Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 177

Tema: Hoće li prestati lagati?

ninik avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno Hoće li prestati lagati?

Ovo je u stvari retoričko pitanje...odgovor je naravno da neće...
    I ovaj post je sam sebi svrha...čisto da vidim ta slova na ekranu...da znam da je to to!

Uglavnom....gdje da krenem....
    Prije same svadbe tata mi je rekao da je odabranik srca mog posudio novac od mog brata, da je molio da ne kažu meni...nakon nekog razmišljanja ipak su mi odlučili reći jer to je čovjek za kojeg se namjeravam udati i provesti s njim cijeli svoj život a on nije u stanju reći mi da mu treba lova...pa ode do mog buraza....
    Uglavnom, nekako smo to rješili, svadba je bila na pomolu, ja sam prešla preko toga pod izlikom, naravno, da se više nikada neće ponoviti!
    Samo da odmah skratim priču...nije riječ o lovi...riječ je o laži (koja se doduše uvijek vrti oko love)
    Onda smo se oženili...dobili ćupi i nikako pokrpat kraj s krajem...lova curi na sve strane, stara kuća, dosta smo uložili, režije visoke da boli glava...
    Ja držim ključ na čarapi s lovom ali svejedno...ja vidim samo svoje financije...on radi kod bratića koji ga plaća na crno...u ratama i raticama i lova mu curi kroz prste.
    Zaključimo da ne možemo tako, bliži se drugi dio porodiljnog, on ide raditi kod frenda – isto na crno.
    Radi po cijele dane i noći...ovaj plaća, ali opet ne u komadu, nego kako stigne i koliko trenutno ima...
    Mislim da je stvarno dobivao dobru lovu jer je radno vrijeme bilo uglavnom od ujutro pa do 0, 11 ili 12 po noći.
    Subote, naravno radne, a nedjelje po potrebi.
    Ali...mi u tih skoro godinu dana nismo uspjeli spremiti na stanu ništa...već samo povećati minus na računu...
    Onda je krećem raditi ali i on dobiva posao kod jednog privatnika koji ga plaća redovito, minimalac preko računa i još oko tisuću na ruke.
    Ja plaćam režije, kredite...on koji put plati špeceraj cca 800,00 kn. Ostatak ima za sebe i jadan jedva krpa kraj s krajem.
    Plus stalno mu uleti neki fuš od kojeg na kraju više zgube nego koristi...jer nije uračunao benzim za osam dolazaka, mjerenja i slično, pa je ispalo da je radio da si upotpuni vrijeme...
    Onda odjednom dolazi izvod iz njegove banke, ja otvaram i vidim da je majstor otvorio minus i da je u njemu do kraja...cca 9.000,00 kn.
    I sad scenarij...to je njegov pokojni tata imao neki dug koji su odlučili pripisati njemu...tata je umro, dug je ostao i sad ga osiguranje đari da to plati, pa je jadan otišao u banku, otvorio minus, digo lovu i podmirio dug...ali ne cijeli, jadan se ne sjeća koliko, jako mu je teško što je to napravio meni iza leđa...ali nije znao kako da mi kaže....pa se više i ne može prisjetiti detalja..
    Ja opet prelazim preko toga...kažem dobro, pokrpat ćemo, daj sad da se iz toga izvučemo...treba stisnuti...kriza je...bude, naravno, sve će se popraviti, neće se više ponoviti...
    Prođe par mjeseci, ja objesila zube na klin, ništa nisam kupovala, ni sebi ni ćupi....ni novine ni gablec...ništa....
    On..ide na nogomet, odrekao se jutarnje kavice u kafiću, ali i dalje puši...i dalje ide van ako ga neki solo frend pozove...i dalje kupuje sto i jedan šarafić, alatić...jer...pa treba mu za fuš...
    Onda mi je u par navrata digo lovu s mog računa...bez da me pitao...jer ja sam baš spavala a njega je frend zvao na cugu...ujutro mi je baš zaboravio reći...pa sam ustanovila kad sam htjela dić lovu koje nema...
    Digla sam frku i paniku...ostavit ću ga...ali crv sumnje mi ne da mira...nisam dala sve od sebe...pa moja zemaljska misija je da njega dovedem u red...jer bi bez mene bio s gaćama na štapu već odavno na cesti...
    Pada dogovor...daje mi karticu svog računa...ja neću dizati lovu koja mu sjeda na račun dok ne pokrijemo minus...on će i dalje dobivati 1000 kn od gazde na ruke i jš 1000 ću mu davati ja...od svoje plaće...on s tom lovom mora preživjeti mjesec da ima za gablec, benzin i cigarete...ja ću podmirivati sve ostalo...
    I to tako funkcionira...koji mjesec zaškripi, malo mu još „posudim“ ali gura...njegov račun ne diramo!
    I onda je tri mjeseca kasnije...odem do njegovog bankomata, da vidim koliko smo uštedjeli...kad ono...stanje isto...
    On se sav uznevjerio ...bio kod gazde...valjde je neka greška...gazda kaže da je....budu to rješili ovih dana....na crno...
    Kad eto ti izvoda od lipnja...majstor je digo lovu s računa...a kartica je kod mene u novčaniku...
    I sad je opet jadan...ali ja ga ne razumijem...ja sam tako kruta....
    A da bi stvar bila najbolja od svega...ja opće ne znam kud on s tom lovom...fakat ne ide van, više ne ide ni na nikakve fuševe a i kad je išao to je uvijek bilo kod nekog poznatog...stvarno je bio tamo, nije da mu je to bio samo alibi za neke gadarije...on jednostavno ne zna s lovom, troši ko Bill Gates...a u stvari jedva krpamo kraj s krajem...
    I tako ...ćupi je na moru, ja sam jučer otišla k svojima (moji su na moru pa nitko ne zna da sam došla) da razmisli...a li realno...o čemu...to je obrazac koji se ponavlja i to se neće promijeniti...
    Sad treba samo smoći snage, to prekinuti i krenuti dalje...

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kad se vidimo, nešto ću ti ispričati.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj ninik prvotno napisa Vidi poruku
    Sad treba samo smoći snage, to prekinuti i krenuti dalje...
    Ne znam što bi ti rekla..nije ti lako defintivno, ali ništa ne pišeš o vašem odnosu , kad sve ogoliš i kad ostanete vas dvoje sami, dali bar na trenutak možeš zaboraviti te brige i biti sretna s njim ili više ničeg nema ?

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

ninik tebi i cupi samo jedan veliki virtualni zagrljaj ...

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

je li ovo neki interni razgovor ili se mogu i drugi pridružiti?

Vidjela sam i čula za to puno puta da ljudi žive zajedno a prema finacijama se odnose kao ovo je moje, to sam ja zaradila a to je tvoje to si ti zaradio. Mislim da je to pogrešno iz temelja. Kod nas je sve naše bez obzira tko je zaradio i koliko. Je da netko nekada potroši više a netko nekada manje i da tu mogu nastati problemi, ali upravo zbog otvorenog odnosa i otvorenog računa onaj drugi zna da će i on moći potrošiti kad njemu pridođe da troši. I budući da ljubav stavljamo ispred materijalnog uglavnom ne izbije svađa ako je netko potrošio pare "bez veze" a nema se za osnovno. Osim toga upravo zbog te otvorenosti računa i odnosa prema računu mi iz dana u dan ulažemo u svoje obrazovanje, posao i hobije, i sad nakon tri godine braka imamo uhodani posao koji se širi i za par godina će biti još veći i donositi još više love.

Što hoću reći, evo primjera. Moj muž nije imao zaradu mjesecima jer je kriza a i dalje je trošio pare na svoj hobi. Da sam se ja na to ljutila ili da imamo odnos moje-tvoje on nikada ne bi od tog svog hobija pokrenuo super posao, kao što je to napravio u zadnja dva mjeseca. Ja nisam mogla znati da on misli i kako misli zarađivati na tome jer je hobi skroz neki obični. Da smo se svađali oko toga i da sam mu uskračivala novac nikada ne bi imao dovoljno da uistinu to pokrene.

Stvar je u tome da ja njega volim i da ne očekujem da on išta pokrene, ali upravo zbog toga što ima potpunu slobodu s moje strane, a i ja sa njegove, on može sve što poželi na ovom svijetu, kao i ja

Uglavnom, znam da nemožete promijeniti svoj odnos iz temelja i postati poput nas u tren oka, pa ti je moj savjet ovakav. Ako tvoj muž ima šanse dobivati posao na crno onda mu je najpametnije otvoriti obrt (oko 800kn košta otvaranje). Prvu godinu ne moraš plaćati PDV. Uvijek možeš zamrznuti obrt kad posao ne ide. Ili ako imaš sezonski posao onda ga kao takav i prijaviš. Uglavnom za samo 800kn on može raditi pošteno to što radi i oglašavat se za minimalne novce (mislim da hamag nudi besplatnu izradu weba), imaš hrpu oglasnika po internetu, i još plus moći će nuditi posao i ozbiljnim firmama jer im može izdati račun. Obrt može imati i ako negdje već radi (mislim da samo treba pripaziti na neki sukob interesa) pa u tom slučaju si ne mora ni doprinose plaćati. Uglavnom ono što hoću reći, ako čovjek ima posla na crno više će mu se isplatiti ako radi na bijelo, zbog ovih svih prednosti koje država nudi za prvu godinu poslovanja i zbog toga što onda može nuditi svoju uslugu na sva zvona.

ninik avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ma uopće nije stvar da mi imamo moje i njegovo...nego je stvar u tome da ja skrbim a on troši...
    i to preko svake mjere, i u trenucima kad baš i nije prilika..

ali i to nije na tragu...lagao je ne jednom nego četiri puta...zbog iste stvari...nakon što je zadnji put bilo ili štednja i redukcija ili razvod!
    i odabrao je...

a nas dvoje sami...kad se sve ogoli...
    pa teško je to...jer njega ipak to jako muči, to skrivanje, laganje, raditi meni nešto iza leđa...tako da nije nikad da je s njegove strane sve ok..
    ja vidim da je napet, nervozan, da ga nešto muči...pitam, on odmahuje glavom, uvjerava me da je sve ok...
    ali nije..i onda bude napeta situacija, svađa oko sitnica, glupih razmirica....

no...bez obzira na sve...volim ga, mislim da bi nam moglo bilo dobro...ali više nemam snage boriti se s vjetrenjačama...s njegovom osobom kao takvom...on laže, smišljeno i mislim da se to promijeniti ne da..
    vuk dlaku mijenja...ali ćud ne...

on će možda jednog dana biti racionalniji s novcem, pa to se da naučiti, ali da će prestati lagati..??

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

a možda da odete do banke i ukinete minus na muževoj kartici?
    tako i da hoće neće moći u nikakav minus....

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Zavisi na što on troši vaš novac. Obzirom da ste u braku vaš, ne samo njegov.
    Ako je i na gluposti , tada je to opsesija i mislim da se taj problem ne može riješiti bez stručne pomoći. Po meni to bolest i bez pomoći izvana nema poboljšanja. Imala sam sličan slučaj u obitelji i nikada nije postalo bolje , samo puno lošije.
    Uglavnom njemu fali osjećaj odgovornosti prema obitelji , a to je prilično ozbiljna stvar.

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Ljudi lažu ili iz straha, srama i sličnih stvari. Moj je isto bio muljator i još uvijek je ali ne prema meni jer zna da je meni istina važna, a i da neće dobiti ni ružan pogled a ni povišen ton sa moje strane ako kaže istinu. Trebalo je doći do toga, ja sam kod njega stekla povjerenje sa tim hladnim stavom što god da se dogodilo. Uvijek se nasmijem i našalim i zato meni govori istinu. To je proces ali vrijedi truda, na sve moguće načine dati do znanja partneru da će dobiti i ljubav i novac ali da za uzvrat želiš istinu.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Hej draga, baš mi je žao kaj je do toga došlo, nadam se nekoj kavi pa de se malo uživo ispričamo...
    Nego, da te pitam..Kladi li se možda? Znam da na to ode brdo love (na sreću ne iz svoje kuće).
    A to je nešto što stvarno zna "uzeti" čovjeka, a nemre ti to valjda reći, što li...

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Slažem se sa sirius.

Možda bi stvarno pomoglo da mu neka neutralna osoba, npr. terapeut, skrene pažnju na činjenicu da njegovo ponašanje nije pod kontrolom i pomogne mu da taj problem riješi. A laže vjerojatno zato što se ne može suočiti sa svojim problemom i to je najlakši izlaz za njega.

Kad TM riješi svoj problem (a toplo se nadam da hoće), mislim da više neće imati potrebu lagati.

Znam da si frustrirana i razočarana i nadam se da će TM progledati i shvatiti da ima veliki problem i potražiti adekvatnu pomoć.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj stellita prvotno napisa Vidi poruku
    a možda da odete do banke i ukinete minus na muževoj kartici?
    tako i da hoće neće moći u nikakav minus....
    On drugi dan može otići u banku i opet otvoriti minus, kao što je i dosad prekršio sve dogovore.
    ninik, žao mi je što to prolaziš, želim ti svu snagu svijeta, ali meni ovo sve vuče na problem kladionice ili kockanja. Sumnjaš li ti na tako nešto? Ne mogu vjerovati da u takvoj situaciji u kojoj jeste on potroši toliko na sebe, gablec, benzin, cigarete, a 2000 kn mu nije bilo dosta mjesečno. Meni vuče na ovisnost o kocki, druge ovisnosti bi fizički primjetila, a i to što kažeš da vidiš koliko ga nešto muči, čini mi se da ti tako nešto taji, mislim da ga ne bi toliko mučilo i da ti ne bi išao lagati samo zato jer je potrošio malo više od onog što ste dogovorili- razmisli koliko mu može otići na benzin, koliko se vozi, koliko izlazi...Meni vuče na kocku, oprosti na iskrenosti, ali jako me podsjeća modus ponašanja na jedan sličan (zapravo identičan) slučaj gdje je kladionica u pitanju.
    Posljednje uređivanje od Zubic vila : 06.07.2010. at 13:57

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

meni je totalno jasno da popi*diš.
    i nemam pojma kako će te riješiti taj vaš problem i da li ga je moguće riješiti.
    samo sam se htjela osvrnuti na ovo, možda je bezveze komentar, ali uzmi u obzir da imamo malo informacija i da se ne može cijeli život pretočiti u jedan post.
    dakle, da me krivo ne shvatiš, ne skidam ja s njega nikakvu odgovornost, samo komentiram:
    A da bi stvar bila najbolja od svega...ja opće ne znam kud on s tom lovom...
    štedljivim osobama ovo je standardno pitanje. a lova se tako brzo potroši. o koliko love se radi? par tisuća kuna je jako puno, obzirom na vašu situaciju, ali par tisuća kuna se sprdi za čas, ako ne paziš. ne kažem da je to od njega odgovorno, samo primjećujem činjenicu.

jer njega ipak to jako muči, to skrivanje, laganje, raditi meni nešto iza leđa...
    tu se opet vraćamo na ovo prvo - kako će tebi, koja cijeli mjesec uspjeva sve pokriti s tim novcem, priznati da je on sprdio pare na neke gluposti. mora lagati. i tako to ukrug.

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

i moj savjet ti je opet, ako otvori obrt, imat ćeš veću kontrolu nad njegovom zaradom i potrošnjom. Mi isto jako puno trošimo, i uvijek smo trošili, samo smo prije stalno posuđivali od staraca koji su štedili na svemu da bi nama dali.To nije bilo nikako u redu i nije bilo druge nego početi više zarađivati. Sada zarađujemo triput više a na kraju mjeseca opet nekad nemamo ni kunu jer smo rastrošni i ja i on. Kod vas je samo jedna osoba takva pa to onda izgleda kao zanemarivanje obitelji i dolazi do laži itd. Mislim da je jedini izlaz taj da on počne više zarađivati.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A ja vas molim, da ovaj topic prekrojimo u nešto drugo, možda na sličnu temu, ali ne želim da bude ventilana. Ne želim ga brisati, ali...ovaj pdf nije ovako zamišljen.

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Citiraj Zubic vila prvotno napisa Vidi poruku
    ... Ne mogu vjerovati da u takvoj situaciji u kojoj jeste on potroši toliko na sebe, gablec, benzin, cigarete, a 2000 kn mu nije bilo dosta mjesečno. ...
    2000??? meni nije dovoljno ni 4000 mjesečno a ne trošim ni na odjeću ni na šminku

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ja ne bih tako neodgovornoj osobi dala da otvara nikave obrte. To je garancija za propast. Kad si privatnik raspolažeš i sa tuđim novcem u rukama (za nabavu materijala ili tko zna što) . Takve osobe si ne mogu pomoći da ne troše na opsesiju (što god ona bila).
    Posljednje uređivanje od sirius : 06.07.2010. at 14:07

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ne bih tako neodgovornoj osobi dala da otvara nikave obrte. To je garancija za propast. Kad si privatnik raspolažeš i sa tuđim novcem u rukama (za nabavu materijala ili tko zna što) . Takve osobe si ne mogu pomoći da ne troše na opsesiju (što god ona bila).
    Ja ti sad govorim da sam ja isto tako rastrošna pa opet imam obrt i poslujem puno bolje nego mnogi drugi.

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Nisu svi ljudi jednako sposobni štediti. Ja sam cijeli život jednako trošila na sebe i tek sada kad više zarađujem došla sam na pozitivnu nulu. Nekim ljudima jednostavno više treba, nemogu i neznaju drugačije. Ja sam često puta pitala frendice da mi objasne kako one to potroše samo 2000kn mjesečno i nikada nisam shvatila princip (ili mogla prihvatiti).

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

mamma san, davno je netko, mislim da je Trina, predložila podforum o bračnim odnosima/problemima i ne vjerujem da još to nije zaživjelo. Pa bračni odnosi su toliko važan segment jednog roditeljskog foruma, a ovdje il možeš na jednoroditeljske (što je promašen PDF za one koji su u braku i suočavaju se s manjim il većim problemima u braku) ili na filozofski al onda bi trebao filozofirati a ne tražiti pomoć u konkretnom problemu. Ninik je istresla dušu i ima problem- pa valjda je ovo vrsta foruma gdje može naći pomoć.

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

E da i čovjek već radi, samo radi na crno, nema nikakve razlike od rada na crno i od obrta osim što se možeš bez straha i srama oglašavat na više mjesta.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj pinguica prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ti sad govorim da sam ja isto tako rastrošna pa opet imam obrt i poslujem puno bolje nego mnogi drugi.
    Rastrošnost i neodgovornost nisu dvije iste stvari. Ja imam obiteljsko iskustvo sa neodgovornom osobom , a ne sa rastrošnom.
    Koliko sam shvatila njezin muž je neodgovoran, troši novac a ona ne zna na što, skriva to od nje, možda je u pitanju kladionica ili kamatari... Tko zna.
    Rastrošnost je drukčiji pojam , ako pri takvom načinu života ne ulaziš u opasne radnje (napr. posuđivanje kod kamatara ).

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Potpis.

Plus - ako obrt propadne, njegov vlasnik plaća dugove i privatnom imovinom, za razliku od vlasnika propalog d.o.o.-a, koji samo proglasi bankrot.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Potpisujem Laumi.

Ninik, čini mi se da tm ima problem koji će morati rješavati u dogovoru sa stručnjakom (terapeut). Nije da tm NE ŽELI promijeniti ponašanje, vjerojatnije je da ga sam svojom voljom NE MOŽE promijeniti. Pretjerano trošenje je ovisnost kao i svaka druga i može se liječiti. Gdje je volje, bude i načina. Ako tm pristane bar porazgovarati o tome s nekim stručnjakom, na konju ste. Sretno!

ninik avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

kud s lovom....
    pa poprilično je teško financijski podnositi njegov način života...
    bezin kao ogromna stavka - igrom nesretnog slučaja ukrali su nam novi auto prošle godine pa smo uzeli neku staru kantu gutačicu koja troši oko 12 litara...a on ni u dućan ne ide pješice...a udaljen je 30 m.
    onda..puši, a cigarete su danas oko 18 kn...pa kutija svaki dan, barem, to je oko 540 kn mjesečno..pod uvjetom da je jedna kutije dnevno...
    onda..ne pije vodu nego sok...dakle minimalno 15 kn dnevno na sok...pod uvjetom da je neka jeftinjara u pitanju...a obično je oko 3 boćice coca-cole po pola litre...jer ta mala je najbolja...450 kn mjesečno
    pa se petkom ide na nogomet, a više puta i srijedom, termin je oko 25 kn znači 200 kn mjesečno.
    i kad se uračuna gablec...pa već je potrošio više od dogovorene 2000 kn koje ima samo za sebe...
    a tu su i nove tenisice za nogač, pa cuga s frenovima poslije tekmice, pa slatkać za ćupi i...eto novci se sfrčkali...

a ja plaćam kredite oko 2100 kn, režije cca 3000 kn (u koje je uračunat i njegov mobitel koji nikada nije ispod 500 kuna)
    ispada da se ja odričem kako bi se izvukli iz dreka...a on troši kao da je sve super...kao da mjesečno imamo primanja ne znam kolika..

i onda si jučer razmišljam sva očajna...na poslu jedem zobene pahuljice sa home made jogurtom, pijem vodu, ćupi oblačim na rasprodaji, sebi ne kupujem ništa...a sve da bi on mogao živjeti kako želi...i još me laže...

ma sve se svodi na to što si rekla sirius...on nema osjećaj odgovornosti prema obitelji...
    i to je glavni problem..

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

kud s lovom....
    bezin kao ogromna stavka - igrom nesretnog slučaja ukrali su nam novi auto prošle godine pa smo uzeli neku staru kantu gutačicu koja troši oko 12 litara...a on ni u dućan ne ide pješice...a udaljen je 30 m.
    onda..puši, a cigarete su danas oko 18 kn...pa kutija svaki dan, barem, to je oko 540 kn mjesečno..pod uvjetom da je jedna kutije dnevno...
    onda..ne pije vodu nego sok...dakle minimalno 15 kn dnevno na sok...pod uvjetom da je neka jeftinjara u pitanju...a obično je oko 3 boćice coca-cole po pola litre...jer ta mala je najbolja...450 kn mjesečno
    pa se petkom ide na nogomet, a više puta i srijedom, termin je oko 25 kn znači 200 kn mjesečno.
    i kad se uračuna gablec...pa već je potrošio više od dogovorene 2000 kn koje ima samo za sebe...
    a tu su i nove tenisice za nogač, pa cuga s frenovima poslije tekmice, pa slatkać za ćupi i...eto novci se sfrčkali...

a ja plaćam kredite oko 2100 kn, režije cca 3000 kn (u koje je uračunat i njegov mobitel koji nikada nije ispod 500 kuna)
    ispada da se ja odričem kako bi se izvukli iz dreka...a on troši kao da je sve super...kao da mjesečno imamo primanja ne znam kolika..

i onda si jučer razmišljam sva očajna...na poslu jedem zobene pahuljice sa home made jogurtom, pijem vodu, ćupi oblačim na rasprodaji, sebi ne kupujem ništa...a sve da bi on mogao živjeti kako želi...i još me laže...

ma sve se svodi na to što si rekla sirius...on nema osjećaj odgovornosti prema obitelji...
    i to je glavni problem..
    Ako novac odlazi samo na ovo što si napisala tada on premalo zarađuje , a ne da troši više nego bi trebao.
    To je onda drukčija vrsta problema.
    Posljednje uređivanje od sirius : 06.07.2010. at 14:22

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mamma san, davno je netko, mislim da je Trina, predložila podforum o bračnim odnosima/problemima i ne vjerujem da još to nije zaživjelo. Pa bračni odnosi su toliko važan segment jednog roditeljskog foruma, a ovdje il možeš na jednoroditeljske (što je promašen PDF za one koji su u braku i suočavaju se s manjim il većim problemima u braku) ili na filozofski al onda bi trebao filozofirati a ne tražiti pomoć u konkretnom problemu. Ninik je istresla dušu i ima problem- pa valjda je ovo vrsta foruma gdje može naći pomoć.
    X

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a zasto on nema taj osjecaj odgovornosti prema obitelji? zasto on ne placa racune i ne kupuje hranu i ne brine o cupinim pelenama ili gacama? zasto sve to ti obavljas?

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako novac odlazi samo na ovo što si napisala tada on premalo zarađuje , a ne da troši više nego bi trebao.
    To je onda drukčija vrsta problema.
    Pa meni se čini da on ipak, uzevši u obzir objektivne okolnosti u kojima se nalazi obitelj, troši više od potrebnog.

Naime, ako se žena odriče svega, pa štedi čak i na bebi, mislim da bi se i muž mogao (i morao!) prilagoditi trenutnim prilikama i odreći se paljenja auta za kratke relacije, kojeg soka, termina nogometa ili čega već.

Kad bi se i Ninik tako pravila da nema krize i obilazila frizerske i kozmetičke salone, izlazila s frendicama i inzistirala na tome da konzumira samo odabrane namirnice (mislim... Cola ne valja ako nije u maloj bočici?!), cijela financijska budućnost obitelji i te kako bi došla u pitanje.

On to ne kuži, jer ne mora podmetnuti svoja leđa, to umjesto njega radi netko drugi.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zubić vilo,

ovo je roditeljski forum.
    Ovo je podforum Filozofski kutak.

Postoji razlog zašto, u osnovi, ne dopuštamo ovakve topice. Često sami forumaši shvate da su previše intime stavili pred veliki dio javnosti i da su prepoznati. Kao i njihovi problemi. I onda traže da se sve briše. E tome baš nismo skloni.

Nadalje, na ovom istom pdf-u ostavili smo topic o problemima u braku: http://forum.roda.hr/threads/34828-b...avovima/page15

Molim da na njemu nastavite postati.
    Ne želim odmah zaključavati ovaj topic, ostavit ću ga još malo otvrenim, radi NInik, ali ići će pod ključ.

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

koliko ja vidim dobila si dva savjeta
    da počne više zarađivat
    ili da ode na terapiju
    kod nas tu i svećenici pomažu parovima, to bi vam vjerojatno bilo jeftinije, da odete u crkvu pitati za pomoć
    a ako ga tražiš za razvod se uvijek može naći opravdanje

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

2000??? meni nije dovoljno ni 4000 mjesečno a ne trošim ni na odjeću ni na šminku
    pa ti si očito izuzetak jer više od pola HR obitelji je "sretno" ako im kad sve poplaćaju ostane 4000kn čiste love, a tebi je to malo za gablec i cugu. Sama priznaješ da si rastrošna do te mjere da si uzimala od roditelja koji su na svemu štedili da bi ti dali. I to je ogroman problem, koji se ne rješava trajno tako da počneš puno zarađivati jer i miljunaši mogu završiti u bankrotu. Čovjekov stav prema financijama određuje hoće li ići kroz život u minusima i dugovima ili će uvijek imati i za crne dane. Znam ljude koji su od jedva prosječnih plaća školovali djecu i sagradili vikendicu, kao i one koji su nakon finih plaća otišli u mirovinu bez prebijene pare i s kreditima.
    ninik, ili je kladionica, ili gadan problem s rastrošnošću, u svakom slučaju to neće samo od sebe proći, nikad. Peterlin te dobro savjetovala.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Mislim da je ovo već "stil života" neprimjeren zaradi . Ako toga nije svjestan, onda će lako nakalemiti i ostale gluposti koje "dečki" upražnjavaju...loto, kladionice i sl.
    Ne znam, Ninik...ja bih to radikalno. Ili-ili! Naravno ako imaš mogućnosti negdje otići da vidi kako je to bez vas.
    Posljednje uređivanje od čokolada : 06.07.2010. at 14:28

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Hm, koliko bi trebalo zarađivati da u današnje vrijeme ovako trošiš 'na sebe' ?
    Ja imam prilično iznadprosječnu plaću pa nipošto ne mogu mjesečno ovoliko potrošiti na svoje potrebe.

U svakom slučaju, tko može - odlično. Ali muž od ninik očito ne može ovoliko trošiti na pljuge i cole.
    I ovako se ponašati a da ti obitelj radi toga pati - to je neodgovorno.

Da ne spominjem da on radi od jutra do sutra, pa onda očito niti ne sudjeluje u brizi o djetetu, a od toga nema nikakve financijske koristi.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Sanja prvotno napisa Vidi poruku
    Pa meni se čini da on ipak, uzevši u obzir objektivne okolnosti u kojima se nalazi obitelj, troši više od potrebnog.

Naime, ako se žena odriče svega, pa štedi čak i na bebi, mislim da bi se i muž mogao (i morao!) prilagoditi trenutnim prilikama i odreći se paljenja auta za kratke relacije, kojeg soka, termina nogometa ili čega već.

Kad bi se i Ninik tako pravila da nema krize i obilazila frizerske i kozmetičke salone, izlazila s frendicama i inzistirala na tome da konzumira samo odabrane namirnice (mislim... Cola ne valja ako nije u maloj bočici?!), cijela financijska budućnost obitelji i te kako bi došla u pitanje.

On to ne kuži, jer ne mora podmetnuti svoja leđa, to umjesto njega radi netko drugi.
    Ne mora se on odricati svega , ali se u tom slučaju bilo potrebno raditi više ili bolje da bi mogli zadovoljiti osnovne potrebe.
    Da li on to ne želi ili ne zna, ne znam...

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

kud s lovom....
    Nemoj me krivo shvatiti, ali ti si njemu nešto kao sponzor...grozno, pa daj zavrni pipu, nek hoda do dućana, nek igranje nogometa pretvori u igranje s djetetom, nek prestane pušiti ili nek kupuje jeftinije cigarete...a kad se "unormali" nek onda uživa u plodovima svoga rada...ne budi "luda" , brini o sebi i djetetu

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne mora se on odricati svega , ali se u tom slučaju bilo potrebno raditi više ili bolje da bi mogli zadovoljiti osnovne potrebe.
    Da li on to ne želi ili ne zna, ne znam...
    Nisam ni mislila da se mora odreći svega, no svakako bi morao prilagoditi svoj životi stil svojoj sadašnjoj situaciji. Svi bismo, vjerujem, voljeli bezbrižno trošiti, no ipak u sebi imamo nekakav semafor koji nam signalizira kad to možemo, a kada ne.

Ukoliko njm ne može ili ne želi dijeliti financijsku sudbinu svoje obitelji, Ninik ima prilično velik problem s kojim se treba (iz)boriti.
    Posljednje uređivanje od Sanja : 06.07.2010. at 14:35

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Gle ja obožavam voće, ovisna sam o trešnjama i nektarinama, a cijene su između 18 do 36kn. To je već preko 1000kn. Ručak dnevno nek je 30kn to je opet 1000kn. čokoladica, sok, pašteta, neki doručak opet 30kn dnevno to je opet 1000kn. - samo hrana preko 3000, a di su potrepštine, benzina, poć na kvau itd.??? Da mi bar netko objasni kako živit sa manje, ja stvarno ne znam.

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

mislila sam da sam citirala tekst, uglvanom htjela sam citirati Zubic vilu

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Čak i da on zarađuje puno više i da ninik i ćupi od toga žive prosječno, mirno i lijepo ne bi bilo u redu da sve ostalo što ostane potroši ovako. Tako obiteljski ljudi ne troše novac, nego odu zajedno na more, izlet, na večeru ili u kino, urede stan, štede za budućnost i naravno svakome neki njegov gušt, a ne sve što se ima i nema na cugu i autom maltene i na wc. I zbog toga mjesecima lagati ženi koja pazi na svaku kunu da bi popravila što je on uprskao.
    Ninik pred tobom su teške odluke, ali on definitivno živi samo za sebe i svako prelaženje preko ovoga bez stručne intervencije ti je zakopavanje u sve veće blato.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Gle ja obožavam voće, ovisna sam o trešnjama i nektarinama, a cijene su između 18 do 36kn. To je već preko 1000kn. Ručak dnevno nek je 30kn to je opet 1000kn. čokoladica, sok, pašteta, neki doručak opet 30kn dnevno to je opet 1000kn. - samo hrana preko 3000, a di su potrepštine, benzina, poć na kvau itd.??? Da mi bar netko objasni kako živit sa manje, ja stvarno ne znam.
    Gle, jednostavno je: da imaš manje živjela bi s manje, jela jabuke, preskočila čokolade i paštete itd. Imaš toliko i trošiš toliko.

ninik avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

on osjećaja za obitelj nema...nije tako odgojen..
    osjećaja za odgovornost isto nema...nije ga imao kako steći...
    tip je osobe kojoj nije jasno da se ja moram dić ujutro na vrijeme kako bi na vrijeme i ranije stigla na poslo jer ću za to dobiti plaću koja će poplaćati račune i hranu...
    on je radio za neke poznate koje je moga poslati i u rodno mjesto ako mu je tako došlo...sad to više ne može pa je odmah solucija u njegovoj glavi - otvorit ću obrt...što pomeni nije opcija...
    on za taj svoj fuš dobije avans i onda dva dana živi ko car...pa kad odradi posao do kraja jedva pokrije sve što je potrošio...

i da...nije me strah da će me se otkriti...ja nemam što skrivati...
    činjenica je da sam se istresla pa ako nije u skladu s pravilima...neka se ključa tema...
    meni ionako bojim se više ništa ne može pomoći...
    ja se ne mogu boriti sama protiv problema...a da on bude samo pasivni promatrač...a nisam vidjela da ima želju da se stvar riješi..
    on danas sa mnom razgovara kao da se ništa nije dogodilo...pita me kad bum došla doma, ja kažem da neću doći a on me pita a zakaj???
    previše sam puta prešla preko svega i krenula ispočetka tako da on misli da ima nebrojeno mnogo šansi..da će se sve sanirati samo od sebe...

a minus...pa dogovor je bio da ga se podmiri i zatvori..pa tako već 5 mjeseci ne diramo što sjedne na račun...da bi jučer na izvizvodu vidjela da ne diram ja ...ali on da...minus se smanjio za 1500 kn...a plaća mu je cca 2800 mjesečno prek računa...
    nije neka naučna fantastika za izračunat..

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Čuj , pročitala sam sve još jednom. Ako njemu nije dovoljno 2000 za đeparac tada ima gadan problem za kojeg ti očito ne znaš.
    To što vraća dugove od oca , pretpostavljam da je nešto i nasljedio (vrednije od dugova) u protivnom mu nisu mogli pripisati dug.
    Posljednje uređivanje od sirius : 06.07.2010. at 14:46

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

pinguica, da ti muž i dijete doma štede na sebi pretpostavljam i nadam se da ne bi ručala za 30 kuna i jela kilu voća na dan.

I ja sam ručala na poslu, pa sad kad se nema toliko novaca to je bilo prvo što sam srezala - sad nosim sendvič i jednu voćku od kuće.

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Slažem se da ninik nemože i nesmije staviti taj problem pod tepih.
    Ja samo gledam kao jedna rastrošna osoba kojoj je lakše zaraditi više nego trošiti manje. Možda bi to bilo dobro rješenje i za njenoga muža jer ja svojoj obitelji mogu napokon sve pružiti, a mogu pomoći i roditeljima koji su mi toliko pružili. Prije to nisam mogla, prije sam samo bila rastrošna i nemarna.

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Rastrošni ljudi ne vide to da netko drugi štedi da bi oni mogli trošiti. Slijepi su na to. I ja sam bila takva.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Malo off topica, ali draga moja, mnogi ljudi s 4000 hrane sebe i cijelu svoju obitelj, a kako to uspjevaju, to me nemoj ptati, ne znam niti ja...

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

da bi promijenio ponašanje, mora promijeniti način razmišljanja, a da bi promijenio način razmišljanja potrebno je da ga nešto na to natjera. na žalost, mora se dogoditi nešto drastično, moraš mu priuštiti nekakav elektrošok. ja bih probala srezati sve i svesti ga na razinu financijske amebe, a onda kada osjeti udarac, tad najčešće ljudi budu spremni mijenjati razmišljanje i način života. polazim od sebe. najteže je promijeniti sebe i svoj način života koji ti paše ma koliko god on bio loš i škodljiv za druge. kako to učiniti, najbolje znaš ti sama. no koliko vidim po uvodnom postu tebi je već dosta toga i želiš promjene, a promjene se uglavnom dogode kad ljudima pukne film tako da vjerujem kako ima nade za vas. želim ti svu sreću!

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    da bi promijenio ponašanje, mora promijeniti način razmišljanja, a da bi promijenio način razmišljanja potrebno je da ga nešto na to natjera. na žalost, mora se dogoditi nešto drastično, moraš mu priuštiti nekakav elektrošok. ja bih probala srezati sve i svesti ga na razinu financijske amebe, a onda kada osjeti udarac, tad najčešće ljudi budu spremni mijenjati razmišljanje i način života. polazim od sebe. najteže je promijeniti sebe i svoj način života koji ti paše ma koliko god on bio loš i škodljiv za druge. kako to učiniti, najbolje znaš ti sama. no koliko vidim po uvodnom postu tebi je već dosta toga i želiš promjene, a promjene se uglavnom dogode kad ljudima pukne film tako da vjerujem kako ima nade za vas. želim ti svu sreću!
    slažem se, u biti ja sam doživjela takav elektrošok kad mi je tata umalo ostao bez posla pa je mama "stegnula kesu". Do tada nisam imala apsolutno nikakav filing da pretjerano trošim.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

ma pinguica, jasno je meni da nema te love koja se ne može potrošiti, al to tvoje nisu baš standardne stvari- jest vani doručak i ručak itd. i samo na sebe toliki iznos.. ne znam, možda se nismo skužile, nije to sad važno. Btw. sezonsko voće je između 18 i 36 kn samo kad tek dođe. I ja obožavam voće i jedem ga svakodnevno i idem na kavu, al sad smo već totalno offtopic.

Nisam zadovoljna s odgovorom, mamma san, ni ja ni mnoge druge forumašice. To da ljudi otkriju previše o sebi - pa mogu to napraviti i na jednoroditeljskim, i samo svojim potpisom i slikom djeteta, i na svakoj drugoj temi. A cjelokupnoj bračnoj problematici na forumu s ovoliko pdf-a dati samo jedan topic (što ako brak puca po šavovima) sa hrpetinom stranica pa nek se tu piše...baš sam razočarana.
    Daj razmislite malo, prihvatite sugestiju. Inače ćemo morati na referendum, he he.

Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •