Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 63

Tema: kako ste odabrali ime

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno kako ste odabrali ime

zanima me kako ste se odlučili za ime djeteta.
    Da li ste oduvijek znali ime?
    Da li ste ime smislili na porodu?
    Da li po djedama i bakama?
    Da li ste gledali posebno značenje?
    Da li ste se dvoumili?
    da li vam smeta ako već netko ima isto ime u vašoj blizini?
    Mora li biti originalno?
    Držite li se tradicije?

Moram priznati da sam za prvo dijete odmah znala ime, jer mu djed ima lijepo ime, tako da nisam dvojila.

A sad trebam brzo roditi drugog sina i imam dva imena u opcji: lupaju me predrasude i ne mogu odlučiti. Za prvo sam bila sigurna, ali mi je frendica rekla da ako dam tako ime da mi neće biti lako s njim. Znam da je glupo rekla, ali dovoljno da mi "pokvari" moje savršeno ime.

A drugo ime, je dao moj kolega (ne više tako blizak) svom sinu prije deset godina i sad dvojim da li je glupo da i ja dam.

Suprug, kojeg me peru toliko hormoni, i koji je puno racionalniji od mene, kaže da dam ime koje se meni sviđa i da je to kraj priče!!!

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kad još nismo imali djecu, jednom prilikom smo razgovarali o imenima i kako bismo htjeli da nam se djeca zovu. Sviđala su nam se ista imena pa smo se bez problema dogovorili. Kad sam nosila prvo dijete, skoro od samog početka trudnoće sam je zvala imenom, nekako sam osjećala da je to baš ona, moja Laura.
    A budući da nije pokazala spol do 2 tjedna prije poroda, imali smo u pripremi i muško ime.

4 godine kasnije, kad joj se rodio braco, odmah smo imali spremno ime (ono koje bi bilo da je L. ispala dečko).

Trećem djetetu, svojoj seki, ime je dala naša najstarija. MM i ja smo se složili jer je ime jako lijepo i slaže se s imenima prvo dvoje djece (nije na isto slovo, niti je isti broj slova niti se imena rimuju, ali baš nekako pašu jedno uz drugo).

Nismo davali imena po bakama/dedama/komeveć, iako je obitelj imala raznih prijedloga.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nismo gledali posebno značenje, gledali smo da nama to budu lijepa imena, ne skroz tradicionalna, ali da ni ne odskaču (nikad neću skužiti imena poput Knea i Dnea). Ne smeta ako neko dijete u blizini već nosi to ime, iako to nisu baš ni tako česta imena (npr. jedini su s tim imenom u razredu i vrtićkoj grupi).

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Da li ste oduvijek znali ime? - ni blizu...
    Da li ste ime smislili na porodu? - ne, nego kad smo doznali spol djeteta
    Da li po djedama i bakama? - ne
    Da li ste gledali posebno značenje? - ne
    Da li ste se dvoumili? - da, donekle, oko drugog sina
    da li vam smeta ako već netko ima isto ime u vašoj blizini? - ne (stariji ima relativno često ime, a mlađi relativno rijetko ime)
    Mora li biti originalno? - ne
    Držite li se tradicije? - ništa posebno...
    ------

Ostali kriteriji koji ovdje gore nisu navedeni:

Dobro je da se slaže s prezimenom (moja djeca imaju prezime iz njemačkog govornog područja, pa smo im s tim uskladili imena koja su prepoznatljiva kao muška imena u većem dijelu zapadnog svijeta).

Izabrali smo imena koja nemaju kuke i kvake (čžšđ) i koja se isto ili bar što sličnije izgovaraju/čitaju i na stranim jezicima.

Izabrali smo kratka imena (4 slova) da djeci ne otpadne ruka dok se potpisuju, iako to nije nešto jako bitno.

Po djedovima i bakama nismo davali imena (za slučaj da se "druga" strana ne uvrijedi, a dogodi se da imaš samo jednog sina ili samo jednu kćer...

O značenjima imena ne znam ništa, osim ako su naša tipična (Željko, Vedran, Snježana) koja na nešto asociraju, ali ta nismo odabrali. Nije da smo od njih baš bježali, ali nisu nam se uklopila.

Za prvog sina smo se jako brzo dogovorili, a za drugog smo čitali kalendar - jedno po jedno ime, sve dok nismo našli dva odgovarajuća. Izabrali smo kraće.

No, kako god došli do imena djeteta, kad je ime jednom bilo odabrano, više nas ništa nije zanimalo. Između djeteta i imena stavio se znak jednakosti i priča je bila gotova.

Btw. slažem se da djetetu treba dati ime koje ti se sviđa. Možda je to jedini i najbolji kriterij, bez kompliciranja.

crnka84 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj mrkvica prvotno napisa Vidi poruku
    Da li ste oduvijek znali ime? Ne
    Da li ste ime smislili na porodu? Ne, prvo smo smisljali ime, a tek se onda bacili na posao
    Da li po djedama i bakama? Ne
    Da li ste gledali posebno značenje? Ne
    Da li ste se dvoumili? Da
    da li vam smeta ako već netko ima isto ime u vašoj blizini? Pa ne bas, ali smeta mi ako je ime koje je eto te godine postalo trendi, pa se svako drugo dijete tako zove......
    Mora li biti originalno? Ne
    Držite li se tradicije? Ne

Meni je bilo jako tesko jer nijedno musko ime mi nije bilo dovoljno lijepo da bi ga dala svom sinu, a za curicu sam u pripremi imala minimum 5 imena....... onda smo isli smjerom kompromisa, ako bude curica ja biram ime, ako bude decko muz bira ime.... s tim naravno, da se obadvoma kolko tolko mora svidjati izbor, ovaj put je muz imao vise srece, drugi put mozda bude na mojoj strani...... a mozda bude i treca sreca ( sad da me MM čuje )

crnka84 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    ------

Dobro je da se slaže s prezimenom (moja djeca imaju prezime iz njemačkog govornog područja, pa smo im s tim uskladili imena koja su prepoznatljiva kao muška imena u većem dijelu zapadnog svijeta).
    Slazem se s Peterlin, mi smo isto dali ime koje pase prezimenu i to nam je bio jedan od kriterija

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

ja sam nosila dvije curice i imali smo više imena u pričuvi ali se niti za jedno nismo odlučili. kad sam jednu bebu izgubila u 4. mjesecu trudnoće više uopće nismo razmišljali o imenima, oboje smo pali u depresiju. išla sam na cr i anesteziologinja me pitala kak će se curka zvati a ja sam rekla da ne znam dok je ne vidim. pošto ju je muž vidio prije mene on je od pet ieman koja smo imali u pričuvi od prije izabrao Chiara jer ima značenje svijetlost, a naša curka nam je prava svijetlost i svojim rođenjem nas je oboje vratila u život.isprva mi njeno ime nikako nije pasalo uz prezime a sada mi najnormalnije odgovara. sada ne znamo još što nosim ali imam osjećaj da je dečko i htjeli bi ga nazvati david ili vito. david zato što nam je to ime lijepo i nekako snažno, a vito jer ima značenje život pa nam je posebno drago....vidjet ćemo još.
    ne volim davanje imena po djedama i bakama, a još mi je smiješnije po očevima pa u kući imaš dva ive ili josipa ili stipe i sl.to mi je tak nemaštovito, ali svak zna svoje

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj chiarita2 prvotno napisa Vidi poruku
    ne volim davanje imena po djedama i bakama, a još mi je smiješnije po očevima pa u kući imaš dva ive ili josipa ili stipe i sl.to mi je tak nemaštovito, ali svak zna svoje
    Ja poznam jednog čovjeka (sada dedeka), koji je imao ženu Anu, kćerku Anu i unuku Anu. I kada je on rekao: 'Ana - gemišt', odmah je dobio 3. I njemu je to bilo suuper.

sweetmint avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Za prvo dijete smo odmah znali kako ce se zvati, pitanje je samo hoce li imati "j" u imenu ili ne. Kad sam saznala da nosim i drugu curicu, pustila sam MM da odluci, naravno da se i meni koliko-toliko svidi. Sad ide treca beba i ako bude cura, imat cemo maleni problemcic jer se meni nijedno zensko ime ne svidja bas puno (u obitelji imamo jako puno curica)...i mislim da cemo starijoj malenoj prepustiti da odluci kako ce se zvati

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

sweetmint, pa čestitam!

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Mi smo dali imena koja su mi na njihovo spominjanje u vezi očekivanog djeteta kliknula.
    Bilo nam je važno da su lijepa (subjektivno), da pripadaju tradiciji naše vjeroispovjesti, da imaju lijepo značenje (i to mi je subjektivno, jer nekome je lijepo značenje lav ili vojskovođa, a meni je lijepo plemenit, pouzdan, druželjubiv...). Birali smo imena koja nije nosio niko u bližoj obitelji, nije da mi je to bilo presudno, ali sam voljela da nema nikoga baš blizu sa tim imenom. Klonili smo se trenutno trendovskih.
    Imali smo dva u pripremi prije djece, međutim kad su djeca došla žensko ime (koje je značilo sitna, malena) nije imalo smisla za moj komad curice, a muško je postalo trendovsko tako da je u trenutku svaki 4 dječak nosio to ime. Neprimjetno smo odustali od tih imena. Ja vjerujem da je značenje imena povezano sa karakterom osobe, i vjerujem da ime "izabere" nosioca.

pirica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

prokrvarila na sv. Luciju pa sam rekla ako bude sve ok i ako bude cura bit će Lucija

lisica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Prvoj curki smo dali ime po glavnoj glumici u jednom filmu, dvoumili smo se između tog ili druge damskije opcije pa smo odlučili pričekati da se rodi. druga curkica je dobila ovu drugu opciju i obadvjema savršeno pristaju. bilo nam je bitno da su ljudi koji nose ta imena ok i pozitivni i da nemamo anegdota s njima. naime išli smo po abecedi i nabrajali i vrištali od smijeha kad bi se sjetili nekih ljudi i smiješnih situacija i toga da naša kćer ima to ime. kako bi nas to uvijek asociralo.
    a za dečka, obzirom da imamo više glasača ovaj put, ulazimo u treći krug izbora jer bi tata egzotično i neprimjereno, starija sekica bezlično a najmlađa tradicionalno, jedino ja pristajem na svako koje mi se svidi, zasad jedno!

bijelko avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Još kao cura izabrala sam neka imena, ali kasnije sam od jednog odustala jer nije odgovaralo uz prezime a drugo je dobilo sasvim novo značenje kad sam upoznala jednu osobu s tim imenom - nije mi se svidjela.
    Uvjet MMa je da nije neko "svemirsko" ime mada su meni ta lijepa, birali smo što ima u kalendaru.
    Moj uvjet je da ima slovo R jer su mi ta imena jaka i zvučna, a ide uz prezime.
    Ništa po djedovima i bakama, ima već dovoljno tih imena u obitelji. Čak u daljoj obitelji postoji slučaj gdje muško dijete nosi ime djeda već sedmu generaciju! Koja je to pomutnja kad pošta dođe....
    Dvoumili smo se ali sad znam da mu ime u potpunosti odgovara, mada ispočetka nismo gledali značenje.

bijelko avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Da, i bilo nam je bitno ako nekad ode u strani svijet da ima ime koje će ljudi znati reći i napisati.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Nismo se drzali tradicije i nismo nikome dozvoljavali da utjece na ime naseg djeteta.
    Birali smo internacionalno ime jer postoje velike sanse da nasa cura nece provesti svoj zivot u HR.
    Musko ime smo za vrijeme vecere kod dragog prijatelja birali listajuci francuski imenik a za curu smo imali dvije varijante.
    Kada se nasa cura rodila je suprug rekao da ja odlucim o imenu ...

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Mi odabrali pred više od 9 godina jedno muško ( koje je u skladu s prezimenom) i žensko ( kratko). Ja tražila da nije ime koje postoji ili u mojoj ili njegovoj familiji do koz zna kog koljena. Prvo se rodio dečko i dobio je muško ime ( sad mu i paše) , ali je doktor već s 4 tjedana rko možda i ne bude baš ........ Za drugo trebalo birati samo muško ( opet da se slaže s prezimenom) i izabrali to muško koje smo promjenili mjesec dana pred porod, sva sreća rodila se cura ( kratko). Sad smo trebali razmišljati samo o ženskom , pa smo se složili da je kratko, i nek bu po njegovoj trenerici, ali je ispao dečko.
    Važno je bilo da jsu imena iz našeg kraja ( porijeklom smo zagorci odrasli u Zagrebu), tak da sva imena koja su relativno dalmatinska, i slavosnka nisu dolazila u obzir.
    Prvo je moderno, ali s značajem (dečko), drugo starinsko ( zagrebačko cura), treće tradicionalno (dečko).

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

da i nije mi važno ak otiđu u bijeli svijet, nek se zovu onak kak smo mi željeli.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ime je dobila kad je imala nekoliko dana
    puno sam razmiljala o imenima, ali se nisam mogla odlučiti dok je nisam vidjela, bilo mi je čudno dati joj ime dok se nismo vidjele

i tako, nakon par dana dobila je ime koje joj pristaje. a koje meni nije nikad palo na pamet rije nego što se rodila. od kud mi, pojma nemam. to je jednostavno ona

Evitta avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ja sam oduvjek mastala o djeci i kako ce se zvati.. to me od malih nogu drzalo.. odavno sam znala kak ce se zvati, posebice sin, i svi moji prijatelji su to znali. i kad sam ostala trudna, i saznala da nosim sina, odma sa svima rekla ime. dok mi moj kum nije to ime zgadio..ne znam kak mu je uspjelo, dal su tu krivi i moji hormoni, al meni to ime vise nije bilo lijepo. uzasno me to rasrdilo, jer sam trebala odabrati novo ime a nisam imala ideja. i tako jednu vecer mi novo ime palo na pamet, muz se slozio, a mi nikome do poroda nismo rekli. nisam htijela da mi neko opet komentira to ime koje je meni postalo prekrasno. i kad se rodio, svima je bilo lijepo i svima se svidalo..i sad mi je drago, jer ono prvo koje je propalo je preprecesto medu djecom, a ovo mu tako prekrasno i zvucno stoji, a i jako pase s prezimenom.
    tako sam odlucila i za ovaj put, da nikome necu reci do poroda, jer imam oko sebe bas ljude koji vole previse komentirati a mene to smeta. ugl za decka imamo, a za curu cemo jos odlucit. bitno mi je sad da pase s imenom prvog djeteta i s prezimenom, da previse ne odskace, da ne bude precesto, a imena po baki/dedi i tradicionalna meni se ne svidaju.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Evitta prvotno napisa Vidi poruku
    a imena po baki/dedi i tradicionalna meni se ne svidaju.
    to sam i ja stalno tvrdila i nije mi padalo na pamet svoje dijete nazvati po baki/djedu (iako je moja svekrva rekla da je njeno ime prekrasno i da bi bilo super da se unuka zove isto ko i ona )

ALI tek nakon što smo imenovali keksićku, par dana kasnije, svekar je komentirao da su tako, samo u muškom rodu, zvali njegovog tatu, tj. mm didu. ja sam ostala
    a sad mi je to baš simpa

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ja sam od jednog meni predivnog imena odustala (Petra) zato sto je to i ime mog tate (Petar). Nekako mi je to bilo bezveze, jos zivimo sa mojima, kao neko upucavanje
    Ja sam zelela sve neka neobicna imena, ali MMu se skoro ni jedno moje nije svidelo. Onda smo za Novu Godinu dobili knjigu sa imenima i ja sam onako bezveze citala dok je MM igrao igrice. Kazem ja Neda, Neva, Nada, Nadja... A MM drekne: to je to!!!! (ja mislila da je presao neki nivo u igrici) A njemu se svidelo Nadja. I meni se svidelo. I tako....
    Inace nije mi bitno to da ime bude internacionalno, svidja mi se sto ima "dj".
    Volela sam da bude neko redje, upoznajemo po parkicima po neku Nadju, ali nije da ih bas ima na svakom cosku.
    Bilo mi je bitno da se slaze uz MMovo predugacko prezime.
    I da nam klikne.

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    da i nije mi važno ak otiđu u bijeli svijet, nek se zovu onak kak smo mi željeli.
    X
    Meni je ljepše da se neko u bijelom svijetu (a porijeklom iz BiH) zove Emina (kao Šantićeva).

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

da ja sam znala od svog puberteta ime za curu, a mm za dečka
    i sad više nećemo imati djece jer ne znamo više imena kojs bi smo dali

CUUuu avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Mi smo za curku dogovorili ime čim sam ostala T i odmah smo se složili jer paše uz prezime, a sviđaju mi se i svi mogući nadimci (skraćenice) koji se mogu stvorit od tog imena...
    Za dečka imamo jedno ime, ali ni on ni ja nismo baš presretni, to nam je jedino koje i meni i njemu može proć, ali nam nikako nije ono baš, tako da će o muškom imenu još bit rasparave...

sweetmint avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj laumi prvotno napisa Vidi poruku
    sweetmint, pa čestitam!
    Hvala laumi

smrdljiva čarapa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Nama je bilo važno da nam se ime oboma sviđa. Pošto nismo do poroda htjeli znati šta nosim, odabrali smo ime za curicu oko koljega smo se odmah složili i dva muška imena, pa ćemo odlučiti kada se rodi. I rodio se dečko pa smo ga odmah po porodu dobro pogledalii i dogovorili se u stvari za prvo muško (i pomalo neobično) ime koje smo odabrali. Bilo nam je bitno da su imena hrvatska i da nama imaju neko značenje, tako da su odabrana iz hrvatske književnosti pošto nas književnost povezuje.
    Rodbina i prijatelji su svi htjeli unaprijed znati ime, ali mi ga nismo nikome govorili. To mi je nekako bezveze, imenovati dijete unaprijed, dok ga nisi vidio. Htjeli smo svakako nadjenuti ime onda kada dijete vidimo. I totalno smo pogodili jer mu ime jako pristaje.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Baš smo različiti... Mi smo našoj djeci imena dali još dok su bili u trbuhu; voljela sam maziti trbuh i obraćati im se imenima.

Iako ima nešto u tome da ime pristaje ili ne pristaje nekoj osobi. Mi imamo 2 pogotka od 3.

smrdljiva čarapa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Ma i mi smo dali ime dok je dijete bilo u trbuhu, ali nismo sa time htjeli ići na sva zvona. To je bila naša stvar - imislim da i je to odluka roditelja, a ne često samoživih i ljubomornih baki i djedova koji nastoje progurati neku svoju ideju. Nas su iscrpljivali pitanjima dok nisu shvatili da im nećemo reći. Iako smo u rezervi imali i ime MM-ovog djeda (zato što nam se sviđalo ime) ali to nitko nije znao. Čuvamo ideje za budućnost.

Bebinja avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

meni je bilo bitno da imena nisu kratka i da nisu moderna.
    cura je dobila ime nakon nekih 20-ak dana,nikakao se dogovorit oko imena.mm je odabrao.
    dečko je već imao ime spremljeno,ali nisam znala do samog trenutka rodjenja jeli muško ili žensko. on je odma dobio ime. ja ga odabrala.
    oba imena su dugačka i uživam ih zvati punim imenom.

Elluna avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Moj dragi i ja smo se upoznali još u srednjoj školi,
    i ja sam mu rekla da ako ću ikada imati sina da će se zvati Filip i točka.
    Kada sam ostala trudna, jedno smo večer legli u krevet i ja sam ga pitala "Hoćeš da probamo smisliti imena?"
    A on je odgovorio "Pa ako je dečko, onda će biti Filip, ne?" na što sam ja ostala oduševljena.
    Ime za curicu je zapravo on smislio i meni je bilo prekrasno (Lucija), ali nam na kraju ipak dolazi Filip.

Tako da problema oko imena nismo imali,
    riješili smo stvar u 5 min prije spavanja

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Moj glavni kriterij je bio da nemaju prečesta imena u našem mjestu. Pa iza toga da budu naša, dalmatinska. Stariji sin je dobio baš takvo ime, lijepo i staro a bio je prva beba ovdje s tim imenom (nakon njega rodilo se još 10-ak djece s istim imenom). Kćer je na kraju dobila ime po jednoj igrici koju smo stalno igrali na PS-u. zgodna teta, zanimljiva igra i dobar film a u našem mjestu rijetko ime pa eto. A za drugog sina smo mozgali, smišljali..i na kraju dali ime po našem prijatelju koji iima rijetko i lijepo ime. Uglavnom, dvoje od troje djece nam ima rusko ime (uključujući i mene), toliko o starim dalmatinskim imenima Ali zadovoljna sam odabirom, imena su za mene zvučna i lijepa. Inače, i mene odbiju lijepa imena koje nose krive osobe.

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Kada sam ja ostala trudna to je bio period kada smo bili najsretniji na svijetu (i sada smo ali tad je baš bilo prijelazno razdoblje iz užasne situacije u prekrasnu) i cijelo smo vrijeme bili zahvalni Bogu i počeli smo moliti krunicu djevici Mariji (što inače nažalost nikada nismo prije radili) i zahvaljivati na tom blagoslovu i zato smo odlučili dijete nazvati Marija. Ali kasnije smo saznali da je muško, a u igri su nam onda bila samo katolička imena, a naši starci svi imaju neka komunistička koja mi se ne sviđaju, a djedovi su svi već dobili svoje nasljednike. Uglavnom Luka nam se jako svidjelo na prvu iako znamo da je baš jako puno Luka u zadnje vrijeme i mnogi naši prijatelji su htjeli dati ime Luka ali su svi dobili cure pa smo ih preduhitrili.

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Evo da i ja odgovorim po pitanjima
    Citiraj mrkvica prvotno napisa Vidi poruku
    Da li ste oduvijek znali ime? Ne
    Da li ste ime smislili na porodu? Ne
    Da li po djedama i bakama? Ne
    Da li ste gledali posebno značenje? Da
    Da li ste se dvoumili? Ne
    da li vam smeta ako već netko ima isto ime u vašoj blizini? Ne
    Mora li biti originalno? Ne
    Držite li se tradicije? Da

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

htela sam da bude internacionalno, da nema slovo R u njemu, da ne pocinje na slova V i na I.. i da ne bude po babu i stricevima.

R, zbog toga sto ja nisam znala da ga izgovorim do srednje skole

eto
    Posljednje uređivanje od frost : 17.07.2010. at 22:33

anitak avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

kad sam ostala sa malom trudna,tj,kad sam saznala da je cura ,od početka do kraja sam govorila da če se zvat N. no međutim kada se rodila ,to ime joj uopče nije pristajalo i onako promatrajući je odlučila sam sama da će se zvat L.i to ime joj prekrasno stoji .(btw:danas joj je 6 rođendan zlato mamino).
    a kad sam drugi put saznala da nosim dečka,dugo dugo se muž i ja nismo mogli složit,njegovi prijedlozi su mi bili ono bezveze,više neka tradicionalna imena a meni pak moderna i kratka.Na kraju eto našli smo ime koje nAm se svidjelo,doduše u zadnje vrijeme je često,al nema veze ,njemu savršeno pristaje

rozalija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Da li ste oduvijek znali ime? DA od prvih mjeseci našeg zabavljanja imali smo ime za curicu, za dečka NE
    Da li ste ime smislili na porodu? Čekamo porod ima još do toga
    Da li po djedama i bakama? NE
    Da li ste gledali posebno značenje? DA
    Da li ste se dvoumili? NE
    da li vam smeta ako već netko ima isto ime u vašoj blizini? NE
    Mora li biti originalno?
    Držite li se tradicije? NE

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Da

Ne

Jedno da, drugo iz povijesti

Da, ali samo informativno, nakon što su djeca već imala ime.

Da li ste se dvoumili?
    Za prvo ne, za drugo birala između dva slična.

da li vam smeta ako već netko ima isto ime u vašoj blizini?
    Smetalo bi mi

Mora li biti originalno?
    Da, i biti kratko i imati slovo "R" u sebi.

Držite li se tradicije?
    Da

I važno mi je da paše uz prezime; zati kći ima tatino, a sin moje.

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Da li ste oduvijek znali ime? za Katju da
    Da li ste ime smislili na porodu? ne
    Da li po djedama i bakama? ne direktno
    Da li ste gledali posebno značenje? ne tek kasnije
    Da li ste se dvoumili? ne
    da li vam smeta ako već netko ima isto ime u vašoj blizini? ne
    Mora li biti originalno? mora se meni sviđati (i MM)
    Držite li se tradicije? ne

kako sam se dugi niz godina borila s neplodnošću ime mi je bilo totalno nebitno
    onda sam krenula u postupke i nakon transfera počela maštati i tako je došlo ime Katja i moj potpis "čekam jednu Katju i dočekat ću ju" (dosta cura me pamti po tom potpisu)
    kad smo skužili da će ih biti dvoje nakon početne panike hoće li biti sve u redu,nekako spontano je došlo ime Jan
    neke druge opcije nisu ni postojale
    dobili smo porciju (od MM familije) kakva su to imena,nisu čista hrvatska (wtf
    ),svaki drugi slovenac na moru je Jan....i bla,bla...
    uopće nas to nije diralo
    mene malo je jer nisam kužila kak se ne vesele s nama nakon tolikih godina borbe nego nas :ružna riječ: s imenima
    nitko (pa ni mi) u tom trenutku nije skužio da je moja mama Katarina,a MM tata Janko
    tako da se može reći da su imena izvedenica bakinog i djedovog (iako nas to nije vodilo)
    i sviđaju mi se i dalje ta imena,i pašu im;uopće ne mogu zamisliti da se zovu nekako drukčije

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Oduvijek sam znala da će mi se sin zvati Marko.

U vrtiću je jedini s tim imenom , isto tako i u razredu.

Ime ima svoju povijest i baš mu paše.

bijelko avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa Vidi poruku
    Oduvijek sam znala da će mi se sin zvati Marko.

U vrtiću je jedini s tim imenom , isto tako i u razredu.

Ime ima svoju povijest i baš mu paše.
    I prekrasno je

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ma ne, imali smo puno prekrasnih imena...

Ma neee...

Da, na kraju nam je ta varijanta ispala najljepša (bez ičije prisile, molit ću lijepo...)

Nisam gledala...

Da li ste se dvoumili?
    Oko izbora imena? Dvoumiti se znači nećkati se između 2 imena... Mi smo pred sobom imali barem 20 'najljepših' imena

Da li vam smeta ako već netko ima isto ime u vašoj blizini?
    O tome sam razmišljala ranije... Da, smetalo bi mi...

Mora li biti originalno?
    Da, i zanimljivo, i melodiozno...

Držite li se tradicije?
    Zašto ne? Tradicija je nešto što se opire zaboravu, nešto što ne podliježe trendovima, nešto što nam ostavlja onaj jedan tanki trag pripadnosti...
    Posljednje uređivanje od Forka : 18.07.2010. at 15:57

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

prije prvog djeteta sam imala hrpu imena koja su mi se sviđala, al na kraju nijedno nije bilo dovoljno dobro. Na kraju nam je ime za kćer predložila moja sestra i odmah nam je kliknulo.
    Za sina je mm govorio i prije no što smo znali spol kak će se zvati, a i meni se to ime sviđalo.
    Za treće dijete smo se složili oko imena praktički još prošle godine, kad smo ga čuli na plaži i odmah nam je kliknulo i sad si ne mogu zamisliti više da se dijete zove drugačije.
    Važno mi je da ime ide uz prezime, da nije komplicirano, volim hrvatska imena i ne volim da su baš jako česta (ali mi to nije uvjet, u zadnje vrijeme ima puno djece koja će se zvati ko naše treće).

sandra14 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Da

NE, jer nisam rodila, ali smo znali kad smo ih ugledali.

Jedno da (po baki Čehinji), drugo po sestri jer sam ju prerano izgubila.

Ne, makar ne znam niti jednu djevojčicu s tim imenima. niti jednu

Da li ste se dvoumili?
    Ne

NE, ali eto obje imaju unikatno ime.

Mora li biti originalno?
    Ne, to su stara imena, ali rijetko korištena (do pojave glumice AJ)

Držite li se tradicije?
    Ne, ali je tako ispalo na zadovoljstvo cijele obitelji.

XENA avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj laumi prvotno napisa Vidi poruku
    Kad još nismo imali djecu, jednom prilikom smo razgovarali o imenima i kako bismo htjeli da nam se djeca zovu. Sviđala su nam se ista imena pa smo se bez problema dogovorili. Kad sam nosila prvo dijete, skoro od samog početka trudnoće sam je zvala imenom, nekako sam osjećala da je to baš ona, moja Laura
    kako je svijet smješan ....
    ista situacija i kod nas, i mi imamo malu Lauru

arilu avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Nama je bilo bitno samo da su stara i slavenska.

a.k. avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Dala sam djetetu ime koje mi se oduvjek svidjalo. Slucajno se i moja najbolja prijateljica tako zove, ali meni se to ime svidjalo i prije neg sam nju upoznala. Sad ce ona biti krsna kuma djetetu pa se sve nekako poklopilo. Ne bih htjela davati djeci imena po clanovima obitelji, to se meni nikako ne svidja, makar je kod muza to u obitelji sasvim normalno i dapace pozeljno, cini mi se kao da ne mogu smisliti ime koje vec nije imao netko iz obitelji. Ja sam sad za ovo djete to nekako uspjela izbjeci jer sam od pocetka inzistirala na svom imenu. Nisam gledala dal ima neko skriveno znacenje. JEdini uvjet mi je bio da se i muz slozi, on se slozio i to je to.

Bipsić avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

uf, mi smo se jedva dogovorili oko imena...

i za prvo i za drugo dijete smo "imali" imena kad su još bili u trbuhu, međutim, spletom okolnosti smo se u zadnji čas predomislili tak da je sin dobio ime negdje mjesec dana prije poroda, a kćer na porodu. i sad si nekak ne mogu ni zamisliti da se zovu onak kak sam ih zvala skoro cijelu trudnoću... sad sam trudna treći put, razmišljamo o imenima, ali opet nikak da se dogovorimo, tako da su sve opcije otvorene. bitno mi je jedino da ima 4 slova (jer tak imaju i ovo dvoje)... o značenju imena ne razmišljam puno, pogledala sam sad poslije, čisto iz znatiželje...

ne mora biti originalno, ne smeta me ak se već netko tak zove, ne držim se tradicije i ne bih davala imena po bakama i djedovima...

grom avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Ne (i muž i ja složili smo se prije mnogo godina kako želimo da nam se kći zove no tada su se u užoj obitelji "pojavile" dvije osobe istog imena pa smo odustali od tog imena i bili u potrazi za novim ali nas je malecka preduhitrila - rodila se 2 mjeseca ranije)
    Da (kad su mi je stavili na prsa (bile smo same, tata je zapeo u snijegu))
    Ne
    Ne
    Da li ste se dvoumili?
    Ne (bar ja - mužu je trebalo nekoliko dana da se privikne na ideju jer nam to ime uopće nije bilo na popisu mogućih imena)
    Da
    Mora li biti originalno?
    Ne (ali ne bih željela da se zove kao i svako prvo dijete u kvartu)
    Držite li se tradicije?
    Ne

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Mi smo se dugo raspravljali o imenima.. Iako smo od početka znali da će biti cura (dolazi za 2,5 tjedna, nadam se) ipak smo odabirali i muška imena. Uglavnom, nakon puno rasprava muž je predložio jedno ime koje nam je baš leglo. A bilo nam je bitno da je koliko-toliko internacionalno ili hrvatsko (ali ne internacionalno tipa Sean, već ono univerzalno), da ima lijepo značenje (to je meni bilo bitno), da ne bude predugo i da nema biljno značenje (zbog prezimena) i da ga nema u bližoj familiji i da ih nema 300 oko nas (tipa Luka, Lucija, Ana, Ivana i sl.).. Eto, tako smo mi.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •