Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: njega pupka kod novorođenčeta

mišica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno njega pupka kod novorođenčeta

Nisam uspjela na pretražniku ništa naći...
    Još malo i stiže beba doma (od šogorice).
    Zbog jedne duuuge priče patronažna neće dolaziti doma. E sad, kako se od mene očekuje pomoć oko svega jednoga se samo ne sjećam. Kako se njeguje tj čisti i ostalo pupčani bataljak?? Imamo:
    -sterilne gaze male
    -alkohol
    -octanisept u spreju
    Ne sjećam se više. pa molim friške mame za pomoć. hvala

spunky125 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

pa u sv. duhu dobiješ upute na papiru. uglavnom, batrljak očistiš sasterilnom gazo koja je našpricana octeniseptom,još malo našpricaš i ostaviš da se posuši (oko 1min), staviš sterilnu i pričvstiš pelenom. Kada otpadne batrljak, ostane još ranica koju isto tako njeguješ, ona zaraste u narednih tj. dana.

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ja sam s curicom koristila alkohol, štapićem za uha sam lijepo oćistila, ostavila da se osuši, gore gazicu i osušio se i odpao za par dana...

Za dečkića su mi savjetovali octenisept, i nikako da se osuši, trajalo dulje od dva tjedna.....

Dakle preporučam (tako ću sad i treći puta..) ovaj prvi način....
    Posljednje uređivanje od Cheerilee : 07.07.2010. at 08:26

mišica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hvala cure. Sjećam se da je kod mog mališe bio alkohol i bivacin u igri. sad bivacina više nema i teta u ljekarni nam je dala octanisept. znači: navlažiti gazu octaniseptom, obrisati pupak. nasprejati, ostaviti da se posuši. zamotati novu gazu u glistu i omotati oko bataljka. koliko puta dnevno to treba raditi?? govorim o novorođenčetu i svežem bataljku.

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Kod svakog mjenjanja pelene.......

Ah da, i ja nisam omotavala nego sam samo prekrila bataljak da "ima više zraka"....
    Posljednje uređivanje od Cheerilee : 07.07.2010. at 08:48

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

da, octenisept, zamotat sterilnom kompresom ali meni su rekli jednom dnevno je dovoljno... najbitnije od svega je da je pupak uvijek suh, dakle ako je popisan ili nesto treba to dobro osusiti...

mišica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kako prekriti?? zar neće ta gaza preko bataljka malo previše pritisnuti batakljak na trbuh?? mislila sam omotati skroz kod trbuha.. Kako ide sa pelenom?? Tetra pelene su u pitanju i djevojčica. Jel treba pupak ostaviti van pelene?? Ne sjećam se nemam pojma.ajajaj

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Mi smo oba puta pupak prematali i čistili samo kad bi se smočio, ili od pišanja (to pogotovo kod dečka) ili bi sam procurio. Znaći jednom ili dvaput dnevno. Tako su nas i u rodilištu uputili, nema potrebe dirati kod svakog prematanja. Umjesto Bivacina sad imate prašak Tyrosur. Oba puta bili smo u jednokratnim pelenama dok pupak nije zacijelio, da se ne moči od pamučne pelene.

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

meni je tetra pelena od sirokog povijanja isla preko pupka, a ovoj jednokratnoj ispod smo rub malo presavinuli... ali to bi njoj sve trebali objasnit u bolnici prije nego ode doma, na otpustu... tako su meni...

mišica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hvala vam cure pomogle ste mi. cura je jako mlada i znam da će iz bolnice doći sa hrpom ?????

spunky125 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

mi smo samo 1x na dan, i ne znam kak u 2.rodilištima, ali na sv. duhu sve pokažu i objasne koliko god puta tražiš.

i kak su iskustva drugačija-meni se s alkoholom i bivacinom sušilo i sušilo, a s octeniseptomotpao 3.dan nakon izlaskaiz bolnice

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

koristenje antibiotika (bivacin) ubija korisne bakterije koje zacjejuju pupak..
    kod nas je preporuka da se nista specijalno ne radi, ev da ga se ne moci previse..
    mojima su svima zarasli nakon 4-5 data

slavonka2 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Evo mene kao mlade mame koja je strepila od pupka, i na žalost imam veliko i teško iskustvo s njim. Dakle, neka rodilišta stavljaju štipaljku, neka prave čvor i neka imaju novu metodu od koje ostene samo crni kružić. Nama su stavili štipaljku, pupčana vrpca je bila dosta debela i nisu ju mogli dovoljno stegnuti. Ja sam ga kod kuće sama prvi put premotala, nije bilo strašno. Jednokratna pelena je bila ispod pupka s podvrnutim rubom, a preko švedska pelena. Na prvom pregledu patronažna nas odmah poslala pedijatrici. 18 dana smo išli na prematanje i spaljivanje pupka koji nikako nije htio otpasti. Prematali smo ga kod kuće samo kada je bio mokar da ga je zapiškio ili se pupak sam zaflisao. Nisu nam dali da stavljamo nikakav prašak niti bivacin sprej, samo da našpricamo octeniseptom, malo posušim sterilnom gazom, drugu gazicu smotati u crvića i omotati oko batrljka ispod štipaljke. Nije strašno prematati ga, samo istina je što kažu, što manje oko njega prašiti, brisuckati. Bitno da je suh. Eto nadam se da sam nekom pomogla.

mišica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ajme koja priča. pokupat ću. čitam u knjizi o pedijatriji da je iznimno važno pupak držati sterilnim. vrag bi ga znal

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj mišica prvotno napisa Vidi poruku
    ajme koja priča. pokupat ću. čitam u knjizi o pedijatriji da je iznimno važno pupak držati sterilnim. vrag bi ga znal
    Ne možeš ga i ne trebaš držati sterilnim jel ljudska koža nije sterilna. Treba ga držati suhim . Koliko se ja sjećam prije osam godina sam ga čistila jednom dnevno 3% hidrogenom , bez praška, dugo je trebalo da prestane vlažiti, ali beba je rođena prijevremena i mala žuticou tako da je i to igralo ulogu. Ne znam da li se to više tako radi? Da pitate pedijatricu u domu zdravlja kao vam se bude činilo da ima kakvih problema?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

mi ćistimo s 3% hidrogenom+ Tyrosul. Danas je 14 dan, tek se sad počelo nekaj više sušiti, nadam se da bu brzo otpal, a onda treba još nek vreme čistiti s istom kombinacijom.

mišica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

e evo mene sa problemima (ili ne??). Beba danas 6 dan. šogorica čistila kako su joj rekli u bolnici. sinoć ja motam bebeu i vidim da pupak još lagano krvarucka, lijepi se i onaj dio što se spaja sa kožom izgleda kao šljiva veličine zrna grožđa. nije suho, nikako i još je te nekakve ljubičaste boje. mom mališi se brzo sušio i nije curilo. savjetovala sam joj da zove patronažnu ipak. što mislite jel to normalno??

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

inače i nama je to curkalo, čistili s peroksidom 3% i praškali, treba malo više vremena da prođe.

Jel rodila na SV.Duhu?????

mišica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u vinigradskoj je rodila. meni se to sinoć učinilo nakon 6 dana da nebi trebalo tak izgledati i krvaruckati. nisam medicinske struke, al ovo mi nije najbolje izgledalo.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

nam je to krvuckalo do cca 10 dana, ali za svaki slučaj nek zove patronažu

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nama je krvarilo po malo još dva tjedna nakon što je otpao pupak. Probaj natopiti 3% hidrogenom , on otapa i čisti skorenu krv. Ako nisi sigurna pitajte pedijatricu , a pogotovo ako je područje oko pupka jako crveno ili ima miris.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Nama je krvarilo po malo još dva tjedna nakon što je otpao pupak. Probaj natopiti 3% hidrogenom , on otapa i čisti skorenu krv. Ako nisi sigurna pitajte pedijatricu , a pogotovo ako je područje oko pupka jako crveno ili ima miris.
    X
    Kod nas pupak otpao 13. dan, a povremeno krvarilo još dosta dugo kad bi ga zapišao, ali nije bilo crveno, naotečeno, sve je izgledalo super.
    Svakako neka pogleda patronažna.

mišica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nisam primjetila nikakav miris. mislim da ona to nije najbolje održavala, rekli su joj u bolnici da gazom koja je bila već na pupku, malo obriše prije nove gaze. ne razumijem, pa ova upotrebljena gaza nije nikako sterila, i onda se sve samo vrati natrag. ja sam sinoć zalila malo sa alkoholom, obrisala čistom sterilnom gazom. posprejala octanisept i zamotala novom.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

i jel ste zvali patronažu???

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    i jel ste zvali patronažu???
    X
    S alkoholom se ne zalijeva, jer on peče, ako postoji ranica, a kod pupka vjerojatno postoji. Alkohol općenito se izbacuje iz uporabe za bebe.
    Octanisept je sasvim dovoljan.
    Mada meni je bio puno bolji hidrogen.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj mišica prvotno napisa Vidi poruku
    e evo mene sa problemima (ili ne??). Beba danas 6 dan. šogorica čistila kako su joj rekli u bolnici. sinoć ja motam bebeu i vidim da pupak još lagano krvarucka, lijepi se i onaj dio što se spaja sa kožom izgleda kao šljiva veličine zrna grožđa. nije suho, nikako i još je te nekakve ljubičaste boje. mom mališi se brzo sušio i nije curilo. savjetovala sam joj da zove patronažnu ipak. što mislite jel to normalno??
    Meni to zvuči kao granulom, to kao šljiva. Mojih oboje su to imali. Kod A. jače izraženo, pa je patronažna to polila s nečim meni nepoznatim, a dalje smo jednom dnevno čistili Octeniseptom (ili 3%-tnim hidrogenom), pa mazali Betrionom. Kod Z. je bio dovoljan samo Betrion.

Krvaruckalo i curkalo je još 2 tjedna nakon što je pupak otpao, to nije ništa neobično.

mišica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jesmo nagovorila sam ju da ipak zove patronažnu koja je rekla da se pupak upalio. sva sreća da sam baba išla gledat. hvala vam cure

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •