo izbora- i ima ga i mora ga imati ali kad zagrebemmo po povrsini i pokusamo otvoremno i u cijelosti sagledati pravo izbora zena pod burkama hmmmmmmm.

Osobno takav obicaj smatram beskrajno okrutnim prema zenama ( ima i okrutnijih naravno i mogu se naci u razlicitm kulturnim i religijskim okurzenjima- nasilje, obrezivanje, bijelo roblje itd.) jer im se oduzima osobnost, one moraju zivjeti pod plastom da ne bi molim lijepo navele muskrce na girjeh!???!!!! sorry...ja sam zena imam zensko dijete i samo pomisao da bi neko makar mrvicu takvih osjecaja mogao imati prema meni mom djetetu ( da krenem iskreno i sebicno) moj sestri prijateljici....zeni mi je zastrasujuca!!! Ja zelim svom djetetu mogucnost izbora- i vrlo isreno to zelim i djvojcici iz Kabula, Kaira, Gluhe Bukovice, Amsterdama, Priza...tako da koliko god znala da je taj zakon diskrimintaorn isto tako znam da postoje pripadnice zenskog roda koje nemaju mogucnost izbora u pravom smilsu te rijeci

U ex SFRJ je drug Tito "skinuo"/zabranio burke nakon 2 Svj rata ja sam svjedok da BiH ne postuje odluku druga Tita- i ne bih rekla da je to pomodarstvo u gradu u kojem zivim - po mom misljenju to je jakooo kompleksno pitanje. One tvrde da su sretne hmmm i tu cu stati

nisam ewa ali ja bih mogal brzinksi i nespretno povuci analogije izmedju krizeva u javnim ustanovama i latnetne prisile da se nose burke ili mini suknje u nekoj hiptotetickoj situaciji- mislim da religijskim obiljezjima nije mjesto u javnim ustanovama jer se iste oznacavju kao ustanove iskljucivo date konfesije...ateisti ili pripadnici druge konfesije nece se bas 100% dobrodoslo osjecati npr u sudnici u kojoj visi kriz....dok latentu prisilu da se nosi burka isto smatram religijskim i rodnim obiljezavanje teritorija- ovo je bilo brzinski
    Jako lijepo napisano, vrijedi procitati 2 put. X
    Posljednje uređivanje od Vivet : 14.07.2010. at 01:02

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Kad dođeš u neku zemlju izvoli se prilagodi toj zemlji ,a ne da ti tu zemlju prilagođavaš sebi. točka. i odjav.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Zamislite kak bi bilo da mi dođemo u neznamnija Saudijsku Arabiju i tamo počnemo hodati po cesti u kratkim hlačama i gologlave.... Bile bi vjerojatno u zatvoru prije prvog ugla.

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa Vidi poruku
    sad bi ja upitala ewu šta misli o križevima po školama i ostalim javnim mjestima, ali bolje mi je da šutim.... mislim da već znam odgovor, ispričavam se ako unaprijed krivo zaključujem, ali bojim se da nisam
    zašto ti je bolje da šutiš???
    pa ok, onda nisi trebala ni pitati, zar ne

kao što kaže Maria, ovo je katolička zemlja, tko želi neka se prilagodi a tko ne žao mi je...i križeve ne uspoređuj s burkama

što se mene tiče mogu si oni u Bosni u javne ustanove staviti mjesec i zvijezdu (mislim da i imaju, ok) ali burke, ne ne

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Zamislite kak bi bilo da mi dođemo u neznamnija Saudijsku Arabiju i tamo počnemo hodati po cesti u kratkim hlačama i gologlave.... Bile bi vjerojatno u zatvoru prije prvog ugla.
    bi. bili smo tamo službeno i nije lijepo, nimalo. za tamošnje žene pogotovo...

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

za sad cu samo citati, jer trenutno citam bas gore spomenutu knjigu Nevjernica. teska knjiga i nikako ljetna. obicno knjige progutam u hipu, ali ova me ipak tjera na razmisljanje.
    ugavnom kao i MoMo knjiga me trenutno potice da ne napisem nista protiv tog zakona.
    ono sto mi je takodjer kod ovakvih tema uvijek u glavi je povrtatak jedne iranke u teheran iz SAD. zena je cijelo ljeto hodala u ljetnim haljinama, kratkim rukavima, kao i svi mi. no to vece se obukla drugacije. haljina duga, mantil, pripremljena marama. i onda nam je objasnila da u amsterdamu u avionu koji je vozi u teheran mora imati sve to na sebi. dakle nije uvijek njihov izbor. jer nije mi se cinila veselom zbog toga.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

kao što kaže Maria, ovo je katolička zemlja,
    sta mi nismo zemlja s vecinskim katolickim stanovnistvom
    mozda nisi tako mislila napisati kako jesi, ali razlika je ipak velika.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    I još samo nešto - moia, na tvom bih mjestu bila oprezna s izjavama poput ove , budući da NIJE sve tako crno-bijelo, tipično zapadnjački, ne žele svi biti "spašeni" i ne žele da im se "pokaže bolji život".
    ne nije crno bijelo niti je itko to rekao, a to što ti tako zaključuješ tvoja stvar. tema je daleko složenija i kompleksnija i to na globalnom nivou, nego što je čitav ovaj forum sa svojim problemima trudnica, majki, dojilja.
    osim toga, točno znam što govorim jer sam bila, vidjela, doživjela.

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

ok, ako ćemo u detalje..sorry Maria na netočnom "citiranju"..

da spajalica, mi smo zemlja sa većinskim katoličkim stanovništvom,(sigurna sam da znaš i koji je to postotak ))..i opet ponavljam, prilagodi se većini (govorim slikovito), u ovom slučaju to je katoličanstvo

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    sta mi nismo zemlja s vecinskim katolickim stanovnistvom
    jesmo, jesmo.
    i samo uzgred kad već spominjemo i hrvatsku (koja tu također kao i USA ima problem u sukladnosti državnog uređenja i onog što se provodi u praksi) ujedno smo i sekularna država, stoga vjerska obilježja nemaju što raditi na javnim mjestima, ali to je jedna opet sasvim druga tema...

ali ewa je dobro rekla, vjerska obilježja i taj problem su jedno, burke opet sasvim nešto drugo.
    Posljednje uređivanje od moia : 14.07.2010. at 08:29

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

burka je nekome vjersko obilježje. a mene jako smeta generaliziranje-saudujska arabija nije jedina islamska zemlja, je ona sa vjerojatno najstrožim pravilima koja su nama zapadnjacima nepojmljiva a sad govorim iz vlastitog iskustva postoji i jedan tunis i egipat i sirija i dubai i katar gdje stvari nisu kako se misli "crni " istok i ekstremna pravila. uostalom, ja sam se u tom tunisu i dubaiu bez problema šetala u haljinicama na bretelice, nosila na plazi bikini i niko mi ništa nije nametao. s druge strane puno zadnjih 3 godine boravim u teheranmu i za razliku od njihovih žena odskačem po cesti jer su moje hlače uske, rukavi kraći i ne zna što već i opet mi nitko ništa nije nametnuo jer vide i poštuju da sam stankinja a pravila pogotovo odijevanja su im nakon revolucije jako postrožena-hoću reći samo dve stvari:
    neke žene nose burke iz vjerskih uvjerenja-poštujmo to bile one na u kabulu ili parizu
    nemojmo generalizirati nije tuđe lošije a naše bolje- stvari su na drugim mjestima samo drugačije
    (da se razumijemo bilo kakav tip nasilja i diskriminacije a posebno sam osjetljiva kada je to nad djecom i ženama osuđujem na kojem god dijelu kugle zemaljske to bilo!)

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa Vidi poruku
    kad dođeš u neku zemlju izvoli se prilagodi toj zemlji ,a ne da ti tu zemlju prilagođavaš sebi. Točka. I odjav.
    x

Citiraj peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    zamislite kak bi bilo da mi dođemo u neznamnija saudijsku arabiju i tamo počnemo hodati po cesti u kratkim hlačama i gologlave.... Bile bi vjerojatno u zatvoru prije prvog ugla.
    x

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

ateisti ili pripadnici druge konfesije nece se bas 100% dobrodoslo osjecati npr u sudnici u kojoj visi kriz....dok latentu prisilu da se nosi burka isto smatram religijskim i rodnim obiljezavanje teritorija- ovo je bilo brzinski
    ma zbog čega se to ne bi osjećao dobrodošao, ma daj

čuj ja sam bila u dosta zemalje gdje je većinsko muslimansko stanovništvo, šetajući ulicama nikad se nisam zgrožavala vidjeći prekrivene žene, njihova obilježja, i u javnim ustanovama gdje su također bili postavljeni..i ne nisam se osjećala manje dobrodošlom

meni je bilo ok vidjeti tu različitost, upoznati se s tim i suživjeti, druga zemlja običaji ali Bože moj to ne znači da su manje vrijedni nego mi...stvar je u tomu da ako poštivaš svoje tako ćeš gledati i na druge

ali burke su nešto sasvim drugo...

križeve možemo uspoređivati samo sa mjesecom i zvijezdom ali sa burkama nema govora

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj zarrin prvotno napisa Vidi poruku
    neke žene nose burke iz vjerskih uvjerenja-poštujmo to bile one na u kabulu ili parizu
    nemojmo generalizirati nije tuđe lošije a naše bolje- stvari su na drugim mjestima samo drugačije[/B](da se razumijemo bilo kakav tip nasilja i diskriminacije a posebno sam osjetljiva kada je to nad djecom i ženama osuđujem na kojem god dijelu kugle zemaljske to bilo!)
    Ma sve 5, Zarrin, ali mi nije normalno da se za vozačku ili bilo koji dokument žena slika s tim na glavi. Pa tak se može bilo tko slikati.

Osim toga, mislim da mi dijete umrlo od straha da vidi jednu ženu, tako odjevenu, od glave do pete u crno (JA sam se jednom prilikom uplašila kad sam ih dvije vidjela u Zg-u). Ono - dva duha u crnom .

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Samo bih željela napisati da burke imaju malo veze s vjerom, a puno više s jednim načinom života, tradicijom. Po meni burka je stav jedne kulture odnosno civilizacije prema ženi, te odnos prema njenom tijelu i nezaobilaznoj duši. Vjerujem da žene koje nose burke "vlastitom voljom" nisu svjesne da se zapravo radi o volji patrijahalno usmjerene kulture u kojoj se žene smatraju vlasništvom i ljudskim bićima nižeg reda. Da li bi isto tako razmišljane da su odgajane u društvu gdje su žene barem koliko toliko ravnopravne muškarcima?! Čisto sumnjam. Iz tog razloga smatram donošenje ovog zakona pohvalnim, jer ruši jedan simbol diskriminacije ženskog spola... S vjerom i prakticiranjem iste to veze nema.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

da li bi se ti osecala dobrodoslo ili kako vec da svaki dan vodis svoje dete u vrtic koji ima istaknuta verska obelezja neke druge vere? svaki dan? i onda odlazis na posao gde su isto istaknuta obelezja neke druge vere?
    znaci ne da odes turisticki u neku zemlju, divis se, upoznas kulturu, obicaje i onda se vratis u svoju zemlju gde si vecina...

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

cebelka86, al je vani sunčan dan!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

nisam vjernik, agnostik sam, pa bi mi smetao kriz jednako kao i mjesec i zvijezda u drzavi za koju znam da je sekularna. ne bi se ugodno osjecala, jer znaci da u toj sudnici vrijedi zakon biblije/kurana. ne poznajem sve zakone tamo (OK znam 10 zapovijedi i 7 grijeha), ali moram priznati da sam sigurna da ih ima vise od toga. u kuranu ne znam ni ovo sto sam nabrojala.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

a sto se tice burki.... i meni je tu tesko zauzeti stav
    s jedne strane svako ima pravo iz bilo kojih pobuda da nosi sta god hoce
    ali onda, kako njih npr. policija legitimise? moraju imati valjda neki dokument...

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj CEBELKA86 prvotno napisa Vidi poruku
    Vjerujem da žene koje nose burke "vlastitom voljom" nisu svjesne da se zapravo radi o volji patrijahalno usmjerene kulture u kojoj se žene smatraju vlasništvom i ljudskim bićima nižeg reda. Da li bi isto tako razmišljane da su odgajane u društvu gdje su žene barem koliko toliko ravnopravne muškarcima?! Čisto sumnjam. Iz tog razloga smatram donošenje ovog zakona pohvalnim, jer ruši jedan simbol diskriminacije ženskog spola...
    Zar je taj jedan simbol tako jako važan da ga treba rušiti zakonom?
    Zašto se onda zakonom ne zabrani takva "vjerska" diskriminacija žena u Francuskoj? Zato jer je to zadiranje u vjerske slobode.
    Pa i zabrana burki je zadiranje u vjerske slobode.
    I tko smo mi da u našoj katoličkoj zemlji branimo osobno prakticiranje vjere u nošenju burki samo zato što je zemlja naša (gdje, u vlasničkom listu?), a oni su stranci? A što ako nisu stranci nego je zemlja i njihova?

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj MoMo prvotno napisa Vidi poruku
    ....dok latentu prisilu da se nosi burka isto smatram religijskim i rodnim obiljezavanje teritorija- ovo je bilo brzinski
    pa, gle burka je usko vezana sa islamom, i burka kao burka je vjerska obaveza svake muslimanke, međutim ajmo malo bliže nama, recimo turska.

u turskoj je npr. u javnom životu zabranjeno isticanje religijskog znakovlja za razliku od ostalih muslimanskih zemalja.
    osim toga, turska je jedina od muslimanskih zemalja koja je sekularna država i jedina muslimanka zemlja u nato-u.

u svim ostalim islamskim zemljama islam je državno uređenje, a pravni sustav funkcionira prema šerijatu. a šerijat je vjerski zakon islama.
    a tako nešto sigurno ne želimo na zapadu.

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj vissnja prvotno napisa Vidi poruku
    da li bi se ti osecala dobrodoslo ili kako vec da svaki dan vodis svoje dete u vrtic koji ima istaknuta verska obelezja neke druge vere? svaki dan? i onda odlazis na posao gde su isto istaknuta obelezja neke druge vere?
    znaci ne da odes turisticki u neku zemlju, divis se, upoznas kulturu, obicaje i onda se vratis u svoju zemlju gde si vecina...
    bdw.u vrtiću nema križeva

ali ako živiš u takvoj zemlji gdje je većinski drugo stanovništvo onda se moraš prilagoditi i nema ti druge, tvoj problem ako ti smeta..iako tu ne vidim problem osim ako nisi " vampir"

i na kraju odgovor na pitanje da li bi se osjećala dobrodošlo...DA, jer sam živjela u takvoj zemlji

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj lola_34 prvotno napisa Vidi poruku
    Ma sve 5, Zarrin, ali mi nije normalno da se za vozačku ili bilo koji dokument žena slika s tim na glavi. Pa tak se može bilo tko slikati.

Osim toga, mislim da mi dijete umrlo od straha da vidi jednu ženu, tako odjevenu, od glave do pete u crno (JA sam se jednom prilikom uplašila kad sam ih dvije vidjela u Zg-u). Ono - dva duha u crnom .
    ma gle, ja znam konkretno za iran, postoje žene policajke koje će legitimirati ili pretražiti ženu kada je to potrebno, isto tako na pregled u zračnoj luci kada ulaziš žene pregledavaju žene i tamo se skine i burka i marama i što god kad treba za kontrolu-tak da to već imaju oni uređeno.

a sorry ova zadnja rečenica ti malo ismijava druge koji su različiti o tebe i tvojih pojimanja. ja ti mogu reći da se npr.moje dijete ne bi prenerazilo s tim jer ga mama uči različitostima i ima priliku druge i drugačije upoznat.

moja poanta je bila da tko želi neka ju nosi ali tko ne želi ne smije mu se nametati(bez obzira na uvriježena mišljenja o islamu, oni koji su čitali kuran će znati da to nije vjera koja išta nemeće, diskriminira žena niti vjera nasilja-dapače, to ima veze s nekim dr.stvarima)- samo pravo izbora kao i u svemu u životu-to je moj stav

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

jedna stvar je tolerirati i poštivati nečiju kutluru, običaje, vjeru, seksualnu i inu opredjeljenost, a sasvim druga stvar otvoriti vrata šerijatu. muslimanske zemlje zbog toga sigurno neće reći hvala.

osim toga ukoliko je netko čitao kuran ili je imao doticaja sa šerijatom razumjet će o čemu govorim. u šerijatu nema mjesta toleranciji i uvažavanju bilo čega sem islama i ono što propovijeda islam. dapače sve ostale vjere, kulture, običaji i različitosti smatraju se prljavima, nedostojnima, ništavnima. a žena, eh da žena je svedena na vlasništvo.

nema tu govora što žene žele jer svoje želje tamo žene ne plačaju packom po ruci već životom, tako da mi je u tom kontekstu uopće smiješna izjava kako ne žele sve žene islamskog svijeta biti spašene. osim toga mnoge jesu indoktrinirane, odnosno velika većina, a indoktrinacija i ispiranje mozga počinje od prvog dana života, od najranijeg djetinjstva kako za dečkiče tako i za curice.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Naravno da je važan, jer predstavlja odnos prema ženi koji za ženu nije nimalo ugodan.Napisala sam da nošenje burki proizlazi iz stava patrijahalne sredine u kojoj je kamenovanje žena društveni događaj. A zapravo ima malo veze s vjerom.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Samo bih željela napisati da burke imaju malo veze s vjerom, a puno više s jednim načinom života, tradicijom. Po meni burka je stav jedne kulture odnosno civilizacije prema ženi, te odnos prema njenom tijelu i nezaobilaznoj duši. Vjerujem da žene koje nose burke "vlastitom voljom" nisu svjesne da se zapravo radi o volji patrijahalno usmjerene kulture u kojoj se žene smatraju vlasništvom i ljudskim bićima nižeg reda. Da li bi isto tako razmišljane da su odgajane u društvu gdje su žene barem koliko toliko ravnopravne muškarcima?! Čisto sumnjam. Iz tog razloga smatram donošenje ovog zakona pohvalnim, jer ruši jedan simbol diskriminacije ženskog spola... S vjerom i prakticiranjem iste to veze nema.
    točno to.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Razlog zašto žene nose burke jest taj da bi pokrile svoje tijelo da nitko na ovom svijetu ne bi nikada imao ikakve seksualne primisli o toj ženi osim njenog muža.
    Mislim da je to dovoljno dobar razlog da ga nose, i ne vidim zašto bi, samo zato jer su na zapadu, morale svoju vjeru adaptirati zapadnjačkom načinu življenja? Za onog tko vjeruje, vjera je apsolutna i nije relativna, plus ne zaboravimo da ipak postoje ljudi na svijetu koju svoju vjeru shvačaju potpuno i ona im je sastavni dio života i smjernica. To što Katolici adaptiraju Bibliju kako im paše i da bude u skladu sa današnjicom, ne treba biti mjerna jedinica ostalim vjernicima. Onaj tko je iole ozbiljan u vezi vjere neće ovakvu odluku uopče propitkivati.
    Al i mimo toga, mislim da je ovo kršenje ljudskih prava. Teroristi se mogu zamaskirati i u poslovne ljude il doktore, kako su to dosad lako radili. Ovo nema veze sa terorizmom nego sa ugnjetavanjem i sputavanjem ljudskih sloboda. Otužno mi je vidjeti da se burke zakonom zabranjuju dok se s druge strane legalizira prostitucija, droga i kockanje. Don't get me wrong, ja sam strastvena pokerašica, al samo povlačim tu paralelu...

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Naravno da je važan, jer predstavlja odnos prema ženi koji za ženu nije nimalo ugodan.Napisala sam da nošenje burki proizlazi iz stava patrijahalne sredine u kojoj je kamenovanje žena društveni događaj. A zapravo ima malo veze s vjerom.
    Što je sa ženama koje su same odabrale nositi burke?

Isto tako možemo reći da ako postoji neka žena koja je krščanka i odlučila se je nositi skromno i neupadljivo (kao recimo amiši) jel i njih treba zakonom zabraniti jer su zapravo ugnjetavane a ni same to ne znaju?

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

burka je potpuno pokrivanje žene moia za razliku od samo pokrivanja kose u većini islamskih zemalja, te razlike su prizašle iz praksa pojedinih islamskih drž.tako da sam islam ne govori o burkama kao vjerskoj obvezi-pokrivanju kose eventualno ali burka ne-stvar pojedine zemlje i samog gledišta žene, njenog okruženja i sl.. moia nemoj se ljutiti čini mi se da nisi baš upoznata sa islamom da ga tumačiš.

a zašto misliš da je naše zapadnjački bolje i da mi njima trebamo pokazati kako trebaju stvari biti a da je ono na istoku lošije. i misliš li stvarno da dopuštanje jedne burke može poljuljati sekularno funkcioniranje na zapadu?

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj zarrin prvotno napisa Vidi poruku
    bez obzira na uvriježena mišljenja o islamu, oni koji su čitali kuran će znati da to nije vjera koja išta nemeće, diskriminira žena niti vjera nasilja-dapače, to ima veze s nekim dr.stvarima)-[B]
    pa onda ni ti ne možeš zauzeti stav kakav imaš i pri tome se smatrati tolerantnom

jer ako takva vladina odluka štititi makar 10 onih protiv čije slobodne volje burka jest,
    više nego što zakida vjersku slobodu drugih 20, onda je donošenje čak i takve odluke po meni opravdana

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja potpisujem MoMo i cebelku.

a isto da me neko pitao prije par mjeseci bih rekla da je to stvar izbora. onda mi je jedna forumašica otvorila oči, upravo s ovim pitanjem -
    mora se uzeti u obzir sto je utjecalo na formiranje te "zelje"
    i usporedba npr. s obrezivanjem. vjerujem da postoje žene koje svojevoljno pristaju na obrezivanje svojih djevojčica, ne samo da pristaju nego za njih je to statusni simbol.
    bez obzira na toleranciju prema drugim zemljama i drugim kulturama, tako okrutni običaji i tako okrutna tradicija ne smije se tolerirati.
    jer zašto bi tradicija i kultura i vjera trebalo biti opravdanje za takve činove? zamislimo samo da to netko napravi svojoj djevojčici, eto tako jer mu se učinilo zgodno? ili da muž zapovijedi ženi da mora nositi burku, muž talijan? ili moj sugrađanin?
    čim je u pitanju vjera, odmah nalazimo opravdanja

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ili da muž zapovijedi ženi da mora nositi burku, muž talijan? ili moj sugrađanin?
    A što da muž zapovijedi ženi da ne smije nositi burku? Ili minicu?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

potpisujem

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

cvijeta, mene potpisuješ ?
    Ja mislim da ovaj "muž", tj zakon, nema pravo odrediti ženi što ne smije nositi.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj moia prvotno napisa Vidi poruku
    jedna stvar je tolerirati i poštivati nečiju kutluru, običaje, vjeru, seksualnu i inu opredjeljenost, a sasvim druga stvar otvoriti vrata šerijatu. muslimanske zemlje zbog toga sigurno neće reći hvala.

osim toga ukoliko je netko čitao kuran ili je imao doticaja sa šerijatom razumjet će o čemu govorim. u šerijatu nema mjesta toleranciji i uvažavanju bilo čega sem islama i ono što propovijeda islam. dapače sve ostale vjere, kulture, običaji i različitosti smatraju se prljavima, nedostojnima, ništavnima. a žena, eh da žena je svedena na vlasništv

nema tu govora što žene žele jer svoje želje tamo žene ne plačaju packom po ruci već životom, tako da mi je u tom kontekstu uopće smiješna izjava kako ne žele sve žene islamskog svijeta biti spašene. osim toga mnoge jesu indoktrinirane, odnosno velika većina, a indoktrinacija i ispiranje mozga počinje od prvog dana života, od najranijeg djetinjstva kako za dečkiče tako i za curice.
    ovo je jako ružan, ponižavajući post pun mržnje i molila bi moderatore da se uključe. a na zadnju rečenicu o ispiranju mozgova stvarno nemam komentara...tužno moia, jako tužno

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    pa onda ni ti ne možeš zauzeti stav kakav imaš i pri tome se smatrati tolerantnom

jer ako takva vladina odluka štititi makar 10 onih protiv čije slobodne volje burka jest,
    više nego što zakida vjersku slobodu drugih 20, onda je donošenje čak i takve odluke po meni opravdana
    draga moja, ponavljam tko zbog svog uvjerenja, odgoja ili tumačenja vjere želi nositi burku neka nosi tko ne želi ne smije mu se nametati a ako se to čini to treba sankcionirati! i kako onda to nije tolerantno ako kažem da svi ljudi imaju pravo na izbor.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj mendula prvotno napisa Vidi poruku
    cvijeta, mene potpisuješ ?
    Ja mislim da ovaj "muž", tj zakon, nema pravo odrediti ženi što ne smije nositi.
    ajde mendula
    što bi bilo kada bi jedan bračni par (po funkciji bračni par) vodio državu?
    nemaju smisla takve usporedbe
    valjda želimo misliti da se pogled na građane i zakone jedne države ne donose na tom nivou

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    valjda želimo misliti da se pogled na građane i zakone jedne države ne donose na tom nivou
    Misliš pokroviteljski? A što je spašavanje "jadnih ugnjetavanih muslimanki" nego pokroviteljstvo?
    Ali mislim da nije stvar u spašavanju...

Stranica 1 od 16 12311 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •